Sunday, October 18, 2015

Hur gör du ditt månadssparande?

Att sätta undan sitt sparande så snabbt som möjligt efter lön är ju det vanligaste tipset. Det är den metod jag använt mig av så länge jag haft en lön. För mig funkar det bra då jag har låga och jämna kostnader för räkningar. Man tvingas då klara sig på de pengar som finns kvar på kontot fram till nästa lön.

Men det finns ett annat system som kan passa den som har större variation i både inkomst och räkningar mellan månaderna. Det går ut på att alla räkningarna betalas dagarna efter lönen. Därefter gör man ett manuellt sparande runt den 1a i månaden på det som finns kvar på kontot minus X000 kr som ska räcka till mat och andra inköp fram till nästa lön. Det här systemet kräver lite mer manuellt arbete men är en fördel om man har kostnader som kommer kvartalsvis eller tex om man bor i hus och har högre kostnader för uppvärmning på vinterhalvåret. Eller om man har en rörlig lön som går mycket upp och ner. Då kan det vara svårt att ha ett fast sparande varje månad.

Vilken metod kör du?

37 comments:

  1. Metod nr 2 då lönen varierar väldigt mycket månad för månad (45.000-60.000 netto) plus att räkningar kommer kvartalsvis eller på årsbasis då kostnaden (oftast) är lägre än månadsvis.

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:08 AM

    Ser till att det finns tillräckligt på kontokortet den 25:e, brukar ha 3-4k. Det räcker till att köpa mat och busskort. Övrigt sätts in på e-sparkonto. Därifrån dras alla räkningar via e-faktura via "Autobetalning" enligt förfallodatumet.
    Från e-sparkontot har jag haft regelbundet sparande i fonder för pensionen.
    Just nu har jag slutat med det då jag gått ur marknaden med de lite mer kortsiktigare pengarna. Detta då det skakat så mycket på börsen. Dvs. investeringsparkontot behöver inte påfyllning..

    E-sparkontot är där jag har en buffert. Egentligen bör jag kunna ta allt(minus räkningarna) som går till e-sparkontot till aktier och blunda för hur det går för börsen.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:13 AM

    Redan innan lönen kommer så räknar jag hur mkt utrymme jag har att investera. Min lön varierar beroende på hur mkt jag har lust att jobba, är konsult och bestämmer själv arbetstimmar. Den dagen lönen kommer köper jag aktier & lite fonder för den summan jag har bestämt mig. Jag har autogiro för alla återkommande fasta utgifter så dessa betalas inom några dagar efter lönedagen. Jag brukar lämna bara lite pengar på bankkontot för månadens mat & annat som kan tänkas kosta. Jag är billig i drift enligt mig själv. Konstigt nog så brukar jag ha lite utrymme att även spontan köpa lite extra aktier utöver de planerade köp under de flesta månader. Skulle kunna investera mkt mera om jag jobbade heltid, men i mitt fall så går livet och själslig fred före pengar och investering. Jag skulle inte må bra av att jobba heltid, så jag sparar och investerar 'lagom'. Dock ser investeringskurvan peka uppåt eftersom ju mera tiden går desto mera minskar mina återkommande fasta utgifter. Jag är mkt nöjd med min strategi, funkar bra för mig.

    ReplyDelete
  4. Vi lever så sparsamt vi kan utan att rucka för mycket på socialt liv och kul leverne. När den 25e kommer så lägger vi undan allt som är kvar och runt 4000 kr köper vi aktier för i vår Veckoportfölj varje månad för att inte bwhöva stå hwlt utanför marknaden ifall det blir en lång tid med höga priser :)

    ReplyDelete
  5. Kristofer11:14 AM

    Har en buffert på ca 50 000kr (+/- 15 000) på lönekontot och för över en fast summa varje månad till Nordnet som går till månadssparande i fonder. Fördelar om mellan fonderna ibland om vissa marknader har gått bättre/sämre.
    Har ca 80% av depån i aktier som jag fördelar om ibland beroende på vad som händer i portföljen.

