Saturday, September 08, 2007

Är Usa mindre beroende av Usa än vad Sverige är?

Rörig rubrik kanske. Men jag tycker hela grejen känns lite rörig. Som börsoron framställts senaste månaderna är det ju främst nyheter från Usa som skapat oro på världens börsen. Lånemarknaden, nya jobbsiffror, utalanden från Greenspan.

Det konstiga är att på jobbsiffror från Usa går Stockholmsbörsen ner betydligt mer än Dow Jones. Är det verkligen så att Sverige är mer beroende av hög sysselsättning och bra snurr på ekonomin i Usa än vad Usa själva är?

7 comments:

 1. Anonymous1:08 PM

  Nej så är det naturligtvis inte. Det som gör att Sthlm går ned mer är framförallt att amerikanerna, när de är oroade, i större utsträckning säljer aktier i vad de upplever vara emerging markets. För amerikanarna är Sverige klassat som emerging. Det gör att de upplever svenska papper som mer riskfyllda varför de väljer att sälja ut mer av de svenska papperna de inhemska.

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:14 PM

  Vad menas med emergin market? Hittade inte ens det på Wikipedia.

  ReplyDelete
 3. Kolla i en eng-sv-ordlista i stället.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:59 PM

  "dyka upp marknad"?? Emerge, dyka (stiga) upp. Jaha, en uppstickarmarknad eller? Har aldrig sett Volvo eller Ericsson som uppstickare.
  Men det kanske en amerikan gör.

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:14 PM

  Månag överskattar också USA företagen beroende av USA.

  Givetivis är USA största företag lika globala som svenska stor företag. Om svenska storföretag som SCA, Sandvik och Volvo drar nytta av utvecklingen i Asien så lär också Coca-cola, caterpillar och John Deere göra detta.

  En makroekonomisk nedgång i USA behöver faktiskt inte betyda att börsen i USA går speciellt dåligt. och skulle den gå riktigt dålit kan det skapa fina börslägen då investerare fokuserar på fel sak

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:18 PM

  Nein.

  Tror detta handlar om att sverige är ett exportberoende land vs länder med stora inhemska marknader.

  e.g. vi är mer beroende av ekonomiska utvecklingen i omvärlden, relativt sett.

  är ekonomie magister i nationalekonomi, men har inte en susning om dessa samband :-)))

  ReplyDelete
 7. Anonymous7:53 PM

  En annan bidragand orsak är att den svenska börsen huserar många cykliska bolag, och de svänger mer än genomsnittet (högre beta).

  ReplyDelete