Friday, January 23, 2009

Välkomna

En dvärg som heter Calle Schulman har en blogg som heter Näthataren. Eftersom Calle tjänar bra men har noll koll på sin ekonomi har han tagit illa vid sig av mitt sätt att leva.

Till alla ny läsare som tittar in här för första gången efter länken från Näthataren kan jag sammanfatta senaste 2,5 årens blogg såhär.

Jag är 27,5 år. Jag får ut mellan 19.000 och 20.000 kr i månaden efter skatt från jobb, enskild firma, reklam på bloggen och övrigt. Av detta sparar/amorterar jag runt 15 000 kr i månaden. En normal månad lever jag för 1500 kr som går till mat/kläder/nöjen och 3500 kr i boende/räkningar/ränta på lån.

Jag ska få ihop 1 miljon innan jag fyller 30 år samt 10 miljoner innan jag fyller 40.

39 comments:

 1. Anonymous6:36 PM

  Men hur roligt kan du ha? Ditt liv måste vara oerhört innehållsrikt om det totala fokuset ligger på att spara 24/7?
  Eller... Jag sparar ju också pengar så jag blir väldigt nyfiken på hur du får det att fungera. Socialt liv, nöjen osv. Jag är inte särskilt intresserad av att köpa kläder, men jag vill kunna umgås med mina vänner utan att behöva föreslå en hemmakväll med nedladdad film varenda gång....
  Hur gör du??

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:22 PM

  Vad grundar du att det är Calle som sköter "näthataren" på?

  ReplyDelete
 3. Anonymous7:27 PM

  För att upplysa dig lite, varken Calle eller Alex Schulman ligger bakom Näthataren. Gör lite efterforskningar så kommer du få reda på vem det är. Han är ganska omtalad om man säger så. Ledtråd:
  http://www.realtid.se/ArticlePages/200811/13/20081113114605_Realtid346/20081113114605_Realtid346.dbp.asp?sAction=lk
  http://www.realtid.se/ArticlePages/200812/09/20081209112457_Realtid064/20081209112457_Realtid064.dbp.asp?sAction=lk
  Troligtvis är det han som också ligger bakom Benny Blanco.

  ReplyDelete
 4. Anonymous7:30 PM

  http://www.realtid.se/ArticlePages/
  200811/13/20081113114605_Realtid
  346/20081113114605_Realtid346
  .dbp.asp?sAction=lk

  http://www.realtid.se/ArticlePages/
  200812/09/20081209112457_Realtid
  064/20081209112457_Realtid064
  .dbp.asp?sAction=lk

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:40 PM

  27,5 år och 20kkr i månaden?

  Ge upp o lev som medelsvennson, va har du för utbildning? Lärare? Dagisfröken?

  Patetisk

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:44 PM

  Glöm töntarna som inte fixar att du inte väljer att leva som en lågpannad svensson och sätta likhetstecken mellan konsumtion och lycka. Det finns tillräckligt många tribaltatuerade dokusåpawannabies som lever långt över sina tillgångar och vars målsättningar inte är längre bort än nästa löningshelg.

  Jag lever inte som du och kommer inte att vilja göra det - men fan va bra att du gör något som du verkligt tror på och som inte är kortsiktigt eller destruktivt!! Kör hårt!! Och kom ihåg att intelligens och förmåga att acceptera oliktänkande inte är jämt fördelat i samhället så att stör alltid någon när man inte är inom ramarna.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:03 PM

  Mest pengar när man dör vinner!

  http://smaklosa.blogspot.com/

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:11 PM

  Jag fick reda på din blogg genom "näthataren". Har sedan inlägget "näthataren" skrev läst igenom hela din blogg sedan inlägg nr 1. Jag förundras över din bestämdhet och ditt levnadssätt. Kommer att fortsätta läsa din blogg även fast du inte verkar skriva lika mycket längre. Du är en förebild!

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:23 PM

  Håller med föregående. Du är en förebild. Du blev inklickad i favoriter direkt!

