Monday, September 04, 2017

Handla billigt i praktiken

Det här med att handla billig mat är ju en av nycklarna för ett billigt leverne. Jag har skrivit om det många gånger tidigare. Men tänkte att det ändå kunde vara intressant med ett inlägg som är lite mer aktuellt och praktiskt. Direkt från verkligheten...

Jag har länge varit intresserad av att handla billigt. Men de senaste 5 åren har ansvaret tagits över av min fru som styr matinköp och planering med järnhand. Vilket jag är mycket glad för. Jag har aldrig ätit billigare. Samtidigt har kvalitén, variationen och smaken skjutit i höjden jämfört med när jag skötte detta själv.

Metodiken är att vi köper så mycket det bara går på erbjudande. Vi har ett antal basvaror som vi bunkrar upp med så fort vi får chansen. Men vi köper aldrig det vi är sugna på, utan det som är är billigt denna vecka som vi räknar med att bli sugna på den kommande tiden. Efter några veckor med detta system har man mycket olika grejer hemma och kan då äta det man är sugen på genom att plocka från frysen istället för att behöva spontanköpa det till överpris.

Hur går det då till rent praktiskt? Veckans erbjudanden kommer måndag morgon från de butiker vi scannar av och kan tänka oss att besöka (via mail eller app). Vi är medlemmar på Willys och ICA. Coop kollar vi bara av det är sällan det blir något besök där. Sen har vi en liten sista utpost i Ö&B som kommer med veckans erbjudande onsdag kväll. 

Vad blir det då för inköp den här veckan?
- Willys har billiga rotsaker (rödbetor, morötter, vitkål och palsternacka) för 3,90 kr/kg. Billigt och det kommer bli 2-3 kg. Vi vet dock av erfarenhet att det med all sannolikhet kommer bli betydligt billigare i slutet av månaden. Troligtvis 1 kr/kg. Så vi bunkrar inte upp och äter oss inte trötta på rotsaker redan i början av september. Om en månad blir det coleslaw-festival så gäller att ha lite sug kvar.

- Färsk hel kyckling på Willys är inget vi brukar köpa. Men 19,90 kr/kg är tillräckligt billigt för att vi ska gå ifrån filén och köpa hel kyckling. Vi har en del filé i frysen. Annars var det ok pris på Coop på kycklingfilé den här veckan.

- Kryddkorv äter vi ibland. Antingen som hela köttdelen i en måltid men ännu hellre för att liva upp en annan kötträtt genom att blanda i 1-2 smakrika korvar skuret i små bitar. 300 gram korv för 15 kr är tillräckligt bra för ett köp (ord pris 25 kr). Blir några påsar som åker ner i frysen och då vi ofta använder det som del av en måltid räcker dessa påsar minst en månad.

- Philadelphiaost är ju inget nödvändigt. Men för den som kan acceptera att månadssparandet sjunker med 10 kr denna månad så är det bättre än det normala priset 17 kr. Vi unnar oss och slår till på ett köp. Perfekt i grytor och röror.

- Färdig potatisgratäng är faktiskt riktigt gott tycker vi. Och så länge vi jobbar heltid har vi inte tid och lust att lägga ner tiden på att göra egen. 19,90 är något bättre än normala 25. Det blir eventuellt ett köp framåt helgen.

- Då kroppsfettsprocenten fortfarande är några enheter för hög efter sommarens semester och all inclusive kör vi godisfritt under september. Men annars är 49,90 ett ok pris för lösgodis på Willys.

Som ni ser var det mycket Willys denna vecka. Inget riktigt som lockade oss på ICA men det var lite mer en slump just idag. Vissa veckor har de till och med erbjudanden på vår lokala ICA Nära som slår Willys priser.

Tyvärr börjar lagret av ägg sina i kylskåpet. Det är en vara som vi äter så gott som varje dag. Så här hoppas vi verkligen på en räddning från Ö&B. Blir spännande att kolla onsdag kväll. Här vill vi komma under 1,50 styck för att vara nöjda. Ibland har de 20 ägg för 26 kr i Ö&B så det är förhoppningen. I så fall blir det två plattor.

Förra veckan hade de dessutom väldigt låga priser överlag på städartiklar på Ö&B. Kanske kommer det nytt tema den här veckan där man kan bunkra upp?

Ja där har ni fått en liten inblick i hur vi scannar veckans erbjudanden och köper mycket av det som är billigt just den här veckan och så lite som möjligt av annat. 

Nu är det bara att sätta igång i kommentarsfältet att berätta att ekologiska morötter minsann är mycket nyttigare, fråga om kycklingen för 19,90 är svensk (ok jag kan förstöra lite av glädjen och avslöja redan nu att den är det) och berätta att kryddkorv och färdig kyld potatisgratäng ju är vidrigt och något ni aldrig skulle äta. Ser fram mot era kommentarer!

41 comments:

 1. Vitkål är vi verkligen storkonsumenter av när den säljs för 1 kr / kg. Sallader och gratänger. Blir nog vitkålsgratäng flera dagar i veckan istället för ris eller potatis. Billigt!

