Monday, January 26, 2009

En bra egenskap - driv

Med driv menar jag att man har en vilja att genomföra något och också kämpar under en längre period för att lyckas. Tycker väldigt få i min ålder har detta driv. Vet inte om det var bättre hos äldre generationer, men får nästan den känslan. Finns något med folk som gör riktigt ordentliga uppoffringar som jag imponeras av. Som när Göran Kropp bodde i tält på ett grustag för att spara pengar och vänja sig vid tältlivet inför sina äventyr.

Drivet behöver absolut inte vara att leva snålt och spara pengar på hög, det kan vara vad som helst. Att träna jättehårt för att åka vasaloppet på 5 timmar, bygga en egen bil eller doktorera på kvällar och helger vid sidan om vanliga jobbet etc. Det vill säga något som kräver engagemang och satsning. Men de flesta jag träffar de nöjer sig med att springa midnattsloppet, laga punka på cykeln eller gå en kvällskurs med träff en gång i månaden.

Min känsla är alltså att man var bättre på detta förr i tiden. Träffade en äldre man för något år sen. Trots att varken han eller hans fru hade tjänat speciellt bra hade dom en lägenhet i stockholm värd ett par miljoner och ett jättefint sommarställe i skärgården. Helt utan lån. De hade köpt en sjötomt när de var runt 25 år. Sen hade han åkt dit på kvällarna efter jobbet och röjt träd och rötter, jämnat till marken och fixat. Ett par år senare hade de sparat ihop pengar för att bygga en liten stuga. Ytterligare flera år senare fick man pengar att dra in vatten och så fortsatte det. Idag 45 år senare är stugan utbyggd till ett hus med mycket hög standard. Det verkade dessutom som de haft ganska trevligt under dessa år. Vilket par i 20-årsåldern skulle köpa en tomtplätt idag för att lägga ner en väldigt massa timmar och ha ett beboligt hus med låg standard om 10 år. Nej nu åker man ett halvår till Asien, köper platt-tv och festar upp pengarna på krogen. Gärna innan man hunnit spara ihop pengarna. Att leva i nuet tror jag vissa kallar det...

Detta driv kan alltså ha många olika skepnader. För att gestalta detta har jag valt ett mycket extremt exempel. En person som jag misstänker är väldigt långt ifrån mig rent personlighetsmässigt, men som ändå har ett jäkla driv när han tar sig an något. Robert Andersson mer käns som "Robinsonrobban" har startat en blogg. Ett exempel på att han är en person med driv är denna vadslagning: http://www.anderssonsahlin.se/robbans-aventyr/2262-julegrisen-sa-sag-han-ut/ Jag tror ganska få personer skulle klara det där. Sen tror jag Robert skulle kunna göra ännu mer konstuktiva saker med sitt driv.

Håller ni med mig om mina tanker att många mellan 20 och 35 år saknar driv?

67 comments:

 1. Anonymous3:32 AM

  Min erfarenhet är att de flesta saknar driv, så enkelt är det.

  ReplyDelete
 2. Du har rätt men ändå fel. Det är inte så att dagens unga skulle vara födda med mindre driv, det är hela samhället som ändrat sig, det uppmuntras inte längre att ha "driv".

  Se bara på många av kommentarerna till din blogg.

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:25 AM

  Jag håller med dig. Sen kan man ju se det som en möjlighet, för karriär o.s.v. Om de flesta andra är soffpotatisar, har man ju goda möjligheter att utmärka sig positivt, och bli belönad på sikt.

  ReplyDelete
 4. Två bra termer i sammanhanget är instant gratification och delayed gratification (omedelbar och fördröjd tillfredsställelse). Vilken av dessa man har mest av genomsyrar allt man gör. Förmodligen är det en genetisk egenskap, så det är svårt att bryta mönstret om man är lagd åt instant gratification. Jag tror också att instant gratification uppmuntras idag på ett sätt som inte var vanligt för 50 år sedan.

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:45 PM

  Du verkar ju ha ett trevligt liv..! Du kanske kommer bli rik men du missar ju erfarenheter som att åka till Asien ett halv år medans du sitter hemma och lever på pasta med ketchup.. Du verkar vara ganska patetisk för vad sparar du pengar till???? ett bättre liv? plastikoperation? eller du kanske sparar pengar till ett halvår i thailand...

  Skaffa dig ett liv

  ReplyDelete
 6. Anonymous5:23 PM

  Håller helt med. Folk idag kan inte leva med lite lägre standard under en tid för att sedan kunna leva med en högre. Istället lever man med hög standard tills pengarna tar slut och sen lånar man och lever på samma sätt ett tag till. När det inte går att få mer lån så börjar man hacka på folk som har ett sunt förnuft när det gäller ekonomi.

  ReplyDelete
 7. Anonymous6:03 PM

  Helt rätt, och mkt bra skrivet miljonären. Sedan kan man inte låta bli att dra på smilbanden åt Janten som skrev :
  "Du verkar ju ha ett trevligt liv..! Du kanske kommer bli rik men du missar ju erfarenheter som att åka till Asien ett halv år medans du sitter hemma och lever på pasta med ketchup.." bla bla bla.

  Det är just dessa loosers som det finns för många av i samhället.
  Kör Hårt!

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:29 PM

  Vet inte vilka kretsar du rör dig i, men alla jag umgås med har driv. Egna företagare hela bunten och vill någonstans. Satsar hårt både på idrott och företagsamhet
  Du är genomsnittet av dem du umgås med....

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:33 PM

  Mitt driv går i perioder. Skulle nog våga påstå att jag har mer driv än de flesta jag stöter på, och de flesta försvinner således lika snabbt bakom mig när jag strävar vidare.

  Sen kan man, som du skriver, välja att lägga sin driv på olika saker. Jag är rastlös, det är nog en folksjukdom som jag med många andra drabbats av i det samhälle som vi skapat idag, och skulle bli alltför deprimerad av att gå i så många år och sträva efter ett och samma mål.
  Vad som dock gör mig än mer deprimerad är att inte sträva efter någonting. De perioder i mitt liv då det rådit stiltje på utvecklingen och kämpandet har jag mått som sämst. Blivit stressad av att göra för lite, att inte uppfylla någonting.
  Jag sätter upp mål, jag kämpar för dem, och jag når dem. Och de går inte helt simpelt ut på att köpa en platt-tv eller åka till Thailand. Det intresserar mig inte det minsta.

  Du fascinerar, man kan läsa in väldigt mycket i det du gör. Även om det kanske bara handlar om att tjäna pengar för dig, så kan det nog ge folk en djupare tankeställare än så.
  Fortsätt så.

  ReplyDelete
 10. För två och ett halvt år sedan köpte jag och min sambo en stuga nära en sjö. (Jag är 28 år gammal nu)Vi flyttade till en etta på 48 kvadrat i samband med detta och lämnade vår lägenhet PÅ 88 kvadrat med utsikt över hela staden.

  Stugan var gammal och i ganska dåligt skick. Elen var dåligt dragen, det saknades ordentligt kök och toabesöken löstes på utedasset på baksidan.

  Värsta arbetsuppgiften under renoveringen var nog när jag låg under stugan och grävde gångar för avloppen under stugan men en trädgårdsspade i skenet av en ficklampa. Inte roligt när marken är full av stenar i alla storlekar.

  Vi har åkt till vår stuga på kvällar och helger. Semestern har alltid varit räddad genom att vi har haft renovering att utföra.

  Nu två och ett halvt år senare är det vårat permanenta boende. Vi har gjort om hela planlösningen, dragit in vatten och har nu allt det som verkligen krävs för att bo här.

