Monday, November 19, 2007

Hur få in räntefonden i aktier/aktiefonder

Nu när börsen gått ner rätt ordentligt i vissa länder börjar det bli läge att fundera (dock ej agera riktigt än) på hur jag på bästa sätt kan aktivera de dryga 100.000 kr jag har i en räntefond.

Det hela kan ju ske i tre steg
1. Avbryta sparandet i räntefonden och enbart göra nyinsättningar i aktiefonderna.
2. Varje månad tillsammans med nyköpen föra över extra pengar från ränte till aktie-
3. Klumpsälja räntefond för 10-100.000 och "fyndköpa" en fond eller aktie som känns "billig".

Steg 1 känns nära till hands. Men troligtvis inte redan i november utan i december om börsen inte brakåt uppåt kraftigt igen innan dess. Steg 3 känns väldigt avlägset. Frågan är då i vilken takt man ska dra igång steg 2 med i början på nästa år om börsen ligger kvar kring dagens läge. Nästan omöjligt att ha en färdig strategi då det finns 1000-tals varianter på hur mycket eller lite börsen kan gå upp eller ner på kort eller lång sikt.

11 comments:

 1. Anonymous5:05 PM

  Jag röstar på alternativ 1.

  ReplyDelete
 2. Kan du inte lägga upp ngn statistik även på hur dina fonder gått sedan start/ I år? Kanske i samband med månadsuppdateringen?

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:30 PM

  Rekommenderar 2an.

  ReplyDelete
 4. Anonymous7:50 PM

  jag skulle nog ta 1:an iaf tills omfattningen av raset börjar bli känd. som peter lynch säger: never catch a faling knife!

  /per ny

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:38 PM

  Skönt att höra att du ska byta bort Nordea! (kommentar til förra inlägget)

  Hur man på bästa sätt lägger upp en entry på marknaden är inte lätt, speciellt inte i dagens oroliga läge med en lång uppgång i ryggen och en potentiellt vikande konjunktur.

  Att försöka pricka botten är till att börja med förädiskt, så alternativ 3 går bort. Det bästa är helt klart att stegvis öka andelen aktier/aktiefonder.

  Ett förslag är att du skulle kunna köpa fonder för 5000 kr av din räntefond varje månad, på så vis sprider du ut inköpen över 20 månader. Ett annat förslag, om du istället vill köpa enskilda aktier (varför inte ett par investmentbolag) kan köpa för 10000 kr varannan månad (eller för 15000 varje kvartal) för att på så vis få ner courtageavgifterna något. Möjligheterna är som sagt oändliga och att hitta den avkastningsmaximerande strategin är i praktiken omöjligt.

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:00 AM

  is i magen, det kommer inte att räta upp sig förrens kanske mars. Spekuleringar bara såklart, den som ändå visste. He he.

  Jag har i alla fall säkrat stor andel av mina tillgångar och kommer inte att göra något förrens i början på nästa år. Förmodligen inte förrens innan mars-

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:38 AM

  Jag håller med om den dystra framtidstron... Det enda stället där jag ser lite positivitet är väl kanske grön energi.. eller? kommer ju att bli en del vindsnurror.. iaf ett tag framåt

  Angående Nordea vs. Avanza... Är det förfärligt stor skillnad i kostnad för mig som har SHB kapitalförsäkring jämfört med Avanza? är strax under en procent i schablonskatt och så är det betydligt fler fonder än i handelsbankens vanliga utbud.. Finns det någon anledning för mig att byta till typ Avanza?

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:05 AM

  Miljonären - hur länge vågar du ligga lång i dina högriskfonder?

  Med nuvarande utvecklingen får du snart byta rubrik på din blogg - miljonär innan 40.

  ReplyDelete
 9. fortsätter det så här får du byta namn på bloggen till miljonär innan 70

  ReplyDelete
 10. Anonymous1:35 PM

  ska bli intressant att se din månadsuppdatering... sälj räntefond och köp ericsson aktier för allt

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:01 PM

  det kvittar vad man äger nu. en god vilja kommer inte lyfta börsen..

  när pensionsfonder, institutionella och privata investerare börjar parera risk och skifta om från aktier, aktiefonder etc till obligationer och räntefonder, så kommer börsen fortsätta neråt.

  ReplyDelete