Wednesday, December 10, 2014

Ryska misären...

Ryska börsen går ju inget vidare om man uttrycker sig försiktigt. En Ukrainakris som jag trodde skulle blåsa över på ett par veckor och en Putin som verkar halvt galen i kombination med ett globalt oljepris som faller som en sten är ju en trist kombination. Ni som hängt med i bloggen vet att jag under våren 2014 gick in med 1 miljon kronor i Rysslandsfonder, som jag sen visserligen sålt och köpt tillbaka lite fram tills nu.

Trots ryska börsraset tycker jag fonderna stått emot riktigt bra. Carnegie Rysslandsfond ligger tex nästan på exakt samma nivå som i mitten av mars när jag köpte som hårdast för 50.000 kr per dag. Totalt ligger jag dock nästan 10% back på mina Rysslandsfonder. Har kompenserat nedgången genom mitt månadssparar vilket gör att jag ligger kvar runt 1 miljon i värde, dock med mer än den ursprungliga miljonen i inköpskostnad.

Tittar vi de senaste 10 åren så har vi två gånger haft uppgångar på över 100 % på mindre än 1,5 år i Ryssland. Jag hoppas och tror att det kommer fler såna race i Ryssland närmaste åren. Kan jag kriga på och ha en miljon i fondvärde den dagen vi når botten och inleder ett nytt race på 100-150% blir det fint. Nu ska jag inte skönmåla verkligheten, erkänner absolut att det inte känns bra att stoppa in ny pengar varje månad och ändå inte riktigt hinna kompensera för nedgången. Men tror absolut att det är vid tillfällen som dessa i Ryssland när alla är livrädda som det är enklast att göra riktigt bra affärer på lång sikt.

34 comments:

 1. De enda som är galna här är ju Washington.. Det är ju de som dragit igång alltihop.. genom att sponsra statskuppen mot en demokratiskt vald president. Vad tror du USA hade gjort i samma situation om det gällt dem? Putin har hållit sig förvånansvärt lugn trots de massiva trakasserierna..
  Det är nog bara som vanligt så att man inte överger petrodollarn ostraffat.

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:51 PM

  Skippa konspirationsteorierna, Ivan.

  Vi vill bara läsa om Miljonärens liv och investeringar.

  /Patrik

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:36 PM

  Kör Fim Ryssland småbolagsfond. Ingen vidare performance enl morningstar, men tanken är att undvika råvarukopplingen till förmån för Rysk inhemsk konsumtion och konjunktur. Upplever att de flesta andra Rysslands fonder på marknaden i princip är 50% oljefonder...

  Tankar kring strategin? Andra alternativ?
  /P

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:00 PM

  Ryssland börjar kännas otäckt. Rasar den ryska ekonomin ytterligare tror jag det kan finnas en risk att Putin låter sina oligarker behålla sina utländska konton så att de senare kan köpa upp guldkornen och ta hand om uppgången helt privat utan börsnotering. Som tack för att de inte satt krokben för hans politiska ambitioner.
  /Pelle

  ReplyDelete
 5. Jag har läst igenom din blogg både tre och fyra gånger. Minns att du skrivit att din plan när du har tillräckligt mycket pengar är att skifta över till aktier med goda utdelningar som du kan leva på. Skulle vara intressant med ett inlägg om detta. Med dina låga utgifter borde du snart kunna vara i hamn med att täcka dessa med utdelningar om du hade haft pengarna i utdelningsaktier?

  Oavsett om du slutar blogga framöver så snälla ta aldrig bort bloggen. Läser den någon gång per år för att hålla motivationen uppe.

  ReplyDelete
 6. Anonymous1:03 PM

  Vill du ha inspiration så är bloggaren dividendmantra någon att kolla in. Amerikan, flyttade till Florida pga noll inkomstskatt. Åkte buss till jobbet m.m

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:32 PM

  Skulle uppskatta ett om du kunde berätta om din uppfattning om ETFer som alternativ till de rysslandfonder du investerat i. Exempelvis iShares MSCI Russian Capped ETF eller Market Vectors Russia Small-Cap ETF. Borde inte de lägre förvaltningsavgifterna innebära att de är fördelaktiga för dig långsiktigt?

  /B

  ReplyDelete
 8. Anonymous2:38 PM

  Du e grym! Håll kvar Rysslandspengarna för allt i världen nu, även om det fortsätter ner, så är det uppenbart att det inte kommer vara katastrof i all oändlighet, utan det kommer bättre dagar. En sak är säker, ingen människa lyckas träffa botten utan tur, och nu har du garanterat en margin of safety! Jag tror inte det vänder ordentligt innan ryska centralbanken sänker räntorna, men så billiga som ryska aktier är nu sett till p/e tal, så tror jag det blir en sjuk bull market när det väl vänder!

  ReplyDelete
 9. Hårda bud på RTS just nu, men som du säger, Carnegie har stått emot relativt bra!

  Undrar om du har koll på om det finns några rena indexfonder som följer RTS-indexet något sånär?

  Hittar att Cicero har/haft något på gång, men den verkar inte vara lanserad ännu, man kan ju bara gissa varför.

