Tuesday, October 06, 2015

Överblick på målsättningen

Jag brottas lite med hur jag lättast ska registrera mitt aktieinnehav för min egen skull. Gillar på sätt och vis cirkeldiagrammet som tex Petrusko och Finanskvinnan visat upp över sina innehav på deras bloggar. Blir snyggt, tydligt och motiverande på ett sätt att ha 2% i ett bolag och ha som målsättning att köpa regelbundet så det kommer upp i 5%. Men samtidigt säger ju inte det så mycket eftersom det inte ger någon bild av totalen. När man köper nya aktier ökar ju inte bara den tårtbiten utan egentligen växer ju hela cirkeln också vilket man aldrig riktigt ser.

Ett alternativ är att göra ett cirkeldiagram motsvarande värde 7,5 miljoner och att huvuddelen av cirkeln består av icke existerande tårtbit. Som blir mindre och mindre i takt med nya köp. Men vill också komma bort från tänket om att uppdatera kurserna dagligen och bry mig om svängningar på börsen.

Frågan är om inte en tabell med antal aktier idag och målsättningen av antalet aktier i framtiden är det enklaste och bästa? Denna tabell är utklippt från ett excelark som jag jobbar med:

Antal idag Målsättning
ABB 320 3000
Atlas C 252 2500
Castellum 0 3000
H&M 335 3000
Holmen 0 1000
Indu C 345 6500
Investor 0 3500
JNJ 66 750
Nordea 0 6000
Sandvik 700 5000
SCA 0 2000
Telia 2200 15000
Volvo 500 4000

Vill ha något som gör att ett köp av 300 ABB verkligen blir tydligt vilken roll det har i vägen mot slutgiltiga målet. Där det blir tydligt att ett extrajobb en söndag kan innebära att jag vid nästa köptillfälle kan köpa 305 ABB istället för 300. Eller att 43 pantade burkar är en Teliaaktie extra.

Sen har jag givetvis massa kolumner på mitt ark över utdelning idag, uppskattad utdelning i framtiden, kurslarm för nya köp etc. Ser det också som ett levande dokument. Kanske aldrig blir något köp i SCA men desto mer i Holmen beroende på nyheter som dyker upp, kurslarm som utlöses just när jag har pengar redo för nya köp etc. Så detta är mer tänkt som motivation och överblick än exakt berätta för mig vilket nästa köp ska bli. Tanken med målsättningen av antalet aktier är att H&M, Industrivärden och Investor ska vara mina största innehav.

15 comments:

 1. Ett slutmål för antalet aktier är en intressant idé.

  Google spreadsheet uppdaterar kurser automatiskt de flesta aktier. Endast antal och GAV behöver ändras efter varje köp. Vissa bolag tenderar att även höja utdelningen ibland, vilket man också nödgas att uppdatera...

  Man kan säkert hitta ett sätt att lägga in en s.k progress bar för att få till det visuella, i enskilda aktier liksom totalen.

  Jag har en progress bar för hur många procent passiv inkomst som utdelningar motsvarar en årslön.

  ReplyDelete
 2. Intressant sätt att se på målet.

  Jag undrar är det inte en viss summa i utdelningar som du är ute efter skall vara målet ?

  Skall "brainstorma" en tanke jag fick när jag läste din post.

  Jag gissar att du vill ha det något sådanthär:

  Målet = en årslön du tror du kan leva på, låt oss säga 400 000:-
  Du vill ha 20 st olika bolag i din portfölj. (du väljer såklart ditt antal)
  Först skall varje bolag ge dig 20 000:- i årlig utdelning, dvs varje bolag är 5% av portföljen.

  Sedan vill du ha en större post i 3 bolag, ok vi ger dem målet 10% dvs 40 000:-
  Du vill kanske ha några bolag på 7% osv osv ner till dina minsta bolag som kanske skall vara 2 eller 3%.

  Nu kan varje bolag ha en stapel (målet) i ett diagram bredvid sitt nuvarande värde(nuvarande värde), och du kan se på ett ungefär hur långt du har kvar tills de 2 staplarna är lika höga.

  Du kan ju inte sätta ett visst antal aktier som mål, då du kan omöjligen veta vad dessa aktier står i för kurs i framtiden, utan det borde vara vad du vill att de skall kunna ge dig i utdelning som borde vara målet.

  iofs kanske du vill ha en buffert i lön så du har lite sparat när elräkningen blir högre eller din bil rasar.

  Jag hoppas du förstår hur jag menar.

  Tack för sitt bloggande, det e alltid roligt när det finns så många olika vägar att gå bland bloggarna ute på nätet.  ReplyDelete
 3. Om du vill ha inspiration om vad man kan göra med Google spreadsheet så har jag en mall du kan använda som grund http://z2036.blogspot.se/2015/09/z2036-global-dividend-spreadsheet.html

  Lycka till!

  ReplyDelete
 4. Tack alla tre. Ska kolla din mall Stefan. Verkar mycket intressant.

