Wednesday, November 26, 2014

Lite tankar om PPM

I mitten av december sätts de nya PPM-pengarna in. Försökte googla lite på hur mycket man måste tjäna och vad maxinsättningen är inför detta inlägg, men det var svårare än väntat att få ett klart besked. Men ganska säker på att det ligger till såhär: Alla som tjänar över 426 750 kr under 2014 får 10 668 kr insatt den 15 december. De som tjänar mindre får 2,5% av bruttolönen.

På fonderna finns en stor rabatt som gör att du bara betalar runt 1/3 av normala fondavgiften. Det gör att du som är intresserad av spararande i fonder både privat och i PPM och vill sprida ditt fondval i flera olika fonder bör välja de dyrare fonderna i PPM där du får rabatt. Själv har jag Skagen Global och Lannebo småbolag i PPM, fonder som jag tycker är bra men dyra. För mig står ju PPM-sparandet för under 4% av mitt månadssparande så är inget jag funderar så mycket på. Tanken är ju att klara mig utan pension senast från det år jag fyller 40 så ett PPM-tillskott som tidigast kan tas ut från jag fyller 60 känns väl mest som att det får bli en liten bonus.

23 comments:

 1. Brorsan vilka PPM fonder ska man ha då???

  Vilka ger mest para?

  ReplyDelete
 2. Anonymous1:46 PM

  Ger det någon kurspåverkan som går att agera på som småsparare?

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:45 PM

  Nja det stämmer inte riktigt. Du behöver tjäna mer, strax över 38000 kr/mån, för att få maximal avsättning. Detta beroende på grundavdrag och jobbskatteavdrag.

  ReplyDelete
 4. Oscar7:27 PM

  Häng med nu...

  Pengarna som kommer nu i december 2014 är intjänade under 2013, det är först nu som alla deklarationer för 2013 är behandlade och PGI (PensionsGrundande Inkomst) kan fastställas.

  Det är korrekt att 2,5 % av PGI sätts av till PPM. 16 % går till den andra inkomstpensionen så totalt 18,5 % av PGI avsätts till pension.

  Din PGI räknas fram (lite förenklat) genom att ta lönen minus pensionsavgiften om 7 %. PGI är alltså 93 % av lönen.

  Maximal PGI är 7,5 IBB (InkomstBasBelopp). IBB var 56 600 kr för år 2013, Maximal PGI 2013 är alltså 424 500 kr.
  Eftersom PGI är 93 % av lönen måste lönen vara 456 452 kr (förenklat brukar sägas 8,07 IBB) för att nå taket.

  424 500 kr x 2,5 % = 10 612 kr

  Möjligen finns något eller några avrundningar som gör att beloppen inte är exakt rätt, men jag tror att principen är korrekt.

  ReplyDelete
 5. Tobias9:49 PM

  RTS är ju under 1000 nu. Ska du köpa mer nu när det är så jäkla lågt värderat? Kan du inte lägga upp en ny rapport över innehav?

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:37 AM

  Aldrig gillat tanken, att köpa dyra fonder bara för att det är rabatt. Om du är trygg med det och dina fonder presterar bättre än PPM-marknadens övriga billigare fonder så är det din grej.

  Egentligen är jag ingen fond-person utan lägger alla privata investeringar på aktier. Å andra sidan har min PPM avkastat 13 procent i snitt med billigare fonder för 0,3-0,36 procent. Didner & Gerge har ett mycket bra track record.

  /Player

  ReplyDelete
 7. Tack alla kunniga för hjälpen! Att läsa era kommentarer gav mig mer än nära 3 h googlande och sökande på pensionsmyndigheten.se


  Älskar Aktieturkens språk! Sparande är för alla och det är gött!:)

  ReplyDelete
 8. Tobias: Månadssparar 15.000 i Rysslandsfonder. Inga fler köp är inplanerade.

  ReplyDelete
 9. Anonymous3:33 PM

  Läste på bloggen rikatillsammans att han investerar 60-100K varje år i företaget Better Globe.
  http://www.rikatillsammans.se/better-globe/?hvid=4devYT

  Har du någon synpunk? Som det ser ut så kommer dem ge grym utdelning med åren och samtidigt hjälper man folk i Afrika.

  Vad tror du?

  ReplyDelete
 10. Har ingen koll på Better Globe men en allmänt dålig magkänsla kring nätverket runt Charlie Söderberg och Rika Tillsammans.

  ReplyDelete
 11. Anonymous8:25 AM

  Okej, har fått samma känsla faktiskt.. och att låsa upp pengarna i 20 år för att hoppas att det inte är en bluff är nog inte min grej.
  Köper du på dig några oljeaktier nu i dessa dippar då?
  Köpte själv på mig statiol på 128NOK för att få ta del av dem fina utdelningarna och tillväxten jag anser statiol har potential till.

  ReplyDelete
 12. Anonymous10:44 AM

  Better Globe?

  Vad vet jag om virkes och trävarumarknaden överlag?