  Tack!

  ReplyDelete
 10. Va många som hackar på ditt sätt o leva o ditt sätt att spara pengar. Ni har ingenting med det att göra tycker jag. Jag gillar din blogg som bara den. Man måste inte bara konsumera, konsumera o konsumera, vad är det man egentligen gör då. Jo du göder, göder o göder de rika :).....

  Kör hårt miljonären...

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:58 PM

  Miljonären äger. Näthataren suger. 'nuff said !

  ReplyDelete
 12. Anonymous12:17 AM

  Jag tycker att du tänker smart, det är bra att du skiter i allt o alla, gp 4 it.. Jag tror absolut att du kommer lyckas att spara på 1miljon + mer innan dy fyllt 30 //
  H- ny fan:)

  ReplyDelete
 13. Anonymous6:57 AM

  Det här är så fint och precis vad vi behöver. Jag tänkte på det innan jag hittade hit att 'oj, världen skulle antagligen behöva några fler personer som förstår att staplande av pengar på hög som självändamål faktiskt kan vara världsförbättrande'. Och så fann jag dig mitt i allt det och det är du och jag. Jag har lite större månadsinkomst än vad du har men det beror nog på att jag är bra utbildad men ja, även fast jag kan spara mer och ändå gå ut en gång i månaden så borde kanske jag också ha en blogg. "Ung, snygg mäklare bloggar". Jag återkommer med url.

  ReplyDelete
 14. Anonymous10:17 AM

  Vad är det för poäng att vara miljonär om man inte lever? Jag tror få skulle vilja byta plats med dig där du på din 30-årsdag sitter med en miljon på kontot men med en billig spansk cava och Frödinges blåbärstårta redo att tiodubbla din förmögenhet i ytterligare tio skittråkiga år..

  Gnäll inte på Näthataren, du är verkligen värd att ogilla.

  ReplyDelete
 15. Anonymous12:18 PM

  1000apor hjälper dig på vägen till miljonen.
  Det är ju bra.

  ReplyDelete
 16. Anonymous12:41 PM

  Haha din jävla sopa, 1 miljon innan 30 klarar väl vem som helst av om man lever som dig.
  1 miljon innan 20 brukar vara målet?

  ReplyDelete
 17. Anonymous1:08 PM

  Sjukt härlig kille! Jag fick reda på din blogg genom näthataren.

  leva på så lite pengar i din ålder är starkt!

  Bra reklam Btw:)

  ReplyDelete
 18. Anonymous2:05 PM

  Är också intresserad av av få reda på hur du kombinerar ditt sociala liv med extremt sparande... Har lite svårt att få det att gå ihop själv nämligen. :) /Take care, Fredrik.

  ReplyDelete
 19. Anonymous2:15 PM

  Haha, kul att se alla som gnäller. Förmodligen dem som levt "lyxliv" för lånade pengar och nu inser att allt måste betalas tillbaka samtidigt som de inser att det faktiskt finns människor som sparar och inte sitter i samma jävliga sits. finanskrisen i ett nörskal.

  ReplyDelete
 20. Hej miljonär innan 30!

  Efter att ha läst alla kommentarer så inspirerar det mig verkligen att sköta min egen blogg. Det här med sparande, aktier och att spela om pengar brukar ha en gemensam nämnare. Finns det vinnare så finns det förlorare!

  Nu vet jag om att det finns många förlorare och jag ska se till att hamna på vinnarsidan=) Kommer naturligtvis att fortsätta följa din blogg för inspiration även om jag aldrig kommer att lyckas leva så "snålt" som du gör.

  Jag är på att de anonyma kommentarerna med attityder om ditt liv inte rör dig i ryggen men vi får hoppas att de nya läsarna lär sig något från din blogg innan de återvänder till sin värld.

  ReplyDelete
 21. Anonymous5:55 PM

  Och du njuter av livet?
  samson

  ReplyDelete
 22. Anonymous6:10 PM

  "27,5 år och 20kkr i månaden?

