Monday, September 25, 2017

Billig indexförvaltning via Lysa

I samarbete med Lysa

Mina investeringar består till ungefär 2/3 av aktier i storbolag med utdelning och 1/3 av indexfonder. Då jag äger många olika bolag i flera olika branscher blir avvikelsen mot svenska storbolagsindexet liten. Detta ser jag inte som något problem, då aktierna främst är en rolig hobby och en avkastning i nivå med index funkar bra för mig. Kan jag som jag gjort hittills i år slå SIX RX med ett par procent är jag jättenöjd.

Det fina är att prestera som index räcker väldigt bra för dig som vill bli ekonomiskt oberoende. Bara du lyckas spara en del av lönen varje månad och har tålamod. Problemet är att många småsparare har väldigt svårt att prestera som index, vilket både Avanzas och Nordnets siffror visar. Det är lätt hänt att bli känslostyrd och ta impulsiva beslut. Gör man många affärer försvinner det dessutom mycket pengar i courtage. För att inte tala om ifall man väljer dåliga fonder med höga avgifter, då är det helt omöjligt att slå index.

Då jag vet hur svårt det är att slå index över tid har jag länge tittat på att öka fonddelen och då även då tittat på ETF:er (börshandlade fonder) som följer olika index med extremt låga avgifter. Men courtage och växlingsavgifter har avskräckt mig lite från dessa, så det har aldrig blivit av. Jag blev därför intresserad när jag för ungefär ett halvår sen såg att en ny tjänst som heter Lysa lanserades. Här kunde man få billig och bred exponering på ett enkelt sätt och till en billig avgift.

Jag har följt företaget på lite avstånd och tog för ett tag sedan kontakt med dom för att höra mig för om ett samarbete, detta var första gången jag kontaktade ett företag kring ett samarbete med bloggen vilket säger lite om att jag såg något intressant i just denna tjänst. Jag upplever att det är en intressant tjänst som fortfarande är relativt okänd, vilket jag hoppas kunna hjälpa till med att ändra på.

Jag kommer nu sätta av lite pengar varje månad under hösten i ett månadssparande via Lysa. Tycker jag det funkar bra kan jag även tänka mig att flytta över lite av de pengar jag idag har i indexfonder till denna tjänst. Det skulle säkert funka utmärkt att ha 100% av mina pengar hos Lysa eller i indexfonder på annat håll, men aktierna och aktieutdelningarna är ett stort intresse. Så jag behåller aktierna så länge jag inte får stryk av index flera år i rad. För då känns det som aktierna blivit en orimligt dyr hobby.

Jag har nu skapat ett konto hos Lysa och fått den rekommendera fördelningen 90% aktier och 10% ränta. Testet kan du göra enkelt utan att skapa något konto. Det tog ett par minuter och jag gjorde det med mobilen liggande i sängen, vilket funkade bra.

Steg 2 var att skapa ett konto via mitt Mobila bank-id vilket även det gick väldigt snabbt.

Steg 3 blir att sätta in pengar vilket jag kommer göra inom kort.

Jag rekommenderar er att svara på frågorna hos Lysa för att se hur den rekommenderade fördelningen mellan aktier och räntor blir för er del. Jag tror det kan vara en intressant övning oavsett hur man sen väljer att gå vidare. 90/10 känns som en ganska väntad fördelning för min del. Men hade inte blivit förvånad om det hade föreslagits 100% aktier heller. 
Du kan göra testet här (det går snabbt och kräver inga motprestationer eller att du startar ett konto, bara ange din mailadress)

Om Lysa:
Tanken med Lysa är att genom ett antal frågor kring din ekonomiska situation, tidshorisont och riskvilja ge en rekommenderad fördelning av aktier och räntor. Som sedan bevaras via automatisk ombalansering. Aktiedelen består av hela 6000 bolag och detta till väldigt låg avgift.

Det är ett väldigt namnkunnigt gäng bakom Lysa, tex sitter Avanzas gamla VD Nicklas Storåkers i styrelsen.

