Sunday, November 08, 2015

Diverse förbrukningsmateriel

Jag fick en fråga på senaste inlägget om vardagsutgifter. Så tänkte att det kanske kunde vara intressant för fler med lite tankar om det. Matbudget och billiga måltider har jag ju skrivit om rätt många gånger så tänkte fokusera på andra delarna som också berördes i frågan. Dvs frisör, hårvax, rakning, shampoo, tvättmedel etc.


Måste erkänna att jag inte följer upp dessa kostnader så jättehårt, de är rätt små vilket ni kommer se. Så ta uppskattningarna i pris och åtgång med en nypa salt. Har räknat alla kostnader på mig personligen. Tvätt och diskmedel delar vi givetvis på, men har då halverat antalet tvättar så allt blir räknat på en person.


Frisör: Min sambo klipper mig med trimmer. Hon är rätt duktig så jag kan ha en enklare riktig frisyr med lite längre hår uppe på huvudet än på sidorna. Tidigare klippte jag mig själv med trimmern och hade då samma längd runt hela skallen. Tror apparaten kostade 600 kr och har haft den i minst 3 år och den visar inga tecken på att ge upp. Kostnad 10 kr i månaden för slitage på trimmern?


Hårvax: Köper någon form av gele ganska billigt på Willys. Har kort hår så behöver inte så mycket utan en tub räcker kanske 3 månader. Kostnad ca 10 kr i månaden?


Rakning: Rakar mig 2-3 gånger i veckan. Med Gilettes dyra blad, men billigaste tänkbara raklöddret. Är rätt snål med att byta blad när det börjar gå lite trögt. Så skulle säga att jag byter blad en gång i kvartalet och alltså rakar mig runt 30 gånger innan jag byter blad. Ett bra tips är att det finns ett extra blad på kortsidan av bladet som funkar att raka sig med också. Framförallt om man låtit det gå några fler dagar kan man köra av med enkelbladet först och sen bara dra över med vanliga 5-bladen så tror jag man sparar lite slitage på de 5 ordinarie bladen. Kostnad ca 10 kr i månaden inkl lödder?


Shampoo: Kort hår är fördel även här. På gymmet där jag tränar finns någon form av shampoo och tvål i ett som jag använder när jag duschar där. Sen dushar jag ju hemma övriga dagar. Kostnad 10 kr i månaden?


Tvättmedel: Vi tvättar 2-3 maskiner i veckan i tvättstugan. Tror en tvätt kostar ca 1 kr i tvättmedel. Så min del bör motsvara ca 6 kr i månaden?


Diskmedel: Här använder vi Yes i stor flaska, trots att det finns billigare. Tycker Yes är överlägset de billigare jag provat. Här har jag jättedålig koll men skulle uppskatta förbrukningen till 1 liter per halvår? Kostnaden bör då bli 2,50 per månad för min halva av diskningen?


Toapapper: Här är en kostnad som jag gjort till en grej att minska på förbruningen på. Mest för att det är kul. Bajsar därför oftast på jobbet och ibland till och med i tvättstugan. Men går väl runt en rulle i veckan hemma för två personer. Kostnad per månad 5 kr?


Deo: Ofta erbjudanden och 2 för 1. Jättesvårt att uppskatta hur länge de räcker då jag har flera på gång hemma, i träningsväskan etc. Gissar på kostnad 5 kr i månaden.


Totalt handlar det alltså om ca 60 kr i månaden för alla dessa utgifter som köps i matbutiken förutom själva maten. Dessa kostnader kan man försöka få ner som en kul grej, dvs att gå på toa på jobbet på vägen hem. Men skulle aldrig byta till sämre diskmedel eller sluta använda deo och lukta svett för att spara 10 kr till i månaden. Att använda märkesraklödder eller dyra parfymer är helt ointressant för mig, här finns kanske pengar att spara för vissa. Samt givetvis klippningen om man idag går till dyr frisör.


Tror mer på att dra ner på småköp av dryck och snacks och billigare storhandling av mat än att fundera för mycket på dessa övriga utgifter.

21 comments:

 1. Anonymous12:10 AM

  Det sägs även att man kan skärpa rakbladen genom att dra de på blåjeans, kan ju vara värt att googla det och kolla det för att få lite mer livslängd på rakbladen.

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:23 AM

  Hur är det med kläder? Hur ofta handlar du kläder och kräver ditt jobb en viss sorts klädsel?

