Friday, April 25, 2008

Gamla lönen

Fick bara gamla lönen denna månad. Hade någon svag förhoppning om att den nya skulle börja gälla omgående. Vad är praxis om man förhandlar om lönen i mitten på månaden, är det normalt att man får den nya lönen redan 10 dagar senare?

8 comments:

 1. Tja, det regleras vanligen i ett avtal. Möjligen inte så på ett litet företag, men jag förmodar att lönerna redan är lagda runt den 20 i månaden.

  ReplyDelete
 2. Lönen brukar väl fastställas i början av månaden? Det är orimligt att du skulle få en högre lön 10 dagar efter förhandling, det kan dröja månader i värsta fall...

  ReplyDelete
 3. Anonymous7:45 AM

  För min del beslutades nya lönen i måndags, gällande från första januari, och kom - inklusive retroaktiva inslag - idag. Förra året vet jag dock att det dröjde till månaden efter den lön som låg närmast lönesamtalet av den banala anledning att chefen inte hade haft tid att fixa med dom nya lönerna.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:42 AM

  Om inget annat stipuleras i avtal, vilket det ofta gör, så är det fr o m nästa månad som nya löner gäller.

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:25 PM

  normalt avtalar man lön per år , så även om du har din löneförhandling i december ska du ha retroaktivt för hela året.

  ReplyDelete
 6. Anonymous5:53 PM

  Va? Så har jag aldrig haft det under 15 år...

  ReplyDelete
 7. Anonymous12:17 PM

  1. Det är inget konstigt om lönen inte hinner komma med på denna månads lönekörning, många företag kör lönen i början av månaden.

  2. I de flesta avtal gäller löneförhöjningen från 1 april (såvida inget annat avtalats, kolla vilket kollektivavtal företaget har)

  3. Om höjningen gäller från 1 april, så skall det betalas ut retroaktivt, dvs jag har själv ännu inte haft löneförhandling, och även om jag har det först i augusti, så får jag det retroaktivt från 1 april.

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:01 PM

  Många betalar ut löner 1 månad i efterskott. Vilket kan innebära att nästa månadslön blir "april" lönen och då blir det inget retruaktivt.

  ReplyDelete