  Ge upp o lev som medelsvennson, va har du för utbildning? Lärare? Dagisfröken?"

  Jag tror knappast dagisfröknar tjänar 20 papp netto varje månad.

  Tänk om! Tänk rätt!

  ReplyDelete
 23. Anonymous7:05 PM

  Hittade bloggen genom Näthataren

  Fortsätt kör hårt på din linje! Kool med människor som har den beslutsamheten och förmågan att hålla fokus.

  Glöm bara inte bort att någon gång dra gränsen och njuta av pengarna, den frihet och de valmöjligheter som pengar innebär...glöm inte bort livet.

  ReplyDelete
 24. Hej "miljonär innan 30"!

  Jag tycker det skulle vara intressant att se hur du gör för att leva på 1500 kr i månaden när fasta utgifter är dragna, finns ett sådant inlägg någonstans? Skulle vara inspirerande.

  Frågan jag ställer mig är hur extremt det är, om det är egenbakat bröd och linssoppa hela månaden som gäller eller om det går att fixa med mindre drastiska åtgärder.

  mvh!

  ReplyDelete
 25. Anonymous8:53 AM

  väldigt inspirerande blogg måste jag säga! Kul idé! =)

  ReplyDelete
 26. Visserligen, med ditt sätt att räkna är min farmor mångmiljonär pga hennes hus. Jag tycker att det blir knepigt att räkna in den fastighet man faktiskt bor i som en tillgång bland alla andra. Visst, det går att realisera det genom att flytta till en hyresrätt, fast det kan ju bli dyrt på längre sikt.

  Sedan är det ju vanskligt att ha månadsuppdateringar med lägenhetens värde inkluderat, den kan du ju vara vara säker på vid försäljningen.

  I övrigt, bra blogg. komplettera gäna med en månadsbudget för utgifterna så att det framgår hur man kan leva på 50kr om dagen till mat/kläder/nöjen.

  ReplyDelete
 27. Hej Miljonären! Jag tror säkerligen att du lyckas med dina planer - du verkar ha en fantastiskt driv och en viljeförmåga. Tråkigt att du bara får två typer av kommentarer - antingen hejarop eller burop.

  Jag tänker inte ha några åsikter kring hur du lever ditt liv, men jag förmodar att det är ganska knapert? Tror du inte det finns en risk att du i en framtid känner att du missat tåget, försakat för mycket?

  Jag med mina plus 40 - jag har gjort massor med ekonomiska misstag under åren och jag önskar att jag hade gjort annorlunda i många fall. Men samtidigt så vet jag idag att TID är värdefullare än pengar. Det finns inga garantier att du blir 30 år, än mindre 40. Kanske något att ha med i kalkylen också?

  All Lycka!

  ReplyDelete
 28. Anonymous12:01 PM

  Inga planer på att flytta utomlands?

  - ingen skatt (iaf här i Dubai)
  - slippa trista sverige vädret
  - oftast 6 siffriga löner i SKr räknat, dvs spara 40K och lev ett liv som få svenskar ens förstår att man kan göra...och ännu mindre kommer få uppleva
  - låg kriminalitet jämfört med Sverige

  ReplyDelete
 29. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 30. Dubaibo, du har nog svaret på hur man bäst blir rik.

  Det har länge sagts att det i Sverige inte går att bli rik på lönearbete pga skatterna och lönerna i det här landet.

  "Miljonären" gör ett riktigt ambitiöst försök att bevisa motsatsen genom att leva på 50kr om dagen i flera år och spara maximalt, men verkar trots detta inte få en miljon SEK "i handen" inom rimlig tid, utan måste räkna in sitt boende i kalkylen.

  Det riktigt sjuka blir nog när en viss framtida politisk konstellation återinför förmögenhetsskatten och bestraffar Miljonären för att han sparat så hårt och INTE kört Svensson-grejen, dvs förbtukat varje lön på prylar, utlandsresor, dyra pubrundor och hämtpizza.

