Sunday, July 22, 2007

Slösat bort tid

Har slösat bort några timmar per dag de senaste dagarna på något mer eller mindre helt meningslöst i jakten på rikedom. Jag har nämligen läst boken Snabba Cash av Jens Lapidius. Detta är alltså ingen faktabok om hur man blir rik utan en kriminalroman eller vad det nu kan kallas. Boken har fått mycket bra kritik inte minst för att den är så trovärdig.

Blev något förvånad när jag hittade mängder med ologiska sammanhang, faktafel och andra missar. Ett axplock som inte kommer förstöra handlingen för er som ännu inte läst boken:

- En av personerna i boken åkte tåg till Robertsfors. Dels var tidsangivelserna om hur lång tid det skulle ta, när han var halvvägs etc fel. Dessutom finns ingen tågstation i Robertsfors.

- Revolverns magasin var vi ett tillfälle i boken fyllt. En revolver har inget magasin.

- En av personerna spelar poker och har knekt, dam, kung, ess i hjärter inför river (sista kortet). Han möter triss i ess. Enligt författaren är det enda som kan rädda honom hjärter tio för färgstege. I verkligenheten räcker alla tior för stege och alla hjärter för färg. Dvs 12 outs inte 1.

- Minsta insatsen på Casino Cosmopols roulette är enligt författaren 50 kr. Men lägsta insats är egentligen 20 kr.

- De åker från södra länken västerut från Stockholm Centrum och kommer sen till Gullmarsplan.

- Taxipriser både för svarttaxi och vanlig fast taxa som är orimliga i båda riktningar.

Utöver dessa rena faktafel finns en hel del ologiska samband och tankevurpor.

19 comments:

 1. Anonymous2:56 PM

  Snacka om att hänga upp sig på detaljer. Jag har läst boken och jag gillar den skarpt. Härligt driv i handlingen helt utan långtråkiga delar som finns i nästan alla andra böcker. Den känns trovärdig, men jag skulle bli förvånad om den var helt fri från faktafel. Det är trots allt en roman där fantasin måste få spelrum, inte en doktorsavhandling om statistiska utfall i poker eller en polisutredning om Stockholms under värld. En fullt godkänd debutroman enligt min mening!

  ReplyDelete
 2. Nu blev jag nyfiken så jag måste nog läsa den ändå - om inte annat för att hitta dessa faktafel..! :-)

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:12 PM

  Ah! Det var lättare att vara författare före Balzac! Innan läsarna börjat förvänta sig realism!

  ReplyDelete
 4. Tog mig friheten att länka till dig förresten...

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:14 PM

  Jag började läsa boken, men stod inte ut mer än kanske 10 sidor. Många verkar tycka att språkbruket tillför realism men mig gav det bara irritation och illamående. Men jag antar att jag borde ge boken en till chans när jag läst ut de andra som ligger och väntar...

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:32 PM

  Läste boken utan några förväntningar alls. Tyckte den var helt ok. Dock så stör man sig lite på uttryck som "tjockt bra" osv. Men den handlar ju väldigt lite om ekonomi förutom vevan med pengatvätteriet

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:52 PM

  Hur kommer det sig att du som är så sparsam har sån järnkoll på taxipriserna i stan?

  ReplyDelete
 8. Det är trist när man hittar såna faktafel även om det är en påhittad historia. Man reagerar, stannar upp och tappar flytet. Sånt borde upptäckas vid en korrekturläsning.

  ReplyDelete
 9. Anonym: Anledningen till att jag har koll på taxipriserna är att jag funderat på att börja köra taxi som extrajobb på helgnätter. Därför har jag pratat mycket med taxiförare jag känner och därmed fått rätt bra koll på priser, löner, provision etc.

  Dessutom har jag åkt taxi några gånger i mitt liv och kommer givetvis ihåg vad det kostade då.

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:46 AM

  Vilken tönt du är som klagar så mycket på allt och alla. Get a life.

  ReplyDelete
 11. Frågan är om det är töntigast: att klaga på en bok med faktafel eller att klaga på en som klagar på en bok med faktafel.

  ReplyDelete
 12. Anonymous1:36 PM

  Haha! Bra sagt Mijonären! Roligaste idag.

  ReplyDelete
 13. Anonymous1:41 PM

  Det är synnerligen lättare att klaga på något man behöver lästa i två minuter än att klaga på något man behöver ett antal timmar på sig att färdigställa...

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:10 PM

  Kanns som du inte riktigt fattat vad boken handlat om och darfor vart lite overdrivet mycket ute efter att leta fel. Jag rakommenderar boken for alla som inte ar lika trangsynta som var miljonar och har psyket att vara overseende med smafel.

  ReplyDelete
 15. Vad har bokens handling med faktafelen att göra?

  En anledning till att jag tycker det är värt att kommentera alla fel var att den fått så bra kritik just för att den är trovärdig.

  ReplyDelete
 16. Anonymous11:31 PM

  ...en annan anledning måste vara för att du är en grinig besserwisser.

  ReplyDelete
 17. herregud miljonären, detta var nattens roligaste! det är BRA att du retar upp dig på detaljer. du är skarpsynt, vilket är en fin egenskap.

  en sak bara. alltså. jag har frågat dig förr och du har inte svarat. när du har alla de här pengarna (tio miljoner när du är 40, etc)... vad händer sen? ska du sluta jobba? och göra vad? för jag antar att du kommer att fortsätta leva ekonomiskt?

  ReplyDelete
 18. Jag vet inte exakt vad jag kommer göra när jag är 40 år. Hela syftet är att jag vill ha friheten att göra exakt vad jag vill just då.

  Vill jag jobba vidare och ha en extra månadslön varje månad i form av ränta som jag sen kan lägga på lyx kan jag göra det. Vill jag sluta jobba och flytta till ett varmare land så kan jag göra det.

  ReplyDelete
 19. Anonymous6:59 PM

  Lapidus har 'stulit' bokens form från James Ellroy. Läs originalen istället t.ex "American Tabloid" (En amerikansk myt) och fortsättningen "Cold Six Thousand" (Sextusen Kalla).

  ReplyDelete