Saturday, January 17, 2009

Månadsrapport

Fick som sagt min bästa lön hittills i livet i slutet av december då jag låg ute med en del pengar för utlägg + övertid och traktamente. Förde också över ett par tusen för plusgirokontot jag har till min enskilda firma (sen har jag fått en faktura betald så det kontot har fyllts på igen efter detta). Det gjorde att jag första veckan i januari kunde fylla på min kapitalförsäkring med ytterligare aktier i SCA. Köpte för lite under 15.000 kr.

Den del av aktieportföljen som jag lånade 100.000 kr till för att köpa Mekonomen, H&M och Kungsleden är nu värd en bra bit över 115.000 kr. Tillsammans med tidigare köp under 2008 och januaris köp i SCA så börjar nu aktieporföljens totala värde bli en ganska stor andel av min total. Mycket tack vare bloggen och dess kommentarer har jag växlat ifrån fonder till aktier till en viss del. Även om jag även i framtiden tror mycket på tillväxtmarknaderna och kommer fortsätta månadsspara i fonder i dessa länder. Men målet är att göra ca 2 aktieköp på 10-15.000 kr per år. Så innan semestern ska jag äga minst en aktie till är tanken. För tidigt att bestämma redan nu, men en bankaktie kanske skulle ge bra bredd till mina nuvarande aktier...

I övrigt inga stora svängningar, fortsätter betala av på lånet kopplat till aktieköpen. Även om räntekostnaden på det lånet börjar bli väldigt låg måste jag hålla fast vid strategin att betala av det lånet med pengar jag annars skulle månadssparat. Köpte också lite nya fondandelar som vanligt. Fonderna backade totalt sett lite senaste månaden, men nya köpet täckte nedgången iaf.

Tog alltså lite mindre än 2 år att dubbla kapitalet från 320.000 kr. Då var lägenhetens värde kraftigt underskattad i början, då jag inte hade så bra koll på marknadsvärdet då. Men är ändå hyffsat nöjd att jag lyckats öka nettoförmögenheten med ca 13.000 kr i månaden i snitt under 2 år, samtidigt som börsen gått väldigt dåligt.

25 comments:

 1. Anonymous12:46 AM

  Några tankar på vilken bankaktie det kan bli?

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:58 AM

  Jag tänkte haussa energy trusts i kandada. Dessa delar ut en gång per månad vilket bör ge en bra ränta-på-ränta-effekt.

  http://cornubot.blogspot.com/2008/10/dividends-dont-lie.html

  ReplyDelete
 3. CashaUpp: Eftersom det är runt 5 månader kvar tills jag får ihop pengar till nästa aktieköp så är det för tidigt att säga vilken aktie det kan bli.

  Men jag är sugen på många bolag förutom banker, skulle gärna köpa tex Industrivärden, ABB, Scania och Black Earth Farming på dagens nivåer om jag hittade 100 000 kr på gatan. Dock inte villig att öka min belåning för tillfället för att köpa dessa aktier. Så långt ifrån säkert att det blir en bank frammåt sommaren.

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:09 PM

  Bank är högrisk just nu...Vid sommaren har du givetvis fått läsa om årsrapporterna den 10-12 feb...för de KAN BLI svettig läsning för alla aktieägare.

  En fråga. Varför köper du inte Avanza Zero? En gratis indexfond...Säg att börsen ökar 10% iår, ja då har givetvis indexfonden gått upp lika mkt, utan någon kostnad. Det ser jag som ett lågriskalternativ i jämförelse med att dunka in stålar i en bankaktie...fördelen med avanza zero är att det inte kostar något courtage och du kan månadsspara...

  Jävligt strongt att öka nettoförmögenheten med 13000 varje månad i 2år, under en kraftigt fallande börs. Har själv inte alls lyckats med det, men då har jag ju inte extremsparat heller...hahaha
  Jag har väl ökat 100-120 000 iår ungefär, men då har jag också "spelat bort" 45000kr på aktier...har bränt mig rejält nu och kikar gärna på indexfonder för att dra ner risken.