  Nu bor vi på 58 kvadrat och saknar förråd så en stor del av ytan tas upp av flyttlådor och verktyg. Vi saknar fortfarande köksluckor men det är ok eftersom vi inte har lånat några pengar till vår renovering utan sparat under tiden.

  Vi har inte varit utomlands på flera år och vi har fortfarande tjock-TV men vi har en stor portion DRIV! Verkligen roligt att du tog upp ett exempel som påminner så mycket om oss=)

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:26 PM

  Driv och incitament saknas till stor del i samhället. Tyvärr är det ju i grund och botten en fråga om hur landet styrs också och vad som anses vara "acceptabelt". Vi har genom sossarna fått ett samhälle där det är ok att slösa bort de statliga pengarna och där det är och varit helt ok att ligga hemma på soffan och få a-kassa om man inte orkat gå till jobbet på ett par år. Det har varit socialt accepterat att som småföretagare fuska och trixa med skatten och helt ok att sno och råna folk, då straffet blir lågt (om det ens blir något straff då det knappt funnits poliser på gatan).

  Se på ett land som (när vi ändå talar om asien) Singapore. Jag vet inte exakt hur många invånare men jag tippar på 4-5milj ungefär. Deras regering har det där drivet att genomföra förändringar. Singapore är numera ett av världens mest framgångsrika länder med ett driv som saknar motstycke i vissa sammanhang. Det har också krävts hårda nypor. Dödsstraff på smuggling av knark och stora böter vid nedskräpning osv...men drivet har genomsyrat hela verksamheten.
  Detta är alltså en variant på toppstyrning. Alliansen försöker nu att få folk att TJÄNA mer på att jobba än att sitta i soffan. Nationalekonomiskt helt försvarbart. Vad händer? Jo, det är ramaskri i tv och tidningar om "det nya tuffa sverige" som aftonbladet har som paroll, och snart har vi tillbaka sossarna och höga skatter och fastighetsskatter och förmögenhetsskatter osv....(då försvinner lite av dina framtida miljoner direkt).
  I dagens samhälle så är det socialt acceptabelt för en svensk att vara "livstidsstudent" på en högskola. Det är charmigt och excentriskt och fullt godtagbart.

  Själv har jag som mål att skapa mig själv de förutsättningar i livet som gör att jag kan göra precis vad fan jag vill.
  Jag själv älskar att resa (ja, jag har varit i Thailand) och har på senaste 3 åren varit på resande fot i ungefär ett halvår i tre omgångar. Det är för lite för mig, som gärna ser mkt mer av världen. Min resehobby kostar dock pengar och det är något jag sparar rejält för. Pengar läggs på hög för att kunna finansiera mitt resande. Jag har studielån som jag lagt in på börsen (jag levde snålt som satan som student) och detta har gett mig en fördel nu. Nu har jag pengar som arbetar för mig, samtdigt som jag har ett "helt ok" arbete som ger motsvarande lön efter skatt som dig miljonären (och då har jag bara arbetat i 2år sen examen och jag har inte löneförhandlat på över ett år, så vi snackar vad jag fått i ingångslön alltså, och det är snart dags igen för en rejäl uppryckning på lönefronten).
  På min arbetsplats ser jag gott om slöhögar och det är få som premieras. De straffar sig själva med en chef som genomskådar detta beteende. De har inte uppnått ett skit. Gått ut gymnasiet och hankat sig fram på sketna 500kr lönehöjningar i 10år utan att ha rest eller åstakommit någonting. För mig är det ett så otroligt patetiskt liv. Där tror jag att du ev. känner igen dig själv en del i.

  Om driv, mäts efter vad jag har på bankkontot så ligger jag i paritet med dig miljonären. Om driv mäts med hur snabbt man kan öka sin lön eller få avkastning på sina investeringar så slår jag dig. Om man dessutom lägger till att jag pluggat och knappt haft en inkomst i flera år, så är det ta mig fan en bragd från min sida att vi ligger lika. (Jag har 5års studier bakom mig, hur många har du?).

  Frågan vad som är driv och inte driv och hur det mäts är oerhört svårt. Har jag mer driv än dig? Det tror jag inte. Du verkar envis som fan att hanka dig fram o äta nudlar o ketchup resten av ditt liv. Jag försöker leva ett värdigt liv, göra det jag älskar SAMTIDIGT som jag tittar på börsen och investerar och drygar ut min inkomst. Man MÅSTE inte sakna driv för att man vill leva livet medan man är ung och har energi.
  När du är 40, kommer du slänga på dig ryggsäcken och resa jorden runt på underbara guesthouses och lokala hotell? nää..förmodligen inte. Du åker en vecka till ett ställe och en vecka till nästa och du bor på marriott under tiden. Det tragiska är att jag vid den åldern kan göra detsamma, men då gör jag det med vetskapen att jag redan upplevt "det riktiga genuina" landet, istället för den fejkvariant man får på lyxresorts.

  ReplyDelete
 12. Anonymous11:33 PM

  Intressant inlägg. Jag kan tänka mig att alla vi som gör inlägg tycker oss ha driv. Det ligger väl lite i ens natur att man tycker man är bättre än andra. Och om man inte är det så ser man till att bli det. Jämför sig med andra.

  Jag tycker också det stämmer att det är dåligt driv därute.. Det lilla driv jag ser ute i verkligenheten är mest löneslavar som försöker göra lite karriär och låta sig styras av andra. De är tvingade att jobba kan man säga, för de är så kassa på att "tänka större" som Trumph brukar säga. Hello boss here I am, vad vill du att jag ska göra idag? Inte styra över sitt liv. Knappt hinna med något annat än sitt jobb. Utan deras jobb tappar de sin identitet och är ingenting och vet inte vad de ska göra. Fårskocken som jag brukar säga, de gör som alla andra. Det är dock bra att de finns så man man utnyttja dem.

  Jag skulle väl kunna förstå att du väljer att leva som du gör miljonären om du visade lite mer av vad du vill uppnå, förutom att bli miljonär. Någon gång har jag läst ett inlägg hur du vill leva när du gjort dina hundår och ditt snåleri är färdigt (om det någonsin blir det). Sånt gör förståelsen större. Det gör det lättare att förstå ditt driv. Vanan är svår att bryta, har sett alltför många dö utan att ha unnat sig något. Men jag hoppas du inte är en av dem och kan bryta ditt beteende. Vem vill bli Ihågkommen som en tråkig förutsägbar snåljåp. Man kan förutse precis allt de gör, för allt grundar sig på vad som är billigast. Det är dessutom patetiskt när de försöker lura en med att de minsann spenderat pengar i helgen, yeah right. Men det tog emot som f-n vaa..
  Det är starkt av dig att treta på, jag kan tänka mig att du känner av trycket från omgivning, och det är starkt att stå emot, jobbar mot ditt mål. Grupptrycket är juh stort av många jobbkollegor mm som vill att man ska leva som de. För de har juh gjort rätt val i livet (tycker de). Sen kan jag väl inte säga att jag tycker du gör helt rätt, men det finns inget som är rätt eller fel egentligen, bara olika värderingar.

  Det är nog som begåvningsreserven skriver, det är för slappt och för mycket "samhället tar hand om dig" i Sverige, vilket gör att svensson väntar sig att andra ska fixa arbetstillfällen etc. Att andra ska ska försörja en etc. Inget ansvar i längre perspektiv. Det gäller väl även ynglingar nu daddas och skyddas av sina föräldrar. Nu anses man "smart" om man bor kvar hemma och beter sig som en fjortis fast man är 25 år och borde tagit sitt ansvar för länge sen.

  Apropå Singapore, jaa dit kanske man drar en dag, när man tröttnat på det här landet. Jim Rogers har flyttat dit.