    Bufferten på lönekontot finns eftersom vissa månader har man mer kostnader än intäkter (sparandet inkluderat i kostnaderna).
    Vid löneförhöjningar så ökar jag månadssparandet för att inte omedvetet börja leva dyrare med onödiga utgifter. Åker man på resor eller hittar på lite dyrare fritidsaktiviteter så nallar jag på bufferten. Att sälja av aktier och fonder skulle vara sista utvägen om nått skulle hända.

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:44 AM

    Jag utgår ifrån att 50 procent av lönen ska gå till sparande. Räknar enligt budgeten på hur mycket mat och ev. extra kostnader landar på och justerar upp sparandet efter det. Detta har jag klar för mig samma timme som lönen sätts in på kontot och girerar direkt när lönen kommit så att sparandet försvinner till aktieportföljen. Det har funkat för mig i snart tio års tid och lämnar tacksamt också utrymme för lite unnande.

    Nyckeln i mina ögon är att lägga undan så fort som möjligt. Man anpassar utgifterna efter det man ser. Samtidigt vill jag känna och se hur mycket jag faktiskt för över (manuellt) varje månad. På så vis stimuleras jag av att göra denna girering.

    /Player

    ReplyDelete
  7. Med de låga räntorna vi har kan jag ha tre-fyra månadslöner på lönekontot. Det känns tryggt att ha pengar till hands. Skulle räntorna gå upp skulle så klart pengar som inte var nödvändiga för vardagen hamna i en räntefond nånstans eller ett sparkonto.

    ReplyDelete
  8. Anonymous1:48 PM

    Har ett kalkylark med alla månadskostnader. Skriver in exakt siffra för det som varierar, som el, innan den 25:e. Allt löpande betalar jag med gratis okq8-kort,så jag vet vad föregående månads räkning blir. Så den 25:e för jag över alla hela tusenlappar som blir över till ett räntekonto på Hoist (snabba där, alltid över natten båda hållen). Lämnar bara hundralappar på bankkontot. Räntekontot är min buffert. Varje kvartal den 1:a för jag över en klump till mitt ISK där jag direkt köper företagsobligationsfonder i väntan på aktieköp.

    ReplyDelete
  9. Anonymous4:00 PM

    Jag aldrig några pengar på lönekontot och mitt bankkort som har kredit kopplat till sig har jag bara ca 500kr för ev uttag som ej görs i affär.
    Så när lönen kommer och alla räkningar inkl kreditkortsköpen senaste månaden (15:e till 15:e) så för jag över allting till avanza eller sparkonto.

    Bara för att jag har kredit att utnyttja på mitt kort så är det inget jag slösar på. Jag har egentligen aldrig tyckt om att handla grejer jag inte behöver så det är inget problem.
    Jag upplevs ofta som snål i vissa lägen men har man allt man behöver tycker jag det är onödigt att slänga pengar omkring sig bara för att man kan.

    Lönen pendlar oftast mellan 20-25k netto och utgifterna ligger runt 10k.
    Är 25 år och har ca 700k sparat i sparkonto/aktier/fonder.

    ReplyDelete
  10. Jobbar mestadels på timmar så min lön brukar variera någon/några tusen från månad till månad.
    Betalar alla räkningar så fort lönen kommit. Sedan brukar jag skriva ner en liten budget för månaden lite snabbt (se över om de är några födelsedagar eller större inköp som skall göras) Brukar ungefär ha 6.000 kr att röra mig med, allt över går till sparandet. Funkar bra för mig! :)

    ReplyDelete
  11. Anonymous6:18 PM

    Fast lön så jag klarar mig.
    För över ett fast belopp till räkningar och övriga löpande utgifter. Alla fakturor är ungefär lika varje månad (tvlicensen kommer väll kvartalsvis, men ingen enorm påverkan).
    För över resterande belopp till ett sparkonto och emellanåt flyttar jag över till aktiekapitalet.

    ReplyDelete
  12. Anonymous8:20 PM

    Vårat hushåll har väldigt varierande inkomst men då jag använder YNAB (You Need A Budget) som assistans så har jag väldigt bra koll på alla kostnader som dyker upp varje månad.

