Sunday, January 25, 2009

Omkostnader

Har fått lite frågor hur jag kan behöva så lite som 1500 kr per månad för alla övriga kostnader när boendet och räkningarna är betalda.

Jag har som generellt mål att alla måltider ska kosta max 10 kr. Vilket inte är alltför svårt, framförallt frukosten ligger med marginal under det. Finns ett antal exempel på lunch/middag tidigare i bloggen och kan återkomma med uppdaterade medyförslag senare. Någon måltid i veckan blir lite dyrare men det påverkar inte totalen så mycket. Totalt går maten på runt 1000 kr i månaden. Äter gratis frukt på jobbet och har matlåda varje dag.

Utöver det handlar jag väldigt lite. Kläder skulle jag gissa på landar på i snitt 100 kr per månad. Har 3 byxor och 5-6 skjortor som jag varvar med till vardags. Så det behöver inte fyllas på så ofta. Fick också en ny vinterjacka via jobbet förra vintern. Nya skor skulle jag behöva, men jag inväntar nog våren.

Sen är det ju lite smågrejer till hemmet som behövs, som diskmedel, glödlampor, toapapper etc. Men inte heller det blir mer än 100 kr i månaden. Nöjen kanske 100 kr i månaden. Jag och min sambo går på bio 2-3 gånger per år. Vi äter på restaurang ungefär lika ofta. I övrigt gillar jag att träna, surfa på nätet, kolla saldot på mina konton och lösa suduko/korsord, vilket ju är billiga aktiviteter.

Sammanfattningsvis tänker jag inte på att jag lever snål, även om jag givetvis undermedvetet hela tiden håller igen lite. Men jag tror att för 3000 kr i månaden skulle jag inte ens behöva tänka på att begränsa mina utgifter.

14 comments:

 1. Länka gärna till tidigare inlägg. Vi är ju många nya här, och det blir alltför många gamla poster att ta sig igenom. Just lunch och middagarna är jag intresserad på.

  Att du har en sambo känns som en inte oviktig detalj för budgeten. Fast det gäller iofs främst de fasta utgifterna och kanske inte för mat och kläder.

  Hur är det med resor till/från jobbet, är det på cykelavstånd?

  Utlandssemestrar, det skjuter du upp till efter 30 gissar jag?

  Telefon/mobil, ingår det i fasta kostnader eller har du övergått till Skype el. liknande.

  För övrigt, lycka till!
  (dock tycker jag att lägenhetens värde borde vara i separat kolumn och inte blandas ihop med övriga tillgångar).

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:43 AM

  "kolla saldot på mina konton" Klockrent!!!

  Vad har din sambo för inställning till ekonomi, och vad tycker hon om ditt sparande? Jag antar att ni har separata ekonomier, men delar ni på utgifterna?

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:52 AM

  Jag tycker inte det låter orimligt. Jag lägger inte heller mer än 1000 kr per månad på mat. Dessutom har jag ett jobb där man har arbetskläder, så jag nöter bara mina egna på fritiden. Lycka till!

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:44 AM

  Jag hoppas att du inte fått en massa taskiga kommentarer nu när Näthataren länkat till dig. Jag måste säga att iaf jag tycker att du är en stor inspiration!

  ReplyDelete
 5. Anonymous5:01 PM

  jag håller med på matpengarna. Jag är student och har en matbudget på 1000 kronor i månaden. Räcker gott och väl. Och du käkar jag hur ofta och hu mkt jag vill .

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:13 PM

  Sanningen om mat är den att du oftast kan äta bättre för en billigare penning. Det som krävs är att du lagar din egen mat.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:32 PM

  Kul att det kommit in lite nytt folk till bloggen. Då kanske miljonären börjar blogga lite oftare igen så vi gamlingar inte somnar om igen :-)

  ReplyDelete
 8. David: Angående billig lunch och middag. Det bygger mycket på att äta ca 100 gram kött/fisk/fågel när jag åter det. Väljer då råvaror för max 50-60 kr kilot dvs 5-6 kr per portion. Till det pasta eller ris och billiga grönsaker. Blodpudding, pannkakor, gröt, ärtsoppa på plastkorv är annan mat som går på under 10 kr per portion.