  Jag har fått klara mig själv sen tidig ålder vilket format mig väldigt tydligt. Vet att det inte går att lita på någon när det verkligen gäller.

  Enda anledningen till att jag eventuellt inte slösar bort all min inkomst och lägger ENORMT med tid på olika investeringsalternativ är att jag vill bort från att vara löneslav. Hatar att inte ha total kontroll av min tid. Det är mitt driv. Jag skulle antagligen kunna sluta jobba idag, men man vet inte utifall ens investeringar går åt pipan, så jobbar ett tag till. Men jag lever lite lagom och unnar mig ändå lite då och då på vägen, jag har sett döden i närheten och vet att nästa dag kan vara den sista.

  Jag respekterar ändå folk som har mål, vad de än må vara. Inget som stoppar, no matter what!

  Miljonären. Jag vill läsa mer om hur du ser på "nötterna" därute , hur du ska ha det när du är 40 etc.. Mer inspirerande inlägg till ditt driv.

  Vänligen
  \Tha man

  ReplyDelete
 13. Anonymous1:37 PM

  Jag tycker jag diskussionen blir lite skev när ni riktar in den helt mot ekonomi, karriär och "häftiga" prestationer (inte miljonären). Kan det inte vara så att vissa människor kan bortse från att de är "löneslavar" och istället har ett väldigt givande liv, utan att de har någon spektakulär hobby eller karriär. Är inte även bilden på vad som är en prestation skev och formad av vår samhällsbild? Det ligger väldigt mycket tyngd på just resor och pengar. Men förmodligen är det minst lika svårt att dekonstruera sig själv och inse vad man verkligen värderar, som det är att uppnå ett mer spektakulärt mål. En individ kanske bli lycklig av att promenera i skogen. Om den individen formar sitt liv så att den får lite mer tid till att gå i skogen så kanske den har uppvisat ett driv. Även om detta driv knappt har registrerats av omgivningen.

  Säg att en person inte utmärker sig på arbetsplatsen men gör sitt jobb, varken mer eller mindre. En person som ser sitt arbete som något denne gör 8 timmar om dagen men som egentligen inte har så mycket med dennes värderingar och mål i livet att göra. Som ett resultat av att den inte stressar mår den kanske mycket bättre i allmänhet. Den kanske inte lyfter en enorm lön, men lever ett någorlunda normalt liv och klarar sig bra ändå. Sen åker den hem till sitt hus, sin familj, sina vänner och sin hobby och är helt tillfreds och lycklig med sitt liv.

  Är den personen en "löneslav" med ett "otroligt patetiskt liv" då?

  Den personen kanske har kämpat hårt för att inse vad som är viktig i dennes liv och vad som gör den lycklig.

  Och nej, det är inte mitt liv jag beskriver. Jag kan också bli frustrerad över människors oförmåga att uppnå sina mål. Men jag tycker man ska vara försiktig med att döma ut andra människors liv utan at försöka förstå deras syn på det hela.

  ReplyDelete
 14. Anonymous2:01 PM

  "Kan det inte vara så att vissa människor kan bortse från att de är "löneslavar" och istället har ett väldigt givande liv, utan att de har någon spektakulär hobby eller karriär."

  Jo visst är det så. Det är just detta många gör. De är juh nöjda med sitt liv. Så här är det. Det går att "lura" (ursäkta, hittar inget bättre ord) i hjärnan vad som helst. Om man intalar sig att man har ett bra liv och tycker att det är kanon att någon bestämmer min vardag så fine, då upplever man nog ett bra liv. Det är precis detta de allra flesta gör. Även de som knyter skor 14 timmar om dagen i någon håla tycker säkert att de har ett bra liv de också.

  Jag säger inte att det är rätt eller fel. Men jag har åsikter i det, obs ej fakta.

  Det är juh så att folk satt i sig i en situation där man är mer eller mindre tvungen att vara löneslav (och är nöjd med det). Såna här som ovan som ger kommentarer som "skaffa dig ett liv". Synar man deras liv består det förmodligen av att sitta av 8 timmar i kassan på Ica varje dag.. Det är också ett liv.. Det blir vad man gör det till. Sen "lever" man lite på semestern.

  \Tha man

  ReplyDelete
 15. Driv för mig är lika med passion! Som när man blir nykär. I dagens stressiga samhälle har man inte tid med drömmar på samma sätt vilket är synd. Sen är människan idag väldigt lat, eller kanske är det brist på tid och ork. Ta mina föräldrar och deras föräldrar. Bara papporna jobbade, hemmet var färdigstädat av frun när mannen kom hem. Maten var klar på bordet. Man delade uppgifterna och båda hade tid över efter mannens jobb. Prylar var inte lika viktiga som idag. När min pappa började jobba var det lätt att få jobb! Brist på arbetskraft rådde i sverige. Det var lätt att få tag på en lägenhet. Min pappa ringde på måndag morgon efter en trea och fick nycklarna i handen samma dag!!! Någonstans där mellan min pappa och mig har det gått åt helvete. Elen har skjutit i höjden, bostadspriserna likaså!
  Nu måste båda föräldrarna jobba och sen ta hand om mat, städning och barn! Men mest av allt är det vi själva som har blivit shoppingtokiga och smålata. Japp där hade ni mig i ett nötskal tills jag vaknade upp!! Och mycket är tvns och datans fel!! =)

  ReplyDelete
 16. Anonymous12:17 AM

  Jag tror inte att du har några vänner.

  ReplyDelete
 17. Anonymous11:57 AM

  Vad roligt att äntligen läsa kosntruktiva och intressanta kommentarer på miljonärens blogg, det brukar inte vara vanligt!!

  och apropå driv så håller jag med minna att driv är lika med passion! man brinner och gör det man älskar, eom exempelvis miljonären som brinner för att dra in sina miljoner!

  ReplyDelete
 18. Anonymous1:17 PM

  Få har driv idag, få hade det tidigare. Det är de som har drivet och lyckas som märks. Driv i sig är något du inte kommer långt på. Du måste ha lite tur och vara normalbegåvad. Det som skiljer de som lyckas från de som inte lyckas är en plan för framtiden, den som har en plan på ett år kan endast skörda detta, den som planerar för 10 år kommer att få belöning efter detta, den som planerar för 100 år (sina barnbarn) kommer att lämna över något som barnbarnen är tacksamma för.

  Planera för lång tid och se över era planer med jämna mellanrum så kommer ni snabbt att se en viss förbättring i era liv. Det finns de som lever dag för dag och det märks oftast vilka dessa är, allt sker på infall och oftast slutar det med att inte så mycket blir gjort.

  ReplyDelete
 19. Intressant och bra inlägg!

  Håller med en tidigare kommentar om att drivet är sällsynt nu för tiden men att som den optimist jag är ser jag det som en bra grej, det förbättrar mina förutsättningar.

  Driv är något man kan lära sig om omständigheterna kräver det. Till en del kan man säkert locka fram det utan yttre omständigheter också. Men ett riktigt starkt driv sitter i ens personlighet. Antingen har man alltid varit sån eller så har man alltid bara flutit med.

  ReplyDelete
 20. Anonymous2:48 PM

  Den generation som nu närmar sig 20 har i vissa fall ett gigantiskt driv. De vet att de kan göra i stort sett vad som helst med sina liv, under förutsättningen att de arbetar hårt för det. Jag var bara tvungen att dela med mig av den observationen. 80-talisterna verkar däremot vara något latare överlag.

  ReplyDelete
 21. Anonymous6:31 PM

  Intressant inlägg men framförallt intressanta kommentarer.

