Thursday, July 30, 2015

Kvalité vs pris

Att leva sparsamt tycker jag handlar mycket om att aldrig betala mer än man behöver. Dvs finns det två alternativa varor där jag inte märker skillnad på kvalité ska jag alltid välja den billigare. Oavsett om det handlar om 3 vs 4 kr eller 10.000 vs 11.000 kr.

Sen kan ju givetvis kvalité upplevas olika för olika personer där någon kan känna skillnad i smak på havssalt och vanligt salt medan en annan inte märker skillnaden. Personligen har jag tex aldrig fått godare mat på en dyr restaurang där huvudrätterna kostar 450 kr (har ju varit på några dyra med jobbet, dock aldrig på superställe med stjärna i guide Michelin) jämfört med tex thairestaurang där det kostar 89 kr.

Ni som lever halvsparsamt dvs sparar lite och försöker hålla igen men samtidigt unnar er vissa saker. Vad lägger ni gärna några kronor extra på? Tänker då främst på saker där billigare alternativ finns, inte saker som man annars skulle avstå helt ifrån.

40 comments:

 1. Mat! både resturangbesök och råvaror. Även öl och vin.

  ReplyDelete
 2. Vilken prisnivå pratar vi om? Tex för ett restaurangbesök eller en flaska vin på Systembolaget?

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:18 PM

  Whisky och vin. Betalar ca 125 kr/litern för whisky. Finns sorter för 90 kr men tycker den merkostnaden ger valuta för pengarna! Vin ca 40 kr/liter, finns för 15 kr men tycker även där att det dyra är prisvärt!

  Kaffe ute är alltid orimligt dyrt men det finns tillfällen när en lunchbuffe för 69 kr, kan vara försvarbart. Får man ett generöst salladsbuffe smör, bröd och dryck, därtill en vällagad varmrätt, som följs av kaffe och kaka för 69 kr, kan jag understundom vara slösaktig och låta kapitalet rinna ut.
  ��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Patrik12:14 AM

   Var hittar man generös salladsbuffé + en vällagad varmrätt, kaffe, kaka osv för 69:-? Länka gärna.

   Delete
  2. Anonymous1:44 AM

   Lite priskrig i min lilla by! Överetablering av resturanger. 9 lunchställen på 5000 invånare!

   Delete
 4. Anonymous5:19 PM

  Håller med om öl. En 33cl flaska för 14-16kr är mycket bättre än en burk för 10. När det gäller vin tycker jag det är viktigare att välja rätt sort. Men när jag går i matbutiken så är fonder något jag märk stor skillnad på. Icas egna vs bong är stor skillnad.
  /Christian

  ReplyDelete
 5. Anonymous5:48 PM

  Sällar mig till kören som föredrar craft beers över Åbro burkar. Lägger även några slantar extra på ekologiskt, framförallt ägg. Blir varken 450 kr restaurang eller thai. Då lägger jag hellre 1000 lappar på michelinkrog en gång var tredje år.

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:45 PM

  Resor! Reser hellre färre gånger/färre dagar i utbyte mot bättre hotell, mat, upplevelser etc. Har aldrig förstått tjusningen med att semestra bara för sakens skull.

  ReplyDelete
 7. Niklas8:11 PM

  1. Dyra kaffebönor till min dyra espressomaskin köper jag ganska ofta men inte alltid.
  2. Vin ibland men har precis upptäckt ett vitt favoritvin för 59 kronor så de där 200 kronorna känns avlägsna för en flaska just nu. Fick en flaska vin för 600 kronor för någon månad sedan. Det var gott och kul men jag skulle inte köpa den igen.
  3. Öl köper jag inte de billigaste men inte heller de psykodyra svenska. Samuel Adams Boston Lager är en favorit.
  4. Äter ganska ofta ute men är nästan aldrig "nöjd" med maten, det handlar mer om en social grej.
  5. Bor i en skitdyr lägenhet, nybyggd och med fantastisk utsikt.

