Wednesday, March 19, 2014

Jobba extra

Fick en kommentar på förra inlägget om varför jag inte tog ett extrajobb eftersom jag lever så billigt att jag ändå inte kan göra något roligt på kvällarna. Har faktiskt varit inne på det själv tidigare i bloggen http://miljonar.blogspot.se/2006/11/extrajobb.html 

Blev aldrig något av extrajobb i form av tidningsbud eller köra taxi på nätterna, men startade en enskild firma vid sidan om jobbet för många år sen. Men det har blivit klart mindre extrajobb för mig senaste åren, har prioriterat att försöka göra bra ifrån mig på jobbet istället, för att få upp den fasta lönen.

Syftet för mig att spara är ju ekonomisk frihet och kunna jobba mindre. Och att jobba 150% nu några år för att kunna jobba mindre i framtiden känns inte rätt väg att gå för mig. Argumentet att jag lika gärna kan jobba eftersom jag inte kan göra några saker som kostar pengar på min fritid köper jag inte alls. Finns hur mycket gratissaker som helst att göra tycker jag och har inte alls upplevelsen att jag bara sitter av tiden i väntan på 40 år och de 10 miljonerna.

Det jag framförallt inte vill ha är är fler måsten och tider att passa. Ett extrajobb i form av någon som jag kunde göra precis när jag ville och i den omfattningen jag ville, gärna i hemmet skulle jag dock inte tacka nej till. Har till och med hänt att jag gått ut och letat lite burkar någon kväll när jag ändå känt för att ta en promenad.

14 comments:

 1. Anonymous9:17 AM

  Säljaren som lurat hen som skrev kommentaren att allt roligt kostar pengar är nog väldigt, väldigt rik. Eller lika lurad..

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:52 AM

  Det är alltid lika underhållande att det tydligen finns personer som inte tror att det går att ha en givande fritid utan att spendera en massa pengar:-) Att bre ett par smörgåsar fylla termosen med kaffe och sen cykla ut i naturen låter som en bra mycket bättre fritid för mig än att åka på "shopping" framtiden får utvisa vem som är lurad men för min del tänker jag sluta jobba vid 42:-)

  http://frivid42.com/

  ReplyDelete
 3. Jag tycker det finns en balans gång till det hela vad gäller att antingen nyttja sin lediga tid eller att jobba extra.
  Själv ställer jag upp socialt 10 h i månaden och få en liten peng för kalaset.

  ReplyDelete
 4. Stisler2:02 PM

  Problemet med alla som hoppar på tåget mot ekonomisk frihet i form av att snåla och spara är att den dagen då man verkligen KAN sluta jobba så har man snålandet och gnidandet i sig. Många vill helt enkelt inte sluta jobba eftersom de då "förlorar" på det. Pengar är inte allt.

  ReplyDelete
 5. Anonymous4:56 PM

  Det jag minns mest från min barndom är de många utflykterna jag gjorde med min farmor/farfar. Vi hade ofta "bara" en korg med fika och gick på härliga skogspromenader, plockade blommor, åkte till ngn strand och plockade stenar. Ibland hade farmor med sig en bok och vi klättrade upp på ett berg och hon hade högläsning. Dessa utflykter/nöjen var i stort sett grattis och är det som jag minns med sådan värme:)
  Vad jag ville säga med detta är att det behöver absolut inte kosta något för att ha ett rikt liv!

  ReplyDelete
 6. Så lustigt med en sån kommentar just nu!
  Jag har läst många gamla inlägg hos dig nu och förundrades över en del kommentarer. Så pass att jag filosoferade lös om ditt liv i min blogg ;-)
  Själv lever jag också enkelt och sparsamt. De flesta av mina nöjen behöver inte kosta många kronor, så jag lever ett väldigt rikt liv utan att bränna pengar.
  Fortsatt lycka med ditt sparande!

  ReplyDelete
 7. Anonymous7:18 PM

  Jobba extra, jatack. Tror jag skickar ett mail till chefen nu och föreslår detta då vi står inför en ev kommande personalbrist.

