Tuesday, January 23, 2018

Dagens rapporter

Två av mina lite större innehav rapporterade idag vilket jag givetvis följde med intresse. Det började med Investor innan börsens öppning och sen Johnson&Johnson efter lunch svensk tid.

Hos Investor är det som bekant de noterade innehaven som står för den absolut största delen av substansvärdet. Och vill man veta hur det går för Atlas Copco, ABB och SEB med flera så är det ju bättre att fokusera på dessa bolags rapporter. Så det släpper vi. Det som enligt mig är mest intressant är helägda dotterbolaget Mölnlycke (som är ett av Investors största innehav), substansrabatten och utdelningen.

Om vi börjar med Mölnlycke har man lite problem med tillväxten i USA och Europa, där det står still. Däremot växte tillväxtmarknaderna med runt 25% under förra året. Då dessa länders andel är låg skapar det bara en tillväxt för bolaget som helhet på ca 2%. Får det fortsätta växa bra på tillväxtmarknaderna så blir det ju viktigare år efter år. Ungefär som H&Ms e-handel som behöver fortsätta växa bra ett tag till innan det ger riktig effekt på totalen..

Substansrabatten är lite lurig eftersom Investor redovisar två alternativ. Ett där man marknadsvärderar helägda bolagen som ger substansvärde 503 kr per aktie och en mer försiktig redovisning som man använt tidigare som resulterar i substansvärde på 440 kr per aktie. Helt ok rabatt oavsett hur man räknar med andra ord.

Utdelningen då? Precis som jag hoppades höjde man utdelningen med ca 9% till 12 kr, uppdelat på 8 kr i vår och 4 kr i höst. Bolaget har en belåning lägre än deras mål. Det finns alltså möjlighet att göra affärer och köpa nya bolag om värderingarna blir mer attraktiva. Nu tycker Investor det varit för dyrt när man letat förvärv. Man har dock köpt aktier i Ericsson för ungefär 2 miljarder det senaste dryga året till ett pris runt 50 kr per aktie. Hittar man inget prisvärt att köpa i kanske vi kan vara ännu tryggare i en utdelning på 13 respektive 14 kr kommande år med tanke på den låga belåningen.

Totalt sett tycker jag det ser stabilt och bra ut för Investor. Hade jag mer pengar att köpa för skulle Investor fortsatt ligga bra till på priolistan. Jag litar på att de har bättre koll än mig på när läget finns att köpa bolag eller aktier till rätt pris. Att få det till rabatt är inte så dumt.

Stabilt och bra tycker jag även Johnson&Johnsons rapport var även om jag inte lagt ner lite mycket tid på den som Investor. De räknar med att tjäna 8-8,20 dollar per aktie 2018 vilket borgar för  fortsatta höjningar av utdelningen många år till. JNJ har höjt varje år i över 50 år. Förväntningarna var dock höga efter en stark utveckling av aktiekursen den senaste månaden vilket resulterade i en nedgång under dagen på över 4%. Inget besked om utdelningen kom i samband med dagens rapport utan det blir i nästa kvartal inför utdelningen som sker i sommar och följande 3 utdelningar (man delar ut 4 gånger om året).

JNJ är väl inte direkt billig men med dagens nedgång och lite billigare dollar så är det bättre att köpa nu än för ett par veckor sen iaf.

2 comments:

 1. Anonymous9:07 AM

  Du hade ju kunnat sälja både ABB och Atlas Copco då de värderas till över PE/30 båda två. Men kommer förmodligen få smisk när konjunkturen vänder och ser lägre vinster. De pengarna kan du stoppa i Investor för att sprida risken. Mest en tanke, då substansrabatten är såpass kraftig i Investor nu.

  //Richard

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanken har slagit mig. Men kommer stå fast vid strategin att behålla för evigt. Inte helt omöjligt att Atlas går bättre än tex SEB, Mölnlycke och Ericsson även kommande år.

   Har däremot inte köpt några ABB och Atlas senaste året men massor av Investor. Så är ju med på grundtanken.

   Delete