Monday, March 17, 2014

Mitt förslag på förra inlägget

Många bra kommentarer på förra inlägget. Här kommer mina tankar. Försöker hålla mig kort så det blir så tydligt som möjligt, men givetvis skulle man kunna skruva på uppläggen och göra de lite mer avancerade om man ville.

Person 1
Månadsspara 60% i Avanza Zero och 40% i Spiltan Räntefond. Om/när Avanza Zero gått upp med 30% sälj allt och flytta över till räntefonden. Fortsätt dock månadsspara på samma sätt. När det känns som det är 2-3 år kvar till lägenhetsköpet växla då över till 25% Avanza Zero och 75% Spiltan Räntefond i månadssparandet.

Person 2
Månadsspara 50% i Avanza Zero och 50% i Skagen Kon-tiki. När någon av fonderna gått upp 50% sälj hälften och amortera denna summa på bolånet, fortsätt hela tiden med samma månadssparande.

Person 3
Köp stabila utdelningsbolag för den sparade miljonen. Sprid ut köpen till ca 100.000 kr per månad under 1 år. Månadsspara 50% i Skagen Kon-tiki, 25% Avanza Zero och 25% i Spiltan Räntefond. När någon av aktiefonderna gått upp 30% sälj och för över pengarna till Spiltan Räntefond. När svenska börsen gått ner 20% från senaste toppen köp stabila utdelningsbolag från Räntefondspengarna. Målet är att ha 5 miljoner i stabila utdelningsbolag för att kunna leva på utdelningen.

16 comments:

 1. Anonymous7:58 AM

  Jag ligger närmast person #3, sitter på ganska mkt likvida tillgångar som jag varit för feg för att våga omsätta på börsen. Med facit i hand senaste två-tre åren ångrar man sig nu så klart ganska påtagligt, men samtidigt känns det kanske inte som det är ett klockrent läge att kliva in just nu heller? Har också varit inne på idén att sprida mina inköp över en längre period för att undvika att köpa "på toppen" och har börjat kliva in med ca 5% av kapitalet, och planerar att fortsätta över tid.

  Min fråga är dock framför allt rörande målet, 5msek. Är det tillräckligt för att kunna leva på? Hur ser kalkylen isf ut för avkastningen? Om man investerar i högavkastande bolag, vad ska man räkna med för generell avkastning? 5%? Mer?

  Givet 5% ger det 250k i årsavkastning. Hur mkt av det får man då räkna med att behålla med respektive ISK, Kapitalförsäkring?

  ReplyDelete
 2. I exempel 3 levde personen på 15.000 i månaden nu och ville kunna göra det livet ut. Räknade då på att få utdelning på den nivån så man inte behöver sälja aktier utan utdelningen kan hänga med upp med inflationen. Skatten beror på den aktuella räntan men över tid är nog 1-2% skatt i ISK en bra gissning.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Hejsan!

  Relativt långvarig följare men inaktiv skribent. Tar mig nu tonen för första gången.
  Jag söker råd, vägledning och tips på hur jag bäst kan förvalta mitt kapital. Jag är fullt medveten om att ingen har säkra svar eller med säkerhet kan säga att ”gör så, så får du den och den procenten”, men skulle uppskatta den expertis ni har och hur NI skulle göra.

  Mitt övergripande mål är, att när jag fyller 40 år (är 28 år idag), kunna jobba på halvtid och få tillräckligt i avkastning/utdelningar för att kunna leva väl!
  För tillfället jobbar jag och har en nettolön på 20 000kr.

  Fallet är som sådant:
  Jag har en ISK på Handelsbanken. Har ca 330k investerat i aktier men funderar på att lägga in ytterligare 100k, men då inte i rena aktier. Funderar på Avanza Zero eller ngn snarlik fond. Min förhoppning är en fond som kan generera ca 10 % och där utöver.
  Jag kommer också ha möjlighet att kunna föra in en summa på ca 3-5000kr varje månad på denna.

  Det jag frågar efter är:

  1. Ska jag köra på en fond? Vilken är bäst utifrån mina syften/förutsättningar?
  2. Ska jag köpa för 100k direkt eller sprida ut inköpen?
  3. Ska jag vänta tills Krim-krisen lagt sig, eller är ett köp inom de två kommande veckorna legitimt?
  4. Bör jag sätta in 3-5000kr på denna varje månad, eller bör jag tänka helt annorlunda?

  Tacksam för alla tips/råd och svar ni kan ge mig!


  Ps. funderar på att flytta hela min ISK till Avanza. Ngn som anser att det är en bra/dålig idé?
  Mvh
  Filosofen

  ReplyDelete
 5. Hur mycket kapital har du totalt sett? Är det dessa 430.000 som du pratar om eller har du mer än 100.000 i räntesparande nu?

  1. Misstänker att de aktier du har är i Svenska bolag. Kanske vore det en tanke att sprida lite av fondsparandet i en billig globalfond och en bra tillväxtmarknadsfond. Avanza Zero är bra, men om du har svenska storbolag som aktier kan det blir lite smalt att bara köra Avanza Zero.
  2-4. Skulle nog sätta 10.000 i månadssparande, dvs att du fyller på med dina befintliga pengar förutom ditt nysparande. Så du kommer in under en längre period.