    Sätter mig sista dagen i varje månad och ger alla mina likvider ett jobb inför nästa månad som tex mot vissa räkningar eller till sparande.

    ReplyDelete
  13. Anonymous9:53 PM

    Jag kör metod, dvs för över en fast summa varje månad per automatik. Jag har ett vanligt tjänstemannajobb som ger mig en jämn lön, i övrigt går hela ekonomi på autopilot känns det som. Har e-faktura/autogiro på allt och för de jag har e-faktura kör jag med automatisk signering i internetbanken. Så jag behöver aldrig göra något åt det. Endast prenumerationer och medlemskap lägger jag in manuellt. Håller dock lite koll via mobilen. Sen använder jag appen Tink som göra att jag får en bra kategorisering av alla köp.

    ReplyDelete
  14. Anonymous11:17 PM

    40% av lönen dras automatiskt till långsiktigt sparande främst utdelningsaktier. Sedan när räkningarna är betalda återstår en summa, denna hanterar jag manuellt och för den till kontantbuffert, målsparande eller ytterligare aktieköp. En kombination av 1 och 2 således.

    ReplyDelete
  15. För mig fungerar ingenting annat än nr 2.
    De senaste åren har jag haft rörlig lön och det kan skilja 10 000-15 000 kr från en lön till en annan och sparandet följer naturligtvis dessa svängningar. Jag får ofta höra att det måste vara svårt och jobbigt att ha en lön som går upp och ner på det här viset men jag håller inte alls med. Det är en vanesak och jag kunde utan problem hushålla med lönen även innan mitt sparande blev seriöst.


    Jag gör precis som du skrev i blogginlägget, betalar räkningarna först och räknar ut vad som kommer att behövas för mat och andra nödvändigheter innan jag flyttar undan överskottet. Givetvis är månader med stora sparbelopp roligast men som sagt var, det är en vanesak och vid årsskiftet är det ändå det totala sparandet som räknas.

    ReplyDelete
  16. Jag brukade köra med att spara de pengar som blir över varje månad men har istället börjat med föra över pengar så fort de kommer in på kontot.
    För att försöka bli van med så lite pengar som möjligt på så sätt spara mer hittils har de inte funkat särskilt bra :(

    ReplyDelete
  17. Anonymous11:02 AM

    Jag kör enligt den andra metoden (även fast jag har relativt jämna inkomster och utgifter) Tycker det är enklast och bäst. Jag använder dessutom kreditkort (räntefritt) så behöver mindre cash buffert, i princip endast för eventuella kontantuttag.

    Hade du inget cash back kreditkort förresten!? Där har du 1% att hämta!

    ReplyDelete
  18. Anonymous2:30 PM

    Jag räknar ut alla mina utgifter årsvis. Jag räknar sedan ut snittet per månad och för över den summan till ett speciellt konto.
    Jag får då ständigt samma månadskostnad Perfekt tycker jag. Resterande pengar investeras.

    ReplyDelete
  19. Anonymous3:54 PM

    Intressant läsning, inklusive kommentarerna (som vanligt).

    Vi lever i dag i en tid som är hel unik. De möjligheter folk har att spara stora delar av lönen har förmodligen aldrig varit bättre?

    Angående ämnet. I samband med lönen räknar jag och min fru ut våra fasta kostnade för månaden. En standardmånad rör dig sig om 8k, tar då 4k var och för in till vårt gemensamma konto. Sedan har vi 30k i kredit på Handelsbankens Allkort (har var sitt kort till samma konto) som vi fyller på så det är +/- 0. Brukar röra sig om ca 10k. Sen kommer det fina!

    Då tömmer jag mitt och min frus lönekonton (ca 35k) och trycker in det på ett räntekonto hos Avanza. Därifrån köper vi efter gemensamt beslut aktier.

    Handlar om att inte vänja sig vid ökade inkmoster och att få frun att känna sig lite fattig=). Vi har kört samma upplägg sedan vi började jobba, dvs snart i 8 år. Egna kapitalet är ungefär på samma nivå som miljonärens. Har man lyckan att få ha hälsan i behåll blir det väldigt intressant vad vi kunna åstadkomma när vi närmar oss 40 år.

