Sunday, April 20, 2008

Kapitalförsäkring

Det var väl ungefär ett år sen som kommentarerna i min blogg började föreslå kapitalförsäkring och jag läste på lite om det första gången. Anledningen till att jag avvaktade då var att jag inte var helt säker på att det var rätt tillfälle att gå in i något som krävde minst 3% avkastning per år för att vara lönsamt efter att börsen gått upp ett antal år i rad.

Nu känns läget för kapitalförsäkring något bättre och är ganska säker på att jag ska dra igång ett långsiktigt sparande den vägen. Min tanke är att fortsätta månadssparandet som vanligt i fonder utanför kapitalförsäkringen med tyngd mot framförallt Ryssland och i andra hand Kina, Indien och Latinamerika. Men att köpa lite aktier inom ramen för kapitalförsäkringen, slipper då K4 och skatta på utdelningen.

Min tanke är att sätta in 40.000 kr i kapitalförsäkringen och sen köpa aktier för 10.000 kr styck i:
Mekonomen
Kungsleden
Black Earth Farming
ABB

De 40.000 kronorna tänkte jag frigöra genom 10.000 kr från kommande lön (minskat månadsparande i April), 10.000 kr från försäljning av räntefond och 20.000 kr från försäljning av aktiefond Nordea Sverige och Nordea Japan. Dvs aktiefonder som jag tidigare haft med i mitt månadssparande men som jag inte längre sparar i.

Kommentarer?

9 comments:

 1. Låter som ett klokt val att välja en kapitalförsäkringen och att omfördela placeringarna. Blev du inspirerad när du såg Avanza-dagen?

  ReplyDelete
 2. Kan ha varit Avanzadagen som var den utlösande faktorn. Har dock funderat på detta i ett år som sagt och det har bara varit en tidsfråga.

  ReplyDelete
 3. Hej,

  Lycka till med kapitalförsäkringen. Jag är dock mer intresserad av på vilka grunder du gjort dina aktieval? Hade det inte varit bättre att investera i exempelvis investor (ABB), kinnevik (East capital och black earth farming) och lundbergs (lundbergs fastigheter och hufvudstaden) till kraftig rabatt?

  Naturligtvis kommer du därmed inte att få samma fokuserade portfölj som du kanske tänker dig i dagsläget men du får å andra sidan en betydligt bredare portfölj (en säker krona är mer värd än en riskabel) till rabatt. Det skulle vara intressant att höra dina tankar kring detta samt hur du tänker i övrigt kring dina aktieval.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:52 AM

  Då du har fonder hos Nordea så antar jag att du har ett konto där. Du är ju väldigt sparsam som person och värdesätter varje krona (positivt!) - förväntar du dig då inte att din bank gör likadant? Att vara kund i en bank som inte kan hantera sitt kapital och måste springa och ta skattebetalarnas (läs dina) pengar när det krisar känns inte helt riktigt i din sits. Vore det inte bättre att ha en ansvarsfull bank (läs Handelsbanken) när man har de värderingar du har när det kommer till pengar?

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:21 AM

  Du som har som målsättning att leva på avkastningen skall självfallet välja aktier då det är utdelningen och de passiva inkomsterna som man lever på inte värdestegringen (mer än ökad utdlening då)

  Om du väljer kapitalförsäkring eller inte spelar ingen roll.

  Hoppas du börjar förstå att du redan idag betalar ca. 6000kr per år i fondavgifter....och aktier är som bekant gratis att äga och kostar en hundruing att köpa

  ReplyDelete
 6. Anonymous5:07 PM

  Anonymous ovan: Och hur tycker du att man bäst köper aktier i ryssland, kina och indien och liknande länder? Jag tror inte att dessa kostar 100:- i courtage att köpa och de är nog inte lätta att välja då det finns ganska många företag i dessa länder! Om man köper aktier endast för utdelningens skull så ska man äga många aktier om det ska visa sig eftersom utdelningen/aktie är låg.

  ReplyDelete
 7. Anonymous5:54 PM

  Det finns överhuvudtaget ingenting som tyder på att kinesiska aktier skulle få en bättre utveckling än t.ex. Svenska aktier. Tvärt om!! Så tillhör just svenska aktier de som under längre tid haft den bästa utvecklingen av alla länder trots knaper BNp tillväxt. Framgången stavas framgångsrika internationella företag. Utan Ericsson, ABB, Atlas Copco...mm skulel tillväxten inte var aså bra som den varit i kina.

  Att ett land har mycket god BNp utveckling säger statistiskt sett inegnting om huruvida aktier där utvecklas bättre eller sämre. Många kastar in pengar i Kina och Indeien fonder utan att ha minsta vetskap om företagen som fonden investerar i eller deras värdering.

  Mao kan svenska aktier var en minst lika god affär som som "tillväxtfonder" precis som en väldiversifierad portfölj var bättre än "tillväxtfonder" runt milleuiumskiftet.

  PS. Ex. Simplicitty Indien tillhör ju t.ex. i år en av årets absolut sämsta fonder..

  ReplyDelete
 8. Precis som sagts ovan. Om du vill leva på avkastningen från dina pengar skall du givetvis satsa i aktier med hög direktavkastning. Dvs att du får passiva inkomster...

  ReplyDelete
 9. Med ett kapital på 40 000 kr skulle jag också satsa på lite mer riskaktier för en lite högre avkastning. Följ upp och vårda innehavet och snabbt göra sig av med olönsamma aktier till förmån för nya istället för att vänta på att de ska vända.

  Skriver en del om kapitalförsäkringar på www.kapitalförsäkringar.org. Kika gärna in för tips.

  /Joakim

  ReplyDelete