Wednesday, July 04, 2007

Månadssparandet

Det bör inte ha undgått någon av bloggens regelbundna läsare att månadssparande i fonder är mitt sätt att jobba mig närmare miljonen. Har ingen exakt statistik på hur varje fond gått dag för dag, men någon som är enkelt att följa upp är ju vilka köpkurser jag fått varje månad i respektive fond. Och sen jämföra dessa värden med dagens kurs. För tillfället är det riktigt trevlig läsning om man går tillbaka det dryga år där jag månadssparat i dessa fonder.

Indien - Dagens kurs är högre än samtliga köpkurser
Kina - Dagens kurs är högre än samtliga köpkurser
Ryssland - Dagens kurs är högre än samtliga köpkurser (starkt med tanke på nedgången för några månader sen)
Japan - Kursen var högre vid köpen i slutet på februari och mars. Övriga köpkurser ligger under dagens värde. Har dock bara sparat i Japanfonden sen i slutet av 2006.
Sverige - Dagens kurs är endast slagen av värdet vid köpet i slutet på maj.
Latinamerika - Dagens kurs är högre än samtliga köpkurser
Räntefond - Dagens kurs är högre än samtliga köpkurser

Det gör att av totalt runt 75 månadsköp i fonder har 72 varit vinstgivande räknat från dagens kurs.

13 comments:

 1. Anonymous3:02 PM

  "Flyt", kunskap eller bådadera?
  Du säger ju dig ibland inte vara expert på ämnet, men den statistiken är det inget fel på!

  Lycka till å hamstra på i sommar!

  ReplyDelete
 2. Anonymous3:34 PM

  Tar du med avgifterna i beräkningen?

  ReplyDelete
 3. Kunde vara kul om du kunde räkna ut och redovisa hur mycket avgifter du betalt för fondförvaltningen.

  Ju mer pengar i fonder ger som sagt mer i avgifter och på så sätt sponsrar större fondinnehavre mindre.

  ReplyDelete
 4. Anonym1: Flyt.
  Anonym2: Ja avgifterna är medräknade.
  Christoffer: Bör vara någon tusenlapp per år i fondavgifter. I takt med att kapitalet växer börjar aktier blir mer och mer intressant. Men kan vänta ett par år till utan att må dåligt över avgifterna.

  ReplyDelete
 5. Nu är jag bara en glad aktieamatör, men har du kollat nåt på Kapitalförsäkring? hos t ex Avanza. I den kan du köpa och sälja aktier utan att betala reavinstskatt, alltså lite mindre huvudbry för den som inte är så kunnig. Detsamma gäller för fonder. Ingen skatt på vinsten.
  Du behöver heller inte deklarera.

  Det man betalar är en årlig avgift om 0,97% på innehavet.

  Det här känner du möjligtvis redan till, men eftersom du är så pass intresserad av att öka ditt kapital så tycker jag att aktiehandel borde falla sig naturligt för dig.

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:02 AM

  Christoffer: Hur sponsrar större fondägare mindre?
  Förvaltningsavg, köp- och säljavgift tas ut i procent och går oavkortat till fondbolaget och eventuell distibutör.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:28 AM

  Hur tänker man kring fonder?
  Jag investerar i fonder med låg risk, och har 7st olika fonder med diverse inriktning.
  Ska man sälja den som gått bäst varje kvartal och köpa mer i den som gått sämst, eller hur ska jag tänka?
  Vad finns för riktlinjer osv att gå på?
  Är rätt grön inom fonder som du kanske hör..

  ReplyDelete
 8. Patriq: Nackdelen är väl om det börjar vända neråt att med kapitalförsäkring får man skatta även vid förluster. Med vanliga fonder eller aktier får man dra av för förlusterna. Men om man nu tror på långsiktig uppgång på 10% per år i snitt bör ju kapitalförsäkring vara en bra lösning!

  Anonym: Svår fråga. I grunden tror jag på att följa trenden dvs köpa de som gått bäst på senare tid. Har försökt ha den strategin i PPM tidigare att byta till de fonder som går bäst för tillfället. Nu på slutet har jag bytt lite mindre men det beror mycket på att dom jag redan haft gått bra. När det gäller månadssparandet så gör jag lite annorlunda och ibland lägger extraköp på de fonder som gått lite trögare sista månaden/månaderna. Förmodligen mest tur men det har funkat grymt bra i tex Indien och Ryssland senaste halvåret för mig.

  ReplyDelete
 9. Anonymous sa...

  Christoffer: Hur sponsrar större fondägare mindre?
  Förvaltningsavg, köp- och säljavgift tas ut i procent och går oavkortat till fondbolaget och eventuell distibutör.


  Precis. En fast procentsats bli r dyrare i kronor ju mer pengar man har i fonder. Att löpa aktier blir däremot inte dyrare i kronor räknat om man har mer pengar.

  En person som har 10 Mkr i fonder betalar 100 000kr för 1% i fondavgift. 100 000k är väldigt mycket. Att äga aktier är gratis och säg att man skulle lägga 1000kr i courtage per år vid en portfölj på 10 MKr om man är hyffsat inaktiv. Därmed billiagre att äga aktier. Plus att man får en passiv inkomst genom utdelningarna.

  En individ som enbart har 10 000kr i en fond. betalar 100 kr i fondavgift där är ung vad han skulle betala om han genomförde något aktieköp.


  Mao sponsrar större fondägare mindre. Och bankerna brukar för att tjäna mest pengar trumma ut mantrat att man skall vara aktiv med aktier och passiv med fonder. I själva verket är det bästa att göra tvärt om...

  ReplyDelete
 10. Anonymous3:14 PM

  Man får ju utdelning från fonderna också.

  ReplyDelete
 11. Anonymous4:58 PM

  Utddelningen blir mycket bättre från aktier då utdleningen från fonderna räknas av med fondens kostnader t.ex. courtage.

  90% av fonderna slår inte index. Värt att beakta. Aktier är bättre val än fondr. speciellt om man söker passiv extra inkomst.

  Att bry sig om att tjäna 5 kr på en billig måltid och inte bry sig om fondavgifter på flera tusen känns ganska korkat.

  ReplyDelete
 12. Tack för kommentarerna. Har ägnat dagens blogginlägg åt fonder vs aktier. Fortsätt gärna dela med er av era synpunkter där!

  ReplyDelete
 13. Anonymous12:20 AM

  miljonären...
  visst, du betalar 0,97% på innestående belopp vid årsskiftet (1 januari). däremot är det möjligt (med dagens lagstiftning) att göra återköp på kapitalförsäkringen och lämna en tusing eller en hundring på kontot och det är allt som skattas på.

  sen om du nu tjänar på det med tanke på vissa fonders köp/sälj-avgifter vid återköp den 2 januari får du räkna på själv :)

  ReplyDelete