  ReplyDelete
 8. Anonymous7:39 PM

  Vad är grejen med att sluta jobba så tidigt, hatar ni (miljonär innan 30 och frivid42) ert jobb så mycket? ;-) Är inte det ultimata att ha ett jobb som man trivs med så bra att man gärna jobbar till iaf 60?

  ReplyDelete
 9. Har inga problem med att jobba. Har problem med att vara tvungen att jobba. Att kunna jobba med vad man vill i den utsträckning man vill är det jag eftersträvar.

  ReplyDelete
 10. Jag är en ny följare av bloggen och tycker det känns fantastisk kul att läsa era tankar. Jag skulle gärna vilja bolla några tankar då jag behöver strukturera upp mitt sparande och mina tillgångar.

  Man, 25-30år som driver enskild firma. Riktar min inkomst för att ligga på brytpunktsnivån 426 000kr/år. Har likvida medel på 250tkr, samt 400tkr låsta i bostadsrätt (sthlm innerstad). Hyr ut bostaden till släkting vilket bekostar räntor och viss amortering, men utrymme finns absolut att öka denna.

  Har nyligen köpt ett flerbostads hus (enkelt bolag med en totalt 2st delägare) på annan ort där undertecknad bor utan hyresavgifter tillsvidare. Kan således kvitta minusresultat i fastigheten mot överskottet i min enskilda firma vid tunga avgifter som stambyten, renoveringar etc. Förhoppningen är självklart att få upp hyresintäkterna snabbare och därmed nettoresultaten i framtiden. Startar då ett Aktiebolag istället för EF där inkomsterna kan kvarstå över kalenderåret.

  Lånöversikt: Bostadsrätt: 2,2 milj, Fastighet : 4,5 milj, CSN: 400 tkr

  Har påbörjat ett sparande på 5000kr/mån som fördelas i Avanza Zero samt Skagen Kon-Tiki men har även köpt Rysslandsfonder för 10 000kr/dag under en 2v period, tot 100tkr. Har ett möjligt månadssparande på ca 20 000kr.
  Möjligheterna känns oändliga nu i upptakten. Skulle dock mer än gärna vilja få lite tips och synpunkter på om/vad jag ska amortera, eller vart och hur jag bör placera. Hoppas jag fick fram det viktigaste. Tack på förhand alla läsare!

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:40 AM

  Hej! Jag har följt din blogg i ca ett år nu och blir verkligen glad över din framgång och att du gör allt för att nå dina mål!
  Men nu är det så att jag endast är 17 år men vill jättegärna lära mig mer om aktier, sparande etc, så det jag undrar är ifall du skulle kunna skriva ett inlägg om hur man sätter igång, vart man ska börja, vad man måste veta och tänka på, om du rekommenderar några böcker och vart man kan få info ifrån. Det skulle uppskattas inte bara av mig utav även fler läsare vet jag!

  ReplyDelete
 12. Anonymous7:33 PM

  Håller med anonym ovan. Samt snåltips och hur dina dagar kommer att se ut under snålmånaden.

  ReplyDelete
 13. Martin5:31 PM

  Var på Södertörns Högskola idag och tog del av "kunnigt folk" i Rysslandsdramat. Det var rätt invecklade diskussioner på engelska med östeuropeisk brytning men det var konsensus kring att Putin skitit i det blå skåpet och att framtiden bestod fler sanktioner från väst som redan tappat ansiktet i den här situationen. Så ingen kommer att vika sig men krig var uteslutet. Bara en ekonomisk härdsmälta för Ryssland. Så hur resonerar du? Hade varit kul med ett inlägg där du beskriver hur du tror det här kommer att utveckla sig.

  ReplyDelete
 14. De var säkert mer kunniga än mig och jag kan inte avgöra risken för krig eller ekonomisk kris i Ryssland. Jag tror pe4 är köpläge. Men självklart visar det faktum att det finns säljare på pe4 att det finns en stor rädsla och osäkerhet i Ryssland.

  ReplyDelete