Friday, July 24, 2015

Att spendera

Man har ju lite mer tid för fundering och småprat med sin livspartner när man har semester. Och ser med glädje hur jag får min sambo att bli allt mer intresserad av både sparande och aktiemarknaden. Hon har ju haft ett helt ok sparande även tidigare, men nu är hon uppe i runt 50% av nettolönen i sparande varje månad. Långt ifrån lika extrem som mig, men vi har fått ett gemensamt intresse att titta i excelarken över när det kan bli frågan om pension.

En fråga som har varit uppe tidigare och som jag tror jag även berört i bloggen är hur omöjligt vi skulle ha det med våra låga fasta kostnader att en månad bränna hela lönen. Vi roade oss med en liten räkneövning i stil med att lista en mängd aktiviteter vi skulle kunna göra om vi inte alls brydde oss om pengar och vad saker och ting kostade.

Åka kollektivt till jobbet, istället för att cykla
Lunch ute varje dag på jobbet, istället för matlåda
Middag ute på restaurang 1-2 gånger i veckan
Hämtmat till middag 3 gånger i veckan
Dyra råvaror vid middag hemma
Klädinköp för några tusenlappar
Bio några gånger i månaden
Netflix och fler kanaler
Lägga undan några tusenlappar varje månad för att resa 2 gånger om året

Slutsatsen är att vi skulle ha helt omöjligt att ta oss ner under ett gemensamt sparande på 10.000 kr i månaden bara genom rörliga kostnader. För att lyckas bränna hela lönen är det som jag ser det helt nödvändigt för två heltidsarbetande vuxna utan barn att ha sommarstuga, båt eller lyxig bil (för en vanlig bil kostar ju inte 10.000 kr i månaden). Inte ens en lägenhet för 3-4 miljoner mer än vår nuvarande skulle räcka. Man måste helt enkelt kombinera alla möjliga onödig utgifter för att lyckas bränna hela lönen. Eller?

35 comments:

 1. Hej,
  jag funderar på hur du räknar för att veta hur mycket du behöver för att kunna pensionera dig?

  Om vi tittar på pensionen så är den uppbyggd av olika delar där den statliga och den enda livslånga är den svåra att beräkna, tycker jag. För om man pensionerar sig vid 40 istället för vid +65 hur mycket krävs för att kompensera den pensionen? Dels kommer man inte tjäna in pension i +25 år och sedan ränta på ränta av den icke intjänade pensionen.

  Tjänstepension, IPS och privat sparande är betydligt enklare.

  Men du kanske räknar på något annat sätt eller har något bra kalkylblad att dela med dig av?

  Blue skies
  /Peter

  ReplyDelete
 2. Det är vanligt att som DINK (double income no kids) ha mycket pengar att bränna och ändå spara 10%. Det man vanligtvis lyxar till är semestern. Istället för Egypten åker man till Seychellerna. Istället för Miami blir det lyxhotell på Hawaii. Osv. Även dyrare kläder och bil. Har vänner som kör porche för 1 mille utan att vara särskilt rika. Osv.

  Det är inga problem att göra av med pengar, du får använda din fantasi lite mer bara!

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:24 PM

  Det förenklar onekligen livet, att ha ett ego som är mindre än ens inkomst!

  Den personliga sparkvoten är ju bara ett resultatet av avståndet mellan ego och inkomst!

  ReplyDelete
 4. Jag har svårt att se varför du inte pensionerar dig nu istället för när du har 10milj, med 5% i DA får du på dina 5milj ut ca 20k per månad redan nu. Och då lär denna DA även den växa med ca 5-10% per år. Varför behöver du mer känner du? Menar eftersom du lever på mindre än hälften av det redan nu

  ReplyDelete
 5. Peter: pensionen som betalas ut efter 65 räknar jag inte ens med. Utmaningen är att klara sig från 40-65. Vill ju leva på utdelning dvs ska inte minska på kapitalet. Så det enda som krävs är att utdelningarna höjs motsvarande inflationen.