  Cykelavstånd till jobbet. Har mobil och internet via jobbet, ingen fast telefon. Inga utlandssemesterar senaste åren.

  Marcus: Vi delar 50/50 på alla fasta kostnader som hör hushållet till. I övrigt har vi separat ekonomi men äter middag tillsammans de flesta dagar i veckan. Hon sparar inte lika mycket som jag utan går oftare ut och fikar med sina kompiar, köper mer kläder etc.

  ReplyDelete
 9. Anonymous12:04 PM

  Men vad fan är det för liv?
  Bio/Restaurang 2-3 ggr om året? Ditt gnetande kommer vänja dig vid en jävligt tråkig livsstil som du säkert inte kommer att släppa när du väl har din miljon. So what's the point? Tycker bara det verkar tragiskt. Hålla igen på allt och leva "fattigt" bara för att sedan sitta och flina varje gång du kollar ditt kontoutdrag. Herregud.
  Har du några kompisar?

  ReplyDelete
 10. Vill minnnas att sambon skrivit ett inlägg för ca ett år sedan, titta i historiken så hittar du det säkert.

  Utlandsresorna får nog skjutas upp ytterligare 10 år för målet är inte miljönär vid 30 utan 10 miljoner vid 40 om inte vår blivande miljonär har ändrat sig!

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:22 AM

  Det handlar om att gnetandet blir en sport, man tävlar med sig själv om hur billigt det går att leva. Min pappa höll på så där också. Man kan t ex spara plastpåsar och julklappspapper, gamla snörstumpar. Man kan betala in 50 öre för lite på skatten och få öresavrundningen till godo. Man kan leta på soptippar och hitta saker som går att återanvända... Skor kan "miljonär" förslagsvis köpa via Emmaus eller Myrorna, då blir det riktigt billigt - folk sliter ändå inte ut sina skor innan de kastar dem. Ett bättre förslag är dock att köpa skorna på något närbeläget byggvaruhus.

  /A2

  ReplyDelete
 12. Ett värdefullt och bra liv tror jag inte behöver ha att göra med hur många gånger man går på bio per år. Konsumtion och sånt tycker inte alla är det som är livets mening. En promenad i naturen eller att äta en trevlig middag med sin sambo och sedan se en bra film kan ju vara livskvalité minst lika mycket.
  Tycker livet vore tragiskt om man tycker att bio är det som gör livet roligare att leva.
  Fattigt och ett kul liv behöver inte ha med varandra att göra.

  ReplyDelete
 13. Anonymous6:39 PM

  Blir inte livet lite, bara en aning, tråkigt när man ska snåla hela tiden? Tänk om du blir överkörd av en bil och dör i morgon? Då har du snålat helt i onödan. Nej, man ska leva i nuet och pengar är till för att användas! Jag hoppas för all del att det inte går så illa och att du kommer ha stor glädje av dina sparade pengar en dag! Lycka till!

  ReplyDelete
 14. Anonymous11:56 AM

  Förr i tiden fick man skatteskulden efterskänkt om den var på mindre än 25 kronor. Fick höra om detta och fyllnads-betalade därefter in 25 kronor för lite på skatten. Det är såna små upptäckter om hur man kan spara som är kul...

  Det är också det där att kunna skjuta på inköpen som betyder en del - själv tappade jag en handske från mitt enda par för ca 1 månad sedan - eftersom vintern snart är slut tänkte jag vänta tills nästa vinter (eller tills någon rea på vinterkläder). Att det skulle bli så j-vla kallt igen trodde jag inte !

  ReplyDelete