  ReplyDelete
 2. Anonymous11:01 AM

  Snålgrisarna har som sport att handla så mycket som möjligt på erbjudanden och när det är rabatt. Vi är medlemmar på alla möjliga mataffärer och får titt som tätt erbjudanden. Vi håller oss på 4000 kr i månaden för två vuxna o 1 barn, med två lagade mål mat per dag, enbart färska råvaror och det mesta lagat från grunden, komplett med allt från kostcirkeln.

  Läs gärna mer på https://snalgrisen.blogspot.se/2017/03/sparskola-mat.html

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:58 AM

  Kan lägga till ytterligare ett tips för att få ner matkostnaderna som jag har nyttjat när jag var pappaledig. Då kunde jag göra butiksbesöken strax efter öppning. Väldigt ofta har då butiken inventerat hyllorna och satt ner priserna med 30-50% på varor med kort datum. Senare på dagen är dessa försvunna. Antar att jag o äsch pensionärerna hade rensat undan allt "gammalt". Nötkött tex kan man använda flera dagar efter bäst före datum. Det blir bara mörare och godare då.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så jobbar jag också litegrand, svänger förbi affären när jag slutar tidigare och kollar kött som är nedsatt och köper och fryser in! Perfekt!

   Delete
 4. Anonymous1:05 PM

  Bra att du ser fram emot kommentarer om kosthållning för här kommer det en! Vore det inte rimligare är äta enligt vad forskningen säger är sund kost? Rött kött och kryddkorv ligger till exempel pyrt till. Och på så sätt förlänga sin livslängd för att (här kommer ekonomikopplingen), öka sin potentiella avkastning från aktieportföljen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad var det mer än korven du tyckte var onyttigt? Kyckling, rotsaker och ägg anser jag vara nyttig mat som är basen i vår kosthållning. Blir man sjuk eller död av 50-100 gram kryddkorv i veckan så får det vara värt det.

   Delete
  2. Anonymous8:35 PM

   50-100 gram kryddkorv i veckan till exempel. Men om det är värt det så kör på!

   Delete
 5. Anonymous1:46 PM

  Exakt så gör jag med. Tycker det är super smidigt när jag får alla reklamblad direkt till mailen. min sambo skrattar åt mig, men samtidigt tycker han att det är bra. /Emelie

  ReplyDelete
 6. God eftermiddag
  Rekommenderar matpriskollen för den som inte har den på mobilen. De flesta affärer är kopplade till den med alla extrapris osv. Värt en nedladdning gratis till nallen!
  Trevligt med skördefest i affären. trevlig kväll miljonären

  /Älgen

  ReplyDelete
 7. Anonymous5:25 PM

  Jag brukar köpa Peka potatisgratäng och den är så god att det inte är någon mening att tillaga egen! Den är bra i pris också. Tycker du verkar få ihop goda menyer!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Japp det är Peka 800 gram som kostar 19,90 den här veckan. Riktigt god!

   Delete
  2. Anonymous5:46 PM

   Då ska jag köpa på mig några paket, mycket bra pris för den goda!

   Delete
  3. Det sista på osten åker i rivjärnet och in i frysen, väldigt gott att strö över färdig potatisgratäng när man vill lyxa till det.

   Delete
 8. Kul inlägg! Har också skrivit mycket om mat på min blogg, just nu har vi en utmaning att äta för 1000 kr månaden, två personer. vi äter vegetariskt vilket jag i de flesta fall tror är billigare. Dock mkt ägg även hos oss. Sedan handlar vi mycket på lidl, där tycker jag alltid det känns billigast. Ska också bli medlem och kolla igenom veckans erbjudanden noggrannare, bra tips!

  /Miljonista - min väg mot miljonen vid 25 år

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:07 PM

  Precis så där handlar även jag för min familj - spanar alltid efter billiga erbjudanden. Men jag har aldrig lyckats med 1.50kr/st ägg, avis!!!
  Min bästa deal är Willy's 24st äggplatta varje vecka, men det är ju 1.84 kr per st. Det dyraste i våra matinköp är frukt som jag är tyvärr helt beroende av, dit går vår matbudget, försöker alltid köpa äpplena och annat frukt för bästa priset, men det blir dyrt till slut ändå, 4 pers och matkostnader på ca 5000kr per månad..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är inte dyrt. Är under normala kostnaderna för en tvåbarnsfamilj. Du har Mi30 utgifter som anchoring och verkar tro att det är d normala (det är det inte).
   Vet personer som lägger 5k ensamma på mat och i den kostnaden är det bara hemlagad mat med allt ekologiskt etc.

   Delete
  2. 1 kr stycket för ägg finns på ÖB där jag bor avslöjar inte var nu, uppenbarligen :)

   Delete
 10. Anonymous8:21 PM

  Korv! Går att göra allt med och går att variera i oändlighet. Ofta bra pris också. Lovar dig att ingen av hatarna har din fysik, bry dig inte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Att gå från milen på 55 till milen på 43 tog mig senast jag gjorde det mellan 10-15 veckor. Inte direkt svårt om man vill.
   Att köra bänk (verkar vara enda Mi30 postar om) på 100 tar lite längre, men bara ett par veckor motiverad träning till.
   Mao har du ingen aning om alla "haters" fysik då det inte är särskilt svårt att nå dit.