  ReplyDelete
 3. Kan tipsa om att rusta har "frisörsaxar" billigt. En vanlig och en uttunningssax för 50 kr. Kanske kan va en bra julklapp till din sambo? ;) själv köpte jag det och ville att min sambo skulle börja klippa mig vilket hon tyckte var både roligt och roligt på det viset att vi sparar pengar på det. De två saxarna i kombination med min skäggtrimmer skapar nu efter lite träning riktigt bra frisyrer :D

  ReplyDelete
 4. Handlar kläder runt 3 gånger per år och köper då ofta 1 par byxor och 3 skjortor åt gången. Skulle tro att det blir kläder för ca 300 kr i månaden om man slår ut det på året.

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:02 AM

  Använder du rabattkuponger?
  På min Willysbutik har scannar man rabattkupongen och slänger den i en papperskorg vid självscanningen.
  Men jag stoppar såklart tillbaka kupongen i plånboken och använder den nästa gång också.
  Jag hittade en kupong på gratis Liberoblöjor där en gång.
  Den använder jag varje gång jag handlar där.

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:42 AM

  Kul att läsa! Jag önskar att jag hade varit lite mer "hardcore" sparande redan innan barnen kom så hade vi varit fria redan nu. Med barn i huset så tillämpar vi det mesta som du skriver ovan (utom att bajsa borta...:-) men med fem personer i hushållet så blir det ändå lite pengar..framförallt tvättmaskiner som vi kör ett par per dag!!

  Du är en sann inspiration!

  ReplyDelete
 7. Snyggt! Du håller dig alltså på cirka 12 % av vad konsumentverket anser rimligt för en ung man.http://www.ungkonsument.se/Flytta-hemifran/Innan-du-flyttar/

  ReplyDelete
 8. Får man fråga var du handlar kläder :)?

  ReplyDelete
 9. Anonymous12:55 PM

  Ha! Äntligen kan jag dra mitt strå till stacken. Vet hur du kan spara ytterligare pengar. Själv var jag alltid sur över att Gilletteblad är så dyra och rakningen är medelmåttig. Så jag började undersöka lite och kom fram till att det billigaste är att köra s k traditionell wet shaving. Det kostar lite mer i inköpskostnad men en hyvel är av ordentlig kvalité och borde räcka livet ut. Det bästa är bladet som är snorbilliga. Man kan köpa de dyraste och ändå bara betala en bråkdel av vad Gillette bladen kostar. I ditt fall skulle du kunna köpa de billigare bladen.

  Exempel på utrustning. Merkurs 34C rakhyvel inköpspris ca 300 kr, rakblad, Astra Platinum Razor Double edge rakblad 100 rakblad kostar ca 80-100 kr. 100 blad!!! Varje blad räcker till ca 4-5 rakningar. Men det är jag... så du skulle säkert kunna få ut 8-10 rakningar per blad. Låt säga att du får ut 8 rakningar per blad så har du 800 rakningar för 100 kr. Tror inte jag behöver göra en jämförelse med Gillettes dyra skitblad. Nämnas skall också att Astra är lite av de dyrare bladen. Du kan hitta betydligt billigare än så. Raklödder kan du visserligen använda det du kör på men tror det finns riktiga grejer som håller längre dvs lägre enhetskostnad. Poraso shaving cream tex för ca 50-60 kr. Borde räcka i ca 8 månader. En raktvål räcker nog ännu längre men då behöver du en borste också. Med kräm behövs egentligen inte en borste. När jag reser tar jag aldrig med mig min borste och det funkar bra ändå.

  Lycka till. Du kan spara mycket pengar här.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niklas8:43 PM

   Var hittar du så billiga blad!? Jag brukar köpa 5-pack för kanske 25 kronor eller mer men dessa 100-pack låter lovande!

   Delete
 10. Du är en inspiration! :D
  Jag rakar hår och skägg med samma trimmer och sparar därför in på rakningen, men jag lyxbajsar ofta hemma med egenhandlat toalettpapper ;)

  ReplyDelete
 11. Anonymous8:01 PM

  När det gäller rakning så är det korrosionen som gör bladen slöa, inte slitaget mot skägget/huden. Och de korroderar av vatten. Om man torkar hyveln direkt efter rakningen genom att dra den längs en handduk (eller jeans) så håller ett Gillette blad väldigt länge. Jag har ett som heter Fusion och de kostar ca 150:- för fyra stycken. Jag byter en gång per år så 37,50:- per år får man räkna med. Någon rakkräm behövs absolut inte, det är bara att löddra lite tvål i ansiktet. Bytte senast vid årsskiftet och det känns hur bra som helst. Ska nog testa att köra 18 månader denna gång...