  För andra gången på två dygn tänkte jag helt oförskämt tipsa om inlägg från min egen blogg eftersom det är ganska exakt vad som diskuterats här. Har uppenbarligen funderat i samma banor väldigt mycket själv.

  För det första, någon diskuterade, instant gratification och delayed gratification. Jag anser att det är alltför många entreprenörsbloggar som sätter för stort värde på delayed gratification. Är det verkligen värt att toksnåla när man är ung och frisk för att ha miljoner när man är 50? När är egentligen pengarna mest värda för dig? (http://www.uppdig.nu/2009/01/03/nar-ar-pengarna-mest-varda-for-dig/)

  Sen tycker jag att det i Sverige (Stockholm?) ligger alldeles för mycket cred i att resa. Det är en fruktansvärd snobbism bland backpackers och annat. Köpa platt-TV = dåligt, resa till Indien och förverkliga sig själv = bra. Tror båda personlighetstyperna njuter lika mycket av sina investeringar, och ungefär lika mycket att skryta om dem bara det att resenärerna är mer självgoda (http://www.uppdig.nu/2008/02/20/upplevelsesnobbar-och-prylbogar-vilka-ar-varst/).

  Jag vill avsluta hela den här spam-osande kommentaren med att säga att det går att åka till Asien i 6 månader och komma hem rikare, men det har du redan förstått...det gäller bara att ha lite driv :)

  Som sagt, mycket intressant inlägg och intressanta kommentarer.

  ReplyDelete
 22. Anonymous2:59 PM

  Allt kan ses från olika vinklar, men det är ju svårt att hårddraget jämföra genrationer emellan. Skillnaden är väl att omvärlden har förändrat och utgångspunkten förbättrats. Folk jag känner som har rest i nåt år mellan studierna eller jobb har ju oftast jobbat innan för att få råd. Det du säger att mer eller mindre att konsumtionen är fel, men om man har ett driv att jobba ihop pengar för att sedan spendera det på en resa är väl själva drivet inte sämre i sig än när man spara ihop till en lägenhet utan låt etc?

  Vill dock tillägga att din blogg är väldigt intressant att läsa och jag hoppas att alla dina målsättningar nås tillslut! Ha det bra!

  ReplyDelete
 23. Anonymous8:17 PM

  Finns för många småutgifter för "vanliga" människor idag. Ekonomi handlar om förflyttning av resurser. För att bli rik måste man ta pengar från andra (lagligt) eftersom de pengar man har bara är ett värde i förhållande till vad alla andra har. Utan dessa människor som sparar långsiktigt i aktier och tjänar in lika mycket som inflationen har tagit bort skulle många aktiemäklare aldrig bli rika.

  Säger inte att jag har rätt, är ung och oerfaren men hittills har jag tjänat en ansenlig summa pengar på att folk förlorar pengar på finanskrisen... Pengarna måste jue ta vägen någon stans eller hur?

  ReplyDelete
 24. Anonymous7:09 AM

  "Trots att varken han eller hans fru hade tjänat speciellt bra hade dom en lägenhet i stockholm värd ett par miljoner och ..."

  Jag minns tydligt att en lägenhet i Stockholm (Östermalm) kostade 250.000 år 1983 och 370.000 år 1994. Samma lägenhet idag är värd omkring 2.000.000 har jag sett.

  Att köpa en tomtplätt (i närheten av Stockholm) är helt enkelt inte lika lätt idag som förr, och inte heller en lika bra affär. Såg en annons i somras, ett "hus" (snarare en redskapsbod) på en tomt vid havet skulle kosta 1.500.000. Vem har råd att kasta in dessa summor i 25-30 års åldern? År 1983 köpte jag ett hus av en släkting för 30.000 vilket var marknadspris, sålde den något år senare. Men idag är huset och tomtplätten värd helt andra summor.

  Din vän kanske köpte sin bostad och tomt med lånade pengar i början av 1970-talet. Inflationstrycket (var väl upp emot 12% vissa år) gjorde att personen inte behövde betala tillbaka lika mycket i reala termer som summan han hade lånat. Så är det inte idag, och det har nog inte så mycket med 'driv' att göra.

  Nyfiken fråga: jobbar du själv med att doktorera på kvällstid, tränar för Stockholm marathon? Att ha driv behöver inte alls betyda att man går till extrema saker som att bo i tält i ett grustag för att spara pengar, anser jag.

  /A2

  ReplyDelete
 25. Anonymous11:42 AM

  "Jag vill avsluta hela den här spam-osande kommentaren med att säga att det går att åka till Asien i 6 månader och komma hem rikare, men det har du redan förstått...det gäller bara att ha lite driv :)"

  Dagens sanning! Jag har bott i Thailand i snart tre år. Är betydligt rikare nu än vad jag var innan jag åkte. Både i pengar och upplevelser.

  ReplyDelete
 26. Anonymous12:52 PM

  Får man fråga vad du livnär dig på i Thailand? Verkar vara många som flyttar dit och lever livet men vad sjutton försörjer sig folk på? :)

  ReplyDelete
 27. Anonymous7:01 PM

  måste man livnära sig på något i t.ex. thailand då?

  du kan bo rätt schysst för 150kr per natt (dubbelrum). Det motsvarar 4500kr/mån för två personer...
  mat kostar 20kr/måltid och du ska ha 3st/dag dvs. 60kr. 120kr för två pers/dag för mat. För att runda av säger vi 150kr/dag i mat för två pers...

  Summa summarum...9000kr/mån för två pers och 4500kr/mån för en person. På vilket sätt känner du att man måste skaffa en sidoinkomst för att överleva detta leverne i ett par månader?
  med dessa kostnader kan åtminstone jag åka iväg och vara borta i ett antal år.....

  Väljer du ett, för mig, mer självklart resemål som Malaysia så kostar maten betydligt mindre och boendet likaså. Du får allt annat lika i stort sett, minus alla jävla giriga och påfrestande thai som bara vill åt dina stålar...då klarar du dig lätt på ungefär hälften av ovan nämnda summa. Dvs. jag kan lätt vara borta i 10-15år på bara ett par hundra tusen kronor. Herregud, en Mcdonalds meny kostar ju för fan 8-9ringgit (14-18kr beroende på växelkurs mot SEK). Nog fan ska man klara sig alltid. Kyckling och ris kostar ju 4kr...

  Det dyra är flygresan dit...vilket gör det nästa obegripligt att folk åker ner i bara en vecka eller två....

  ReplyDelete
 28. Anonymous10:08 PM

  Begåvningsreserven" Men hur tjänar du pengar menar nog dom andra? Vad jobbar du med? Annars går du bara - om man räknar Cash. Erfarenheter, upplevelser osv det får man men CASHEN det är juh vad denna blogg handlar om. Mvh

  ReplyDelete
 29. Anonymous12:26 PM

  Jag har tänkt mycket på det här med drivkraft och motivation. Jag är bara 19 år men har också märkt att äldre människor verkar ha en annan mentalitet. Den mentaliteten finns kvar i vissa länder i östeuropa. Jag tycker att alla där är så fruktansvärt handlingskraftiga. Istället för resor satsar de pengar på sitt hus..ja huset ser ut som skit ett tag men innan de har fyllt 25 har de ofta ett lånfritt hus. Vem har det i Sverige?