  Känns helt plötsligt som att jag spenderar sjuka summor pengar... Men ligger på en sparkvot runt 50%. Bra på att dra in på andra saker. Men det är inget snack om att jag skulle kunna spara betydligt mer om jag la manken till lite mer.

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:39 PM

  Något som jag vill unna mig är mina fritidsaktiviteter längdskidor och golf. Inte direkt billiga sporter men ger mig mkt glädje. Jag har i flera år varit för snål för att köpa fina saker anpassade efter mig som jag gärna skulle vilja ha, men detta blir ganska mycket pengar. Å andra sidan ger detta livsglädje men om jag kommer köpa utrustning för båda dessa sporter som jag egentligen skulle vilja ha blir detta lätt 20 tkr +. Detta kan sätta myror i huvudet på en när man har sparmål men samtidigt vill ha roliga prylar...hehe.
  Hur tänker ni kring detta?

  ReplyDelete
 9. Cyklar och kläder.

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:53 PM

  1:a klass på SJ om inte det är alltför stor prisskillnad.

  ReplyDelete
 11. Resor! Jag har en egen post i budgeten för resor. Hellre ofta, billigt med upplevelser och erfarenheter än lyx. Jag har aldrig förstått de som betalar för dyra hotell. Det är väl inte hotellet som är resmålet?

  ReplyDelete
 12. Anonymous10:14 PM

  Mat och dryck är saker jag gärna betalar extra för. Sist jag och sambon var ute var vi på Grill i Sthlm. Vi åt en 3 rätters med en flaska vin och landande på 1500kr. Det var Värt varenda krona om du frågar mig. När jag handlar vin brukar jag oftast köpa flaskor i 100kr klassen då de oftast smakar mkt bättre än de billiga.
  /Niklas

  ReplyDelete
 13. Verktyg är min grej. Vill man ha bra saker kostar det lite mer, men det är det värt.

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:51 AM

  Tack för inlägg miljonären eftersom det får mig att vilja analysera mina utgifter närmare. Jag och min fru var nyligen på möte hos banken och enligt deras kalkyl borde vi kunna spara 30 tsek per månad om vi spenderar 15 tsek på allt utanför boendekostnad. I snitt har vi dock bara sparat 10 tsek / månad. Var tar de 20 tsek vägen??

  ReplyDelete
 15. Tack för alla kommentarer. Väldigt intressant att se hur olika vi alla tänker! Just Restaurang Grill är ett typexempel på sånt som jag inte tycker är värt pengarna jämfört med att äta hemma eller på mycket mycket billigare ställe. Men är ju jättebra att alla ser olika på det!

  ReplyDelete
 16. Anonymous11:45 AM

  Bostad: Mitt hem är min borg.
  Öl: Älskar en god pilsner, pallar inte alls Sofiero o dyl.

  ReplyDelete
 17. Player11:46 AM

  Jag ligger på en sparkvot 50-55 procent. Alltid. Det jag däremot kan lägga extra pengar på är mat hemma med något dyrare råvaror. Är vegetarian och dricker eller snusar/rökare inte. Jobblunchen är -självklart- matlåda runt 15 kronor per portion men hemma kan jag gå upp till 25 kr per portion när jag vill unna mig något. Kan även tycka att en del kosttillskott fyller en funktion för mig så det lägger jag också några hundralappar på i månaden/varannan.

  Annars så blir det åkkort SL, Netflix och skomakaren. Äger ett större antal brittiska skor som jag i stort sett bara byter ut klacken på och vaxar in, istället för att köpa nya Vagabond, Ecco eller andra. Träningsskor är ett undantag.

  ReplyDelete
 18. Anonymous12:07 PM

  Svenskproducerad mat. Några spän mer men nåt jag aldrig tummar på!

  ReplyDelete
 19. Vi köper nästan alltid ekologisk mat. Och svenskproducerat där det är möjligt. Skulle aldrig köpa dansk fläskfilé även om det var halva priset.
  Vi ligger på ett matkonto på Coop på ca 2800kr/månaden för 2 personer och huvudinköpen är ekologiska. Det är möjligt. Dock med storkok och planering.