  Kenneth: Har ju för det första inte 5 miljoner i pengar som jag kan köpa aktier för idag. Och så vill jag ha lite marginal. Är mentalt inställd på att jobba till 38-40 år. Men jag känner absolut att jag har en bra bas och trygghet redan nu om jag skulle börja vantrivas eller bli av med jobbet.

  ReplyDelete
 6. Maria8:58 PM

  Ja, man kan inte annat än att tycka lite synd om er. Inga barn antar jag. De är både det mest underbara i livet och det mest förödande för ekonomin. Jag gissar på att ni inte vågat räkna ut hur det skulle se om ut det tillkom ett par illbattingar i er värld. Kläder, mat, resor, prylar, idrottsaktiviteter, kalas, ja listan kan göras oändlig. Men två barn i yngre tonåren hemma så lovar jag att du får dubbla alla dina egna utgifter för att täcka alla behov. Det blir ju dubbelt av allt för äta kan de vill jag lova. Du ska vara glad om det går att spara alls. Men barn är meningen med livet och inga pengar i världen kan ersätta dem.
  Börja leva lite, vad väntar ni på? Ni kommer ju ändå aldrig våra röra era sparade pengar som ni lagt så många år på att samla ihop. Pengar och hälsa kan vara borta på ett ögonblick och då är alla uppoffringar förgäves.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:19 PM

  Maria..... För dig kanske barn är meningen med livet. Vad är det som säger att andra tycker lika?

  Börja leva säger du? Vad är det säger att bloggaren inte lever? Bara för att du har ett sätt att värdesätta livet på så betyder inte det att alla känner lika. En del vill fylla livet med aktiviteter, andra kan uppskatta stillheten i livet. Behoven är olika, men kom inte och säg till någon som du inte känner att han ska börja leva. Dessutom säger folk alltid att du inte har någon nytta av pengarna när du är död. Sant, men o andra sidan har du ingen nytta av alla minnen och erfarenheter heller den dagen du lämnar jorden. Inklusive barn. Hur folk vill spendera sin tid är upp till dem själva. Mitt tips är att vidga dina vyer och inte tänka i så Svenska termer.

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:56 PM

  Maria, om du läst bloggen vet du att han inte gör några som helst uppoffringar. Han blir lycklig av sparsamt leverne.

  ReplyDelete
 9. Niklas11:47 PM

  Börjar bli trött på alla som ska in här (och annorstädes på nätet och i livet) och pekpinna om vad som är rätt sätt att leva på. Inte sällan är det just mammor eller människor som inte orkar spara.

  Förövrigt vet jag många som sparar massor även med barn.

  ReplyDelete
 10. @MARIA
  "meningen med livet" alltså seriöst det låter som hur en apa tänker. Vi är människor (visserligen djur) men vi har lite mer egen vilja att tänka och leva våra liv precis hur vi vill.

  ReplyDelete
 11. Känns inte som jag behöver försvara mig mot Marias korkade kommentarer själv. Tack för stödet!

  ReplyDelete
 12. Att ett par utan barn där båda jobbar sparar rejält med pengar är inte så unikt. Men om vi tar dom som faktiskt gör av med pengarna så finns det som jag tycker mig se två grupper. Dom som har någon dyr hobby som dom relativt medvetet lägger pengar på så som bilar, resor, hästar. Den andra gruppen är bara extremt ofokuserade och ditt exempel blev lite klent för ett typpar tror jag. Dom lägger mycket mer på Tv-abb (1000 kr/mån), elektronik, telefonabb, kläder, köpkaffe, skor, friluftsprylar än vad du hade i ditt exempel.

  Jag var på fest nyligen då en tjej kommenterade mina kortbyxor från Norröna med "å fina byxor, jag gillar den där typen av kläder. Jag har bland annat sex Gortexjackor hemma".

  ReplyDelete
 13. Anonymous8:34 PM

  Miljonären!

  Hon beskriver det ur sin synvinkel , givetvis subjektiv och utifrån sina egna perspektiv.

  Visa lite respekt! Varför skulle det vara korkat skrivet?

