Sunday, December 09, 2007

Sugen på kontanter

Som den pengaälskare jag är har jag under lördagen fått ett stort sug efter att jobba mer med kontanter. I nuläget ser jag nästan aldrig pengar i dess naturliga form utan lönen kommer in, förvandlas snabbt till fonder och betalar räkningar. Efter det har jag någon tusenlapp kvar på kontot som jag använder att betala mat etc för, då givetvis med kort.

Fick just en jäkla lust att ha ett jobb där man kan samla på sig även lite kontanter, typ dricks. Skulle vilja ha en låda där jag stoppar ner sedlar varje dag efter jobbet och sen gömmer jag lådan på något klurigt ställe. Till slut ska lådan vara överfull med omsorgsfullt sorterade sedlar i olika valörer.

Någon annan pengaälskare där ute som känner igen sig?

21 comments:

 1. Jag förstår vad du menar. När jag var barn fick jag 20:- i veckopeng (en 20-sedel) och dessa brukade jag spara i ett skrin tills jag hade några att bläddra med.

  Sen köpte jag (gissar jag) godis och leksaker för dem.

  När jag jobbade på matbutik räknade jag kassan, både min och ibland allas. Det är en ganska mäktig känsla att ha buntar med sedlar värda hur mycket pengar som helst framför sig. Det sköttes i ett väl tillbommat rum i källaren, så man var helt själv med pengarna. Lite meditativt nästan.

  Jag gillar att sortera saker, är ju pedant, och att sortera pengar är jätteroligt. Det är ett väldigt bra format på dem för ändamålet.

  Men, ska du jobba med något som ger dricks så får du typ bli bartender på hotell eller servitör. Känns inte som någon klockren miljonären-syssla, du skulle säkert inte kunna låta bli att snörpa på munnen när kunderna beställde en Long Island Ice Tea för 150:-.

  ReplyDelete
 2. Jag har faktiskt jobbat med kontanter en kortare tid. Jag var kassör, som det kallades, på en uppräkningscentral. I denna central packade man upp och kontrollräknade påsar med pengar som deponerats av butikerna. Dessa pengar levererades sedan ut till banker och bankomater.

  En vanlig arbetsdag räknade jag något tiotal miljoner kronor. Folk satt i en lokal och räknade och staplade pengar så det stod härliga till. Men faktum är att det inte är ett dugg speciellt att hålla 1 miljon kronor i handen. Pengar är smutsiga som fan och man tröttnar rätt snabbt på att hantera dem.

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:23 AM

  Du sparar pengar men slösar bort ditt liv.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:12 AM

  Förstår den känslan, det bästa jag visste när jag jobbade på krogen var när man satt och räknade dricksen efter arbetspasset. Sorterade och lade ner dem i pappersrör, väldigt tillfredsställande på nåt sätt!

  ReplyDelete
 5. Anonymous2:44 PM

  Skaffa en licens, ett black jack-bord på en schyst krog och en snygg 20-åring som jobbar där. Då kan du åka dit varje fredag och lördag kväll, plocka upp oräkneliga hundralappar ur boxen, ge henne femhundra spänn för kvällen och sedan njuta av prasslet. Så gjorde jag i flera år. Delade vinsten med krögaren rakt av. Tror att jag drog in i snitt 3000 extra (efter skatt) varje helg.

  ReplyDelete
 6. hej!
  ja, jag har åckså sug efter kontanter, har börjat ta ut pengar från uttagsautomaten och betalar kontant.

  ReplyDelete
 7. Anonymous5:21 PM

  Använder hellre kontanter än kort. Får hyran av sambon i kontanter varje månad för att känna mig rik

  ReplyDelete
 8. Anonymous5:49 PM

  En liten anektdot bara är att min flickvän som jobbar i butik har börjat bli förkyld betydligt oftare sen hon började.

  Hon som äger butiken sa att dom drabbades av precis samma fenomen de första månaderna när dom öppnade butiken och att det beror på att man hanterar så mycket kontanter varje dag och att på varje sedel kryllar det av en massa godis från hundratals personerers händer.