  ReplyDelete
 30. Anonymous2:43 AM

  Alla dessa "klara-sig-10-15-år-i-ett-u-land" beräkningar utgår ju naturligtvis ifrån att landet ifråga inte utvecklas märkbart och att dess prisnivå inte förändras för mycket. Motsvarande SEK9000 i Thailand idag lär förmodligen inte klinga lika högt om 10 år...Men det är klart, finns ju alltid andra u-länder man kan bosätta sig i. Nordkorea någon? :)

  ReplyDelete
 31. Anonymous11:18 AM

  Bra kommentar,
  jag har också tänkt på det där hur många verkar tro att det bara är att spara in lite pengar som får växa här för att sedan kunna dra till Thailand, Malaysia eller annat valfritt "billigare" land. Utan att tänka på att saker och ting kan hända där med.
  Visst, pengarna lär nog räcka längre där om 10-15 år också, men det är nog inte bara att tro att utvecklingen där står stilla.

  ReplyDelete
 32. Anonymous1:29 PM

  Malaysia har ju visionen 2020. Det är det året man ska klassificeras som ett I-land. Malaysia är inte ett U-land idag. Inte heller Thailand. Båda är någonstans mitt i mellan.

  Medan landet utvecklar sig, så står ju din förmögenhet ändå och stampar ränta och avkastning och så länge din avkastning på ditt kapital knäcker inflationen i det aktuella landet så ser jag inte vad problemet är. Jag ser för övrigt inte vad problemet är om t.ex. hotell o matpriserna ökar med 50% på dessa 10år...det är fortfarande billigt...du kan bo där lite kortare bara ;)

  Jag har själv inte denna planen...tro mig. Däremot är jag bra sugen på att någon gång i mitt liv unna mig själv ett riktigt kalasår där jag njuter av livet utan att slänga bort en förmögenhet.

  ReplyDelete
 33. Anonymous10:06 AM

  Jag är en gammal kärring som möter många unga i mitt jobb på en av landets högskolor. Och jag får tyvärr ge dig rätt i att 85% av dem jag möter totalt saknar driv. Jag begriper inte att man vill ta studielån och sedan så fullkomligt spilla sin tid under de 3-4 åren man går sin utbildning. För sedan att beklaga sig över att Högskolan inte har tillhandahållit utbildning som gett personen jobb!!

  Sen är en annan sak att även en gammal tant som jag skulle kunna behöva inspiration och driv för att bättre kunna tillrättalägga för ett bra liv...om inte i slutskedet, så i varje fall i den mognare del av livet - så jag kommer återkomma till dig. Du är en frisk fläkt!
  Skulle gärna vilja länka till din blogg - har själv wordpress och är nybörjare - hur gör man?

  ReplyDelete
 34. Anonymous11:21 AM

  Hahaha ja på högskolan är det rena rama dagis just nu. Alla grupparbeten resulterade i huvudbry för mig varenda gång. Man är tre personer i en grupp. Jag jobbar, tar enstaka råd från en slacker...och ser den tredje göra ingenting.
  66% gör alltså ingenting i stort sett på varje grupparbete.
  Instämmer till fullo.

  Jag tror att man kan göra liknelse mellan högskolan och a-kassa. Många är där för att få stålar o ha gott om fritid. Tar man bara lite poäng genom att glida sig igenom t.ex. grupparbetena och fixar de lätta tentorna...ja då har man ju fixat ett år av studiestöd till.
  Helt korrekt iakttagelse.

  ReplyDelete
 35. Anonymous11:45 AM

  Det är väl tur att människor är olika, och ser olika mening med livet.

  Jag kan bli lika imponerad och fascinerad av en karaktär som Paradis-Oskar i Rasmus på Luffen (instant gratification, minst sagt) som den käre blogg-författaren Miljonären (lite mer long-term gratification...).


  Jag tror det också kan vara vettigt att spendera lite tid med äldre människor - de som verkligen har kämpat, käkat barkbröd och druckit sumpkaffe under andra världskriget. När är livet bäst att levas - lite i taget, eller bättre och bättre dag för dag?

  ReplyDelete
 36. Anonymous3:49 PM

  För er som saknar driv kan jag rekommendera ADHD + Ritalin...

  ReplyDelete
 37. Anonymous5:32 PM

  Detta är riktigt bra artikel.

  Hittar man tillräckligt bra motivation så kommer Drivet.

  ReplyDelete
 38. Anonymous10:10 AM

  [url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx/][img]http://i048.radikal.ru/0910/57/9a759e833d4a.jpg[/img][/url]

  10608 movies of premium DVD quality

  We hold thousands of the hottest movies you've been waiting to supervise! And they're now available in Hi-Def!
  These movies are playable on most viewing devices including iPod, PDA (HandHelds), PC, DVD & DivX players.
  There are absolutely no limits. Download as much as you require with incredibly weighty speeds. No additional software is required!
  Unreservedly click on a tie-up, download a movie and watch it on your favorite player.

  [size=4][url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx]Sign Up[/url] today and forget about buying or renting DVDs offline. [/size]


  [url=http://movies.aoaoaxxx.ru/][img]http://i038.radikal.ru/0910/6d/1c3f50e4ddf0.jpg[/img][/url]

  [url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx][b]TOP 40 BEST Movies:[/b][/url]
  How the West Was Fun
  In a Dark Place
  Invisible, The
  Left for Dead
  Hook
  Doubt
  Big Momma's House 2
  Disturbia
  Dragon Hunters
  Lord of the Rings: The Return of the King, The
  Sicko
  Caribbean Mystery, A
  Facing the Giants
  Mirrors
  Nacho Libre
  Dynamite Warrior
  Man About Town
  Enchanted
  Airplane II: The Sequel
  Just Add Water
  Hells Angels on Wheels
  Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
  My Cousin Vinny
  Flight of the Living Dead: Outbreak on a Plane
  Spider Woman, The
  Illusionist, The
  Bandidas
  Is Anybody There?
  Eragon
  House of Fear, The


  [url=http://community.v2home.co.uk/members/rashidaashukin65.aspx]Swing Vote [/url]
  [url=http://bounci.tv/members/anzhelabolshin6.aspx]Invincible [/url]
  [url=http://labnet.cc.isel.ipl.pt/members/ilijatrepov21.aspx]Born on the Fourth of July [/url]
  [url=http://james-e-morris.com/csjem/members/evgenijkrivoshe.aspx]Phantasm IV: Oblivion [/url]
  [url=http://askmecode.com/members/suhajljakuvikin.aspx]Into the Wild [/url]
  [url=http://tamerfarag.com/members/nuzarprohorenk.aspx]Broken Windows [/url]
  [url=http://airlinemanpower.com/communityserver/members/rustamsavastee.aspx]Gentlemen Prefer Blondes [/url]
  [url=http://forums.quark.com/members/fridaljakov54.aspx]Exit Wounds [/url]
  [url=http://freewebhostingtipsonline.com/members/nasihzhemchuzhnij.aspx]Omen, The [/url]
  [url=http://novinewcomers.com/members/nimaatgaveshin4.aspx]Sharpe's Challenge [/url]

  ReplyDelete
 39. Anonymous4:07 AM

  Hello,

  I have a message for the webmaster/admin here at miljonar.blogspot.com.

  May I use part of the information from this post above if I give a link back to your site?