Lysa har ISK som kontoform.

Läs mer om Lysa här

38 comments:

 1. Anonymous4:51 PM

  Intressant. Såg att cornucopia precis publicerade ett inlägg för Lysas räkning. Som gammal läsare började jag genast fundera på hur mycket du fick betalt för det här. Jag ska använda dina länkar för att bilda mig en uppfattning om den där tjänsten.

  ReplyDelete
 2. Anonymous5:19 PM

  Anonym,

  Man lever inte bara på sitt investerande utan även av det.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
 3. Gustav5:39 PM

  Låter ungefär som Avanzas nya tjänst Auto (https://www.avanza.se/avanza-auto.html). Någon som provat den? Någon väsentlig skillnad mot Lysa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har inte hunnit titta i detalj på Avanzas nya Auto. Men den är dyrare än Lysa såvitt jag kan förstå.

   Delete
  2. Anonymous1:01 PM

   Bra mycket dyrare än Lysa ser det ut som. Och bra mycket mindre diversifiering i portföljen också. Ska nog mycket till innan Nordnet och Avanza nöjer sig med så låga avgifter som Lysa har... Det skulle sänka deras snittintäkter per sparkrona brutalt.

   Delete
  3. Gustav1:26 PM

   Tack för svar!

   Delete
 4. Anonymous6:39 PM

  Kanal 6 anser sig iallafall ha en hyfsad hög lägsta nivå. Men detta!

  Heder åt aktiefokus som står upp mot Avanza och Nordnets bondfångerier!
  Kalle56
  Ps Det är en speciell grej med finans rådgivning!
  Man vet att den som har något att tillföra. Han behöver aldrig ta betalt, för att dela med sig av sin kunskap!
  Han tjänar tillräckligt med pengar ändå!
  Ds.
  Kalle56

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:03 PM

  Kalle56,

  Nog är det så alltid

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous4:15 AM

   Lars
   Det är ju ändå något i grunden positivt med denna typ av bloggposter!
   Det visar läsarna vilka som saknar integritet och är beredda att sälja sin heder, för några silverpeningar.

   En nog så viktig kunskap för framtiden!
   Kalle56

   Delete
 6. Rookie7:34 PM

  Tjena miljonären! Snappat upp nicket från tidigare inlägg. Följt din blogg notoriskt senaste halvåret när jag fick upp ögonen för både densamma och mitt egna investerande. Gjorde Lysa-testet och fick utfallet 31% aktier och 69% räntor pga min kortare tidshorisont på 3-5 år. Lyckas inte reda ut vad som menas med räntor. Är det räntefonder de syftar på? Tacksam för svar även om du får gå ner 500-600 steg i pedagogiken. Tack på förhand

  ReplyDelete
  Replies
  1. Räntor är olika typer av obligationer. Både statsobligationer och företagsobligationer och både i Sverige och utomlands.

   Detta är ju som du säkert vet stabilare än aktier men ger troligtvis lägre avkastning över längre tidsperioder.

   Delete
 7. Anonymous10:40 PM

  Spam alert!!

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:07 AM

  Känns tråkigt med sånt här på den här bloggen. Tror inte du hade sålt lika många böcker som du gjort om du hade börjat med den här typen av inlägg tidigare. Jag tycker att du borde försöka hålla dig kvar vid din tidigare linje. Bara min ärliga åsikt.

  Peter

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för kommentar och feedback. Har du läst inlägget från i slutet av förra veckan om hur jag tänker kring samarbeten? Det kommer som sagt vara i väldigt liten omfattning och bara för saker som jag känner att jag kan stå för till 100%.

   Delete
 9. Hur funkar det rent konkret. Köper dom Vanguardfonder eller ETFer själva å sen tar dom betalt för det?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag vet inte exakt hur det funkar. Men ungefär så bör det gå till och då får de ju mycket bättre växlingsavgift, courtage etc än vad vi skulle få som privatpersoner. Det man betalar för är ju dels enkelheten, men också rebalansering och att de bevakar om det skulle tycka upp några placeringsalternativ med ännu lägre avgift.