  ReplyDelete
 31. Anonymous2:09 PM

  starkt, kör på!

  likt tidigare inlägg är jag oxå nyfiken på exakt hur du lever för 1.5k/månad. kan vi bryta ner och visa?

  ReplyDelete
 32. Anonymous8:46 PM

  Du kommer att lyckas. Jag har nämligen gjort det och vet att du också kommer att göra det.Bra att du har kommit igång innan du skaffar barn och familj för då är det betydligt svårare att hålla i pengarna.
  Ann

  ReplyDelete
 33. Anonymous11:33 PM

  Inlägget från David berör en viktig sak - den politiska risken med att spara pengar och inte vara en "drabbad grupp". Själv känner jag många som jobbar lite då och då, reser, pluggar lite - är övertygad att dessa kommer att kräva kompensation för att de inte får någon hög pension. Och politikerna kommer att anpassa sig till denna grupp och sno pengar
  från alla dem som likt mig slavar år ut och år in och sparar (förra utlandssemestern var 1995).

  Vad kan man göra åt detta ?

  ReplyDelete
 34. "Anonymous 11:33 PM"

  Just pensionen är den mest riskabla faktorn. Redan nu finns det exempel på 100%-iga marginaleffekter för de äldre pensionärerna som behöver mer omfattande vård i äldreboenden. Även för de som har hög pension ryker ofta hela summan till att bekosta boendet, alla i boendet nollställs således inkomstmässigt oavsett inkomst.

  nog kan dessa marginalefekter uppstå även för yngre pensionärer i framtiden, exempelvis sänkta pensioner och egenavgift på sjukvård "efter bärkraft".

  Tricket hittills är ordna fast egendom. Köpa hus och andra icke-kontanta tillgångar. Staten kan ta 100% av din pension men de tar inte husen och konsten. Fast det är kanske ingen garanti för framtiden, om 35 år så höjer de kanske såväl förmögenhets- som fastighetsskatt till 10% årligen och då står du där snart barskrapad trots ett liv av sparande.

  OM tilliten till politikerna är noll och du vill säkra tillgångar blir det till slut så att du måste gömma dem. Se det som en sista utväg...

  ReplyDelete
 35. Ett tillägg (ledsen för utvikningen, det blir den sista). Flera forskningsrapporter (exvis Anderas Berg, LU "Marginaleffekter i Sverige") slår fast att det för pensionärer finns starka incitament att avstå från förmögenhet och kapitalinkomster genom att exempelvis konsumera förmögenheten eller överföraden till någon annan.

  Inkomster (även kapital-) ska undvikas när man har 100% i marginaleffekt.

  Man kan ju rösta på andra politiker, paradoxalt nog är det de som mest skriker på "rättvisa" som vill införa de mest orättvisa systemen (i varje fall i detta avseende).

  ReplyDelete
 36. Anonymous1:18 AM

  Jag är imponerad av din målmedvetenhet, men ställer mig ändå frågan: Vad skall du GÖRA med pengarna? Bara ha?

  ReplyDelete
 37. Anonymous3:27 PM

  Det är bra gjort att kunna leva för 1500 kr i månaden. Hur tar du dig till jobb etc?
  Själv är jag nyligen fyllda 21 år och har börjat jakten på min första miljon. Tror jag kommer uppnå den under nästa år. Spelar på sportsbetting och det går bra hittills :) Kika in på min blogg!

  Mvh Janne

  ReplyDelete
 38. Anonymous2:23 PM

  Häftigt :D

  ReplyDelete
 39. Hej, jag tycker att YOU SHOULD GO for it. Det verkar som du vet vad du gör. Jag håller på att göra precis som du gör. Jag har bestämt mig att jobba hårt 3-5år sedan ska jag lever livet. Fast jag håller på med MLM.och har själv bestämt mig att bli miljönär innan jag fyller 40.

  ReplyDelete