Thursday, September 13, 2007

Läge att öka i Ryssland?

Planen den närmaste tiden blir att placera 10.000 kr varje månad i fonder direkt när lönen kommit in på kontot. Därefter lever jag så snålt det går och finns pengar kvar några dagar innan nästa lön kommer blir det ett extra fondköp då. Dvs sparandet blir minst 10.000 i månaden, men förhoppningvis alltid någon krona till.

Funderar på att fördela pengarna enligt följande, vilket innebär en ökning i ryssland och minskning i sverige jämfört med de senaste månaderna. Tar gärna emot synpunkter på fördelningen.

3000 ränta
2000 ryssland
1500 kina
1500 indien
1000 latinamerika
500 japan
500 sverige

25 comments:

 1. Har du funderat på att lämna Japan, det har väl gått ganska segt där länge nu?

  ReplyDelete
 2. Ryssland känns lite osäkert med tanke på att regeringen avgick helt oväntat i veckan. Dessutom är det presidentval i mars, och då finns det ju en liten risk att kommunistpartiets ordförande vinner... Hur som helst försvinner Putin då.

  Alla större förändringar känns mer riskabla i Ryssland än motsvarande i Västeuropa.

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:32 AM

  Hur mycket har din räntefond i avkastningen tills dags dato?

  De aktiefonder du valt har en hög korrelation med varann. Dvs alla är emerging markets (kina, indien, latinamerika, ryssland). Jag förstår inte vad du försöker uppnå med detta då du inte uppnår nån egentlig diversifiering. Möjligtvis lägre avkastning. Om du nu verkligen tror på emerging markets är det väl bara att välja EN.

  Dessutom så förstår jag inte resonamenget att ha så mycket i räntefonder vs aktiefonder. Om du inte tror starkt på vardera är det väl bara att sätta rubbet i en indexfond. Du springer ju i motvind märker du inte det...

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:37 AM

  Dumpa japan, räntefonder (hellre sparkonto isf för min del) östeuropa tycker jag du ska satsa på..

  ReplyDelete
 5. Jag är också nyfiken på hur mycket avkastning räntefonderna gett.

  ReplyDelete
 6. Hittills i år har räntefonden gått bättre än stockholms- och japanbörsen.

  Den ger ca 3% per år. Men syftet med räntefonden är bara att skrapa ihop en bunt pengar som jag successivt kan gå in med på börsen när den inte gått upp 4 år i sträck.

  Känns som riskabelt läge att lägga 100% av mitt sparande i aktier just nu efter denna uppgång. Även 70% av månadssparandet i aktiefonder är väl rätt mycket egentligen?

  Att säga att Ryssland, Kina, Indien och Latinamerika inte är att sprida risken är väl en liten överdrift. Bara att titta 1 år bakåt i tiden så ser man att de gått upp olika mycket vid helt olika tillfällen.

  ReplyDelete
 7. Själv är jag placerade i både Kina, Indien, Östeuropa och Latinamerika.

  Själv tror jag mest på Latinamerika. Ryssland känns avvaktande det närmsta året eller så. Kina står inför högvis med problem. Indien är visserligen intressant, men på många ställen i sydamerika (framförallt brasilien) har på senare en en politisk atmosfär uppstått som verkligen är gynnsam för investerare och industri.

  ReplyDelete
 8. Är det inte bättre att sätta pengarna på ett högränte-konto istället då?

  Det tar antagligen samma tid att få loss dem, och du behöver inte betala avgifter. Svea har ju 4% ränta nu, och Marginalen 4,25%.

  Jag skulle satsa 50% på sparkonto/räntefonder+Sverige samt 50% tillväxt. Eller möjligen 50% sparkonto/räntefonder och 50% aktiefonder öht.

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:07 PM

  Du ska ju inte använda pengarna på länge. Lägg allt i aktiefonder på tillväxtmarknader. Ryssland och Östeuropa kommer att sega ngt år till, Indien är övervärderat och Japan är inte direkt en tillväxtmarknad. Fonder jag kan rekommendera och själv har placerat i är Fim Brazil (har gått knyckigt sista tiden, men Brasilien har mycket att ge på lång sikt, är verkligen på väg mot en fungerande demokrati), Baring Hong Kong (fram till våren iaf, är lite uppblåsta kurser men regeringen kommer troligtvis inte att tillåta en krach innan OS, landet behöver inte mer badwill), Carlsson Asian Small Cap (av samma anledning som BHK men CASC har även fler länder i Asien), East Cap Balkan & Turkiet (Serbien, Ukraina går starkt framåt, Turkiet gör allt för att bli ett EU-land och blir mer och mer demokratiskt för varje dag) och Odin Maritim (shippingfond som är enormt välförvaltad och eftersom Asien och övriga utvecklingsländer tar över mer och mer tillverkning så är detta en bransch på frammarch).