   Delete
  2. Hej!

   Tjänsten funkar så här - Du svarar på några frågor vi ger ett investeringsförslag som du kan anpassa. Sedan tar vi hand om förvaltningen och köper de bästa index- och räntefonderna vi kan hitta åt dig.

   Vi tar endast ut förvaltningsavgift från kunden. Vi tar inte emot kickbacks från fondbolag för att köpa vissa fonder, och har inget påslag för att valutaväxla eller handla. Poängen med det är att vi inte har något incitament som strider mot kundens intresse (exempelvis att tjäna pengar genom dolda avgifter som valutaväxling m.m).

   Vi bryr oss därför bara om att ge maximal kundnytta och givetvis att få förtroendet att förvalta så mycket kapital som möjligt - men det går hand i hand.

   Hoppas det svarar på frågan!

   Patrik, Vd Lysa

   Delete
  3. Låter spännande! Det där med rebalansering låter lite läskigt. När ni börjar närma er Vanguards prisnivå skulle jag bli riktigt intresserad men svenska marknaden är kanske för liten för det.

   Delete
 10. Anonymous10:01 AM

  Hur står sig detta alternativ gentemot Avanza zero och en billig global index fond?

  Jag var inte så orolig för att du skulle ha samarbete på bloggen efter att ha läst ditt tidigare inlägg, men jag tycker detta inlägg känns sådär. Du säger att du endast vill ha samarbeten som du kan stå för 100%. Det kanske är bättre att rekommendera sådant du själv redan använt under en tid?

  Tack för en i övrigt bra blogg samt bok!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är egentligen inte rätt person att svara på detaljfrågor kring skillnaden mellan en viss globalfond och Lysas aktiedel.

   Men efter en snabb titt och jämförelse mellan Länsförsäkringar Global (som jag sparat i många år och skrivit om massa gånger på bloggen, och som jag kommer försätta ha stor del av mina pengar i) och Lysa så har Länsförsäkringar över 60% i Nordamerika och Lysa runt 40%. Så jag tror det är mer global spridning och också fler olika aktier (dvs man kommer åt mindre bolag än via en global indexfond).

   Avgiften är låg i bägge fallen.

   Delete
  2. Alla tre är bra alternativ. Lysas ordförande Ingrid lanserade AvanzaZero och sitter i styrelsen för länsförsäkringar Stockholm :)

   Det stämmer att Lysa har fler innehav
   AvanzaZero har 30 innehav
   Länsförsäkringar Global Index har 1598
   (http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P0000YVZ3&programid=)

   Lysa har 6000 innehav på aktiesidan p g a större global spridning och fler mindre bolag (vi använder bland annat Vanguard fonder).

   Lysas produkt är bredare än en enskild fond eftersom vi erbjuder en portföljförvaltning. Därför har vi även en räntedel som vi kompletterar med och löpande ombalanserar mellan om kunden vill ha det.

   Patrik, Vd Lysa

   Delete
  3. Anonymous5:19 PM

   Förstår inte meningen med Lysa. Har själv ett par super biliga index fonder i min egen portfölj. Mycket roligare att styra själv. Lysa är kanske till för okunniga och ointresserade? Lite fel forum isf att göra reklam på.

   /Kalle, VD för min egna ekonomi

   Delete
  4. Vi tror att många vill ha hjälp och gillar att någon gör jobbet för dem. Alla tycker inte det är kul att läsa fondbestämmelser och faktablad, även om vi är lite nördigt intresserade. Vilka indexfonder har du?

   Delete
 11. Förstår att du gör detta miljonären men blir endå nedstämd....

  Tror tyvärr att du gjort en felanlys att gå denna väg, följt dig i många många år och sett extra framemot ditt bloggande i total frihet.

