Tuesday, July 21, 2015

Köpet var ganska nära, med betoning på var

I mitten av förra veckan efter en lite svajig SKF-rapport kändes inte aktieköpen på min önskelista helt avlägsna. Var så köpsugen att jag la till Atlas Copco B vid kurs 198 som ett köp också, och den vände ju upp bara 2 kr från detta. Igår stängde den dock på 225 och köpet känns återigen väldigt avlägset.

Men jag håller fast vid att börsen är högt värderad och hoppas och tror på köpläge inom närmaste året. Köplistan ser alltså ut som tidigare (se ett par inlägg sen), plus Atlas på 198.

16 comments:

 1. Hallar9:55 AM

  Jag plockade upp lite Holmen i dippen men precis som du säger är jag förvånad över hur snabbt börsen har återhämtat sig. Värderingarna är höga och det är svårt att hitta något köpvärt. Att invänta en dipp tror jag är en bra taktik. Det är lätt att bli stressad och köpa för tidigt. För eller senare går börsen ner, risken är dock att det blir senare

  ReplyDelete
 2. Christian10:17 AM

  Jag har precis som du väntat på bättre köpläge i flera år. Med facit i hand så ångrar jag att jag inte köpte då. De aktiekurser som jag för två år sen tyckte var dyra hade idag kännts som ett fynd. Därför har jag nu bestämt mig för att börja månadsköpa i 3-4 aktier för en mindre summa på avanza med deras mini courtage i väntan på en större dipp då jag kan handla för mer.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:54 AM

  Hej miljonären...Jag är nyfiken på hur din strategi och exit från Rysslandsfonderna ser ut, håller du fast i investeringen och fonderna där? Läser senaste bloggarna om aktie köp och nivåer. Har du lämnat indexfonder för aktier som din strategi?

  ReplyDelete
 4. Jan Unander12:01 PM

  Jag sitter med Rysslandsfonder sedan en lång tid tillbaka med filosofin att sannolikheten är att de en dag ökar mer än om jag säljer med 30-40% förlust och flyttar till korta räntefonder. De är endast en del av mina fonder men det är störande att inte se en uppgång.
  / Jan

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Ja, det är inte helt lätt det där med marknadstajming, som Lundaluppen skulle ha sagt :P

  ReplyDelete
 7. Titti4:22 PM

  Spelar det egentligen någon större roll i det stora loppet om aktier är dyra just nu? Om du månadsköper regelbundet så kommer det jämna ut sig - sitter du och väntar på det perfekta läget hela tiden så missar du under tiden utdelningar som faktiskt jämnar ut eventuellt dyrköpta aktier. Jag handlar varje månad, mitt snitt är riktigt schysst (har 16 olika aktier) - och hela tiden ramlar det in utdelningar som jag kan återinvestera. Tänker att alla som envist sitter och väntar på låga priser skjuter sig i foten - vem vet hur länge börsen fortsätter uppåt eller när den sjunker? Med dina summor; spelar det verkligen någon roll med tanke på hur länge du ska ha aktierna?

  ReplyDelete
 8. Miljonären: hur ser du på Peter Lynch hans berömda citat: "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." Är inte risken väldigt stor att du ger honom rätt genom att stå utanför marknaden?

  ReplyDelete
 9. Är imponerad av miljonärens beslutsamhet och tålamod! Förr eller senare går ju den (börsen) ned.

  ReplyDelete
 10. Ang Ryssland så sålde jag 15% innan sommaren. Hoppas komma ur lite till under året. Börjar sälja så fort vi har över 50 kr i Carnegie Ryssland (snittköp 39).

  Planen framåt är att ha en bas av stabila svenska utdelningsbolag. Känns helt enkelt bättre än att behöva sälja fonder varje år även om jag inser att principen är den samma. Men tror jag kommer ha svårt att sälja tillräckligt mycket för en vettig levnadsstandard utan risken finns att jag fortsätter snåla hela livet då.

  Jo det är helt klart ett problem att jag stått utanför länge. Har dock haft en bra resa innan jag sålde. Samt i bostad och till viss del i Rysslandsfonderna. Så är nöjd med ökningen av nettoförmögenhet senaste 5 åren ändå.

  ReplyDelete
 11. Kan tänka mig att det inte är helt lätt att bestämma om man ska stå kvar utanför börsen eller köpa in sig när man har ett stort kapital, hoppas ha liknande problem om några år!

  ReplyDelete
 12. Snart får du chansen i Atlas igen!

  ReplyDelete
 13. Ja, jag har noterat att det bara är 1-2% bort nu.

  ReplyDelete
 14. Jag funderar just nu mycket på utdelningsaktier kontra indexfonder.
  En sak som jag inte förstår ( när man har en köp och behåll-strategi av aktier) är varför köpkursen skulle vara så viktig.
  T ex, anta att man har aktier i Industrivärden eller annan utdelare och lever helt eller delvis på utdelningar. Man räknar med att inte vilja eller behöva sälja alls. så länge man inte säljer dem så spelar inte det någon roll hur värdet utvecklas. Det viktiga är då bara att de har en bra stabil utdelning. Man behöver då inte lägga tid på att försöka tajma.

  Varför då Vänta på "rätt" kurs? Varför då köpa t ex Cloetta eller andra som inte ger utdelning eller bara låg utdelning?

  ReplyDelete
 15. Får ju fler aktier för samma pris om kursen går ner. Samt en högre procentuell utdelning som kan återinvesteras vilket gör avsevärd skillnad.

  Tror Cloetta kommer börja dela ut inom något år. Men 95% av köpen kommer vara bolag som delar ut redan nu.

  ReplyDelete
 16. Ok, jag fattar. Jag tänkte det kanske är nåt mer som jag missat. Jag försökte räkna på det. Om man avstår köpa Atlas på 200kr för att man vill köpa på 198kr så är de 1 procent skillnad i utdelning. Om man köper för 200000kr så blir skiölnaden i utdelning 80kr första utdelningen om de delar ut 4 procent. På min extremt blygsamma nivå är det inget att fundera på verkar det. 😊

  ReplyDelete