  ReplyDelete
 12. Anonymous11:29 PM

  Ang. rakning.
  Har Merkur futur 700, lite dyrare men ställbar bladvinkel.
  Val av blad är Feather, ca 2:00-2:30 /st vid 100-pack från ebay.
  Tror jag försöker lyxa till det genom att byta varje månad, rakar mig dock inte mer än 2-3 ggr per vecka. Har rakblad så det räcker till pensionen.
  Raktvål, finns massa olika, men dom räcker länge.
  Borste finns också massa olika, "the shit" men ändå budget borde vara syntetisk silver-tip. Mühle verkar ha ett par trevliga.
  Som sagt något högre startkostnad på ovanstående, men lite vardagslyx och fortfarande en besparing i längden.
  Min bättre hälft fick ett skaft av mig för sina ben och det verkar uppskattat.

  /Erik

  ReplyDelete
 13. Använder inte rabattkuponger mer än om det skulle finnas i butikahyllan. Men är nog med att kolla veckan erbjudanden. Att återanvända en gratiskupong känns över min personliga gräns för vad som är ok.

  Mycket bra tips om rakning. Ska bli bättre på att torka bladen och se om det hjälper. Annars kanske det är läge att byta till billigare hyvlar.

  Ang klädbutik tycker jag Zara har bra skjortor och byxor till vettigt pris. Skor köper jag billigast möjliga för max 300 kr (ofta Skopunkten) håller lite sämre än 600-700 kr skorna som jag köpt någon gång tidigare. Men mer än hälften så länge tycker jag.

  ReplyDelete
 14. Jag kan ställa mig i hyllningsledet av vettiga rakhyvlar. Använder själv en safety razor från Merkus för ca 300spänn (nu inne på.. 8e året?) köper rakblad via ebay och betalar ca 1kr bladet för feather eller astra beroende på vad som är billigast.

  Kör även riktig raktvål, de räcker oerhört länge och kostar i princip ingenting.

  Det finns billiga borstar så du behöver inte ut och jaga fatt i en grävling för att fixa det :)

  ReplyDelete
 15. Anonymous11:08 AM

  Varför kör man inte rakapparat ?
  Jag tror min kosta runt 300:- och haft den i kanske 7 år. Visst blir inte helt slätt, men tycker det e snyggare me lite stubb så passar mig utmärkt.
  Spartips :)

  ReplyDelete
 16. Anonymous4:16 AM

  skippa rakgel eller lödder helt. raka dig i duschen med varmt vatten och den vanliga kropps tvålen. se bara till så hyveln är lite varm och huden så är det lugnt. tar 1-2 rakningar sen kan man de utan spegel med om du int har en i duschen som inte immar igen ;)

  ReplyDelete
 17. Hej!
  Tänkte apropå kostnader dela med mig av vad det kan kosta att äga och bruka en bil av äldre modell. Utkomsten i kostnader kan nog variera ganska stort beroende på tur med reparationskostnader o.s.v., t.ex. har jag tidigare haft en bil som vi körde 4000 mil problemfritt. Den här bilen blev dyrare eftersom den fick nedslag på sista besiktningen, därav värdetappet vid försäljning.

  Inköp mars 2014 kr10,000.00
  Besiktning jan 2015 kr400.00
  Däckskifte x4 kr1,200.00
  Ny ABS-givare kr1,200.00
  Ny elektronikenhet kr700.00
  Reparation, multirem kr400.00
  Besiktning nov 2015 kr400.00
  Vinterhjul, inköp kr1,500.00
  GDS-service kr400.00
  GDS-rostreparation kr500.00
  Skatt 183kr/mån kr3,660.00
  Försäkring 300kr/mån kr6,000.00
  GDS-tvätt kr500.00
  Kylarvätska kr100.00
  Spolarvätska kr150.00
  Blocketannons kr125.00
  Bensin för försäljning kr150.00
  Intäkt försäljning -kr3,500.00
  SUMMA kr23,885.00
  SUMMA per månad (20 mån) kr1,194.25
  SUMMA per mil (2000 mil) kr11.94
  SUMMA per mil inkl bensin (0,8l/mil, 14kr/l) kr23.14

  ReplyDelete
 18. Tror inte riktigt att ett bilägande skulle vara i linje med Miljonärens mål David :)

  ReplyDelete
 19. Anonymous11:49 AM

  Varför ha pengar när en inte spenderar dem? Är inte det ganska motsägelsefullt? Hur mycket pengar ska ni ha innan ni faktiskt börjar använda dem som de är menade?

  ReplyDelete
 20. Hårvax från Willys för 10 kronor i månaden? Wow.. Lägger lätt 200 i månaden på mina hårvaxprylar :D

  ReplyDelete