Tuesday, September 12, 2017

Kraften i att köpa billigt

Min portfölj toppade 19 juni då den för året låg 15% upp, sen har det gått ner lite under sommaren och för närvarande ligger jag på plus 9%. (Detta enligt Avanzas graf vilken jag inte tycker är helt tillförlitlig. mer om det en annan gång, men det är inte helt lätt att ge ett rättvis bild med insättingar och uttag och den modell Avanza har valt är säkert den bästa men som sagt inte 100% rättvisande i alla lägen). Trots att det alltså saknas runt 6% upp till toppnivån saknas det under 2% i rena pengar.

Detta beror givetvis dels på att jag stoppat in nya pengar i portföljen sen dess, men också att 2 av dessa månadssparanden har skett på en lägre nivå en dagens indexnivå. Köpen som skedde 25-30 aug var till ca 4% under dagens kurser sett till index.

Nu är det här kortsiktiga svängningar och en väldigt kort och liten nedgång. Men det visar återigen kraften i att ständigt köpa fler aktier månad efter månad och att när det till slut vänder upp så ger det väldigt bra effekt i portföljen.

Mitt månadssparande uppgår nu normalt sett bara till ca 0,5% av portföljens värde så effekten nu är väldigt liten jämfört med hur det såg ut 2007-2008. Då lyckades jag i stort sett hålla emot en nedgång på 50% på börsen genom nya köp varje månad. Med hålla emot nedgången menar jag att portföljens värde var samma i slutet på nedgången som den varit när nedgången inleddes. När det sen vände upp var det bara att hålla i sig och hänga med upp i rasande fart och strax därefter var första miljonen klar.

Så ni som fortfarande är i början av er sparkarriär. Var inte rätt för nedgångar. Drabbas inte av panik utan köp regelbundet varje månad. När det gått ner 20-30% jobba lite extra, ät nudlar på hotellrummet på tjänsteresan eller vad som helst som kan ge några extra kronor in på börsen just i dessa tider så det ger som bäst effekt.

Nu återstår att se om vi orkar upp 2% för att nå ATH eller om det går ner så jag hinner göra några sista köp på lägre nivå innan lönen slutar komma in vid årsskiftet.

16 comments:

 1. Har en massa gamla Buffett citat sparade i mina gamla bloggposter, detta passar rätt bra in på situationen tycker jag:
  "If you expect to be a net saver during the next 5 years, should you hope for a higher or lower stock market during that period? Many investors get this one wrong. Even though they are going to be net buyers of stocks for many years to come, they are elated when stock prices rise and depressed when they fall. This reaction makes no sense. Only those who will be sellers of equities in the near future should be happy at seeing stocks rise. Prospective purchasers should much prefer sinking prices."

  ReplyDelete
 2. Min pensionsportfölj hade en nedgång på 19% men samtidigt en uppgång/vinst på 120 000 kr (utöver insättningar) pga av insättningar gjorda under en nedgångsfas.

  Några ord kring detta finns nedskrivet här:

  https://kanaljensblogg.blogspot.se/2017/07/hur-en-nedgang-anda-kan-vara-en-vinst.html

  ReplyDelete
 3. Klockrena råd som är kloka att följa. Skulle det gå åt helvete helt så spelar det knappast heller någon större roll var pengarna finns. Då har förmodligen fundamentala förändringar skett i vår omvärld och en helt ny spelplan med andra regler formulerats.

  ReplyDelete
 4. Ligger plus 410% själv, nästan 2 miljoner i reda pengar. Pensionerar mig nästa år utan att behöva snåla. Är tacksam att jag inte lyssnade på råden om att undvika s.k. "högriskaktier" som inte alls behöver vara hög risk om man vet vad man gör. Skulle vara djupt deprimerad om jag satt med 9% årlig avkastning. Dock kommer jag att växla över till indexfonder när jag gått i pension nästa år.

  Dogmen bland aktiebloggare att man ska spara i storbolag med avkastning eller indexfonder är lite tröttsam. Det stämmer säkert att många individer är oförmögna att investera klokt i högrisk/småbolag men många aktiebloggare verkar intelligenta över genomsnittet och sansade rent allmänt så de skulle nog kunna växla över litegrann mot småbolag åtminstone.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du är duktig du!

   Alla är vi olika, men jag skulle vara överlycklig om jag kunde få 9% på 9 månader över tid. Det vet jag dock att jag med största sannolikhet inte kommer få. Men jag är rätt glad ändå.

   Delete
  2. Anonymous12:02 PM

   Hell dig, å du store investeringsgud.
   Synd att inte alla vinner på förhoppningsbolagslotteriet bara.

   Delete
  3. Kul för dig!

   Men..

   ..när börsen har gått upp i snart 9år så är det många som blir världmästare i aktiehandel. Har själv sett det flera gånger då jag varit med på börsen sen 1999. Finns ett bra Buffett citat även om detta fenomenet, fritt översatt:
   När tidvattnet kommer in så lyfts alla båtar. När tidvattnet sen vänder så får vi se vilka som simmat nakna.

   Delete
 5. Anonymous8:26 PM

  Men Gud vad klubben för inbördes beundran tar åt sig!

  Har ni hybris allihop ?

  ReplyDelete
 6. Klockrent inlägg! Vi nybörjare behöver höra sånt här kring nedgång.

  /Miljonista - min väg mot miljonen vid 25 år

  ReplyDelete
 7. Vill lägga in en liten brasklapp:
  Det är inte säkert att det återhämtar sig. För att återhämtning ska ske måste den underliggande affären vara sund. För marknaden i stort så är det naturligvis så (annars har vi större problem än att börsportföljen sjunkit). För enstaka företag eller branscher så måste man bedöma företagets/branschens sundhet. Ett enproduktsbolag som jobbar med en produkt som marginaliseras (ex: skrivmaskinstillverkare) eller ett företag som tappar sin vallgrav (blir ifrånsprungen tekniskt eller tappar lyskraften i sitt varumärke) kanske aldrig återhämtar sig. Den analysen måste man alltid göra innan man snittar ner sig/handlar på rea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Absolut. Mitt resonemang byggde egentligen helt på index. Även om jag personligen köpt aktier. Men jag köper stora bolag i olika branscher så blir väldigt indexnära för min egen del.

   Men helt rätt att det finns en fara i att köpa enskilda bolag med detta resonemang!

   Delete
 8. Anonymous10:26 AM

  Hur ska man resonera med sitt gamla ISK pensionspar konto där pengarna ligger låsta i fonder tills 55 år och inga nya köp sker. Flytta allt till ränte och obligatiosfonder
  under nedgången tro?

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:30 AM

  Blev lite fel där menar förstås IPS konto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag planerar att ligga 100% investerad i aktier/aktiefonder i min IPS de kommande 20 åren.

   Jag tycker man kan se sina finansiella tillgångar som en helhet. Även om det inte fylls på i just det enskilda kontot.

   Delete
 10. Sorry att min fråga är lite off-topic, men.....

  ...antar att ditt nordea-innehav fram tills nu legat i ett ISK, hur gör du nu med dina aktier. Säljs dessa och köps på nytt i en KF?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har alla mina aktier i en KF oavsett land. Samt mina fonder i ISK. Hade jag haft Nordea i ISK hade jag nog flyttat till KF.

   Delete