  Ta bort kommentarsfältet om du inte vill att folk ska delge sina tankar och idéer.
  Jag håller med henne på vida punkter men inte på alla.

  Men som sagt, hennes inlägg var varken otrevligt elle provocerande så visa lite hänsyn.

  Sen var "påhoppet" inte så stort att du behövde hjälp att försvara dig från andra läsare.. Eller hur:)

  ReplyDelete
 14. Jag tycker det är jättekorkat att berätta för andra vad som är meningen med livet. Och säga att man tycker synd om folk som inte fattat denna mening. Samt berätta för mig att jag aldrig kommer våga röra mina sparade pengar.

  Gillar kommentarer från er läsare och har fått mycket kritik för min livsstil genom åren vilket jag bara tycker är bra då det ger mig ökad motivation. Men anser mig ha rätten att säga ifrån när folk berättar för mig att jag inte fattat vad som är viktigt i livet eller hur jag kommer använda eller inte använda mina pengar.

  ReplyDelete
 15. Alla har rätt till sina val, i vissas ögon är de flesta valen fel. Enklast för mig är lev väl och må bra.

  Gillar att Maria inte är anonym för många gömmer sina åsikter bakom anonymitetets fana och det är i min värld fegt...

  ReplyDelete
 16. Hejsan, tack för en inspirerande blogg. Har själv 4 barn och jag och min sambo får ut ca 60.000kr efter skatt tillsammans och lyckas spara ca 20.000kr i månaden av våran gemensamma lön utan några större problem, vi sparar till barnen men mesta delen till oss själva. För att lyckas med det så gjorde vi följande: Efter att barn efter barn var hemma sin första tid med en förälder så tog vi ut så få föräldradagar som vi bara kunde (3-4 dagar i veckan). Det gjorde att vi var tvungna att hålla igen ordentligt på utgifterna, sen när nu barnen går på dagis/skola och båda jobbar så lever vi nästan lika snålt som vi gjorde medans ena föräldern var föräldraledig. Sen en annan sak som vi gör är att vi gör överföring på den summa som vi klarar av att spara dagarna efter lönen satts in på kontona , vi behöver ca 15.000kr "över" för att klara oss på en månad, allt som är utöver det sätts in på Avanza, alltså ca 20.000kr i månaden.

  ReplyDelete
 17. Robby, det låter ganska nära oss, vi har också fyra barn. Se exepelvis: http://onkeltomsstuga.blogspot.se/2015/07/ekonomi-juni-goda-inkomster-onda.html

  ReplyDelete
 18. Anonymous11:11 AM

  Peter Johansson, jag kan sträcka mig till att du inte är anonym, men hur menar du att "Maria" inte är anonym?
  För övrigt, om man ville trolla, på en sådan här blogg, kan jag inte tänka mig något mer effektfullt än att säga att barn är meningen med livet. Det är som att blogginnehavaren glider in på familjeliv och skriver inlägg att barn är att kasta tid och pengar i sjön. Verkar det vettigt, anonymt eller inte?

  ReplyDelete
 19. Anonymous6:29 PM

  Miljonären! Jag tycker du gör helt rätt när du följer ditt mål och dina drömmar! Jag tycker du är duktig som har kommit så pass långt på din resa... Jag jobbar också mot liknande mål och tror att jag en gång kommer att nå dem. Jag har förövrigt två barn och jag förstår att resan kommer ta ganska lång tid. Men planen är att sluta jobba vid 50 och då är barnen vuxna.

  Kör hårt och tack för en bra blogg
  /Niklas

  ReplyDelete
 20. Anonymous6:46 PM

  Det som är jobbigt med en sån som Maria är att hon är ute efter att trycka ner någon som har andra målsättningar än henbe. Ren jantelag inget annat. Hon blir hotad av att andra inte delar hennes mål. Sen kommer andra inlägg och påstår att hon inte är respektlös och inte är anonym. Vad jag konstaterar är att bloggen fått besök av svenskhetens sämsta representanter och sidor. Såna som Maria m.fl. får mig att vilja kräkas. Jag tycker synd om Maria som är för korkad för att förstå att hon är oförskämd!

