Friday, June 08, 2007

Något överaskad att nedgången fortsätter

Efter gårdagens jättenedgång på stockholmsbörsen trodde jag att det skulle stå rätt still idag. Asiatiska börserna gick inte ner i närheten av vad stockholm gjorde. Men "raset" fortsatte även vid öppningen idag. Ner en dryg procent. Och årets uppgång har nästan halverats på ett par dagar.

9 comments:

 1. Sedär, det var nog en överreaktion ändå. Börsen har vänt upp igen och närmar sig 0-strecket som jag förväntade mig.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:42 AM

  Jag vet inte om jag är dum, men jag ser alla nedgångar som chans att köpa på mig mer som jag kommer vinna på i längden. Sparar långsiktigt i mina fonder så just nu gör det inget att det går ned, bara det växer på sikt. Då är jag ju inget proffs på detta så någon mer kunnig får ju gärna säga om jag tänker fel... :-)

  ReplyDelete
 3. Titti: Vet inte heller om man tänker rätt eller fel. Hade man med garanti vetat att börsen skulle på upp med 50% på 4 år hade det ju självklart varit bra med varje nedgång.

  Men som jag ser det kommer varje nedgång göra att den totala uppgången på 20 års sikt blir lite mindre. Dvs när en god nyhet kommer och börsen vänder upp skulle den gått upp även från en högre nivå.

  ReplyDelete
 4. I dagens DI stod det i alla fall att nån stor analysfirma rekommenderade att man skulle plocka hem sina vinster nu och att de spådde att Europas börser kommer att sjunka åtminstone 14% de kommande sex månaderna.

  Fast sen kan man ju i och för sig aldrig vara säker på vem man ska lita på.

  ReplyDelete
 5. Läste i en kommentar på di.se att Morgan Stanley som ligger bakom uttalandet att dem europeiska börserna kommer sjunka 14 % själv köpte på sig Telia Sonera aktier efter nedgången igår. Undrar om detta verkligen är sant, isf var det fult spel av honom och Telia Sonera borde stiga. Någon som vet mer om det?

  ReplyDelete
 6. Anonymous1:46 PM

  Ja, det är inte lätt att veta vilket ben man ska stå på... Har dock inte så stora pengar i fonderna så jag fortsätter nog som vanligt och håller tummarna för att vinsten om 15 år i alla fall är större än räntan på ett vanligt bankkonto... :-)

  ReplyDelete
 7. Varför fokusera så infernaliskt på några enstaka procent hit eller dit? Några ynka +10% eller -10% spelar ingen roll alls!

  Att kunna tajma aktiemarknaden är dömt att misslyckas, att dessutom göra detta med fonder som följer marknaden +/- någon enstaka procent varje dag är dubbelt dömt att misslyckas.

  På lång sikt tror jag börsen både kommer gå upp och ned.

  En långsiktig investare bör fokusera på att köpa bra aktier när dom är billiga och därefter behålla dem och sälja när man verkligen behöver pengar till ett hus eller en ferarri. I övrigt bör man inte göra någonting. Som Warren Buffet sa...ja visst är det trevligt att tjäna pengar på att inte göra någonting.

  Köpet av bra aktier när dom är billiga gör att det löser sig själv om man behåller aktier i 5-10 år.

  ReplyDelete
 8. Cristoffer: Du har rätt. Men ska man spara 10-15.000 i månaden måste man hålla motivationen igång.

  Och att följa börsen och dagligen kolla upp hur kapitalet ökar eller minskar håller denna motivation uppe.

  Hade jag 5 miljoner kunde taktiken att köpa aktier och sen glömma dom i 10 år funka. Men nu när det ska gnetas in nya pengar varje månad blir det mycket roligare om man krånglar till det lite. Växlar lite smått i vilka fonder man placerar mer eller mindre vid varje månadssparande osv. Inte så mycket för att bli rikare som för att hålla motivationen uppe.

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:07 PM

  Christoffer:

  "På lång sikt tror jag börsen både kommer gå upp och ned."

  Du är begåvad, du kanske vill komma och jobba hos oss på mäklarfirman?

  ReplyDelete