Jag har egentligen långt ifrån den kunskap som skulle behövas för att avgöra effekterna av kreditoron i USA. Men en intressant (?) tanke som jag hämtat även utanför finansvärlden är att man ofta underskattar effekten av stora händelser just efter de inträffat. Tex att man efter Tsunamin först pratade om 3.000 döda, som sen blev 5.000, 10.000, 25.000, 100.000 och slutligen runt 300.000.
Tycker man ser samma effekt på flera håll när nyheter rapporteras. Kanske kan det vara samma effekt när det kommer till ekonomiska uträkningar att man först inte riktigt vill/vågar se effekten av vart kreditoro, oljebrist etc kommer leda? Eller är finansmarknaden så smart att den redan räknat in en rimlig del av osäkerheten i sina prognoser?
Å andra sidan så blev t ex dödssiffrorna för 9/11 kraftigt överskattade i början så helt vattentät är nog inte din teori.
ReplyDeletehej!
ReplyDeleteja du..vad ska man säga?
Underskattar eller överskattar skulle jag vilja säga. Man är helt enkelt väldigt osäker vid sådana tillfällen.
ReplyDeleteFokusera på yenens utveckling versus euron.
ReplyDeleteKorrelationen med globala aktiemarknaden och ovanstående växlingskurs är runt 95%. (pga carry-trades)
Stiger yenen = aktiemarknaderna faller
Det är svårt att jämföra de ekonomiska nyheterna med tragiska händelser som till exempel sunamin.
ReplyDeleteJag tycker annars att man i media förstärker allt och att det senare brukar visa sig inte vara så farligt, men det beror ju på vart man hämtar sina nyheter. Är det Aftonbladet vet man nästan alltid att det man läser skall tas med en nypa salt. Ekonomiska nyheter tror jag är att lita på om man hämtar de från en politlik källa som till exempel DN eller di.se.
Osäkerhet är marknadens värsta fiende. Nu är det ju inte bara subprime som spökar......utan att USA även är i början på en recession samt att dollarn är försvagad kraftigt + att fed trycker ut för mkt pengar och därmed inflation!! Effekterna sprider sig till den globala ekonomin
ReplyDelete