Sunday, January 21, 2018

Förutsättningarna för utdelningsåret 2018

Ja då närmar vi oss en spännande vecka med rapporter och förslag på utdelningar för kommande år. Förutsättningarna är följande:

2017 fick jag 104.000 kr i utdelning. Jag har köpt en hel del aktier senaste året vilket gör att jag med exakt samma utdelning per aktie som förra året skulle få 116.860 (räknat på samma valutakurs som vid utdelningen förra året för de utländska bolagen).

Tar jag sedan 116.860 x 3% utdelningstillväxt vilket är det jag räknar med kommer utdelningarna med några 100-lappars marginal passera målet 120.000 i utdelning.

Enligt en artikel i SVD så beräknas utdelningarna på Large Cap bli 263 miljarder jämfört med förra årets 251 miljarder. Vilket motsvarar en tillväxt på ca 5% (med reservation för att inte antalet bolag har förändrats i så stor omfattning att det påverkar totalen nämnvärt, vilket jag inte tror men inte vet säkert). Nu har jag någon procent preffar i portföljen som ju inte kommer höja alls. Men räknar kallt med att klara målet 3% ändå.

Ganska kul att ett mål jag satte upp för flera år sen ser ut att stämma såpass bra. Utdelningen för 2017 blev lite högre än jag räknat med, å andra sidan hade jag räknat med att jobba lite längre och fortsätta fylla på med nya aktier under en längre period in på 2018. Men nu jämnade det ut sig. Det visar att utdelningarna är betydligt lättare att förutspå än aktiekurserna.

10.000 kr i månaden i utdelning blir en bra bas. Som sen kompletteras med fondförsäljning, bokförsäljning, bloggreklam och ev något extrajobb när andan faller på. Under 2019 och framåt alltså. I år kommer jag leva på slutlön och sparad semester.

Det kommer finnas anledning att återkomma i ämnet utdelningar de närmaste veckorna.

18 comments:

 1. Kanske låter konstigt men jag räknar faktiskt nästan aldrig med utdelningstillväxt, ser det mer som en trevlig bonus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous1:55 PM

   Hur tänker du? Om du inte räknar med någon tillväxt kommer du ju få samma summa varje år, som kommer minska i takt med inflationen.

   Delete
  2. Anonymous4:31 PM

   Hur tänker du?
   Utdelningstillväxt kommer väl oavsett om man räknar med den eller inte?
   ��

   Sock

   Delete
  3. Näe men jag håller egentligen med dig utlandsutdelaren. Jag väljer bolag som har fin utdelningshistorik men man kan aldrig någonsin vara säker. Ser man historiskt sätt så går det givetvis att få fram en siffra, men detta är ju bara en spekulation.

   Jag tar varje utdelningshöjning som en bonus och blir rejält glad av dessa. Redan nu har 2 av mina bolag höjt utdelningen under året.

   Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

   Delete
  4. Utdelningstillväxt bör ni räkna med. 0% är en helt osannolik siffra att anta, förutsatt att ni har mer än en handfull innehav med en historik av utdelningar och utdelningshöjningar.

   Delete
  5. Javisst är 0% helt osannolikt. Men räknar man inte med det blir man lite extra lycklig ;) Har nog inte hållit på nog länge för att riktigt veta vad man bör förvänta sig. Fick helt Ok förra året dock

   Delete
 2. Placerar du din utdelning för 2018 i någon fond nu tills du tar ut dem 2019 eller hur har du tänkt med dem?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommer bli sparkonto. Ska se om jag hittar något med 1 års bindningstid för en del av pengarna som är värd besväret.

   Delete
  2. Anonymous1:17 PM

   Eller så köper du Spiltan Räntefond Sverige för hela "årslönen" och säljer en gång i månaden när det är dags för "månadslön". Ger bättre ränta än ett sparkonto.

   Delete
  3. Kanske Norwegian bank skulle vara nåt, har min buffert där och tickar på med 1.75%

   Delete
  4. Vad är det för sparkonto? har dom inte bara ett sparkonto med 0,7% ränta?

   Delete
  5. På min buffert har jag 1.75% via Norwegian, kallas "talletustili" i Finland.

   Delete
 3. Anonymous8:46 PM

  Miljonären, har ni övervägt att sälja allt aktier och återköpa dem på ett vanligt AF-konto? Med tanke på att utdelningarna fortfarande skulle vara skattefria, men att man på ett AF slipper beskattningen den årliga beskattningen som ett ISK medför. Jag är många år ifrån att nå i mål, men det här är en av de saker jag har funderat över. Tack för en grym blogg, väldigt inspirerande!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är ju 30% skatt på utdelning i AF-depå. Så nej det finns det inga planer på.

   Delete
  2. Anonymous9:26 PM

   Ja, oj det har du så rätt i. Då blev den typen av konto helt otänkbar!

   Delete
 4. Anonymous10:39 PM

  Någon här som har tankar att dela med sig beträffande XM Reality?

  ReplyDelete
 5. Hur ser din historiska utdelningstillväxt ut? Vad baserar du dina 3% på? Jag antar att du läst det nån stans från nån som räknat på olika historiska snitt och så?

  ReplyDelete