Sunday, July 08, 2007

Är avgifterna viktigare än avkastningen?

Kommentarerna i bloggen fortsätter att till stor del handla om hur dumt det är att köpa fonder och att man ska satsa på aktier istället. Jag vet att ni bara vill väl och att det finns flera poänger i att fonderna kostar tusenlappar varje år i fondavgifter.

Men frågan är om jag det senaste året tjänat mer pengar av att köpa aktier. Är som sagt ingen speciellt insatt aktiehandlare och inte särskilt mycket talar för att jag slagit index på stockholmsbörsen. Troligtvis hade jag mäktat med ungefär 10-12% i uppgång ungefär vad index gått upp i stockholm hittills i år.

Ett utkast av hur mina fonder gått första halvan av 2007.

Baring Hong Kong + 39,5 %
Nordea Latinamerika +24,5 %
HQ Indien +21%
Nordea Kina + 16%
Nordea Indien +14 %

Visst hade jag kanske gjort ännu bättre resultat av att placera i enstaka kinesiska aktier, men det är ju inte helt lätt att göra månadsvis från en lägenhet i Stockholm. Min enda svenska placering Nordeas Sverigefond ligger med en bit över 14% plus, också klart över generalindex.

Visst min Rysslands- och Japanfond som jag också månadssparar i har gått sämre än stockholmsbörsens genomsnittaktie. Ryssland är förlåtet med tanke på tidigare år som varit extrema i uppgång och där det senaste året ligger där runt 30% plus.

Snittet i år på mina fonder utanför PPM ligger någonstans mellan 15% och 20% upp (över 30% plus i PPM). Frågan är då om det hade varit så mycket bättre att få 11% i uppgång med aktier bara för att man slapp fondavgifterna?

8 comments:

 1. Du har definitivt en poäng här, ibland fokuserar folk för mycket på att minimera avgifter och skattekostnader så att de glömmer bort att det viktigaste är hur mycket man tjäner netto, efter alla avgifter

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:01 AM

  En stor fördel med alla fonder i tillväxtmarknader är ju just för att komma åt aktier på dessa marknader. Det är ju svårt att nå bredden om man ska handla i enstaka aktier. Och ska man göra det (t ex enstaka aktier i Kina, Brasilien mm) så blir ju kostnaderna helt andra också än för de svenska aktierna.
  LR

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:55 AM

  Det finns även börshandlade tillväxtmarknadsfonder med låga avgifter, men då de är noterade på börser utanför Sverige måste man ofta lägga en order per telefon. Läs mer hos Wikipedia.

  Hur dessa innehav beskattas har jag ingen aning om, men det bör vara samma som utländska aktier.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:24 PM

  Du kan ju fråga dig varför du slår index? Ren tur? På lång sikt är det få som slår index att då ge bort 1-2% av avskastningen varje år är förödande. Den stora fördelen med fonder är att du kommer åt marknader du annars inte kunnat äga (kina osv) samt att du får en bra diversifiering.

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:54 PM

  Om du byter till metrobloggen.se så får du 3 öre/sidvisning :) 3 öre är början på en miljon! ;)

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:11 PM

  De 5 första personer som kontaktar mig erbjuder jag
  ett helt gratis Schweiziskt bankkonto + värdepapper värda
  250CHF (ca 1400SEK) vid ÖPPNANDE av konto INNAN 31 juli.
  * Helt gratis
  * Endast kostnad för notariserad passkopia tillkommer
  * Aktie och fondhandel mm
  * Ingen hake

  Skicka ett mail till SPAMpeter_jumbo@yahoo.comSPAM
  Först till kvarn...
  Glöm inte att ta bort orden "SPAM" från emailadressen!

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:23 PM

  Är det sant? fan va schysst... du kan vänta ett mail ifrån mig direkt

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:20 AM

  en fin poäng med aktier är utdelningen. den brukar ju folk bortse ifrån men över lite längre tid kan det bli fina pengar.

  köpte H&M för några år sedan för 170 kr/aktie. Då var utdelningen 3-4kr. Idag fyra år senare är utdelningen runt 12kr. allt tyder på att utdelningen kommer att fortsätta öka stadigt. sett till min initiala investering ligger jag på 7% avkastning om året enbart räknat på utdelningen och denna kommer att öka till över tio inom några år. bankkontot ger i jämförelse runt 1-2% per år.

  I alla fall, tipset är att lokalisera stabila högavkastare som historiskt stadigt har ökat utdelningen. Sett på tio års sikt kan sådana aktier ge rätt bra med cash samtidigt som man slipper sälja av sig sina tillgångar för att realisera dem.

  ReplyDelete