  Thanks,
  Thomas

  ReplyDelete
 40. Anonymous11:09 AM

  [url=http://buyxanax860.webs.com/]buy xanax bars no prescription[/url]
  [url=http://buyxanax209.webs.com/]can you buy xanax jamaica[/url]
  [url=http://buyxanax975.webs.com/]buy xanax ireland online[/url]
  [url=http://buyxanax859.webs.com/]order xanax mail[/url]
  [url=http://buyxanax872.webs.com/]buy dog xanax[/url]
  [url=http://buyxanax948.webs.com/]buy xanax alprazolam[/url]
  [url=http://buyxanax117.webs.com/]where can i order xanax online[/url]
  [url=http://buyxanax450.webs.com/]buy alprazolam online india[/url]
  [url=http://buyxanax642.webs.com/]best place order xanax online[/url]
  [url=http://buyxanax280.webs.com]where to buy xanax forum[/url]
  [url=http://buyxanax780.webs.com/]order xanax overnight online[/url]
  [url=http://buyxanax216.webs.com/]buy xanax online legitimate[/url]
  [url=http://buyxanax207.webs.com/]xanax you buy online real[/url]

  ReplyDelete
 41. Anonymous11:49 AM

  [url=http://buyxanax860.webs.com/]order generic xanax[/url]
  [url=http://buyxanax209.webs.com/]buy xanax without script[/url]
  [url=http://buyxanax975.webs.com/]buy alprazolam online cheap[/url]
  [url=http://buyxanax859.webs.com/]fake xanax bars gg249[/url]
  [url=http://buyxanax872.webs.com/]buy xanax online with mastercard[/url]
  [url=http://buyxanax948.webs.com/]order upjohn xanax[/url]
  [url=http://buyxanax117.webs.com/]buy xanax online with paypal[/url]
  [url=http://buyxanax450.webs.com/]order xanax bars online[/url]
  [url=http://buyxanax642.webs.com/]order xanax cheap[/url]
  [url=http://buyxanax280.webs.com]order xanax no prescription overnight[/url]
  [url=http://buyxanax780.webs.com/]buy synthetic xanax[/url]
  [url=http://buyxanax216.webs.com/]buy xanax from uk[/url]
  [url=http://buyxanax207.webs.com/]purchase xanax online legally[/url]

  ReplyDelete
 42. Anonymous10:50 AM

  top [url=http://www.001casino.com/]free casino bonus[/url] check the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]casino[/url] manumitted no consign bonus at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]casino
  [/url].

  ReplyDelete
 43. Anonymous6:18 AM

  |
  |
  Or else, numerous colorFul charms beaFs like blue beaFs, pink beaFs, purple beaFs, reF beaFs etc. are very pretty. It is possible to pick various colorFul beaFs For your jewelleries.. The FiamonF engagement rings are attractive anF they involve a romantic appeal For impressing all women. That's why, the FiamonF engagement rings are maFe available in the vast assortment [url=http://www.germanylovelv.com/]Louis Vuitton Outlet/[/url]
  select From. Engagement rings oF three stone FiamonF come in the category oF the one oF a kinF quality anF creations anF they are reaFily available on various on-line anF oFFline jewelry suppliers.However, some like printer ink or copier staples tenF to be more important. They get a while [url=http://www.germanylovelv.com/]Louis Vuitton Outlet[/url]
  procure anF price extra, anF From time to time there insuFFicient stock generates wonFerFul problem. . It is the year oF Festivals as well as the hottest pageant oF InFia is Fiwali. Men anF women From all caste anF creeF celebrate this pageant with terriFic pomp anF present. Throughout the competition season inFiviFuals aFore [url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
  shop anF proviFes presents http://www.germanylovelv.com/
  their loveF one[url=http://www.germanylovelv.com/]Louis Vuitton Outlet[/url]

  ReplyDelete
 44. Anonymous9:35 PM

  [url=http://saclongchampa.blinkweb.com/]sacs longchamp[/url] The ultimate sequence at present is the handbags Australia. The Australian choice of females purses are usually frequent for the finest merchandise used to make the bag. Here thus the cost number plays an important part. If you're ok with spending a pretty penny for this style Online Cheapest Mulberry Dan Nautral Leather Messenger Bag Brown for Men,Our Mulberry outlet store is one of the best Mulberry outlet online. of bag, Bottega Veneta has the Intrecciato, a basket-woven leather hobo, available. Hobo bags are everywhere and in any pattern, size, and color imaginable. If you're a follower of trends, consider the fringe-detail Aldo Marcetelli bag for under $50.
  [url=http://longchampsoldesa.blog.fc2blog.net/]sac longchamp[/url] I'm having a love affair with linen. There's a linen covered couch in my den that is understated and relaxing. I've got linen clothes that are breathable and they become even softer and more comfortable Shop discount Highly Appreciated Mulberry Women's East West Bayswater Printed Leather Shoulder Brown Bag and handbags from our Mulberry outlet UK store, all kinds of Mulberry ON SALE NOW! over time. The main attraction in Duluth, Minnesota, is its natural scenery. Lush forests and a splendid lake that plays host to a range of recreational activities surround the city. Hundreds of nature enthusiasts and adventure seekers flock every year to Lake Superior, the largest of the Great Lakes and one of the largest lakes in the world.
  [url=http://longchampsoldesa.webs.com/]sacs longchamp[/url] In keeping bags, they must end up being purged after which it filled once again with paper or percolate wrap to be able to preserve their very own shape. Metallic parts might be wrapped in acidity-free tissues paper to guard against oxidation. The whole bag will then be encased in a cushion situation in order to avoid dust.. The HID protocol makes implementation of devices very simple. Devices define their data packets and then present a "HID descriptor" to the host. The HID descriptor is a hard Mulberry Luggage Bag online store sale Mulberry Women's Bayswater Leather Clutch Light Coffee Bag outlet sale coded array of bytes that describe the device's data packets.. A lot of these excellent good sized decide on product are produced just by pro player carpenters. Additionally, a lot of these bags are constructed with just the preferred top quality options. Primary Louis Vuitton product, nothing like that pretend Louie Vuitton bags, are available in several modifications together with shades., these sophisticated and many highly sought after..

  ReplyDelete
 45. Anonymous11:41 PM

  Amazing! This blog looks just like my old one! It's on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

  My homepage :: sleep disorders

  ReplyDelete
 46. Anonymous1:12 AM

  Thanks for the marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great author.
  I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back sometime soon.
  I want to encourage you to definitely continue your great writing, have a nice evening!


  My web blog ... accupril mechanism of action

  ReplyDelete
 47. Anonymous1:42 AM

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Look at my web site: hgh releaser

  ReplyDelete
 48. Anonymous4:15 AM

  Since the admin of this website is working, no hesitation very quickly it
  will be well-known, due to its feature contents.

  Also visit my page: herbal treatment for premature ejaculation

  ReplyDelete
 49. Anonymous11:58 AM

  Thе write-up hаs cоnfirmed necessaгy to myѕelf.

  It’s really hеlpful and yοu are certainly quitе knоwledgeable іn this fіeld.

  You pоsѕesѕ eхрosed my
  sight to be able tο numerous thoughtѕ about this specific
  subject matter uѕing іntriquing, nοtable and soliԁ сοntent.
  My web blog ... ativan online

  ReplyDelete
 50. Anonymous5:26 AM

  Appreciation to my father who told me concerning this web site,
  this web site is in fact remarkable.

  Feel free to visit my web blog :: male enhancement

  ReplyDelete
 51. Anonymous9:54 AM

  Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your blog posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same
  subjects? Thanks for your time!

  Look at my site genf20 plus

  ReplyDelete
 52. Anonymous5:08 PM

  Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply cool and i could assume you're an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  my page; maximum results

  ReplyDelete
 53. Anonymous6:11 PM

  bookmarked!!, I like your website!

  My site :: nail fungi

  ReplyDelete
 54. Anonymous4:03 AM

  Wow, amazing weblog structure! How lengthy have you been running a blog
  for? you made blogging glance easy. The entire glance of your
  web site is fantastic, let alone the content!

  My page :: breast actives

  ReplyDelete
 55. Anonymous7:35 AM

  continuously i used to read smaller articles or reviews which as well clear their motive,
  and that is also happening with this article which I am reading here.


  my weblog ... super african mango

  ReplyDelete
 56. Anonymous10:47 PM

  If some one needs to be updated with most up-to-date technologies then he
  must be visit this web site and be up to date daily.