  Ska det blir sågat timmer eller pappersmassa?

  Hur fungerar virkestillväxt i afrika?

  Finns det sågverk eller pappersbruk lokalt eller måste virket exporteras i råvaruform?

  Hur ser den lokala virkesmarknaden ut?

  Hur ser världsmarknadspriset för virket ut om 20 år?

  Vad äger man egentligen? En del av företaget? (nej)
  En del av själva träden? (nej)
  Marken träden står på (nej, den är leasad)
  Någon form av del av en förväntad framtida avkastning av träden? (kanske?)

  Vad tjänar egentligen företaget pengar på idag? Jo, företaget tjänar bra med pengar på att ta in pengar på en påstått fantastisk produkt och betalar provision på de "träd-certifikat" som de som redan köpt säljer till vänner och bekanta. Är detta ett pyramidspel? Det påminner i alla fall mycket om ett sådant upplägg. Vill man vara snäll kan man kalla det "nätverksförsäljning".

  Min slutsats: jag kan för lite om den afrikanska virkesbranschen och förutsättningar för skogsbruk där. Jag kan för lite om företaget Better Globe och är osäker på vad man egentligen köper. I tillägg till detta får siffrorna som presenteras mina varningsklockor att ringa. Avkastningen motsvarar en alternativränta på 26%/år, vilket framstår som fullständigt orimligt. Redan nu har "avkastning" börjat betalas ut, hur är det möjligt om träden inte ännu avverkats? De ska tydligen komma från försäljning av de frukter träden producerar, men ädelträsorter producerar inte frukt, massavirke gör det inte heller. Och var säljs denna frukt? Lokalmarknaden (låg betalning) eller globalt (svårexporterat)? Detta får mig att fundera på om inte "avkastningen" kan komma från senare investerares insättningar istället för från den påstådda frukt/virkesförsäljning. (Välkommen att göra dina egna jämförelser med Bernie Madoffs affärsmodell)

  Vill jag promt ha en del av mitt ägande i virkes/trädodlarbranschen skulle jag istället köpa SCA. Där vet jag vad jag får, bolaget är börsnoterat och lyder därmed under tydliga regler. De äger produktiv skog (vilket här innebär både mark och träd) och de äger produktion av slutprodukter. Jag har ett hum om hur marknaden ser ut (och att det rent faktiskt finns en marknad). Köper jag in mig i SCA äger jag därmed direkt en del av detta. Raka motsatsen till det förhoppningsbolag som Better Globe är.

  Hälsningar
  Lille Napoleon

  ReplyDelete
 13. Anonymous11:03 AM

  Ett räknefel ovan, alternativräntan ska sättas till hälften, dvs fortfarande orimliga, men lägre, ca 13% / år (skatt oräknad). Vilket annat tillgångsslag skulle kunna lova dig denna årliga avkastning idag?

  Hälsningar
  Lille Napoleon

  ReplyDelete
 14. Anonymous12:11 PM

  Mycket bra skrivit Lille Napoleon, tack för din input på detta, nu vart min övertygelse klar och jag kommer inte lägga några pengar på detta bolag.

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:58 PM

  http://hurjagblirrik.blogspot.se/2012/02/guiden-for-att-vinna-minst-12-000-kr.html

  Ett helt riksfritt sätt att vinna flera tusen kr på odds.

  ReplyDelete
 16. Anonymous1:09 PM

  Ryssland ligger nu bara en bit över 900 i index, vågar man kasta in mer nu om man är långsiktig? Allt under 1000 borde väl vara köpläge. Hur tänker du kring Ryssland? Tror du vi kommer att fortsätta nedåt länge till?

  ReplyDelete
 17. Anonymous1:10 PM

  Juste, glöme fråga, vid ungefär vilket index hoppas du kunna sälja Ryssland vid stor uppgång?

  ReplyDelete
 18. Anonymous3:07 PM

  Hallå! Vilket tapp som skedde idag, f.n -3,71 %. Jag har ca 150.000 kr investerat i Rysslandsfonder så betydligt mindre än dig, men redan nu börjat det kännas svettigt, köpte in mig runt 1250-1300. Måste ju ta slut någon gång tycker jag, inte varit så billigt sedan 2008? -Frågan är dock, hur stor fallhöjd kvar, en del "experter" tror att det finns stor fallhöjd även från dagens nivåer. Tack för en bra blogg! /Daniel

  ReplyDelete
 19. Anonymous5:13 PM

  Omg, Ryssland, jag som ökade innan dagens tapp. Jag kommer att fortsätta tanka så länge vi är under 900/1000, i synnerhet när vi är så lågt som under 900.

  ReplyDelete
 20. Anonymous8:35 PM

  Svårt att läsa din blogg när bakgrundet är svart och text vit, ögön pallar inte. Annars verkar vara bra blogg.

  ReplyDelete
 21. Anonymous2:01 PM

  jo ögonen blir konstiga av dom färgerna.. byt till svart text och vit bakgrund :)

  ReplyDelete
 22. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  ReplyDelete