  ReplyDelete
 21. Huruvida barn skulle vara meningen med livet är väl ändå upp till var och en att avgöra? Inte ens jag som har barn skulle försöka påstå något så inskränkt.

  Folk får naturligtvis tro och tycka vad de vill men ofta ligger det ren okunskap bakom deras uttalanden.
  Jag har två barn i yngre tonåren och lyckas spara mer än vad jag någonsin gjorde innan vi skaffade barn. Det handlar om prioriteringar - och planering! Barnen kostar definitivt pengar men de drar också in cirka 1000 kr var i månaden i barnbidrag. Att påstå att man måste "dubbla sina egna utgifter" och att det är "omöjligt att spara" är rent skitsnack. Jag lyckas inte spara lika mycket som Miljonären men ser det inte heller som någon tävling utan var och en sparar utifrån sina förutsättningar. Men sparandet och snålandet har vi gemensamt. Och blir jag påkörd av en buss innan jag hinner röra pengarna (också en klassiker som alla kritiker brukar dra upp i tid och otid) så är det ju finfint att jag har ombesörjt för mina arvingar...

  ReplyDelete
 22. Brukar läsa denna blogg regelbundet men har inte kommenterat tidigare. Känner att det är dags att konfrontera "barn = meningen med livet"-myten en gång för alla.

  Så här: Det finns ingen mening med livet. Om det inte finns någon Gud så finns det ingen "högre makt*"/skapare som har någon viss avsikt med våra liv, alltså ingen mening. Om det finns en Gud så är det fortfarande oklart varför dennes avsikt med våra liv skulle spela någon roll för oss, alltså ingen mening. Det är en pseudofråga. Det finns ingen mening i naturen, den är blind och fungerar genom orsak-verkan samband. Att träden har löv beror inte på att det är mening att träd ska ha löv, utan på att det historiskt har utvecklats vissa organismer vars överlevnad gynnats av att kunna tillgodogöra sig solljus som energi. Det bara är. På samma sätt har den mänskliga organismen utvecklat en önskan om att ha sex (vilket ofta ledde till barn innan preventivmedel uppfanns för hundra år sedan), och kanske om att ha barn (inte alls lika stark drift). Det innebär inte att det finns någon mening/avsikt i att skaffa barn. Naturen bryr sig inte om vi lever eller dör, skaffar barn eller inte. Evolutionen är en blind naturlig process, inte en avsikt.

  Alltså, den relevanta frågan är vad som gör livet värdefullt för oss. Ordet "mening" är bara vilseledande. Och det finns inget objektivt, för alla giltigt, svar på vad som gör livet värdefullt även om det finns vissa saker som de flesta människor tycker är viktigt. De flesta tycker att det är värdefullt med barn, inte alls. Det är inget konstigt att värdesätta andra saker som man får ge upp när man skaffar barn. Beslutet att inte skaffa barn strider inte mot naturen eller något annat, eftersom naturen inte har någon vilja och inte kan vägleda våra beslut. Om ingen skaffade barn skulle mänskligheten dö ut och naturen skulle inte "bry sig". Naturen har ingen avsikt, inget medvetande.

  Beklagar långrandigheten, tack för ordet.

  ReplyDelete
 23. Anonymous11:08 AM

  Jag känner att jag måste kommentera för första gången gär också. Jag blev pappa för första gången ca 18 månader sen och för första gången I mitt liv har jag börjat med ett fokuserat, långsiktigt sparande. Jag fick helt enkelt ett mer långsiktigt tänk när jag blev förälder. Det är sant att det är dyrt med barn men man kan då fråga sig hur tex en ensamstående mamma med tre barn som jobbar som städare klarar sig?

  Allt I livet handlar om prioriteringar, om man vill spendera istället för att spara så är det helt OK, men använd inte dina barn som förevändning för att du inte orkar eller vill spara. Gör dina val I livet med öppna ögon. Och sluta ge andra pekpinnar för hur de väljer att leva sina liv, med eller utan barn, slösa elelr spara, är var och ens fria val.

