Wednesday, November 19, 2014

Placeringsstrategin

Fick en kommentar på ett av de senaste inläggen om min strategi om det inte var bättre att placera som en värdeinvesterare än att försöka tajma marknaden? Jo troligtvis är det så, och det är ju det rådet som jag själv skulle ge en person att köpa och behålla kvalitetsbolag eller indexfonder. Där man sprider inköpen i form av månadssparande.

Men jag lever ju inte som jag lär, eller har inte gjort senaste året i alla fall.

Med facit i hand var det ett misstag att kliva ur svenska börsen under förra året, men uppgången hade varit så stor att jag ville ta hem vinsten. Planen har varit att göra denna typ av försök till tajming en sista gång för att kunna köpa in mig med 20-30% rabatt och sen förhoppningsvis få vara med om en ny resa uppåt med 50-100% som vi sett ett par gånger under 2000-talet. Om jag får vara med om en sån uppgång och bryter igenom 5-miljonersvallen i aktier och fonder har  tanken varit att behålla aktierna livet ut och inte försöka tajma marknaden när det kommer till sälj. Att köpa mindre efter en lång uppgång för att frigöra månadssparande för att köpa när det är lite billigare kommer jag troligtvis fortsätta med så länge jag jobbar vidare och får in nya pengar varje månad.

Men jag tycker fortfarande börsen ser dyr ut och ser det inte för otroligt att jag kommer kunna köpa in mig billigare än vad jag sålde i slutet av 2013 inom det närmste året. En förklaring till att jag trodde mig kunna tajma marknaden var att jag haft en väldigt bra historik av detta tidigare i mitt liv.

- Sålde aktiefonder runt årsskiftet 99/00, några månader innan raset kom (pengar som jag sen kunde leva på under första åren av mina studier vilket gjorde att jag inte tog CSN-lån några terminer). Var inga jättepengar men jag levde billigt även då vilket gjorde att jag klarade mig på bidragsdelen och lite sommarjobb.
- Sparade stor andel av mitt månadssparande i räntefonder under uppgången 2005-2007, pengar jag sen flyttade över till aktiefonder och aktier nära botten innan börsen vände upp igen 2008.
- Lånade 100.000 med lägenheten som säkerhet som jag köpte aktier för väldigt nära botten 2008.

Möjligt att dessa affärer gjorde att jag gick in i 2013 med lite väl bra självförtroende. Vilket gjorde att jag sålde lite tidigt och har missat årets börsuppgång, plus utdelningen jag skulle fått under 2014. Å andra sidan om svenska börsen backar med 25% under första halvan av 2015 samtidigt som Ryssland stiger med 50% kommer jag fortsätta tycka att det är världens enklaste grej att tajma börsens svängningar.

När jag kommer upp i över 5 miljoner i kapital känns det svårt att få till köp och sälj, utan då handlar det om att återinvestera utdelningen och hoppas att börsen utöver utdelning kan ge inflationen plus ytterligare lite lite över tid.

Inser nu att man känner igen tankesättet lite från filmer man sett där skurkarna ska göra en sista stöt innan de lägger av och blir laglydiga medborgare. En sista lyckad sälj och köp innan jag kan dra mig tillbaka...

15 comments:

 1. Hallar1:35 PM

  Jag sitter i samma sits som dig med en stor del av mitt kapital. Jag har identifierat riktiga kvalitetsbolag som jag gärna hade velat äga under många år. De ligger dock högt värderade om man tittar på PE tal. Jag behöver ju inte springa och köpa in mig på PE 18 om de i vanliga fall ligger på PE 10-14.

  Tidigare har du haft mycket fonder. Tänker du köpa enskilda bolag nu istället för att kunna kamma hem utdelningarna och återinvestera?

  ReplyDelete
 2. Ja tanken är mer aktier än fonder när det kommer till svenska börsen framöver. Tidigare har beloppen varit lägre samt instoppade genom månadssparande vilket har talat för fonder.

  Funkar ju med index/gratisfonder också om man säljer motsvarande utdelningen varje år. Men aktier känns renare när man ska leva på passiv inkomst via utdelningar.