  ReplyDelete
 5. Anonymous5:37 PM

  13k/månad i sparande är imponerande. Vore intressant att höra vilken procent av inkomsten du ligger på i sparande varje månad också... Själv har jag snittat 66,4% det senaste året och mer skall det bli :-)

  /A

  ReplyDelete
 6. Begåvningsreserven: Jag sparar i Avanza Zero. Det är en av de fasta fonderna i mitt månadsspar.

  Anonym: Har nog sparat lite mer än 13 k per månad i snitt (vet faktiskt inte exakt). Och sen har lägenhetens värde ökat och fonderna minskat. Vilket gjort att totalen motsvarar 13 k per månad.

  Skulle tro att jag sparar ca 75% av nettoinkomsten om man räknar ihop lön och enskilda firman. I runda slängar sparar jag nog 15 av 20.000 per månad i snitt. Men som sagt har inte räknat på det i detalj.

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:18 PM

  Miljonaren,

  i din månadsrapport visar du hur du gått från 320k till 640k på 2 år. Sedan säger du att du sparar 13000 per månad.

  Din ökning av din "nettoförmögenhet" är i princip lika med det belopp du har sparat. Det vill säga att din avkastning på kapital är i stort sett 0%.

  Det enda detta betyder är att du hade en bra början under boom-året 2007 och ett dåligt 2008, precis som oss andra.

  Det enda imponerande är att du kan spara 13000 kr när du tjänar så dåligt.

  Varför inte sätta en rubbet på ett sparkonto som ger 3% ränta, så slipper du all risk och det finns inte heller någon kommission?

  ReplyDelete
 8. Anonym: Jag har aldrig påstått att jag har haft någon imponerande utveckling på mitt fondsparande sista halvan av 2007 och 2008.

  Jag tror min lägenhet, mina aktier och mina aktiefonder kommer ge mer än 3% avkastning i genomsnitt per år. För att ta del av denna möjlighet måste jag utsätta mig för viss risk.

  Hoppas det var svar på dina funderingar.

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:26 AM

  hej,

  ursäkta jag räknade fel, så här skulle det vara:

  Du sparar 13000 kr per månad i 2 år
  Nettosparande: 320000
  Detta är lika stort som ökningen i din nettoförmögenhet.

  Dock så har du ökat lägenheten med 55000 och ökat skulderna med 65000.

  Detta innebär att din du i helheten har haft en negativ avkastning på ditt sparande! Det hade varit bättre att inte låna några pengar alls och sätta in allt på ett bankkonto!

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:48 AM

  Han förklarade precis att han tror han kan få mer än 3% avkastning. Precis ovanför din kommentar om du hade orkat läst det.

  För tillfället ligger han inte på det. Men hans sparhorisont är längre än två år. Och därmed tar han en högre risk. Det innebär att det kommer tillfällen när han kommer ha en negativ avkastning. Dessa två åren har varit ett sådant tillfälle.

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:11 PM

  Om att det hade varit bättre att ha pengarna på banken med 3% ränta: Kunde du inte ha berättat det för oss för ett år sen, INNAN börsen rasade?

  Din kommentar är annars lika konstruktiv som att den 12 september säga till någon som jobbade i WTC under 11 sept. 2001 att "kunde du inte ha stannat hemma igår istället?".

  ReplyDelete
 12. Anonymous7:00 PM

  Synd att miljonären kommenterar sina egna andras inlägg anonymt när han får mothugg!

  (ser din IP address :-)

  ReplyDelete
 13. Tror du jag skrivit ett enda inlägg under annat namn än mitt eget så verkar det inte som du kan se IP-adresserna.

  Fast det är klart, i detta fall hade jag verkligen behövt hjälp för att motbevisa att det bästa man kan göra är att placera till 3%avkastning per år.

