Wednesday, September 27, 2017

Tjänstepensionens dag

Idag är det tjänstepensionens dag. Detta har uppmärksammats på flera olika sätt med ballonger och event på stan, annonser för #tjpdag och sketcher med Messiah Hallberg. Väldigt mycket att aktiviteterna idag syftade till att dels få folk att prata om tjänstepension med sin arbetsgivare och
dels gå in på minpension.se och se hur man ligger till.

Nu är ju inte tjänstepension något som upplevs jättespännande av gemene man. Inte ens jag som är väldigt intresserad av sparande, pengar, fonder etc tycker tjänstepension är så supersexigt. Man kan lugnt säga att kanelbullen och jultomten har det lite bättre förspänt att få lite drag runt sina dagar.

När man jobbar i lite uppförsbacke underlättar det ju om man inte klantar till det. Och det får vi nog ändå säga att Min Pension i Sverige AB gjorde idag. Såhär såg det nämligen ut under 5-6 timmar idag på deras hemsida.


Det var säkert inte planerat och kanske kraschade sidan av ovanligt många besökare? Men detta felmeddelande var ju i så fall dumt formulerat. Det är ju som att komma till konditoriet på kanelbullens dag och mötas av en lapp på dörren med "stängt på grund av att vi målar om i köket idag".

Detta var dock inget som bekymrade gänget på Min Pension. De firade med tårta vilket de glatt visade upp på Twitter. 


Om jag ska släppa gnällandet och istället tillföra något konstruktivt så kommer här ett tips till er som liksom mig räknar med att sluta jobba långt innan "normal" pensionsålder. Jag märkte när jag gjorde research för min bok förra hösten att man kan göra en prognos på minpension.se där man anger att man ska jobba deltid under en period. Och där ange att man ska jobba 0% från år 20XX och sen aldrig börja jobba heltid igen. Då får man en rätt bra bild av hur mycket tillskott man kan räkna med när det är dags för uttag av pensionsdelarna. Det kan nog också vara läge att vara lite offensiv och höja förväntade värdeutvecklingen något från 2%. Se nedan.


9 comments:

 1. Hahaha ja där fick man sig ett skratt, verkligen fel dag för driftunderhåll... :)

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:46 PM

  Testade denna tidigare i somras dvs vad det skulle bli om jag slutade jobba från 2018 och tog ut pension från 61 år . I mitt fall om 15 år. Skulle få mer än man tror. Heltidsjobb har lönat sig. Nu ska jag inte sluta jobba helt 2018. Kommer jobba men så lite som möjligt.

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:00 PM

  Har gjort en sådan beräkning sedan en tid eftersom jag tänker sluta arbeta om ett år då jag är 56. Klarar mig egentligen på att leva på utdelningar resten av livet men det är ändå intressant att se att pensionen blir blir bättre än vad jag trott trots tidig pensionering. Är dock lite brydd över vilken värdeutveckling jag borde sätta istället för 2 %.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:03 PM

  Tycker TJP är superkul då jag varje månad får in den på avanza, fri att placera hur jag vill :D

  Mvh
  Mattias

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det hade varit kul. Tyvärr har jag inte lyckats flytta min.

   Delete
 5. Älskar min tjänstepension! Fick idag lära mig från Stefan Thelenius att schblonbeskattningen på tjänstepensionen bara är 15%.

  Detta faktum plus att pengarna sätts in skattefritt är utmärka förutsättningar för att skapa den berömda snöbollen.

  ReplyDelete
 6. Hahaha vilket klockrent inlägg. Har också börjat fundera på vikten av att beräkna och ha koll på sin pension, alltid, men framför allt om man ska försöka leva på passiv inkomst i framtiden.

  ReplyDelete
 7. Verkligen taskig tajming! Tack för tipset om deltid för att få koll på förtida pension!

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:06 PM

  Jag är sjukt avundsjuk på er som har tjänstepension i stil med 30% avsättning på allt över 7.5 prisbasbelopp.

  Själv sitter jag statligt anställd med PA16 och får något i stil med en procentsats på mina X bästa år. Det gör att det viktigaste är att tjäna bra X antal år innan pensionen, vad jag gör nu innan jag är 40 är helt irrelevant :-(

  ReplyDelete