Thursday, July 26, 2007

Svenska börsen rasar

Ett par dagars kraftig nedgång på Stockholmsbörsen och årets totala uppgång är återigen halverad.

De tankar som gått igenom mitt huvud har varit.

1. Sälja aktiefonder för att rädda det som räddas kan och försöka komma in lite billigare om ett par dagar eller veckor.

2. Köpa svenska aktiefonder för en del av de pengar jag idag har i räntefond.

3. Passa på att köpa aktier i tex Scania eller H&M 10% billigare än vad jag kunde gjort för några dagar/veckor sen och sen behålla aktierna länge.

4. Att lägga allt månadssparandet imorgon i Sverigefonden då svenska börsen gått ner betydligt mer än de asiatiska där jag har huvuddelen av mitt sparande. För att på så sätt komma in billigt i just den fonden.

5. Att inte göra någonting utan strunta helt i nedgången och som vanligt fördela ut månadssparandet precis som vanligt imorgon.

Det kommer bli alternativ 5, dvs det tråkigaste, enklaste men förhoppningsvis klokaste i längden.

9 comments:

 1. Anonymous8:38 PM

  Tanken att köpa lite aktier i H&M är nog inte helt dum. Jag tror jag ska köpa för en mindre summa imorgon. Egentligen borde man nog gjort det i eftermiddags, för jag gissar att det vänder uppåt imorgon.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:05 PM

  Tja, inte lätt att säga vad som är rätt. Men du har gjort ett klokt resonemang och ett val.
  Bra så.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:38 PM

  Mest har väl Brazil gått ner...?


  Jag köpte för 10000 extra idag och 5000 månadssparande går nog in som vanligt nästa vecka.

  Idag köptes

  20% ABN Sverige
  20% CASC
  30% Skagen Kon-Tiki
  30% HSBC Latin Freestyle

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:39 AM

  Det bästa vid ras är alltid att ta lungt och köp istället för sälj.

  ReplyDelete
 5. anonym: Nja i slutet på mars år 2000 var det nog inte helt klokt att köpa massa IT-aktier trots att det rasat en del redan då.

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:08 PM

  Nej det var inte bra med It då. Fast en portfölj med lite spridning mellan olika brancher med innehav som Nibe Broströms Ratos Getinge Meda Kungsleden mfl gick allesammans upp istället för rasade.
  I själva verket var det ganska få aktier som föll om man bara höll sig ifrån IT och HM som råkade ut för en kass VD som inte skulle bli långvarig i företaget.
  Hade IT raser kommit nu hade min portfölj gått upp istället för rasat. Det är bara amatöret som lägger alla ägg i samma korg

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:32 PM

  Utan tvekan nummer 3.. Du har möjlighet att köpa aktier i två väldigt fina företag och du funderar på att köpa fondandelar till samma pris du brukar? Intressant ;=) En annan sak jag tänkte på, ibland skriver du "Asienfonden ökat 34% sen köp"tex.. Vad är köp? Är det kursen du köpte de första andelarna för eller är det en genomsnittkurs du räknat ut? Mvh Mattias

  ReplyDelete
 8. Anonymous3:19 PM

  Tänkvärt:

  En fond går ner 5%. En annan går upp 5%. Vilken köper du?

  Prisen på husen i stad X rör sig inte nämnvärt över åren och det är billigt och bra att bo där. Husen i stad Y går upp med 20% per år och det är dyrt att bo där. Vart bosätter du dig?

  ReplyDelete
 9. Anonymous2:17 AM

  till husfrågan:

  självklart ger du för lite information och anger inte vilken aspekt du fokuserar på i frågan. men det uppenbara svaret på frågan är den dyra samt fonden som går uppåt. givet att du ställde den frågan jag gissar mig till.

  husfrågan baseras således endast på ekonomiska aspekter och förutsätter att belåning som inte är för dålig är tillgänglig.

  /David

  ReplyDelete