Tuesday, March 25, 2014

Nybörjarguide

Det har flera gånger under bloggens liv kommit frågor om hur man ska komma igång och nu när jag återigen fick denna typ av kommentarer tänkte jag att jag sätter ihop en enkel nybörjarguide för dig som vill bli miljonär.

Detta är en försiktig och enkel väg för unga människor som vill komma igång. Själv har jag satsat lite hårdare och sparat högre del av min lön och tagit större risker i mina investeringar. Men denna nivå tror jag alla klarar.

1. Skaffa ett jobb om du inte redan har det. Jobbar du heltid i Sverige tjänar du tillräckligt mycket för att kunna börja spara pengar. Om du redan har jobb men ändå inte sparar, titta igenom dina fasta kostnader vad du kan påverka/dra ner på/avsluta.
2. Starta ett ISK-konto hos Avanza eller Nordnet.
3. Dagen efter du får lön för du över 20% av lönen till ditt ISK-konto där du har ett månadssparande bestående av 50% Svensk indexfond (tex Avanza Zero), 25% billig globalfond (tex SPP eller AMF Global) samt 25% tillväxtmarknadsfond (här kan du välja om du går på billig avgift eller fond som historiskt har gått bättre än index, trots att Skagen Kon-tiki haft några kämpiga år kan den vara ett bra alternativ när tillväxtmarknaderna kommer igång igen). Vill du spara mer kortsiktigt till tex inköp av ny möbel eller sommarens semester gör du det utanför detta sparande, tex på ett vanligt sparkonto.
4. Se till att klara dig på de 80% av lönen som du har kvar på kontot. Detta gör du genom att anpassa de vardagliga kostnaderna till det lite mindre beloppet du har på kontot jämfört med vad du hade innan du började spara. Är det svårt att klara, gå upp till punkt 1 igen och titta igenom dina fasta kostnader ett varv till. Tänk igenom alla inköp, är fika på stan mer värt än ekonomisk frihet i framtiden?
5. Kämpa på med jobbet och försök se till att du får en löneökning på minst dubbla inflationen. När du får den nya lönen öka då månadssparandet med minst 50% av löneförhöjningen direkt första månaden, den andra halvan räcker för att täcka upp ev prisuppgångar.
6. Kör på i minst 5 år enligt detta upplägg. Rör inte fonderna under denna period. Ändra inte på sparandet. Försökt inte tajma marknaden. Sen kan du utvärdera hur mycket pengar du har fått ihop och hur du ser på framtiden, sparande etc. Men bestäm redan från början att du kör på i 5 år.

Enkelt va?

17 comments:

 1. Anonymous2:50 PM

  5."löneökning på minst dubbla inflationen"

  Negativ inflation just nu, alltså deflation. Så följ inte rådet med angående dubbla inflationen just nu.

  Haha, tror ni många ändå har inflation som ett argument för löneökning i år?

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Jag tycker detta låter som en riktigt fin och bra strategi!
  Dock, marknaden är "all-time-high" och då Avanza Zero är en indexfond, är den då inte riskabel att äga?

  Många tror på att marknaden inom 1-2år kommer få en regression. Betoning på TROR..

  Likaså, bör man göra detta NU/snar framtid? Ryssland/Krim..(?)

  ReplyDelete
 4. Vad i "försök inte tajma marknaden" var svårt att förstå? ;-)

  ReplyDelete
 5. Sant på ett sätt, men i detta fall kanske man bör vänta ut Ryss/Krim iaf 1-3månader?

  ReplyDelete
 6. Om man börjar spara nu och sparar 20% av lönen varje månad måste man ha en jävla bra lön om Krim ska påverka kapitalet i någon större omfattning. Går det ner köper man billigt under de kommande köpen. Bara att sätta igång alltså.

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:07 PM

  "Jobbar du heltid i Sverige tjänar du tillräckligt mycket för att kunna börja spara pengar"

  Tack för detta, mycket fina inlägg! Ett inlägg att länka till när någon undrar om de kan spara och hur de ska göra om de inte har intresse för marknaden.

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:16 PM

  Mycket bra guide!
  Många vill bli miljonärer men dom flesta saknar tålamod, disciplin och sunt förnuft.
  Vanligt sunt förnuft är inte så vanligt!

  http://www.mrmoneymustache.com/2013/09/20/wealth-advice-that-should-be-obvious/

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:16 AM

  En liten fundering, om sparandet ändå ska vara långsiktigt och man ska köpa och behålla, inte prova tamja marknaden osv. Varför då välja isk istället för ett vanligt aktie och fondkonto? Är det inte bättre i längden att slippa alla möjliga avgifter? Frågar bara för att jag själv är i valet och kvalet angående om jag ska flytta över allt jag äger till isk.

  ReplyDelete
 10. Någon gång måste man ju sälja fonderna/aktierna även om man sparar långsiktigt. Utan att veta räntan i framtiden så räcker det troligtvis med 3-5% avkastning per år i snitt för att det ska bli lägre skatt med ISK jämfört med att skatta på vinsten med vanligt fondkonto.

  ReplyDelete
 11. Anonymous4:50 PM

  Vad har varit mest lönsamt för dig, aktier eller fonder? Och varför?

  ReplyDelete
 12. Det beror lite på hur man räknar. Vissa aktier har ju gått upp många procent men har haft större belopp i svenska aktiefonder.

  ReplyDelete
 13. Helena10:03 AM

  Avanza eller Nordnet? På Nordnet står det Avgiftsfritt - "Nordnet vill att det är du som tjänar på ditt sparande, därför har vi tagit bort alla onödiga avgifter, du betalar inga konto- eller depåavgifter och inte heller några fasta årsavgifter." På Avanza står det "Hos oss får du marknadens lägsta courtage. Det gör att du kan handla utan att behöva tänka på att betala onödigt höga avgifter" och att man inte betalar fasta avgifter för sitt konto. Hur valde du?

  ReplyDelete
 14. Hej du har en väldigt bra blogg, roligt att se att alla kan om man vill! Roligt att du skriver så att en vanlig anläggare nästan förstår allt.
  Jag är person 2 men har ändå fler frågor


  Hur ser du på detta, eller ni andra som också läser detta.

  Jag är 25 år
  20 000kr Netto lön
  100 000kr + Värderad lägenheten
  150 000kr Sparat
  35 000kr i Aktier (Volvo b + Bilia)

  Hur ska jag investera mina sparade pengar procentuellt sätt för att inte bli smal?

  Samt Vilket sätt ska man månadspara på för en längre tid?

  Dessa fonder har jag sätt att du och andra skriver mycket om.

  Avanza Zero
  Ryssland Swedbank
  Skagen
  Spiltan ränte fond
  Aktier (hur många % av sin ekonomi är rimligt att investerat i akter?)

  Hade varit jätte kul om du eller någon annan hade kunnat svara.

  Tack för en bra blogg

  ReplyDelete
 15. Anonymous11:12 AM

  @fasthh
  Kort och enkelt sagt,
  75% Fonder 25% Aktier kan vara en okej portfölj.

  ReplyDelete
 16. Anonymous3:43 PM

  Hej killar, tack för denna intressanta artikel.
  Om du vill läsa mer om fördelarna med Fonder Tips detta är rätt plats för dig!

  ReplyDelete