Wednesday, November 18, 2015

Gamla podavsnitt med facit i hand

Även om jag tycker att nya #sparpodden är ok så kommer den inte upp i den klass den hade med Günther och Jan. Så ibland roar jag mig med att lyssna på lite slumpvisa gamla avsnitt. Vilket är både roligt och lärorikt. Hörde tex i morse på vägen till jobbet ett 1,5 år gammalt avsnitt då Günther sa att en större nedgång i oljepriset var väldigt osannolik. Detta på en nivå runt 100 dollar per fat. Detta är alltså ingen kritik mot Günther utan bara ett bevis på hur svårt det är att uttala sig om framtiden.

Känner igen det även i gamla inlägg jag gjort och även i kommentarer här i bloggen. Var tex en som hävdade att min värdering på gamla lägenheten var helt galet hög eftersom det "inte fanns någon marknad för att sälja bostadsrätter i Stockholm". Ett par år senare sålde jag bostaden för långt över dubbla den värderingen som jag kritiserades för. Och att påstå att det inte finns något intresse för att köpa boende i Stockholm skriver ju få personer under på idag.

Utmaningen blir alltså att antingen hitta antaganden om framtiden som är ännu lättare/säkrare än att oljan eller bopriserna inte kan gå ner mer än 25% (tex att jorden kommer ha fler personer som är 70+ om 30 år jämfört med idag). Eller hitta investeringar som klarar sig på sikt i stort sett oavsett vad som händer.

8 comments:

 1. Anonymous4:52 PM

  Köp fysiskt silver/guld.Sälj vid nästa krasch som kommer de närmaste åren. Se vad priset gjorde vid förra kraschen 2011. Fed kommer inte höja räntan. Du hörde det här först!!

  ReplyDelete
 2. Just tvärsäkra uttalanden om vad som Fed ska göra med räntan känns inte som det som bäst stämmer överens med inläggets andemening...

  ReplyDelete
 3. Att vi blir fler på jorden som måste ha mat är en sak jag tänker på gällande framtidsinvesteringar. Kommer vi tvingas in i svält eller framställa mat på något annat sätt? Det fungerar ju inte om det krävs 20 kg foder för ett kilo kött...

  ReplyDelete
 4. Men det finns väl enormt mycket odlingsbar mark som inte används? Borde inte vara problem att få fram foder om priset är det rätta. Eller?

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:55 PM

  Det är väl precis ur den synpunkten man sprider inköpen, både över tid och över sektorer. Att köpa i helt rätt tid eller i helt rätt bolag tycks svårt. Men som sagt, spår man rätt så kan man bli snuskigt rik väldigt fort!

  ReplyDelete
 6. Anonymous2:32 PM

  Anonymous 4:52 PM:

  Hur tänker du att man ska förvara sitt fysiska guld? Bankerna tillåter inte guld i bankfack, t ex.

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:35 PM

  Jonas,

  Antalet barn (< 18 år) har toppat. Världen föder idag inte fler barn och kommer inte göra det på mycket lång sikt, om ens någonsin igen. Enda anledningen till att jordens befolkning fortfarande växer är att vi blir äldre. Det kommer ge ca 1-2 miljarder människor till under 2000-talet, fler än så blir vi inte.

  Vi har inga problem att odla mat för oss alla. Det enda som gör att folk svälter är världspolitiken, avsaknaden av politiska lösningar som ger mat till alla.

  ReplyDelete
 8. Har inte hunnit lyssna på nya sparpodden, men tror verkligen att Gunther är svårslagen :D

  ReplyDelete