Wednesday, January 03, 2018

Aktiefunderingar

Det fria livet börjar ta form. Idag gick jag upp kl 8 istället för någon gång mellan 6.30 och 7 som var standard när jag jobbade. Har sen varit och tränat och en tur förbi biblioteket för att läsa tidningarna. Allt tajmat för att hinna hem och äta lunch och sen kolla Tour de Ski. Tyvärr såg jag nyss att skidorna blev inställda pga regn och storm. Så jag får hitta något annat att slå ihjäl tiden med. Kanske kolla lite Avanza Play och SVD Börsplus på Youtube? Missade en del avsnitt där från mitten av december.

En sak jag klurat lite på slutet är om jag ska göra en mindre omfördelning i portföljen. Egentligen är ju strategin att aldrig sälja och bara köpa. Den har jag hållit hårt på senaste åren. Men nu när nya köp blir betydligt mer sällsynta och jag ska leva på utdelningen är det frågan om det inte är dags. En tanke som dykt upp är att vikta ner Atlas och Sandvik något för att köpa lite Nordea och Skanska.

Jag har haft en fin resa i verkstadsbolagen och värderingen är nu hög och därmed direktavkastningen låg. Lite omvänt känns fallet bank och bygg. Svårt läge. Troligtvis bäst att göra så lite som möjligt och lita på att verkstadsbolagens vinster växer in i värderingen om konjunkturen biter i ett tag till.

Det har i alla fall varit bra att äga investmentbolag samt verkstad dubbelt senaste året. En medelväg skulle vara att sälja Atlas och köpa Investor för pengarna samt samma sak med Volvo och Industrivärden. För att på så sätt tacka för resan i verkstad men inte kliva av helt utan köpa tillbaka med lite rabatt.

Ska suga lite på karamellen. Något jag verkligen ska undvika är dock att använda min frigjorda tid till en massa handel på börsen.

17 comments:

 1. Varför gå till bibban och läsa tidningar?
  Du har väl Internet hemma?
  Finns ju iofs inte allt på nätet, väldigt mycket man får betala för att se, som jag själv vägrar att göra, t ex Aftonbladets PLUS, men där har jag en sida som lägger upp det mesta om man frågar.

  Va endast en liten undran!

  Ha det bra med ditt nya liv och pension :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Motion, frisk luft, nya intryck, kolla in folk, etc...

   Delete
  2. Läser mest DI och magasin som Privata affärer, Aktiespararen och diverse träningstidningar. Tycker det är trevligt att läsa dessa på bibblan.

   Delete
  3. Anonymous7:58 PM

   Vilken sida är det?

   Delete
  4. Anonymous1:02 AM

   Mer och mer som inte går att läsa på nätet utan att betala.
   Bibblan är ett bra alternativ när man har tiden!
   /Kalle

   Delete
 2. Spiltan investmentbolag har båda ovan om jag inte missminner mig. Men du vill väl ha aktier.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lite svårt när han ska leva på utdelning FruBadass!

   Delete
  2. Kalle8:57 AM

   Det är ju bara att sälja av motsvarande utdelningarna, det är ju avkastningen man vill åt. Men ska man ändå göra det jobbet så fungerar det nog i detta fall lika bra att köpa aktierna själv, då den fonden inte har så många innehav.

   Delete
 3. Anonymous6:37 PM

  Hur känsligt är skanska för en större nedgång för svenska fastighetsmarknaden?

  ReplyDelete
  Replies
  1. De har ju verksamhet i många länder och bygger mycket mer än bostäder. Dessutom har man ju sitt gemensamma bolag med IKEA som fokuserar på att bygga billiga bostads och hyresrätter. Vilket borde stå emot en ev fortsatt nedgång bra.

   Delete
 4. Akta nu så du inte börjar trixa med portföljen alltför mycket bara för att du har mer fritid. Bättre att ligga still.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Japp. Håller helt med. Lätt hänt att använda tiden till massa impulsgrejer på börsen.

   Delete
 5. Tycker ändå ditt resonemang håller, men varför just Nordea av storbankerna? Sjunkande kreditstock i Sverige 2 månader i följd. Jag hade tittat på någon annan bank om jag vore du.

  Du kanske kan sälja av hälften och köpa in Storbank/Skanska? Alternativt göra investmentbolagsswappen som du nämner, också ett smart alternativ!

  Ser fram emot att läsa om ditt liv framöver, har relativt nyligen påbörjat samma resa som du, ett decennium senare bara. Intressant att se vad som eventuellt väntar mig, även om vi verkar leva lite olika liv. Och tack för mycket inspiration!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:14 AM

   Det är detta som har blivit lite av problemet för Miljonären. Lagt ner allt krut på att spara som fan men inte följt med bolagen tillräckligt väl. Finns ett antal bolag i hans portfölj som skulle behöva bytas ut och köpa mer kvalité för att inte riskera att behöva gå tillbaka till jobbet. Hm, Volvo (som han äger med bättre riskspridning i Industrivärden redan) Atlas, Nordea. Liksom behövs snyggas till rätt rejält, får ju bra mkt bättre utdelning på andra håll också om det är det som är grejen nu.

   Skulle kunna köpa Xact Högutdelande för ännu bättre riskspridning och låg avgift. Som siktar på att dela ut kring 4%.

   Får lite svår ångest över tafattheten du visar Miljonären :D det är nu du ska steppa upp och se över rubbet, förstår inte att du inte gjort detta tidigare. EN räntehöjning och det blir jobbigt. Konjunkturen vänder och Volvo kommer sälja betydligt färre bilar, leasing osv. Bättre att ha Industrivärden fullt ut då istället med riskspridningen det innebär.

   Allt gott, var tvungen att skriva av mig ångesten :D

   //David

   Delete
  2. Anonymous9:29 PM

   Tjena David,
   Miljonären har mer än tillräcklig koll. Att pilla för mycket är den stora risken.

   Förövrigt tror jag du behöver följa bolagen lite bättre. Börsnoterade Volvo säljer inte bilar :P

   Allt gott, Carl

   Delete
 6. Hade nog snarare minskat i H&M, du borde ha ett hyggligt GAV där trots nedgången. Hade i så fall använt det till att amortera lån/köpa din nästa bostad men med tanke på din låga lånegrad behöver du kanske inte det.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:11 AM

  Eftersom Investor i dagsläget handlas med 25% substansrabatt så är väl tanken god att sälja av de direktinnehav du har i Investors portfölj (tex Atlas), och istället köpa tillbaka dem billigare via Investor. Parallellt får du lite mer riskspridning i och med andra bolag som kommer in med Investor.

  ReplyDelete