Thursday, June 07, 2007

Håller budgeten

Att ha 1000 kr i total budget efter att räkningarna och sparandet är avklarat (som är fallet denna månad) är det samma som att ha 1000 kr i matkonto för mig. En sån här månad köper jag absolut noll förutom mat. Det skulle i så fall vara toapapper eller diskmedel eller något sånt om det skulle behövas. Men kläder, kvällstidning, glass eller en poketbok är uteslutet en riktig snålmånad.

När jag äter 3 måltider per dag brukar det landa någonstans på 30 kr för hela dagen, det är också hemligheten att aldrig gå över 30 kr per dag. Men en annan viktig faktor som jag tidigare underskattat är det inte alltid blivit 3 måltider varje dag. En dag har man lunchmöte på jobbet med gratis lunch, några dagar senare är man hemma hos mamma och pappa på middag och rätt var det är så nöjer man sig med 2 måltider en dag där man är ledig och hemma hela dagen. Tittar jag på kvittona från mataffären ser jag snabbt att det hittills denna månad snarare handlar om 20-25 kr per dag. Detta trots att jag brukar räkna med ca 10 kr per måltid.

21 comments:

 1. Anonymous11:20 AM

  när jag tänker efter så äter våran hund också för 1000kr/mån

  du är inte klok :)

  ReplyDelete
 2. Anonymous11:34 AM

  Låt bli att äta så lever du ännu billigare.

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:37 PM

  Man kan leva på enbart potatis, åtminstone 300 dagar. Kokad potatis med lite salt och ev smör är inte så dumt. Säg att Du knökar i dig 3 kg om dagen och du är ordentligt mätt, då har sparat åtminstone 10 spänn till = 3000:-

  ReplyDelete
 4. Grejen är att jag inte tycker det är någon plåga alls att leva för 1000 kr i månaden. Skulle jag börja gå och vara hungrig, leva på bara potatis eller äta hundmat skulle det helt plötsligt bli plågsamt.

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:43 PM

  Anonym 1. Sälj hunden
  Anonym 2. Låt bli att leva slipper vi dina dumm kommentarer.
  Anonym 3. Ja eller äter man god billig mat.
  Miljonär. Helt rätt inställning jag är avundsjuk på din diciplin och hur rik du kommer att bli en dag.

  ReplyDelete
 6. Anonymous3:25 PM

  Hur mycket tror du att det vore möjligt att sänka matkostnaden utan att för den skull äventyra hälsan? Jag minns att jag för 10-12 år sedan som student klarade mig på ca 400:-/mån. Fiskpinnar, köttbullar, pasta var menyn. Aldrig grönsaker tyvärr...

  ReplyDelete
 7. ja är imponerad, det är allt jag kan säga!

  ReplyDelete
 8. Ät havregrynsgröt, kostar bara några ören per tallrik..

  ReplyDelete
 9. Brukar ni äta linser hemma? Det är ju mycket protein för väldigt lite pengar. Man kan exempelvis göra linssoppa eller gryta med rotfrukter, krossade tomater och linser.

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:46 PM

  håller med moneyman, havregrynsgröt och en kopp te, de e grejjen det. sen så brukar det ju finnas en fruktkorg på de flesta arbetsplatser... Jag tävlar med mig själv när jag handlar mat att hela tiden presa pris/kg eller vad som gäller för varan, tex per tepåse, per tvätt etc. När man tänker till så har man betalt väldigt mycket pengar i onödan bara i matbutiken... skulle vilja ha konto hos nån grossist för att pressa ännu mer på mat och hushålls utgifterna, någon som har något bra tips?

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:40 PM

  Kan vi inte få ta del av vad det är du äter?

  ReplyDelete
 12. Anonymous7:59 PM

  Kan du redogöra för hur mycket pengar du förlorade idag när börsen sjönk 3.7% och hur du tänker agera nu...

  ReplyDelete
 13. Finanskvinnan: Har testat linsor några gånger. Billigt och nyttigt helt klart!

  Anonym1: Har skrivit typisk mat jag äter vid flera gånger. Leta lite i bloggen så hittar du nog något av de inläggen.

  Anonym2: Har inte så våldsamt mycket placerat i svenska aktier. Dessutom klarade sig Nordeas sverigefond ganska bra med "bara" minus 2,37%. Så på bara svenska börsnedgången idag förlorade jag kanske en 500 lapp eller så. Dagens nedgång påverkar inte min strategi.

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:46 PM

  Shit, alltså. Din kropp kommer att må bajs med den dieten. Skulle tro att du kommer att få spendera minst en miljon på att återställa den - efter du fyllt 30.

  ReplyDelete
 15. Vad av pasta, ris, potatis, havregryn, tonfisk, ägg, grönsaker, ärtsoppa, bönor, linser, nötfärs, filmjölk, müsli, frukt är det som du tror jag kommer bli sjuk av?

  ReplyDelete
 16. Anonymous9:05 PM

  Om fler åt så nyttigt som du skulle fetma inte vara ett lika stort problem som det nu är :D

  Håller med dig. Det du äter är i huvudsak nyttig och prisvärd mat.

  ReplyDelete
 17. Billigt och enkelt sätt att få i sig grönsaker för mig är att köpa en påse Euroshopper frysta wokgrönsaker och blanda ner lite i pastan en minut innan den kokat klart.
  Eller bara lägga på talriken och micra.

  Nog kan man leva både nyttigt och billigt. "Tyvärr" satsar jag ganska hårt på träningen, så jag kommer inte riktigt ner under 1000 lappen i matkostnad.

  ReplyDelete
 18. Anonymous11:42 PM

  Tips: När jag handlar brukar jag alltid kolla om det är någon tant som står och demonstrerar matvaror dvs har ett litet bord med olika matprover som hon bjuder kunderna på i förhoppning om att de ska köpa. Jag står alltid och pratar med henne en stund medan jag äter. Bäst är om det är mycket folk runt bordet - då kan man karpa åt sig flera prover innan man måste låtsas som man är intresserad. Också bra är om hon har olika smaker så man har legitim anledning att ta flera gånger. Jag brukar alltid ta varan så hon blir glad - sen lägger jag den på ett annat ställe i butiken . Och har sparat 1 måltid.

  ReplyDelete
 19. Anonymous8:47 AM

  En prisvärd maträtt är korvstroganoff. Köp en falukorvsring, en burk kross tomater och en gul lök. Går att dryga ut med t ex morötter eller vita bönor. Total kostnad blir ca 40 spänn och du får ca 6 portioner av såsen. 6,70 per portion+kostnad för pasta tillkommer.
  LR

  ReplyDelete
 20. Billig korv typ falukorv uppfyller inte mina näringsmässiga krav på maten. För mycket mättat fett.

  Jag försöker hitta billiga proteinkällor utan för mycket fett.

  ReplyDelete
 21. Anonymous4:43 AM

  Du är inte rädd att få sjukdomar av typen skörbjugg eller vitaminbrist om du inte äter riktigt? Jag menar vad är det för liv man lever om man inte använder pengarna när man ändå lever, man vet ju inget om framtiden.

  ReplyDelete