  Here is my webpage ... acai Berries and weight loss

  ReplyDelete
 57. Anonymous4:07 AM

  Everyone loves it whenever people get together and share opinions.
  Great site, stick with it!

  My page :: buy semenax

  ReplyDelete
 58. Anonymous10:32 AM

  [url=http://is.gd/EcKOCp][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
  [url=http://archive.org/details/sausatoha]Bloco De Telefones Celulares De Spyware[/url] [url=http://archive.org/details/irdytoohpa] Mobiele Telefoon Spion Programma Gratis Downloaden [/url] [url=http://archive.org/details/statunbuichu] Cell Phone Spy Utan Tillgang Till Mottagartelefonen [/url] [url=http://archive.org/details/imbercasu] Mobiele Telefoon Spion Programma 's [/url] http://archive.org/details/prosneslini Kostenlose Handy-Spion-Freeware-download software livre para a localizacao de telefone celular de rastreamento telephones espion cell phone spy gratis nedladdning nokia Telechargement gratuit de telephone espion
  Spy Kids 4 2011 Wiki
  Espiao De Mensagem De Texto Do Telefone Movel
  http://www.japannewstoday.com/?p=3137#comment-29568 http://trombonemusic.co.uk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18709 telefon trackers som fungerar Spyware Handy SMS-Nachrichten mobiele telefoon spion iphone 4g como localizar um iphone perdido 4s
  [url=http://latinforyou.webs.com/apps/profile/109034678/]Trouver Mon Telephone Portable Avec Gps[/url] [url=http://archive.org/details/quonotemi] Melhor Aplicativo De Camera Do Espiao Iphone [/url] [url=http://archive.org/details/carpholice] Kostenlose Spy-Tools Fur Mobiltelefone [/url] http://archive.org/details/probonenthrom Spy kids 2 jeu a boire Spy call recorder for samsung mobile gratis installation a distance mobile phone spy software ???????Handy Gps-Tracking-Technologie Spy kids 4 film-imdb drahtlose Spion Gsm Sim-Karte Telefon Gerat Ohr Fehler

  ReplyDelete
 59. Anonymous10:32 AM

  [url=http://is.gd/EcKOCp][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
  [url=http://archive.org/details/sausatoha]Bloco De Telefones Celulares De Spyware[/url] [url=http://archive.org/details/irdytoohpa] Mobiele Telefoon Spion Programma Gratis Downloaden [/url] [url=http://archive.org/details/statunbuichu] Cell Phone Spy Utan Tillgang Till Mottagartelefonen [/url] [url=http://archive.org/details/imbercasu] Mobiele Telefoon Spion Programma 's [/url] http://archive.org/details/prosneslini Kostenlose Handy-Spion-Freeware-download software livre para a localizacao de telefone celular de rastreamento telephones espion cell phone spy gratis nedladdning nokia Telechargement gratuit de telephone espion
  Spy Kids 4 2011 Wiki
  Espiao De Mensagem De Texto Do Telefone Movel
  http://www.japannewstoday.com/?p=3137#comment-29568 http://trombonemusic.co.uk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18709 telefon trackers som fungerar Spyware Handy SMS-Nachrichten mobiele telefoon spion iphone 4g como localizar um iphone perdido 4s
  [url=http://latinforyou.webs.com/apps/profile/109034678/]Trouver Mon Telephone Portable Avec Gps[/url] [url=http://archive.org/details/quonotemi] Melhor Aplicativo De Camera Do Espiao Iphone [/url] [url=http://archive.org/details/carpholice] Kostenlose Spy-Tools Fur Mobiltelefone [/url] http://archive.org/details/probonenthrom Spy kids 2 jeu a boire Spy call recorder for samsung mobile gratis installation a distance mobile phone spy software ???????Handy Gps-Tracking-Technologie Spy kids 4 film-imdb drahtlose Spion Gsm Sim-Karte Telefon Gerat Ohr Fehler

  ReplyDelete
 60. Anonymous10:32 AM

  [url=http://is.gd/EcKOCp][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
  [url=http://archive.org/details/sausatoha]Bloco De Telefones Celulares De Spyware[/url] [url=http://archive.org/details/irdytoohpa] Mobiele Telefoon Spion Programma Gratis Downloaden [/url] [url=http://archive.org/details/statunbuichu] Cell Phone Spy Utan Tillgang Till Mottagartelefonen [/url] [url=http://archive.org/details/imbercasu] Mobiele Telefoon Spion Programma 's [/url] http://archive.org/details/prosneslini Kostenlose Handy-Spion-Freeware-download software livre para a localizacao de telefone celular de rastreamento telephones espion cell phone spy gratis nedladdning nokia Telechargement gratuit de telephone espion
  Spy Kids 4 2011 Wiki
  Espiao De Mensagem De Texto Do Telefone Movel
  http://www.japannewstoday.com/?p=3137#comment-29568 http://trombonemusic.co.uk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18709 telefon trackers som fungerar Spyware Handy SMS-Nachrichten mobiele telefoon spion iphone 4g como localizar um iphone perdido 4s
  [url=http://latinforyou.webs.com/apps/profile/109034678/]Trouver Mon Telephone Portable Avec Gps[/url] [url=http://archive.org/details/quonotemi] Melhor Aplicativo De Camera Do Espiao Iphone [/url] [url=http://archive.org/details/carpholice] Kostenlose Spy-Tools Fur Mobiltelefone [/url] http://archive.org/details/probonenthrom Spy kids 2 jeu a boire Spy call recorder for samsung mobile gratis installation a distance mobile phone spy software ???????Handy Gps-Tracking-Technologie Spy kids 4 film-imdb drahtlose Spion Gsm Sim-Karte Telefon Gerat Ohr Fehler

  ReplyDelete
 61. Anonymous10:32 AM

  [url=http://is.gd/EcKOCp][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
  [url=http://archive.org/details/sausatoha]Bloco De Telefones Celulares De Spyware[/url] [url=http://archive.org/details/irdytoohpa] Mobiele Telefoon Spion Programma Gratis Downloaden [/url] [url=http://archive.org/details/statunbuichu] Cell Phone Spy Utan Tillgang Till Mottagartelefonen [/url] [url=http://archive.org/details/imbercasu] Mobiele Telefoon Spion Programma 's [/url] http://archive.org/details/prosneslini Kostenlose Handy-Spion-Freeware-download software livre para a localizacao de telefone celular de rastreamento telephones espion cell phone spy gratis nedladdning nokia Telechargement gratuit de telephone espion
  Spy Kids 4 2011 Wiki
  Espiao De Mensagem De Texto Do Telefone Movel
  http://www.japannewstoday.com/?p=3137#comment-29568 http://trombonemusic.co.uk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18709 telefon trackers som fungerar Spyware Handy SMS-Nachrichten mobiele telefoon spion iphone 4g como localizar um iphone perdido 4s
  [url=http://latinforyou.webs.com/apps/profile/109034678/]Trouver Mon Telephone Portable Avec Gps[/url] [url=http://archive.org/details/quonotemi] Melhor Aplicativo De Camera Do Espiao Iphone [/url] [url=http://archive.org/details/carpholice] Kostenlose Spy-Tools Fur Mobiltelefone [/url] http://archive.org/details/probonenthrom Spy kids 2 jeu a boire Spy call recorder for samsung mobile gratis installation a distance mobile phone spy software ???????Handy Gps-Tracking-Technologie Spy kids 4 film-imdb drahtlose Spion Gsm Sim-Karte Telefon Gerat Ohr Fehler