  Vad säger du om ett certifikat baserat på RTS?

  ReplyDelete
 10. MinaVärv10:07 PM

  Känns som om Norges oljesektor eller laxindustri är ett säkrare bet för uppgång, möjligen inte 100% uppsida men ändå. Blodet börjar snart rinna ned för Carl Johann.

  ReplyDelete
 11. Anonymous3:08 PM

  Under 800 RTS nästa vecka? :X

  ReplyDelete
 12. Anonymous7:11 PM

  Följt bloggen en tid och du har både vilja och guts...
  Sålde själv av allt tidigare i veckan, USA och Sverige primärt.... allt känns dyrt eller med hög risk just nu... Loading the Gun... men man skall ju aldrig försöka fånga fallande knivar så riktigt nervös när man skall gå in igen.
  /Kefer

  ReplyDelete
 13. Anonymous10:13 PM

  Oj, bloggen är igång igen! Vad kul!! Nu har jag streckläst alla nya inlägg...

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:58 AM

  Det är den politiska risken som förstör affärerna. Så länge Putin regerar är jag tveksam till att utländskt kapital vill in i Ryssland. Verkar snarare som att utländska bolag just nu försöker rädda (sälja) det som räddas kan. Det kan ta mycket lång tid det här... /H

  ReplyDelete
 15. Anonymous2:08 PM

  Åh helvte vilken nedgång f.n, -5,2 % idag. Man blir fan gråhårig /Daniel

  ReplyDelete
 16. Anonymous3:16 PM

  Över 8% fall, vad fan händer?? Undra när ett sådant stort ras skedde sist på en dag.

  ReplyDelete
 17. Anonymous4:29 PM

  http://www.di.se/artiklar/2014/12/15/borsslakt-i-moskva/

  ReplyDelete
 18. Anonymous5:18 PM

  Blir hårt vatten och bröd hädanefter.

  ReplyDelete
 19. Anonymous5:57 PM

  Sjukt, men försöker att se det långsiktigt.
  Billigt nu med andra ord.

  ReplyDelete
 20. Anonymous6:32 PM

  Det blir mycket gratisskitande i tvättstugan för att täcka upp den här förlusten... :(

  ReplyDelete
 21. Anonymous3:08 AM

  Ska ned 50% till från dagens nivå..tråkigt att dina surt ingnetade slantar försvinner.Girigheten blev ditt fall, tyvär.

  ReplyDelete
 22. Anonymous10:35 AM

  Stackare... Bara att köpa mer Ryssland! :(

  ReplyDelete
 23. Anonymous11:06 AM

  Som sagt se det långsiktigt, mycket händer på 10-15 år. Ifrån det perspektivet så är det köpläge. Dock inte för er som behöver pengarna inom några år.....

  ReplyDelete
 24. Anonymous12:05 PM

  Usch vilka missunsamma och skadeglada kommentarer. Men jag skrattade åt gratisskitandet i tvättstugan, den var bra. Fö tror jag att bloggaren klarar att hantera risken och inte hamnar i fattigstugan av det här.

  ReplyDelete
 25. Anonymous12:13 PM

  Verkar inte finnas någon botten i Ryssland och såg någon som länkade på Twitter att risken för konkurs för landet är uppe i 25%. Som tur är har jag bara 1% av portföljen investerad hos Putin.

  ReplyDelete
 26. Anonymous12:36 PM

  Jag börjar köpa. Nu vänder det upp så hoppa på. Nu går tåget!

  ReplyDelete
 27. Anonymous4:34 PM

  Börjar småhandla lite nu men ökar lite mer när ryska börsen fortsatt ner en 10 % till :) Men kommer nog dröja ett bra tag innan vi ser nån vändning

  ReplyDelete
 28. Anonymous6:33 PM

  Vilka fonder finns att tillgå för en så nära matcing till RTS-index som möjligt?

  ReplyDelete
 29. Anonymous9:57 PM

  Tanka INTE! förrän den hamnar runt 300....

  ReplyDelete
 30. Du får gärna berätta om din strategi under rådande läge - hur går det? Jag håller tummarna!

  ReplyDelete
 31. Anonymous7:37 AM

  Tänk positivt, bättre att köpa billigt än dyrt :-)

  ReplyDelete
 32. Anonymous7:57 AM

  It's always darkest before the dawn

  ReplyDelete
 33. http://www.neobux.com/?rh=4B6F686C657233323736

  Ett sätt att få en liten inkomst gratis!

  ReplyDelete
 34. ARE YOU IN NEED OF CHRISTMAS URGENT LOAN TODAY OR ARE YOU IN NEED OF LOAN TO START UP HAVE A COMPANY @ 2% INTEREST RATE FOR BUSINESS AND PRIVATE
  PURPOSES? IF SO:
  Fill and return
  Name: ===
  Amount Needed: ===
  Duration: ==
  country ==
  Purpose: ===
  Mobile phone number: ===
  Identification Card: ===
  Contact Us For More Details christloanfunds@gmail.com

  ReplyDelete