  Lägger också gärna extra pengar dryck. Vinflaskorna kostar kanske mellan 90-120kr och senast jag var på en Michelinkrog var i höstas. Det var otroooligt dyrt! 10 000kr för fyra pers. Kommer inte att gå tillbaka trots bra mat.

  Betalar gärna lite extra för att bo på lite bättre hotell. Ogillar att bli besviken. Då är inte ens billiga hotell prisvärda. Hellre dyrt och bra än billigt och dåligt.

  Kläder köper jag helst på rean.

  ReplyDelete
 20. Läggen en hel del på hyrbil över helger tillsammans med sambon. Billigare än att äga i storstad, billigare än utlandsweekend men lyxigt att komma iväg hemifrån. En bra kompromiss.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous2:59 PM

   Vart åker ni då? Bara en tur utanför stan och så tillbaka igen?

   Delete
 21. Jag lägger gärna lite extra på att hålla igång kontakten med vänner och familj. Dvs tågresor, bil, aktiviteter, utemat, en extra ledig dag för långhelg, utlandsresor osv. Jag vill inte framstå som alltför snål och besvärlig när jag umgås med andra utan anpassar mig då någoröunda till deras "nivå". I perioder av lägre sparmotivation lägger jag också pengar på att helt enkelt inte tänka så ekonomiskt (kan vara skönt ibland). Boendet är också lite bättre än nödvändigt men ändå rätt så billigt i dagens lågränteklimat.

  ReplyDelete
 22. Anonymous2:22 PM

  Brukar ligga på en spargräns vid 60-67% och ska även nämna att jag pluggar heltid med 50 % CSN och jobb på kvällarna. Går jätte bra med en strikt budget, mat för 1700 i månaden på två, matlådor och billiga nöjen. Totalkostnaden för mig ligger på 5000 och efter undanläggning så har jag 500-1000 att spendera. Köper aldrig saker som inte ger mig mer än jag lägger in, nya kläder, prylar och onödigt får inte plats i budgeten.

  Det blir ett par vinare i månaden kan tilläggas.

  ReplyDelete
 23. Anonymous6:09 PM

  Mat verkar vara en utgift som varier kraftigt.

  Till er som håller igen på den punkten, vad serveras under en vecka?
  Har ni tips på billiga middagar och matlådor?

  Och till er som gärna lägger lite extra på mat, hur kan er matvecka se ut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous3:04 PM

   Köp en hel kyckling för 30 spänn, gör buljong och frys in. Kycklingen räcker för fyra måltider, buljongen kan användas med linser, mathavre etc - bra billiga proteinkällor. Se bara till att ha lite grönsaker och kryddor hemma så smakar det alldeles utmärkt. Och bönor, bönor är fantastiskt. Enda råvaran som är enkel, snabb, god OCH billig.

   Delete
 24. Jag äter ganska varierat men basen för mig är 100 g havregryn, 1 liter mjölk och 2 ägg per dag. Dessa tre delar äter jag säkert 350 dagar per år vilket ger mig ca 60% av dagens protein för klart under 15 kr.

  ReplyDelete
 25. Anonymous9:58 PM

  Däck!

  Michelin ska det vara! :) Så mycket dyrare är det inte heller.

  Bättre grepp, håller längre och tål mer påfrestning.

  ReplyDelete
 26. Resor, restaurang ibland. Cap Verde 2v för 10k, rekommenderas. 1 barn 7 mån. 70% sparkvot nu då sambon är föräldraledig. Matlåda men SL kort. Bor billigt.

  ReplyDelete
 27. Viktor11:04 PM

  Sparkvot på 20% baserat på årslön. (Sparar 30 till 40% av varje månadslön men uträknat på ett år blir sparkvoten enbart 20%. Beror främst på resor som gör att eget kapital måste användas.) Däremot amorterar jag även 17% av månadslönen utöver sparandet.