  ReplyDelete
 3. Storugglan2:24 PM

  "En förklaring till att jag trodde mig kunna tajma marknaden var att jag haft en väldigt bra historik av detta tidigare i mitt liv."

  Det är en farlig sist. Jag är djupt imponerad av vad du uppnått i ditt projekt. Men jag skulle lika lite som du vilja rekommendera någon annan att försöka tajma marknaden. Detta av den enkla anledningen att all erfarenhet och forskning säger att det är omöjligt att göra det över tiden. Att lyckas göra det en eller två gånger skapar ju bara, som du antyder, en tro att man har en förmåga som inte existerar. Då kan det bli riktigt farligt.

  Därför bör nog alla som eventuellt känner sig inspirerade av din investeringsstrategi ta sig en ordentlig funderare. Du kan med säkerhet ta en rejäl smäll, men kanske inte alla som känner sig inspirerade.

  När det gäller att investera eller inte i en "övervärderad" marknad så tål Aswath Damodaran bloggpost från i somras att läsa:

  Bubble, Bubble, Toil and Trouble: The Costs and Benefits of Market Timing

  Hans slutsats är att det bara lönar sig att stå utanför marknaden om man är 1)absolut övertygad om att det är en bubbla och ser en 2)stor nedgång komma 3) mycket snart. Är inte alla dessa krav uppfyllda så är det bättre att vara investerad.

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:54 PM

  Svårt läge just nu, är i samma sits ligger i stort sätt utanför börsen just nu och väntar på köpläge . Kunde inte motstå nedgången i oktober och köpte på mig lite. Sjukt stressande att nästan inte ha någon avkastning just nu men samtidigt vågar jag inte gå in just nu så det är väl bara att vänta....

  ReplyDelete
 5. Håller med. Tajma marknaden är i längden otroligt svårt och bygger nog mycket på tur.
  Ett alternativ om man vill fortsätta så vilket är förståeligt efter ett par bra entrys/exit är att gå in kanske med 1/4 av kapitalet och absolut inte all in.

  Mvh

  ReplyDelete
 6. Anonymous7:49 PM

  Hej miljonären!

  Tack för en bra sida.
  Hur kommer det sig att din starka fokus ligger till svenska och ryska marknaden? Varför inte indien och usa som har gått grymt bra?

  ReplyDelete
 7. Har följt dig genom åren och gillar din målmedvetna väg. Försök inte med att få till en sista stöt bara :)....

  ReplyDelete
 8. Gud vad jag älskar din blogg! Lämnar sällan kommentarer men är inne ett par ggr i veckan och hämtar inspiration!

  Tack för att du delar med dig av din häftiga resa mot 10 mille :P

  ReplyDelete
 9. Anonymous2:22 PM

  Hej miljonären! Hur mycket av din totala förmögenhet har du sparat ihop och hur mycket är värdeökningar?

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:12 PM

  Hej! Vilken rysslandsfond är det du sparar?

  ReplyDelete
 11. Flera olika, men mest i Carnegie Ryssland.

  ReplyDelete
 12. Anonymous2:35 PM

  Hur ser du på barnaskaffande? Är det något som ska ske efter pensionering?

  ReplyDelete
 13. Nej, planen är att inte skaffa några barn vare sig före eller efter pensioneringen. Ett beslut som är ca 70% ekonomiskt och 30% känslomässigt då jag helt enkelt inte tycker det verkar så kul med barn. Men kanske hinner ändra mig när jag passerar 35. Men så känns det nu i alla fall.

  ReplyDelete
 14. Anonymous9:57 AM

  Du är kung mannen. Det är en fröjd att läsa en så avskalad och ärlig blog.

  ReplyDelete
 15. Först och främst vill jag tacka dig för en både underhållande och lärorik blogg.

  Jag måste medge att 'hoppa in och ut' så som du gjort (framgångsrikt) inte är något jag själv inte vågat att göra. Hur går dina tankar om nu börsen skulle fortsätta att stiga (p.ga låga räntor osv), är det aktuellt i något skede att hoppa in igen eller kommer du sitta lugn i båten hela färden?

  Riktigt roligt att läsa om dina framgångar från de tidiga dagarna

  Mvh,
  Riktliv.se

  ReplyDelete