    Redan idag är det en fantastisk känsla att gå till jobbbet med en massa f-you pengar och veta att man egentligen inte behövt va här.

    Någon som vill se oss mig blogga!?

    ReplyDelete
  20. Anonymous7:57 PM

    JA, börja blogga! Aldrig fler med fler inspirationskällor (eller ngn att jämföra sig med då allt är relativt)

    ReplyDelete
  21. Jag överför till Avanza så snart lönen kommer. En fast summa varje månad som kan bli lägre de månader jag har speciella utgifter så som födelsedagar etc.

    ReplyDelete
  22. Anonymous11:40 PM

    sparar -5000 just nu varje månad, får dra ner på supandet / resandet kanske. Men samtidigt, innan jag började plugga sparade jag enligt alternativ 2, ca 5k i månaden, och något jag helt klart kommer återgå till när studierna är över.

    ReplyDelete
  23. Vi har ett buffertkonto och ett gemensamt kortkonto. vi räknar ut hur stor % av lönen vi måste lägga in för att komma upp till de summor vi bestämt ska finnas på kontona. Dessa sätts in direkt och betalar alla räkningar + löpande utgifter. Resten får vi behålla själva.. Personligen sparar jag allt utom några hundra som går till månadens nöjen. Och sambon sparar lite och spenderar resten av kakan hon får behålla :P

    ReplyDelete
  24. Hallar7:43 AM

    Jag och min fru har delad ekonomi. Jag har räknat ut hur mycket hon förlorar netto på att arbeta 75%. Så varje månad för jag över detta till henne samt ersätter även utebliven allmän pension och tjänstepension (så hon kan spara detta på ett ISK) istället. Detta blir 6600 kr i månaden. Sedan delar vi på alla gemensamma utgifter 10-15 000 i månaden per person. Därutöver har jag ca 2000 kr i personliga utgifter. Detta gör att jag har rätt bra koll på mina utgifter. Mitt sparande går till som så att i slutet på varje månad räknar skillnaden mellan min nettoinkomst och ovan nämnda utgifter. Av det är en viss del amortering och resten sätts över till Avanza. Jag löneväxlar även 10600 kr i månaden direkt in till tjänstepensionen.

    ReplyDelete
  25. Anonymous10:48 AM

    Hallar: intressant med kompensationen. Ni gör det av solidaritet då hon tar större barn- och hemansvar antar jag?
    För en oerfaren, är det vanligt att folk gör på det sättet? Verkar vettigt.

    ReplyDelete
  26. Ja eller så tar man årets utgifter och dividerar med 12 och sätter in den summan på hushållskontot var månad, på så vis märks det inte att vissa räkningar kommer tex 1 gång om året (tex livförsäk, sjukförsk, fordonskatt, bilförsäk).

    ReplyDelete
  27. Hallar2:25 PM

    Anonym: Vet inte om det är så vanligt. Tror inte det är så vanligt att man gör en sådan aktiv kompensation som jag gör. Tanken med detta är ju att hon skall kompenseras för större arbete i hemmet och med barnen.

    ReplyDelete
  28. Anonymous4:29 PM

    Jag och min sambo har "vanliga" jobb och får in exakt samma lön varje månad.
    43 000:- netto tillsammans, Jag 21k hon 22k.
    Min lön kommer in på mitt buffertkonto, sedan har jag tre auto-överföringar.
    4000:- till vårt "konsumtionskonto" (mat, bensin, mm.) Vi har varsina kort kopplade till detta konto.
    4500:- till "huskontot" (räkningar, renoveringar, mm.)
    9500:- till vårt gemensamma "framtidsspar", Avanza.
    Kvar blir 3000:- som jag spenderar själv under månaden, ofta lite över till mitt privata spar. Min sambo kör samma upplägg.

    Vi gör en budget varje år. Detta året räknar vi med att ha in 500 000:- att spendera, 200 000:- lägger vi på fasta kostnader och konsumtion.
    Utav de 300 000:- vi får kvar har vi bestämt oss för att lägga 50 000:- på Resor/nöjen, 50 000:- på renovering av huset. Samt 200 000:- på sparande.
    Med två månader kvar ligger vi bra till, lite högre inkomst, men lite högre på resor/nöjen. Vårt sparmål kommer vi klara.