  ReplyDelete
 5. Hur har du kommit fram till just de antalet aktier per bolag?:)

  ReplyDelete
 6. Mikaela11:14 PM

  En variant av tårtdiagrammet kan ju vara att skapa tårtdiagrammet baserat på din målbild om antalet aktier (där storleken på tårtan är värdekvoten), sen kan du låta nuvarande antalet aktier av varje bolag färglägga sin tårtbit, tex är Castellumtårtbiten tom/vit medan H&Ms tårtbit är färglagd till drygt 10%.

  Tack för en bra blogg, alltid kul att läsa! :)

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:39 AM

  Varför köper du inte bara investmentbolagen?
  De täcker ju in de flesta bolagen i din lista samt brukar handlas med rabatt.
  /Max

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:38 AM

  Om vi bortser ifrån detaljer som prissättning och direktavkastning så är det här för alla som kallar sig investerare med ett tydligt fokus en riktig tankeställare! Förr i tiden använde vi ju myntrör. När röret för tiokronor var fyllt så var det fyllt och man kunde se innehållet. Om det var halvvägs eller bara några i röret. Söker du något liknande för aktier kanske? ;)

  Jag tror, att många som misslyckas med att nå resultat varje sig det gäller träning, karriär eller investeringar saknar tydliga (del-)mål.

  Jag har själv inget bra sätt annat än excel där jag har satt upp delmål för varje år, med några år i taget så att det fortfarande känns realistiskt och nåbart. Men om det är antalet du vill mäta så måste det väl ändå finnas en tydlig lösning i excel (what to find else where?!)

  Om du frågar mig så har bloggen blivit avsevärt mycket mer intressant när du ger dig i kast med den här typen av praktiska frågor som har betydelse för helhetsbilden!

  /Player

  ReplyDelete
 9. Jag är lite av en nörd på området och matar in en massa data i olika verktyg. Jag matar bland annat in min lön och mitt sparande varje månad och får på så vis även en siffra på hur mycket jag spenderat. Har även koll på kapitalinkomster(utdelningar och räntor). En av favoritplottarna är en som visar utgifter och kapitalinkomster. Det är trevligt att se hur linjerna närmar sig varandra år för år. Dagen då kurvorna möts är inte långt borta och det är mitt delmål just nu.

  Det fina med det här är att det ger motivation att hålla ner kostnader eftersom det är ett lättare sätt att få kurvorna att mötas än att spara. En kostnadsminskning på en hundring sänker ju kurvan med 100 kr medans en sparad hundring bara ökar kapitalinkomsterna med några kronor beroende på hur de investeras.

  En annan favorit är en graf som visar vad mitt sparkapital härstammar ifrån över tiden. Alltså, hur mycket som är rent sparande, ränteinkomster, aktieavkastning och så vidare. Jag tror det kan vara en viktig graf att ha om man slutar att löneslava. En milstolpe att se fram emot är dagen då man tagit ut mer ur portföljen än man satt in. Ett sådant mål ger ett skydd mot att man fortsätter att spara i all evighet bara för sparandets skull.

  ReplyDelete
 10. Hej miljonär innan 30. Jag har tidigare inte haft någon konkret målsättning med min portfölj men har efter att ha läst ditt inlägg skapat delmål mot min drömportfölj. Tack för en bra blog. Kolla gärna in http://investeramiljoner.blogspot.se

  ReplyDelete
 11. Det är lätt att grotta ner sig i excel-ark som man kan ha lokalt eller dela på nätet.
  En tanke som jag dock fastnat i men som jag ej realiserat ännu är följande:

  En variant på myntrören:
  Fäst en större LEGO-bottenplatta på väggen, typ som en tavla.
  På denna kör man med legobitar, t.ex. där en legobit 2x2 motsvarar 10 000 SEK, 100 aktier eller vad man nu vill mäta. Sen kan man bygga staplar med sina legobitar allt eftersom tillgångarna ökar.

  Jag ser det som ett enkelt och lite lättsammare sätt att visualisera detta än att plöja ner timme efter timme i ett excel-ark. Excel-arket har man givetvis kvar men detta blir ju det man ser dagligen.

  ReplyDelete
 12. Hur jag kommit fram till antalet så är det en bedömning av antalet som behövs för att kunna leva på utdelningen. Men som sagt det är mål, kan bli en helt annan fördelning.

  Att inte bara ha investmentbolag. Dels vill jag ha tex H&M med sin stabila tillväxt och Telia med sin fina utdelning. Sen vill jag vikta upp några innehav som ingår i investmentbolagen så dessa får högre vikt. Blir ju indirekt så att jag därmed viktar ner tex SSAB i Industrivärden. Trots rabatten är ju inte utdelningen i investmentbolagen alltid bättre än innehavens utdelning.

  Återigen tack för inspirerande kommentarer och förslag. Både här och på Twitter.

  ReplyDelete
 13. Varför gillar du Nordea mer än tex Handelsbanken?:)

  ReplyDelete
 14. Anonymous6:05 PM

  Hur tänker du kring A, B & C aktier?

  ReplyDelete
 15. Ang Nordea: Får ju väldigt mycket handelsbanken via Industrivärden. Så kändes bra att rikta in mig på en annan bank som komplement.

  Ang ABC: Köper den som är billigast. Struntar i det vanliga rådet att gå på den med högst omsättning då jag hellre vill ha högsta möjliga utdelning i förhållande till köpkurs och målet är att aldrig sälja.

  ReplyDelete