  Det är lite skoj eftersom flickvännen utvecklat en liten fobi som gör att när en person som är lite mindre renlig av sig eller ser nedgången ut ska ge henne pengar så är det med stor motvilja hon tar i sedlarna =)

  ReplyDelete
 9. Anonymous6:05 PM

  j: Det är känt sedan länge.. Min flickväns syster jobbade på ica ganska länge och där har dom flesta i kassan handskar på sig.. just av den anledningen.. Ganska nasty

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:39 PM

  sälj alla dina räntefonder och ta ut pengarna i små valörer. sen fyller du badkaret med dom

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:26 PM

  jonas: lite äckligt med tanke på det vi precis sa om alla baciller osv =)

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:46 PM

  Det är ju därför man "tvättar"
  sina pengar.Så de smutsiga myndigheterna inte kommer åt dem.

  ReplyDelete
 13. Placera en del av ditt sparande i guld, så får du både ock.
  Inte via fonder eller liknande, utan i riktiga guldmynt.

  1 oz Krügerrand har minst spread. Då får du mest klinkande för ditt sparande.

  http://www.tavex.se/

  ReplyDelete
 14. Anonymous12:42 AM

  Tack för en mycket bra blogg. Värdefulla tankeställningar för en aningslös arbetarpöjk som mig.

  Läste om din beräkning som du gjorde (för länge sedan kanske) angående avamortering på bostadslån. Jag har länge tänkt att en investering i en fastighet borde löna sig på sikt, då bostadspriserna ständigt verkar öka. Om man då siktar in sig på en bostadsrätt, så tillkommer ju dessutom en ibland ganska saftig månadsavgift. Någon som har tankar om, eller erfarenhet av att köpa en bostadsrätt med lån och sen hyra ut den i 2:a hand. Dvs, man slipper månadsavgiften, och amorterar bara friskt på lånet.

  Tacksam för synpunkter.

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:06 AM

  skulle rekommendera att du flyttar till storstaden och startar en escorttjänst.

  är du bra på det du gör, kan du dra in minst 1500 kr per timma.

  Lycka till!

  ReplyDelete
 16. Anonymous8:38 AM

  Låter som en mycket dålig idé. Ha en massa pengar i en låda som varje dag förlorar i värde...

  ReplyDelete
 17. Anonymous4:33 PM

  Jag vill bara citera en adekvat röst på denna blogg -"Du sparar pengar men slösar bort ditt liv."
  Det var bland det friskaste som har skrivits på denna blogg.

  ReplyDelete
 18. Anonymous11:33 PM

  Om pengarna kan ge honom ett längre liv då? Med dagens ständigt accelererande tekniska utveckling så är det fullt realistiskt att människans livslängd kan förlängas drastiskt, om inte t o m ge odödlighet från sjukdomar och åldrande. Tro dock inte att detta inom vår livstid blir möjligt för andra än de med mycket pengar. I det perspektivet så är det kanske sundare att bygga upp en förmögenhet än att leva efter "carpe diem"?

  ReplyDelete
 19. Anonymous8:33 AM

  "Om pengarna kan ge honom ett längre liv då?"

  Om man toksparar och bara äter billigaste skitmaten så blir man inte särskilt långlivad. Bloggen skulle lika gärna kunna heta "Cancer innan 30"... Lite tragiskt men jag slår vad om att grabbens föräldrar kommer att få ärva hans eventuella miljoner.

  ReplyDelete
 20. Anonymous8:30 AM

  Oho ho ho, du är för jävla rolig. Jag ser framför mig hur du sitter lite krumryggad som en smeagol och blöter fingrarna för att räkna igenom en sedelbunt. Därefter lägga dem tillrätta i prydliga högar i den hemliga lådan. Mohahahahahahaha. Det är en inte så lite vacker tavla det!

  *skrattat sig harmynt*

  ReplyDelete
 21. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  ReplyDelete