   Delete
  2. Dock en väldigt stor skillnad på 43 och 40 minuter som MI30 sprungit på! Nog måste du tränat bra mycket i din ungdom för gå från 55 till 43 min tar inte 10-15 veckor.

   Delete
  3. Undrar vad jag sprungit milen på om jag inte åt korv ibland? Troligtvis exakt samma som nu.

   Delete
 11. Haha fantastiskt och pedagogiskt inlägg i gammal god stil!

  Och jag köper ekologiska morötter för att de även är billigare i lösvikt än vad ett kilo morötter kostar i mataffären (beror på att jag inte betalar för mellanhänder utan köper direkt av producenten). Ungefär 70 cent/kg betalar jag att jämföra med strax över 1 EUR/kg i mataffären. Spar åtminstone en hundralapp om året på det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous6:38 AM

   Haha, först fattade jag inte att du blandade valutor och tänkte vem fan äter 300+ kilo morötter på ett år. :D

   Delete
 12. Helt sinnessjukt att köpa kyckling för 20 kr/kg. Egoistiskt och omoraliskt.
  Ni som jagar dessa erbjudanden bidrar till sämre mat i affären. Bra mat får kosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:13 AM

   Har du någon kalkyl på vad en bra kyckling ska kosta? Är det ok med 25 kr/kg?

   Delete
  2. Rimligt för helt kyckling är väl 100-200 kr/kg.

   Delete
  3. Anonymous9:37 PM

   Helst sinnessjukt att köpa bil,dator,mobiltelefon,mat,möbler, föda barn osv ja allt egentligen. För det bidrar till vår planets undergång. Läs på innan du klankar ner på andra. Du är inte bättre själv

   Delete
 13. Anonymous2:52 PM

  Se dokumentären What the Health på Netflix så slipper ni vara sugna på kyckling sedan : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous2:55 PM

   Klarade av att se 15 min på den "dokumentären". Länken förklarar mina tankar varför: http://www.seattletimes.com/life/wellness/what-the-health-documentary-takes-pro-vegan-agenda-too-far/

   Delete
 14. Anonymous8:32 PM

  Blir det nån macka med smör och ost ibland till frukost, eller är det för lyxigt/onödigt?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äter väldigt sällan mjukt bröd. Och har väldigt sällan ost eller pålägg hemma. Gillar ägg, gröt och müsli bättre. Både smak, pris och hälsomässigt.

   Tror heller inte jag köpt juice på 10 år. Det tycker jag däremot är gott. Men onödigt.

   Delete
 15. Anonymous12:44 PM

  Ett bidrag till diskussionen kring mat är att inte slaviskt följa bäst före datum. Visst man köper inte gammal mat i butiken men väl hemma så förlitar jag mig mer på mina sinnen som syn, lukt, smak och känsel istället för att avgöra huruvida något är dåligt utifrån bäst föredatum :)

  ReplyDelete
 16. Anonymous7:32 PM

  Tror att det bara är mat som jag lyckas snåla in mer än dig på.
  En portion får inte kosta mer än 5: till-7:-
  Jag äter i stort sett bara Falukorv och makaroner eller köttfärs och ris. aldrig grönsaker. Frukost finns gratis på jobbet så det köper jag aldrig. På helgerna skippas frukost och jag kliver direkt på lunchen lite senare :)
  en månads matbudget ligger på ca 250:- dvs mindre än vad en vanlig svensson bränner på ett resturangbesök

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oj, det var klasskillnad mot mina matvanor.

   Delete
 17. Anonymous3:30 PM

  Frukt, gymkort, telefon, en omgång toapapper efter nummer två.... Har du räknat på vad de ökade omkostnadera kommer att bli när du slutat jobba? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Egen dator, bläckpennor... Blir säkert 1000 kr i månaden. Men mindre kläder och transport. Så säg 400 dyrare netto.

   Farbror fri säger ju däremot att det blir billigare att inte jobba.

   Delete
  2. Anonymous5:50 AM

   Bläckpännor... Jasså, det nallas kontorsmaterial? :)

   Delete
 18. Hej!
  Jag har inte följt din blogg, inte läst genom kommentarerna så min fråga/kommentar kanske kommit upp tidigare...

  Jag ser en del i affären som har kuponger och håller på, typ som du kanske gör.
  Det som jag ofta tror är att samma personer åker till bilhandlaren när det är dags för bil och blir uppskjurtade så att två års kupongjox ryker på 10 min.
  Förhoppningsvis har jag fel men det är så jag besserwissrar för mig själv ibland:-)
  /Jonas

  ReplyDelete
 19. Perfa! Med 2 kids, 2 hus, exakt leverne! Alla rea-pris, bunkra när man kan o lev på e-priser! Lovely!

  ReplyDelete
 20. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  ReplyDelete