    Tack för en inspirerande läsning, både från miljonären och er andra läsare. :)

    / EM

    ReplyDelete
  29. Tack för alla kommentarer! Superkul att läsa alla olika upplägg och lite stolt att ha allt detta samlat i kommentarsfältet på just min blogg.

    ReplyDelete
  30. Anonym6:49 AM

    Jag och min fru för vid lön över en summa pengar till ett gemensamt konto. Denna summa är tänkt att täcka alla fasta utgifter och fungera som en buffert. Den ena betalar in lite mer än den andra på grund av att våra löner inte är lika. Sedan för vi även över lite pengar till ett annat gemensamt sparkonto för saker som resor och renoveringar.

    Pengarna som blir över på våra lönekonton är våra egna som vi enskilt bestämmer vad vi ska göra med. En del av min lön går också direkt in till Nordnet där jag sparar i fonder/aktier.

    När alla räkningar är betalda och alla månatliga överföringar har gjorts ser jag hur mycket pengar som är kvar på lönekontot och flyttar sedan allt jag inte tror att jag kommer att behöva under månaden till ett eget e-sparkonto som fungerar som mitt privata buffertkonto.

    Största anledningen till att jag flyttar pengar från lönekontot till e-sparkontot är inte att jag inte ska använda pengarna. Jag skulle ändå inte använda pengarna om de låg på lönekontot. Jag gör det snarare för att begränsa mängden pengar jag kan bli av med ifall jag skulle få mitt bankomatkort skimmat/stulet och någon skulle länsa mitt lönekonto på pengar.

    Så för mig är det lite av en blandning av metod 1 och 2.

    ReplyDelete
  31. Anonymous9:24 AM

    Ni som är gifta och har "egna" sparkonton, är inte det ändå gemensam egendom vid en ev separation?

    ReplyDelete
  32. Hallar1:08 PM

    Anonym: Jo naturligtvis är det så. Det har man löst med äktenskapsförord. Annars är det helt meningslöst med delad ekonomi. Då kan ena partnern slösa och andra spara och så delar man ändå på allt.

    ReplyDelete
  33. Jag får ut (in) typ 20k varje månad. Min sambo tjänar nån tusing mer. Vi för över 6600 kr var till ett gemensamt konto som ska täcka gemensamma utgifter som hyra, el, tv, mat, bensin, hundmat osv. Ibland om vi har extra utgifter som typ däckbyte eller bilservice så lägger vi in lite extra. Jag för över 3000 kr till "litet sparande " (typ resor eller annat) på ett sparkonto och 5000 kr till mitt ISK. När månaden är slut och nya lönen är på ingång för jag över det som jag har kvar på lönekontot till mitt ISK.

    ReplyDelete
  34. Anonymous5:20 PM

    90%! din överman!? ;) http://uk.businessinsider.com/google-employee-lives-in-truck-in-parking-lot-2015-10

    ReplyDelete
  35. Anonymous9:17 AM

    Jag för varje månad över ett fast belopp till E-spar kontot där jag utan rutiner för över till ISK när jag är köpsugen.

    Jag har netto 237tkr/år och sparar minst 100tkr netto per år.

    Jag har en fattig student till sambo som jag "tvingat" att inte ta studielån. Hon kostar mig därför ~12tkr per år.

    Har målsättningen att spara 50% av min nettolön varje år vilket brukar gå. Men som sagt minst 100tkr.

    Avslutar ännu en gång med hyllning till miljonaren. Följt sedan början och låtit mig inspireras!

    ReplyDelete
  36. Varför inte tvinga din sambo att ta studielån och investera det istället? Är väl en ränta på ca 1%. Köp typ Telia med direktavkastningen 5% så är det ju en liten pengamaskin i sig :)

    ReplyDelete
  37. Marcus9:04 PM

    Sätter över en fast summa varje månad direkt efter lön som ger mig svängrum för oväntade kostnader. Justerar överskottet till nästa överföring.

    ReplyDelete