Monday, March 17, 2014

Många bloggare kör snålmånad i april

Ni som läst bloggen från början kommer kanske ihåg att jag då körde lite växlande nivå på mitt sparande under första perioden. Jag försökte leva sparsamt hela tiden, men drog vissa månader ner så mycket det var möjligt på alla utgifter. Syftet var att få fram lite extra sparande utöver mitt fasta månadssparande som jag kunde investera med lite högre risk. Dessa månader kallade jag snålmånader.

Generellt sett sparade jag inte lika hårt i början av bloggen (8000 per månad i utgifter), och snålmånaderna blev ett sätt att successivt vänja mig vid billigare leverne vissa månader (målet var att halvera utgifterna till 4000 kr), även om jag inte var redo att leva supersnålt varje månad redan då. Tycker det funkade så att dessa månader höjde ribban för vad som var möjligt så att på sikt blev en normalmånad mer sparsam än den varit innan.

Kul nu att många bloggare ska testa en snålmånad under april där man lägger extra fokus på sparandet. Det var bloggaren Kanjagblirik som väckte idén och intresset verkar stort. Nu faller det sig så väl att jag blir sambo just under månadsskiftet mars/april vilket halverar min boendekostnad från ca 3200 kr till ca 1600 kr. En normal månad har jag levt på 6000 kr inkl allt vilket är tänkt att bli 4400 kr från april. Nu ska man ju räkna bort boendet i tävlingen som är kopplad till utmaningen så för den sakens skull spelar det ingen roll, men för min motivation känns det perfekt. Så mitt mål blir då att gå från 2800 till 1400 kr i konsumtion utöver boendekostnaden. Det blir en enkelt budget då mitt gymkort kostar 300 kr och det sen då återstår 1100 kr till mat. Inga andra inköp.

Känns som min blivande sambo kan få en intressant upplevelse första månaden i vårt gemensamma boende...

8 comments:

 1. Anonymous7:54 PM

  Ha ha ha
  Varför väljer de inte februari istället !!!

  ReplyDelete
 2. Hej,

  Är en ny läsare och har lite funderingar över mitt sparande, någon som kan hjälpa mig?

  Är student, och har 57 tusen som jag sparar i fonder.
  Har 5 olika fonder
  AMF räntefond lång (10000)
  Cliens mixfond sverige (8000)
  Sensor Sverige Select (10000)
  Spiltan Räntefond Sverige (17 000)
  SPP Obligationsfond (12000)

  Har ej månadsparat, utan lagt in allt direkt, i mitten av februari... Hur bör jag tänka, bör jag dumpa något?

  Jag pluggar, pengarna i dessa fonder är CSN lån (vill INTE att dessa förlorar värde, är extra mån om detta) Har redan aktiesparande, så har tillräckligt med risk egentligen. Sparhorisont MAX 4 år, förmodligen runt 3. Sparar runt... 3/4 varje månad, dragit ner på extra jobbet pga studier och egna aktiveter. Har även ca 30 000 extra i sparkontot (vill dock gärna ha dessa likvida medel tillgängliga)
  Borde jag dumpa något? Månadspara det som jag dumpar? Någon som har ett tips?

  Miljonären?

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:28 PM

  Jocke,

  Att du har så mycket i långa räntefonder när räntan är så låg ?

  ReplyDelete
 4. Jag är rookie, värt att notera. Men som jag förstår det, när RB ökar räntan --> värdet på räntefonder minskar ? Eller hur? Vad borde jag placera i istället?! VIll placera i något säkert, som ger 2-4 procent tillväxt per år

  ReplyDelete
 5. Hur kommer det då sig att folk (Aktiespararna, Miljonären) rekommenderar räntefonder? Som Spiltan?

  ReplyDelete
 6. Skillnad på korta och långa räntefonder. De långa går ner när räntan går upp.

  ReplyDelete
 7. Varför ser du intäktssidan så statiskt? Eftersom Du du i princip bara kan andas eller gå korta promenader på fritiden (sliter ju skor)kan Du väl lägga tiden på jobb istället. 30 tim extra i veckan borde vara möjligt när det ändå inte går att göra nått vettigt med den budgeten. Blir ju många sköna tusenlappar extra per månad.

  ReplyDelete