  Mina extravaganser under de senaste 12 månaderna har varit: 2 skidresor, en solresa och en weekend. Förlovning. Nya utförsskidor, nya längdskidor och onödigt många luncher ute.

  Kan dock informera om att jag kommer att lägga hela min löneförhöjning om ett par tusen till sparkontot. Kan redan idagsläget skära ner på mycket kostnader, så att spara hela löneförhöjningen borde bli en baggis. Eller hur? :)


  / Viktor

  ReplyDelete
 28. När jag tjänade 14.000 netto sparade jag 7-8.000 i månaden. Nu tjänar jag runt 30.000 och sparar över 23.000. Dvs att höja sparandet med löneförhöjningar har varit hela grejen för mig.

  ReplyDelete
 29. Mat! Köper nästan bara svenska råvaror och gärna ekologiskt. Även restaurangbesök även om det inte blir så ofta med två barn. Ett restaurangbesök för mig och min fru kostar säkert 14-1800 kr nu för tiden.

  Vårt bröllop för 120 000 kr för sju år sen är en sån grej som jag absolut skulle göra om så här i efterhand, en fantastisk fest som är ett minne för livet.

  Resor, väljer ofta det dyrare hotellet, lätt värt pengarna för oss.

  Och barn då, bara kläder är ett antal tusen per månad.


  ReplyDelete
 30. Anonymous11:21 AM

  Alkohol och mat. Samlar hemma på vin och sprit (men dricker det sällan), däremot dricker jag en hel del vin på krogen. Sparar pengar varje månad och undviker onödiga kostnader men det är egentligen det största hålet i min ekonomi. Du frågar i inlägget nedan; hur kan man bränna hela sin lön? Uppskatta att gå på krogen så är det oerhört enkelt.

  ReplyDelete
 31. Anonymous8:49 PM

  Jag köper så stora förpackningar med sojabönor och linser det går och gör storkok. Ett billigt, nyttigt och enkelt sätt att spara pengar. Givet att man tycker om det. Bra tips Anonymous!

  /Player

  ReplyDelete
 32. Yes Resor. Är man på semesterresa skall man fan inte behöva snåla, då är det bättre att låtya bli!!!

  ReplyDelete
 33. Anonymous4:00 PM

  Är ganska sparsam. Kompromissar dock mindre med mat. Och kompromissar inget med öl! Ett stort intresse : ) kan bli 40-50kr flaskan på systemet. Konsumerar dock inte så mycket rent kvantitativt så det kanske jämnar ut sig : )

  ReplyDelete
 34. Anonymous1:02 PM

  Jag unnar mig framförallt sådant som spar mig tid. Sådant som är tråkigt och tidsödande köper jag mig fri ifrån. Jag har städhjälp, får mat levererad hem, äter lunch ute varje dag, låter en däckfirma byta mina bildäck, osv. På så vis kan jag ägna all min tid åt sånt jag tycker är roligt och viktigt i livet. Prylar, kläder, resor, dyra restauranger och liknande är dock betydligt mer ointressant för mig.

  ReplyDelete
 35. Anonymous6:53 PM

  Hotellnätter är en kostnadsbit som folk värkar ha dålig uppfattning om. Här gäller absolut inte regeln "du får vad du betalar för" som en del verkar tro.för det är inte prislappen eller antal stjärnor som avgör om man trivs eller inte, det är massa olika parametrar, tex att det är tyst jag är något jag uppskattar. Tro mig, för jag vet, har bott från 25 kronor natten till "reapris" på asiatiska fyrstjärniga hotell. Och 25kroners bungalown var inte det sämsta jag bott på, och efter att bott på asiatiska fina hotell skrattar man när man går in på en del västerländska hotell som anser sig kunna ta 1500 kr natten.

  Jag gillar iallafall moderna boxhotell/hostel bäst. Där är tyst, och fräscht. Inget sönderrökt jävla grand hotelrum med brun heltäckningsmatta och marmorbadrum med guldkranar.

  ReplyDelete