  ReplyDelete
 24. Det är verkligen härligt när man har liknande mâl som sin partner!

  Jag vet inte heller vad folk bränner sina pengar pâ och vill väl dessutom tillägga att jag anser att folk tjänar (mig själv inkluderat) alldeles för mycket pengar idag.

  Men om inkomsterna inte betalas ut som löner vad skulle dâ företagen använda det till? Betala sina aktieägare ännu mer (hade t.ex. jag uppskattat)? Sänka priserna pâ produkterna (hade jag ocksâ uppskattat)?

  ReplyDelete
 25. Lars Ekström2:53 PM

  I inlägget av Maria tycker jag mig utläsa en viss frustration över en begränsad ekonomisk situation. Att skylla detta på barnen är inte realistiskt. Dock handlar det nog om just frustration mer än viljan att trycka ned andra. Det går inte att spara sig ur fattigdom därför att det helt enkelt inte går att spara något som man inte har.

  ReplyDelete
 26. Anonymous8:17 AM

  Njaäe.. Det kan ju ingen lastas att känna frustration. Däremot att ta ut frurstrationen genom att "tycka synd om andra" påstå att de inte kommer att "använda sina pengar" "inte förstått meningen med livet" är inte annorlunda än när mobbaren som mår dåligt hemma tar ut det på de andra skolbarnen. En vuxenvariant av samma tema inom ramen för jantelag. Jag vidhåller att det är att trycka ner och också vanligt förekommande när någon vän bli mer framgångsrik än du själv. Till förklating för Marias del kan man bara möjligen att hon inte begriper vad hon håller på med.

  ReplyDelete
 27. Kämpa på Miljonären - som du märker är de allra flesta på "din" sida och vederbörligen imponerade av det som du presterat!

  ReplyDelete
 28. Hej,
  När du mäter sparad % av nettolön, räknar du in amortering på bostaden i det då?

  ReplyDelete
 29. Ja amortering räknar jag som sparande.

  ReplyDelete
 30. Anonymous8:48 PM

  Klart ni skulle kunna bränna lönen. Lägg till en middag för er två varje helg på tu man hand på vilken stjärnkrog som helst i staden, 3k/pp = 24000kr i månaden. Kanske bara jag som är en foodie men särskilt svårt är det inte. Halverar man det till 2ggr/mån så spar man enkelt 12k/mån. Beundrar dock din beslutsamhet.

  ReplyDelete
 31. Oj. Jag verkar dåligt uppdaterad på krogpriserna. Tänkte mig att ett fint restaurangbesök kostade ca 1000 kr för två personer.

  ReplyDelete
 32. Skulle du vilja lägga ut ditt excelarken på bloggen så man kan ladda ner det? Du kan givetvis göra det utan dina egna siffror, men så man får mallen iaf.. Har letat länge efter ett bra excelark som gör att man får bra översikt över sitt sparande.

  Tack för en inspirerande blogg!

  ReplyDelete
 33. Hej Ludde. Har inga ark som är något speciellt. Fyller i nuläget. Plussar på sparande per år och laborerar med lite olika ränta per år.

  Även laborerat mycket med utdelning och utdelningstillväxt samt utdelning som återinvesteras men går att tillverka motsvarande på 5 min från noll.

  ReplyDelete
 34. Meningen med livet = Hinna göra så mycket roliga (subjektivt) saker man kan innan man dör!!

  Så är man rik från början behöver man inte snåla :) (nu gäller detta tyvärr inte mig).

  Men det är aldrig problem att bränna pengar finns ju miljoner roliga saker att göra och ALLT kostar ju.

  ReplyDelete
 35. Anonymous9:49 AM

  2 vuxna och två barn.
  Mat inkl lunch på jobbet 15 tkr/månad
  Stort hus och två schyssta bilar 20 tkr / månad om man räknar på allt dock att bilarna är betalda kontant
  Resor 10 tkr / månad
  Möbler / kläder / saker 15 tkr / månad
  Övrigt = investeras i huset tillsammans med nya lån
  Vi får ut ca 75 tkr/månad

  ReplyDelete