  Får se hur detta uvecklas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous12:41 PM

   håller med - framför allt när företaget själv dyker upp och kommenterar, men jag förstår också att du gör det, även om det inte ska behövas om det ekonomiska friheten har nåtts. Kanske bätter faktiskt om du tex låter företagen själv gör ett inlägg då och då, istället för att du försöker skriva någonting som ändå blir marknadsföring

   Delete
  2. Billig indexförvaltning med automatiskt rebalansering är något jag tycker är bra. Annars hade det inte blivit något inlägg.

   Sen tycker jag det är toppen att företaget själva kunde svara på de frågor som dök upp. Vilket givetvis blir bättre och mer korrekt än att jag ska spekulera kring svar eller föra deras talan.

   Delete
  3. Gustav1:33 PM

   Jag håller med Miljonären i detta fall. Jag tycker det var ett intressant inlägg som i varje fall var en nyhet för mig och som är intressant att titta vidare på - så får jag se vad det resulterar i.

   Att företaget själva kommenterar och svarar på frågor har jag inget som helst problem med. Ett kritiskt öga är naturligtvis alltid bra, men det kan ju ändå finnas bra tjänster även om de är kommersiella.

   Delete
 12. Anonymous7:46 AM

  Jag fick 100% aktier och mig en intressant tankeställare av ett par frågor. Intressant!

  ReplyDelete
 13. Anonymous4:41 PM

  Sluta bråka med miljonären, folk är så känsliga för minsta lilla. Förstår inte vad problemet är om det kommer såna här inlägg nån gång ibland med tydlig märkning att det är ett samarbete.

  ReplyDelete
 14. Anonymous10:41 PM

  Har varit på ett par rådgivnings möten, för läsa av och höra tokigheterna med egna ören. Rena bondfångerierna. Avgift på avgift släpptes sucesivt under samtalet för verka så lite som möjligt.
  Ni som tycker Lysa verkar intressant, är ni unga, oerfarna och lite naiva?

  /Kalle, VD över min egna ekonomi

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:55 PM

  blandade åsikter.. var försiktig så du itne förlorar ditt stora förtroende miljonären. Jag gillade iaf inlägget och Lysas produkt, så jag kommer köra en liten del framöver där för att testa och se om det är så billigt. Lockas av tanken att slippa ombalansera själv. För varje gång jag gör det så funderar jag på att förbättra det, och det, och det, byta x fond mot y fond samt x aktie mot y aktie osv. Det tar tid och energi. Tror inte att jag slår marknaden över tid och verkar inte dem som tror att dem kan göra det heller..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lovar att vara försiktig. Men tycker inte detta var några konstigheter. Då jag precis som dig gillar Lysas produkt och tänker testa mig fram lite försiktigt till att börja med. Detta kommer man få följa i några inlägg närmaste kvartalet. Vill man inte läsa om det, så kommer det finnas gott om andra inlägg.

   Delete
  2. Anonymous5:38 PM

   Ser framemot att följa dessa inlägg ang Lysa liksom allt annat du postar här.

   Delete
 16. Anonymous5:46 PM

  Ganska tråkigt att sälja ut dina bloggläsare till en "rådgivartjänst". Hur mycket betalt fick du? Är säker på att du inte skrev blogginlägget själv och således ljuger friskt mot betalning. Girighet korrumperar allting tillslut, tyvärr, tråkigt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har skrivit varje bokstav själv och tror att billig indexförvaltning är bra.

   Så hur säker du än är på att jag inte skrivit så har du fel.

   Delete
 17. Jag har själv precis börjat testa Lysa. Jag är väldigt intresserad av ekonomi och har kvar större delen av sparandet hos Avanza, men börjar tröttna på alla beslut jag måste ta eller har möjlighet att ta. Enkelheten med Lysa lockar mig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous6:41 PM

   Men herregud Jakob, skaffa ett par indexfonder på Avanza, som du månadssparar i, och glöm bort dom. Gör det inte svårare än det är!!

   Delete
  2. Ja, fast om jag bara ska ha index kan jag ju lika gärna köra på Lysa.

   Delete