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:11 PM

  Kontentan av det hela är väl att om du spolar räntefonderna så kan du spara mindre (och få en dräglig levnadsstandard) och ändå få bättre tillväxt på kapitalet. Verkar helsnurrigt att leva så pass asketiskt för att trycka in pengar i fonder med låg avkastning. Ta det ett steg längre: sluta äta och lägg pengarna i madrassen. :)

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:03 PM

  Skippa ränta, ta bort Japan, Östeuropa och Sverige du kommer att tjäna kosing. E-Markets kommer starkt.

  Baring Hong Kong och HSBC Latin America komemr att gå kanon ett bra tag till från nu.

  ReplyDelete
 12. Anonymous10:10 PM

  Skit i dina fondval, jag vill veta vad du äter, om du snor toapapper, "lånar" hem frukt, brygger en kanna kaffe på jobbet som du tar hem till flickvännen...

  ReplyDelete
 13. Anonymous8:33 AM

  Det verkar förnuftigt att ha ett större kapital att trycka in på brösen vid en rejäl sättning. Den avkastning man får efter nedgångar typ IT-bubblan, Asienkrisen m fl, är betydligt högre än den avkastning man får på pengar placerade genom en sådan sättning. Den låga avkastningen på ränteplaceringen kommer alltså miljonären kompenseras för rejält efter nästa krasch. Och att en sådan krasch kommer det har historien lärt oss.

  ReplyDelete
 14. Anonymous11:31 AM

  Att försöka tima börschkrascher tycker jag är att lita på turen. När ska man gå in i så fall eller hur ska man kunna bedöma det. Risken är att man får sitta med lång näsa. Om börsen vänder inom kort har det ju varit ett ypperligt tillfälle att köpa på sig aktier nu, men det är det ingen som rekommenderar tex. Jag tycker att man ser till mikro istället för makro, dvs bransch , konkurrentanalys, ftg nivå - Fa, och köper aktier därefter. Om man hittar rätt företag så spelar väl inte ingångsnivån på några kronor hit eller dit..........

  ReplyDelete
 15. Anonymous12:01 PM

  "Miljonären"!

  Jag har vid ett flertal tillfällen också stängt in mig och bara ätit en burk vita bönor med tomatsås som måltid. Det finns ett litet men och det är att jag efter en stund får en så fruktansvärt magknip troligen beroende på att det bildas en viss mängd gaser i magen. Detta är ett känt fenomen.

  Jag undrar om du kan tipsa om vad jag kan äta istället? Det kan bli svårt att hitta något lika ekonomisk, mättande och bekvämt.

  OBS! Att jag inte vill dona med matlådor. Det ska vara så att man river av burken och äter ur direkt. Mycket praktiskt.

  Jag har ett fysiskt arbete och bitvis tung.

  ReplyDelete
 16. Räntefonder är alltid tråkiga. Ryssland tror jag inte på det närmaste året. Vänta utanför marknaden på ett ras är ingen bra idé. Var med så länge det går bra, försök sälja när du tror det rasar och köp när du tror raset är över.

  ReplyDelete
 17. Anonymous1:42 PM

  Allting annat än 100% aktiefonder är trams. Är man 25 år som du så varför vill man ha 3% från en räntefond....

  Kan förstå om mormor Ruth, 89 år gammal tycker dette är bra, men inte du unge mannen snälle nån.

  ReplyDelete
 18. Anonymous9:47 PM

  Ursäkta om det är lite off-topic men vad tror ni om att investera i metro? Det är en aktie som har gått ner länge framför allt på grund av att företaget expanderar för snabbt.. men det är trots allt ett mycket bra företag..

  ReplyDelete
 19. Anonymous9:48 PM

  Föresten.. när jag endå frågar om metro.. hur kommer det sig att A aktien kan ligga lägre än B?

  ReplyDelete
 20. Indien låter bra. Har precis varit där och besökt några av dom alla fattigaste byarna. Dom hade varken vatten eller el, men alla visste om Nokias nyaste modeller...

  ReplyDelete
 21. Anonymous11:06 AM

  Kanske rätt läge att minska i Sverige. Troligtvis kommer det visa sig att vi har problem i banksektorn, (tänker på Swedbank)..........

  ReplyDelete
 22. Anonymous8:42 PM

  Lägg allt i aktiefonder och aktier eftersom du är så ung strunta i räntor.
  Har själv 100 % aktier och är i din ålder men har dubbelt ditt kapital

  ReplyDelete
 23. Anonymous7:47 PM

  När kommer månadsrapporten? ;)

  ReplyDelete
 24. Ibland lönar det sig att påminna!

  ReplyDelete
 25. Anonymous11:10 PM

  när väntar ni er nästa "krasch" eller stora nedgång?

  lite kul å veta, det blir ju rekord på rekord hela tiden. snart rasar det, elr? :)

  ReplyDelete