Monday, November 09, 2015

Pensionsprognos

En sak som stör mig lite är att det inte går att göra någon pensionsprognos på minpension.se med uttag av så mycket pension som är möjligt redan från 55 års ålder.


Som jag förstått det kan man ta ut PPM, tjänstepension och eget pensionsspar i IPS (som man givetvis avslutat nu när det inte är avdragsgillt längre) från den dagen man fyller 55 år? Medan resten tidigast kan tas ut från 62? Är inte helt inläst då jag fokuserat på att få ihop pengar så jag klarar mig från 40 och inte behöver fundera så mycket på pension. Men det skulle ändå vara intressant att få fram en prognos på pensionen om jag fortsätter tjäna som nu i säg 5 år till sen slutar jobba runt 40 års ålder. Hur mycket kan jag då plocka ut i månaden från 55 år tills jag dör? Hur mycket extra blir det från 62 år?


Har man aktieutdelningar att leva på så man klarar sig kan ju ett tillskott på bara 5000 kr i månaden vara en stor skillnad Det skulle ju tex vara möjligt att bygga upp ett litet separat fondsparande förutom utdelningsaktierna som ska plockas ut mellan 40 och 55 där man låt säga säljer av för 3-5.000 kr i månaden. Med planen att det kontot ska vara slut på 55 årsdagen och då ersättas med pensionsutbetalningar.


Då jag tror att utdelningarna kommer höjas med mer än inflationen och planen är att aldrig sälja aktierna blir det ju helt klart åren från 40 till 50 som blir avgörande. Sen bör utdelningarna vuxit rätt ordentligt samtidigt som det börjar ramla in pension från 55. Så försöker nu hitta en metod att inte jobba längre än nödvändigt så jag får mer pengar än jag behöver mellan 55 och döden. Att dö med massa pengar på kontot är inget jag eftersträvar.

15 comments:

 1. Anonymous6:51 PM

  Testa Sluta jobba appen. Fokuserar lite på just det

  ReplyDelete
 2. Anonymous6:59 PM

  Privat pension (IPS eller annan) kan tas ut från 55 år.
  Tjänstepension kan i regel också tas ut från 55 år men inom vissa avtalsområden finns högre minimiålder.
  Allmän pension (PPM och övrig "statlig" pension) kan tas ut från 61 år.

  ReplyDelete
 3. Allmän pension inkl. PPM kan du plocka ut från 61 års ålder

  Tjänstepension- och IPS går att ta ut från 55 års ålder och här beror beloppet på din valda utbetalningstid. Väljer man 5 år som är kortast möjliga från 55 så är det helt enkelt värdet / återstående tid man får per månad om man har en fondförsäkring. Väljer man livsvarig utbetalning så blir det ett ganska lågt belopp / månad och som schablon kan man räkna med utbetalningstid på 33 år enligt metod ovan.

  Har du tjänstepensioner med värde mindre än 44 000 kan man plocka ut dessa som engångsbelopp före 55 under gynnsamma omständigheter. Håller själv på med detta: http://z2036.blogspot.se/2015/10/prisa-har-kommer-aterkop.html

  Hoppas detta var till någon hjälp.

  ReplyDelete
 4. Anonymous7:39 PM

  Och om du sedan inte känner för att överhuvud taget betala någon skatt på privata pensionen eller tjänstepensionen och samtidigt vill sänka levnadsomkostnaderna och bosätta dig i ett varmare klimat, så kan du tex titta närmare på möjligheterna att bosätta dig några år i Portugal.
  //Stavros

  ReplyDelete
 5. Toppen tack för bra info. En metod skulle då vara att plocka tjänstepensionen och IPS från 55-61 år. Dvs under 6 år. Och sen börja plocka allmän pension från 61 och framåt.

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:51 PM

  Räkna med att dessa åldersgränser kommer att höjas - långt innan du fyller 55!

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:59 PM

  På minpension.se kan man välja "olika uttagsperioder" och per pension välja yngsta möjliga ålder och kortast möjliga uttagsperiod och se prognos över vilka utbetalningar det då kan handla om. Se upp med antagandet "jobba kvar enligt nuvarandeanställningsavtal till 65-årsdagen", bara.

  ReplyDelete
 8. Anonymous2:07 AM

  Det allmänna pensionssystemet är ett ponzi scheme som kommer haverera långt innan du går i pension. Var glad om du får ut något.

  ReplyDelete
 9. Du behöver iaf inga tio miljoner för att klara dig livet ut om man räknar in pension, såvida du inte plötsligt vill leva som en rockstjärna. Själv siktar jag på pension vid 40 med tre miljoner i kapital. På det klarar jag mig tills jag är 65 och pension och senare arv trillar in,

  Äger dina föräldrar en villa eller bostadsrätt? Har du många syskon? Det kommer att ösas miljarder över oss 80-talister när våra föräldrar avlider. Man bör kallt räkna in det också (även om man så klart sörjer sina föräldrar).

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:46 AM

  Det har skrivits i svaren ovan redan. Men räkna med att pensionsåldern kommer höjas i framtiden. Med det sagt innebär det inte bara att vi beräknas leva längre och på vis är arbetsför längre utan den tidigaste tillåtna utbetalningen kommer inte vara från 61 år.

  ReplyDelete
 11. J: Om man inte har väldigt god insyn i sina föräldrars ekonomi känns det högst riskabelt att räkna med ett mångmiljonarv för sin överlevnad. I värsta fall blir det en tråkig överraskning, till råga på sorgen.

  ReplyDelete
 12. K: Om de har en obelånad villa i ett attraktivt område - vilket många 40-talister har - så kan man nog lugnt räkna med ett stort arv. Iaf om man antar att de inte lever dubbelliv och har enorma konsumtionsskulder som man inte känner till.

  ReplyDelete
 13. J: Absolut finns det säkert ett stort arv för många att hämta! Även om risken är liten, skulle konsekvenserna som K säger kunna bli väldigt tråkiga.

  Denna reklamsnutten för hypotekspension känns som att den visar en möjlig risk med att räkna med framtida arv. https://vimeo.com/120729053

  ReplyDelete
 14. Blir nog under miljonen i arv för min del. Och det kan säkert vara 20-25 år bort. Så inget jag ens räknar med.

  ReplyDelete
 15. Tycker inte man skall räkna med varken arv eller pension. Båda ligger så långt fram i tiden(åtminstone för de flesta av oss 80-talister) att väldigt mycket kan "gå fel" tills dess.
  I nuläget ser det ju ut som att Sverige kommer gå med rejäla underskott för lång tid framöver, vilket kommer påverka landets kreditvärdighet - vilket i sin tur kommer höja räntor och annat. I värsta fall kommer Sverige gå baklänges i utvecklingen och hamna i botten av EU när det gäller välfärd, arbetsmarknad etc. Det riskerar leda till att intelligenta och drivna personer väljer att emigrera. Och det kan i sin tur göra att fastigheter etc tappar rejält i värde. Och staten kan tvingas ta från pensionsfonderna för att överhuvudtaget kunna tillhandlahålla skola, vård, polis etc.

  Kort sagt ser det inte ljust ut för Sverige i nuläget. Själv planerar jag att lämna landet så fort jag kan. Jag har sparat och investerat i 7 år nu och är inte långt ifrån mitt mål, som tur är.
  Ev. kommer jag att flytta härifrån och arbeta remote inom kort.

  ReplyDelete