  Sen kan du vänta något år med att krångla som jag gör och försöka sälja när det gått bra några år och köpa när det gått ner en del.

  ReplyDelete
 6. Totalt sett har jag drygt 1 miljon, skuldfri, bostadsrätt, singel.

  Stämmer att mina aktier är i svenska bolag.

  Avanza Zero är indexberoende. Vad tror du/nio om index. Jag är kluven till indexkurvan detta år. Vågar man tro på mer än 10 % detta år?

  Kanske är det fler faktorer/aktier i Avanza Zero som påverkar dess kursutveckling? När det kommer till fonder är min kunskap ännu grönare än med aktier.

  Tack för ditt snabba och trevliga svar.

  ReplyDelete
 7. Avanza Zero går som de 30 största bolagen på Stockholmbörsen. En jättebra fond som bara påverkas av hur dessa 30 bolag går. Jag är ju skeptisk till index utveckling närmaste året, men ingen vet.

  Mitt tips är att du ser till att ha minst några 100.000 redo utanför börsen till den dagen det gått ner lite. Men att sprida köpen genom månadssparande är enklast och kanske också bäst.

  ReplyDelete
 8. Tack för ditt råd.

  Vad tror du anats om räntefonder?

  Handelsbanken har två (intressanta?) fonder som heter "balans 50" och "offensiv 75" varav den senare är mer aktieinriktad.

  Jag har svårt att riktigt greppa ränta, räntor, mm. Håller just nu på att lära mig generellt om aktier i allmänhet.
  Dock, vill ej ha allt i just aktier då man är, som du själv sa, relativt "smal" då.

  Mvh

  ReplyDelete
 9. Tror inte på fonder som blandar aktier och räntor. Den blandningen tycker jag man kan göra själv genom att välja lagom mix av aktie och räntefonder.

  ReplyDelete
 10. Jocke9:09 PM

  Hej,

  Är en ny läsare och har lite funderingar över mitt sparande, någon som kan hjälpa mig?

  Är student, och har 57 tusen som jag sparar i fonder.
  Har 5 olika fonder
  AMF räntefond lång (10000)
  Cliens mixfond sverige (8000)
  Sensor Sverige Select (10000)
  Spiltan Räntefond Sverige (17 000)
  SPP Obligationsfond (12000)

  Har ej månadsparat, utan lagt in allt direkt, i mitten av februari... Hur bör jag tänka, bör jag dumpa något?

  Jag pluggar, pengarna i dessa fonder är CSN lån (vill INTE att dessa förlorar värde, är extra mån om detta) Har redan aktiesparande, så har tillräckligt med risk egentligen. Sparhorisont MAX 4 år, förmodligen runt 3. Sparar runt... 3/4 varje månad, dragit ner på extra jobbet pga studier och egna aktiveter. Har även ca 30 000 extra i sparkontot (vill dock gärna ha dessa likvida medel tillgängliga)
  Borde jag dumpa något? Månadspara det som jag dumpar? Någon som har ett tips?

  Miljonären?

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:50 PM

  Miljonären, har en fråga om Person #3:

  Varför sälja av aktiefonder vid just 30%? Varför inte 50%? Och varför aktier när börsen gått ner minst 20% sen senaste toppen? Var det bara godtyckliga marginalvärden eller ligger det någon intressant beräkning bakom? :)

  // Mr T

  ReplyDelete
 12. Bara godtyckliga gissningar.

  ReplyDelete
 13. Vill ännu en gång tacka för feedbacken från "miljonären".

  Satt idag och valde mellan fonderna.

  har nu 3st fonder som jag denna vecka ska besluta om.

  Som sagt: insatsen är 100k, och jag kommer köpa för 50k först och sedan 10-15k månadsvis fram till juli/augusti.

  Avanza Zero
  Handelsbanken småbolagsfond
  Handelsbanken balans 50

  Vad skulle DU/NI välja balen dessa?
  Syfte/mål: en avkastning på runt 10-15%/år

  Pengarna ska ligga placerade på 2-3års sikt.

  Mvh

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:15 PM

  Att bara gå in över ett års tid med en miljon kronor kan vara lite riskabelt i min mening. Är det inte bättre att hitta någon slags rimlig köpkurs för en rad olika bra bolag med en fin direktavkastning. Jag har funderat lite kring effekten av att ligga utanför börsen tills kurserna är attraktiva i mitt senaste inlägg.

  ReplyDelete
 15. Jag tror du missuppfattade mig.

  Jag har 100k som jag vill placera, INTE en miljon. Av dessa 100k vill jag gå in med 50k först, och därefter 10-15k månadsvis tills jag är uppe i summan 100k. Efter detta kommer jag sätta in ca 5000kr från lönen varje månad.

  ReplyDelete
 16. Tror inte du ska välja någon aktiefond på så kort tid som 2-3 år och framförallt inte förvänta dig 10-15% per år.

  Men om du är villig och ta lite risk och tack vare att du sprider ut inköpen så kanske det funkar ändå. Skulle välja Avanza Zero av de tre fonder då frågar om.

  ReplyDelete