Friday, January 05, 2018

Kul reportage i Aftonbladet

Det blir allt fler som väljer vägen att jobba och spara målmedvetet runt 30 för att kunna gå i pension innan 40. Och kvällstidningarna och annan media verkar inte kunna få nog av historierna.
Det verkar råda lite oklarheter kring hur man ska räkna på sparandet. I artikeln står nettolön 50.000 kr och 30.000 sparande vilket låter riktigt bra. Men enligt bloggen så består sparandet även av kortsiktigt sparande till resor etc närmaste året. 

Vi väljer istället att se kortsiktigt sparande som att utgifterna bara kommer lite ojämnt över året, dvs vi för in pengar på ett konto månadsvis. Från det kontot betalas räkningar och även resor och andra sällanköp. Men detta ses inte som ett sparande. Till sparande räknar vi bara riktigt långsiktigt sparande och ev amortering. 

Det är dock en petitess i sammanhanget och oavsett om de sparar lite över 20.000 eller runt 30.000 i månaden så finns nog alla möjligheter att sluta jobba innan 40. Bra jobbat och kul reportage!

9 comments:

 1. Hej Miljonären!
  Jag tycker att ett sparande ska bestå av ett buffertspar, ett målspar och ett framtidsspar.

  Hur stor buffertsparandet blir är svårt att säga då det är individuellt. Målsparandet är då till kortsiktiga nöjen, såsom om du kommer på att du vill åka till fjällen en tid.

  Jag har valt att inte räkna med både buffertsparandet och målsparandet i min sparkvot men funderar på om jag ska göra det nu 2018. Vad är din syn? :)

  ReplyDelete
 2. Hej Miljonären, kul att du sett artikeln om oss i Aftonbladet. Är själv nöjd med hur den blev och att vi tillsammans sprider ordet om att det finns alternativa vägar. Din synpunkt om sparkvot är väldigt intressant och jag har själv fått frågor om det på bloggen. Även om kortsiktigt sparande fortfarande är en typ av sparande så är det inte pengar som går in i pengamaskinen och frågan är om de då ska räknas in i sparkvoten. Vi ska överväga om vi ska tänka om där.
  Grattis till din frihet förresten! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Det intressanta med sparkvot tycker jag är att få en bild av hur snabbt pengamaskinen växer och därmed hur snart man kan sluta jobba (om det är målet). Därför har jag som sagt valt att inte se pengar på konto till bil, resa etc som sparande. Utan ser överföringen till det kontot som vilken räkning/levnadsomkostnad som helst.

   Men det viktiga är ju att man hittar en modell som funkar för en själv och sin egen uppföljning över tid.

   Kör hårt!

   Delete
 3. Anonymous3:24 PM

  Kul att detta "fenomen" uppmärksammas i en tid då fler och fler lånar till mer och mer.

  Det verkar finnas lite olika strategier, där vissa enbart går in får att maximera direktavkastning för att få "lön" via utdelningar och inte rör sin pengamaskin, medan andra kör lite mitt emellan och tar pengar både från pengamaskinen samt utdelningar. Gissar det har att göra med hur långlivad man vill ha sin pengamaskin. Vi har tänkt att låta vår gå i arv, så här är det utdelningar till 100% som gäller. Har man tänkt att förbruka upp kapitalet så kan man ju knapra lite då och då om börsen skulle gå dåligt några år och både utdelningar och avkastning sjunker rejält.

  Finns väl ingen rätt eller fel väg i det hela, däremot är det sjukt skoj att läsa om de som nått fram som Miljonären och paret i artikeln, och hur det hela fungerar i praktiken. För fram till dess är det ju bara en jäkla massa teoretiserande.

  kör hårt säger vi!
  https://snalgrisen.blogspot.se/

  ReplyDelete
 4. Är inte det enklaste att bara ange hur stor andel av nettolön man köper aktier för? Resten är periodiserad konsumtion.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Man kan ju bygga upp buffert för konsumtion om 10 år (för att minska risken att behöva sälja aktier i nedgång), spara i aktiefonder, räntor och amortera på bolån. Att inte räkna in något av detta känns tufft tycker jag.

   Delete
 5. Anonymous1:10 AM

  Kanske en ide för ett blögginlägg - men vet inte exakt hur man skulle lägga upp det men de här tva prata om att vara ekonomisk oberoende innan 40 men det hela verkar bygga på att de förbli ihop - är man då oberoende om det är ett måste att man förblir ihop? (till skillnad från ditt fall där du klarar väl dig själv vid behov)

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:15 PM

  Otroligt naiva människor. Lägga 96k om året på semesterspar? Ska de åka till Bahamas i 1 månad om året? De gör ju inte avkall på något alls för att nå dit de vill, tänker inte utanför boxen. Känns bara som en svensson som ska apa efter för att det är på "tapeten" nu och lite häftigt att gå i pension tidigt.

  Amorterar inte haha.. Åh jösses, vad gör man inte för att få vara med i tidningen. Sen samtidigt ska de ha lägre kostnader när de går i pension, ja ok. Hur då?

  /A

  ReplyDelete
 7. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  ReplyDelete