Friday, October 02, 2015

Ny månad nya köp

Har just köpt ca 1200 Teliaaktier för strax under 43 kr styck. Snittar därmed ner mig då mitt förra köp tidigare i år skedde på runt 49 kr. Det betyder att jag har max 100.000 kr till att handla för under resten av oktober.

14 comments:

 1. Anonymous3:54 PM

  Hej!
  Det pratas om minskad utdelning i Telia framöver. Är inte det något som oroar?

  ReplyDelete
 2. Anonymous5:21 PM

  Tänker jag rätt nu, om du köper en aktie för 100 kr. Aktien delar ut 5kr (5%direktavkastning)
  Om jag har kvar aktien i typ 10 år och bolaget nu delar ut 10kr per aktie, får jag då ta del av den ökningen och har alltså 10% direktavkastning? Om det är så borde det ju mes all sannolikhet innebära att du om 20 år har en betydligt högre direktavkastning i % än vad du har idag? :)

  ReplyDelete
 3. Anonymous: alldeles riktigt! Det vi gärna fokuserar på är bolag som tenderar att höja utdelningen varje år. (Telia hör kanske inte riktigt till den kategorin... Men har å andra sidan en relativt hög direktavkastning). Sammantaget resulterar det till att direktavkastningen i relation till hur mycket du köpt för (yield on cost) ökar över tid.
  Direktavkastning är egentligen uttrycket för relationen mellan utdelning och aktiekurs. Och kan ju variera över tid då aktiekursen varierar över tid. Yield on cost (svenskt uttryck saknas i mitt vokabulär) är annars ett trevligt värde att följa, mest för sin egen skull. Den bör ju rimligtvis öka i takt med att utdelningen ökar över tid, vilket kan leda till en riktigt fin avkastning efter några år i förhållande till hur mycket som investerats från början. Men säger inte så mycket vad ett bolag värderas till.

  ReplyDelete
 4. Jag köpte 500 stycken på ganska precis 43 kronor idag. En annan kandidat jag kollar på är Fortum som handlas under eget kapital med en ordentlig direktavkastning. Även om utdelningen sänks med 50% ser jag ändå köpläge. Någon med egna teorier om Fortums framtid?

  ReplyDelete
 5. Jag köpte 500 stycken på ganska precis 43 kronor idag. En annan kandidat jag kollar på är Fortum som handlas under eget kapital med en ordentlig direktavkastning. Även om utdelningen sänks med 50% ser jag ändå köpläge. Någon med egna teorier om Fortums framtid?

  ReplyDelete
 6. Jane837:43 PM

  Jag köpte också lite Telia idag och snittade ner, dock bara 10 st till tidigare 200 ;-) men man måste börja nånstans!
  (mål 1 miljon före 40!)

  ReplyDelete
 7. Anonymous1:35 PM

  Har också fyllt på i Telia. Nedgången känns omotiverad

  ReplyDelete
 8. Anonymous3:26 PM

  Vad tycker ni om tele2-aktien då? Är inte denna också köpvärd?

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:18 PM

  Anonymous om tele2. Tele 2 lovar aldrig att ha någon speciell nivå på utdelningen. Dom sänkte för övrigt utdelningen för två år sedan. Inget för en utdelningsinvesterare.

  ReplyDelete
 10. Anonymous 5.21, finns ett inlägg i bloggen från 30 maj 2015 där han tar upp YOC (yield on cost) där kan du läsa lite :)

  ReplyDelete
 11. Men svaret på din fråga är att du får ta del av ökningen, men mest troligt har aktiekursen ökat med 100% då också så att utdelningen fortf är 5%. fast 10% av inköpskursen på dina aktier

  ReplyDelete
 12. RiktigaAnonymous10:44 PM

  Även om ledningen har sagt att man inte kommer att minska utdelningen på TS så tror AMS på lägre utdelning i Telia. De kommer ju sälja euroasiendelen som är/var en stor kassako.
  Fast det är ju sant att Tele2 aldrig har lovat någon speciell nivå på utdelningen

  ReplyDelete
 13. Anonymous12:50 AM

  Varför investera i ett bolag som verkar i en prispressad bransch där tillväxten i princip är noll i för bolaget? Titta på vad som hände med ratos när de sänkte deras "heliga" utdelning som aldrig kunde sänkas..

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:22 AM

  Tele2 har lovat att höja utdelningen med 10 procent de kommande åren. Det framgår av deras utdelningspolicy. De har likvider i dagsläget och om de hinner sälja av ännu en del av företaget så blir det extra utdelning. Känns som ett "intressant" case. Tror Telia kan vara bra också men det kommer ta en del vändor innan företaget har sett över alla delarna. Till dess kan man fynda för direktavkastning. Minst 6,5 procent tillväxt varje år givet tre kronor.

  /Player

  ReplyDelete