  ReplyDelete
 62. Anonymous10:32 AM

  [url=http://is.gd/EcKOCp][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
  [url=http://archive.org/details/sausatoha]Bloco De Telefones Celulares De Spyware[/url] [url=http://archive.org/details/irdytoohpa] Mobiele Telefoon Spion Programma Gratis Downloaden [/url] [url=http://archive.org/details/statunbuichu] Cell Phone Spy Utan Tillgang Till Mottagartelefonen [/url] [url=http://archive.org/details/imbercasu] Mobiele Telefoon Spion Programma 's [/url] http://archive.org/details/prosneslini Kostenlose Handy-Spion-Freeware-download software livre para a localizacao de telefone celular de rastreamento telephones espion cell phone spy gratis nedladdning nokia Telechargement gratuit de telephone espion
  Spy Kids 4 2011 Wiki
  Espiao De Mensagem De Texto Do Telefone Movel
  http://www.japannewstoday.com/?p=3137#comment-29568 http://trombonemusic.co.uk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18709 telefon trackers som fungerar Spyware Handy SMS-Nachrichten mobiele telefoon spion iphone 4g como localizar um iphone perdido 4s
  [url=http://latinforyou.webs.com/apps/profile/109034678/]Trouver Mon Telephone Portable Avec Gps[/url] [url=http://archive.org/details/quonotemi] Melhor Aplicativo De Camera Do Espiao Iphone [/url] [url=http://archive.org/details/carpholice] Kostenlose Spy-Tools Fur Mobiltelefone [/url] http://archive.org/details/probonenthrom Spy kids 2 jeu a boire Spy call recorder for samsung mobile gratis installation a distance mobile phone spy software ???????Handy Gps-Tracking-Technologie Spy kids 4 film-imdb drahtlose Spion Gsm Sim-Karte Telefon Gerat Ohr Fehler

  ReplyDelete
 63. Anonymous10:32 AM

  [url=http://is.gd/EcKOCp][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
  [url=http://archive.org/details/sausatoha]Bloco De Telefones Celulares De Spyware[/url] [url=http://archive.org/details/irdytoohpa] Mobiele Telefoon Spion Programma Gratis Downloaden [/url] [url=http://archive.org/details/statunbuichu] Cell Phone Spy Utan Tillgang Till Mottagartelefonen [/url] [url=http://archive.org/details/imbercasu] Mobiele Telefoon Spion Programma 's [/url] http://archive.org/details/prosneslini Kostenlose Handy-Spion-Freeware-download software livre para a localizacao de telefone celular de rastreamento telephones espion cell phone spy gratis nedladdning nokia Telechargement gratuit de telephone espion
  Spy Kids 4 2011 Wiki
  Espiao De Mensagem De Texto Do Telefone Movel
  http://www.japannewstoday.com/?p=3137#comment-29568 http://trombonemusic.co.uk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18709 telefon trackers som fungerar Spyware Handy SMS-Nachrichten mobiele telefoon spion iphone 4g como localizar um iphone perdido 4s
  [url=http://latinforyou.webs.com/apps/profile/109034678/]Trouver Mon Telephone Portable Avec Gps[/url] [url=http://archive.org/details/quonotemi] Melhor Aplicativo De Camera Do Espiao Iphone [/url] [url=http://archive.org/details/carpholice] Kostenlose Spy-Tools Fur Mobiltelefone [/url] http://archive.org/details/probonenthrom Spy kids 2 jeu a boire Spy call recorder for samsung mobile gratis installation a distance mobile phone spy software ???????Handy Gps-Tracking-Technologie Spy kids 4 film-imdb drahtlose Spion Gsm Sim-Karte Telefon Gerat Ohr Fehler

  ReplyDelete
 64. Anonymous10:32 AM

  [url=http://is.gd/EcKOCp][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
  [url=http://archive.org/details/sausatoha]Bloco De Telefones Celulares De Spyware[/url] [url=http://archive.org/details/irdytoohpa] Mobiele Telefoon Spion Programma Gratis Downloaden [/url] [url=http://archive.org/details/statunbuichu] Cell Phone Spy Utan Tillgang Till Mottagartelefonen [/url] [url=http://archive.org/details/imbercasu] Mobiele Telefoon Spion Programma 's [/url] http://archive.org/details/prosneslini Kostenlose Handy-Spion-Freeware-download software livre para a localizacao de telefone celular de rastreamento telephones espion cell phone spy gratis nedladdning nokia Telechargement gratuit de telephone espion
  Spy Kids 4 2011 Wiki
  Espiao De Mensagem De Texto Do Telefone Movel
  http://www.japannewstoday.com/?p=3137#comment-29568 http://trombonemusic.co.uk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18709 telefon trackers som fungerar Spyware Handy SMS-Nachrichten mobiele telefoon spion iphone 4g como localizar um iphone perdido 4s
  [url=http://latinforyou.webs.com/apps/profile/109034678/]Trouver Mon Telephone Portable Avec Gps[/url] [url=http://archive.org/details/quonotemi] Melhor Aplicativo De Camera Do Espiao Iphone [/url] [url=http://archive.org/details/carpholice] Kostenlose Spy-Tools Fur Mobiltelefone [/url] http://archive.org/details/probonenthrom Spy kids 2 jeu a boire Spy call recorder for samsung mobile gratis installation a distance mobile phone spy software ???????Handy Gps-Tracking-Technologie Spy kids 4 film-imdb drahtlose Spion Gsm Sim-Karte Telefon Gerat Ohr Fehler

  ReplyDelete
 65. Anonymous10:32 AM

  [url=http://is.gd/EcKOCp][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
  [url=http://archive.org/details/sausatoha]Bloco De Telefones Celulares De Spyware[/url] [url=http://archive.org/details/irdytoohpa] Mobiele Telefoon Spion Programma Gratis Downloaden [/url] [url=http://archive.org/details/statunbuichu] Cell Phone Spy Utan Tillgang Till Mottagartelefonen [/url] [url=http://archive.org/details/imbercasu] Mobiele Telefoon Spion Programma 's [/url] http://archive.org/details/prosneslini Kostenlose Handy-Spion-Freeware-download software livre para a localizacao de telefone celular de rastreamento telephones espion cell phone spy gratis nedladdning nokia Telechargement gratuit de telephone espion
  Spy Kids 4 2011 Wiki
  Espiao De Mensagem De Texto Do Telefone Movel
  http://www.japannewstoday.com/?p=3137#comment-29568 http://trombonemusic.co.uk/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=18709 telefon trackers som fungerar Spyware Handy SMS-Nachrichten mobiele telefoon spion iphone 4g como localizar um iphone perdido 4s
  [url=http://latinforyou.webs.com/apps/profile/109034678/]Trouver Mon Telephone Portable Avec Gps[/url] [url=http://archive.org/details/quonotemi] Melhor Aplicativo De Camera Do Espiao Iphone [/url] [url=http://archive.org/details/carpholice] Kostenlose Spy-Tools Fur Mobiltelefone [/url] http://archive.org/details/probonenthrom Spy kids 2 jeu a boire Spy call recorder for samsung mobile gratis installation a distance mobile phone spy software ???????Handy Gps-Tracking-Technologie Spy kids 4 film-imdb drahtlose Spion Gsm Sim-Karte Telefon Gerat Ohr Fehler

  ReplyDelete
 66. Anonymous12:18 PM

  Awesome post.

  Feel free to visit my web blog varsity letterman jackets

  ReplyDelete
 67. Anonymous11:43 AM

  It's awesome to visit this web site and reading the views of all mates concerning this post, while I am also eager of getting experience.

  my web-site :: hotmail email directory

  ReplyDelete