  ReplyDelete
 14. Anonymous5:56 PM

  Miljonären varför köper du aktier i SCA? Jag kan tipsa dig om att man kommer få betydande kreditförluster och nästa rapport blir inte så rolig enligt en kontakt jag har, som har stor insyn i företaget. Kreditförlusterna beror på att flera företag man levererat produkter till gått i KK.

  ReplyDelete
 15. Anonymous9:33 PM

  hej!
  jag spara själv ganska mkt tycker jag iaf mellan 35-60% av min inkomst men samtidigt är jag ute o resor o hittar på andra nöje. . Det jag undrar är om du aldrig gör något sånt själv ?? det låter inte som det.. o om inte tror du inte du går miste om mkt roligt i ditt liv fram tills du är 40 ???

  ReplyDelete
 16. Anonym1: Jag tror SCA är en bra aktie på sikt, med bra historik på direktavkastningen och med stora tillgångar i form av skog. Dvs reella värden. Sen får vi se om det blir bra eller dåligt...

  Anonym2: Jag är inte rädd för att gå miste om mycket roligt. Det roligaste jag vet är nämligen att spara.

  ReplyDelete
 17. Anonymous8:02 PM

  Sparar du något annat då miljonären? Tepåsar t.ex...

  ReplyDelete
 18. Anonymous9:24 AM

  Du är på rätt väg miljonären.
  Kan inte hitta något fel med dina investeringar.
  Jag investerar själv ungefär lika som du.

  Om du vann på lotto 500.000 kr idag, hur skulle du investera dessa nu? Jag antar att du skulle köpa aktier för hela summan, eftersom det är ju gratis pengar du fick. Så jag undrar vilka aktier skulle du köpa, vilka är dina favoriter? Cirka 5 sticken, 100k i varje aktie.

  Tacksam för ditt svar.

  ReplyDelete
 19. Anonymous2:50 PM

  tror du att pengar är allt eller? tönt!

  ReplyDelete
 20. Anonymous3:25 PM

  Jag är 19, och miljonär. Arv, serru. Det är så man gör det.

  ReplyDelete
 21. Begåvningsreserven: Nej sparar inget annat. Men tror att det är liknande mekanismer som gör att jag är besatt av att spara pengar som när vissa andra samlar på frimärken eller leksaksfigurer.

  Investerare: Skulle spara ca 200.000 i aktier omgående. Vet inte exakt vilka men kanske Swedbank, H&M, ABB, BEF och VOLVO.

  Sen skulle jag öka mitt månadssparande i BRIC-fonder med 20000 i månaden kommande 10 månader.

  Sen köpa aktier för 100 000 kr till i sommar.

  Näthataren: Pengar är inte allt. Det är så mycket mer än så!

  Anonym: Jag har mitt arv kvar att ta ut. Känns bra det också.

  ReplyDelete
 22. Anonymous6:36 PM

  Usch, kapitalförsäkring låter onödigt kostsamt.

  ReplyDelete
 23. Det här är så oerhört dumt. Lev för i helvete, du har ingen användning av pengar som ligger på hög. Och ditt aktiesparande är under all kritik. Det är det dummaste jag hört att låna till aktieköp.

  Nåväl, lycka till med det du håller på med, men du borde se upp ordentligt med aktiemarknaden och kanske omplacera lite.

  ReplyDelete
 24. Anonymous4:07 PM

  Oerhört dumt att räkna lägenheten som en tillgång, du måste ju ha någonstans att bo eller hur? Säljer du den måste du köpa en ny. Fast av priset att döma bor du nog inte i stockholm, så kanske finns det nån liten fin hyresrätt-1:a att inkvartera sig i. För dig verkar det i och för sig spela mindre roll hur pengarna används bara du har så mycket som möjligt av dem. Jag undrar vad ändamålet är? 1500 på mat/nöje/kläder, du måste verkligen ha ett intressant socialt umgänge och en sju helvetes levnadsstandard...

  ReplyDelete
 25. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  ReplyDelete