Wednesday, November 12, 2014

Nya läsare från #sparpodden ?

Till min stora glädje noterade jag att min idol Günter Mårder nämnde mig och min blogg i Sparpodden idag, inkl url-adressen. Så det kanske kommer någon ny besökare hit till bloggen som inte varit här förut. Välkomna i så fall! Här kommer en kort beskrivning av mig och bloggen.

Jag är idag 33 år och har alltid varit intresserad av pengar, men började spara lite mer målmedvetet 2005 när jag började jobba. Då hade jag runt 100.000 kr i nettoförmögenhet, varav nästan allt var i en liten lägenhet jag ägde till 50%.

Målet var från början att komma upp i 1 miljon innan jag fyllde 30, vilket förklarar bloggens namn. Det målet klarade jag med några års marginal. Nu jobbar jag mot 10 miljoner och pension innan 40-årsdagen.

Månadssparandet har ökat med åren, då lönen ökat men kostnaderna faktiskt gått ner. I bloggens inledning tjänade jag runt 14.000 kr i månaden netto och sparade runt hälften. Idag sparar jag 23.000 kr i månaden på en lön på ca 29.000 kr netto. Mina kostnader är alltså idag lägre än 2006 trots en fördubblad nettolön. Jag har helt enkelt aldrig låtit mig själv vänja mig vid högre kostnader bara för att lönen gått upp.

I dagsläget har jag ungefär 4 miljoner kronor i nettoförmögenhet ganska jämnt fördelat mellan de tre delarna Räntekonto (där jag efter att ha sålt mina svenska aktier och fonder under 2013 väntar på ett nedgång på svenska börsen), Bostadsrätt (räknar värdering minus bolån) samt Aktiefonder (där nästan allt ligger i Rysslandsfonder köpta ungefär till dagens kurs under mars/april 2014).

Låter resan från 100.000 till 4 miljoner de senaste åren intressant är det bara att grotta ner er i bloggens gamla inlägg. Första inlägget skrevs för lite över 8 år sedan.


12 comments:

 1. Anonymous9:49 PM

  Hur ser du på pensionssparande? Du tog inte upp det i din förmögenhet... Statlig-och tjänstepension kommer ju ge ett tillskott i kassan från ca 55 års ålder, även om du pensionerar dig vid 40 :)

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:53 PM

  Tackar för denna uppdatering!
  / Jesper, läsare sedan i somras

  ReplyDelete
 3. På sätt och vis är ju allt mitt sparande ett pensionssparande. Då syftet är att kunna sluta jobba när jag vill efter 10 miljoner. Men jag har varken räknat in PPM eller tjänstepension i sammanställningen. Pensionsutbetalningarna blir en ren bonus den dagen de börjar trilla in. Men tanken är att kunna leva på en passiv inkomst utan att kapitalet minskar redan från 40.

  ReplyDelete
 4. Självklart förtjänar du omnämnandet! Du inspirerar många genom den livsstil som du valt. Med friheten som kommer med sparkapitalet kan skapas underverk - om man vågar utnyttja möjligheten till att förverkliga livets stora drömmar! Keep up the good work!
  Hälsningar
  Günther Mårder

  ReplyDelete
 5. mekonomen går bra nu :)

  ReplyDelete
 6. Du borde i princip redan idag kunna fördubbla dina kostnader och ändå sluta jobba. Inte illa :)

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:56 PM

  Hej,

  Jag har roat mig med att läsa din blogg och det är några saker jag måste fråga om. Jag har sällan läst om någon med din disciplin, men är den inte helt missriktad. Om du hade lagt lika mycket kraft på att starta ett eget företag och driva det så hade du varit oerhört mycket rikare idag än vad du är. Troligen hade du också haft ett "roligare" liv (det som de flesta skulle räkna som roligare, dvs resor, middagar ute, fester, trevliga presenter till din respektive osv.), nu förstår jag om man uppskattar olika saker i livet så det är inte min viktiga poäng. Poängen är att men all den kraft och disciplin som du har lagt ned på att leva ett sparsamt liv så hade du lyckats med i princip vilket företag som helst. Min personliga erfarenhet är att jag som 24 åring startade ett helt vanligt säljbolag, min enda fördel jämfört med alla andra var att jag jobbade fler timmar och mer fokuserat, utöver det så läste jag alla böcker jag hann med och gick på seminarier som jag kunde ha nytta av. Idag är jag 35 och skulle kunnat sluta jobba för fem år sen. Om jag utan någon särskild förmåga och inte med din järnhårda disciplin kunde lyckas med det så kunde du definitivt ha gjort det.

  ReplyDelete
 8. Anonym: Gav din fråga om min disciplin ett eget inlägg. Som du ser köper jag inte riktigt ditt resonemang.

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:49 AM

  "Anonymous Anonymous said...
  Hej,"

  Vad sålde/säljer företaget ?

  Mvh Pär

  ReplyDelete

 10. erbjudande om ett lån av pengar mellan allvarliga och ärliga individer i Frankrike.  kathleen.cassand@e-nautia.com

  Hej personliga lån erbjudande till personer i behov av finansiering i en takt av 2% till 5% av intresse enligt mängden begäran jag göra av lokala och internationella lån till alla människor runt om i världen. Mitt erbjudande kräver inte en massa dokument, men rättvis och ärlig och pålitlig. kontakta oss idag och låt oss veta hur mycket pengar du vill låna, jag nära att tillfredsställa dig för dina behov inom 72 timmar efter mottagandet av din begäran formule.si du är intresserad, kontakta mig via e-post: kathleen.cassand@e-nautia.com

  ReplyDelete
 11. Erbjudande av kredit utan protokoll

  Kontakta mig för att hitta tillfredsställelse: ( simondurochefort@gmail.com )

  Att hjälpa är det bästa sättet att dela sin eviga kärlek, det är det som fick mig att göra tillgängligt för dig från 20.000 kr med mycket enkla förhållanden och utan åtskillnad av ras. Jag gör också investeringar och lån mellan individer av alla slag.

  Kontakta mig för att hitta tillfredsställelse: ( simondurochefort@gmail.com )

  ReplyDelete
 12. Anonymous8:20 AM

  33% inte 50%....

  ReplyDelete