Sunday, February 05, 2017

En söndag med mynt, Buffet och bubbelvatten

En söndag i ekonomins tecken går mot sitt slut.

Började med träning på gymmet på morgonen. Sen efter lunch åkte jag och min fru in till stan. Gäller att passa på nu när man har SL-kort. Blev ett besök på myntkabinettet som är ett museum som ligger granne med slottet. Är ju gratis inträde på många museum.

Var väl ok men inte så mycket mer. Mycket gamla mynt, lite kul kuriosa kring vad en smed på 1600 talet tjänade och vad de pengarna räckte till, hyperinflation och annat. Men mest gamla mynt som såg rätt lika ut.

Det fanns även ett litet spel som nog kan varit kul för barn mellan 7 och 12 år. Som byggde på att man lottades till ett yrke och sen fick en lön som motsvarar det yrket och sen göra vissa val som storlek på boende, typ av mat och hobbys för att se om pengarna räckte. Men var inte så givande för två personer mellan 35 och 40. Man kunde inte ens välja vilka aktier och fonder man skulle köpa för pengarna som inte spenderades...

Gav myntkabinettet som helhet betyget 2 av 5 när jag la upp en bild på Twitter, så får väl hålla fast vid det betyget.


Efter ett par timmar i stan bar det av hemåt för att registrera en gratis testmånad HBO. För att kunna se dokumentären om Warren Buffet som jag väntat många månader på. Tyvärr måste jag säga att den bara var ok. Betyg en svag 3a av 5. 

Tänk om man fått höra mer om hans investeringar, träffa någon granne som köpte Berkshire-aktier på 60-talet etc etc. Hade funnit potential för en 5a. Lite kul dock att jag och Buffet delade målet att bli miljonärer innan 30. Men viss skillnad då han föddes 50 år innan mig och dessutom satte målet i dollar och inte kronor. Så risken är stor att jag aldrig kommer bli rikast i världen.


Efter dokumentären blev det ett besök i soprummet som resulterade i fina 36 kr i pant. Vilket var ett välkommet tillskott då vi ville lyxa till det med lite bubblor i vattnet närmaste tiden och det var dags att fylla på med ny patron till bubbelmaskinen. Slog till på tomater som hade bra pris på ICA också. Annars handlar vi ju mest på Willys.


16 comments:

 1. Du får inte missa serien Billions nu när du har HBO.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Faktiskt redan sett Billions. Fulstreamade. Riktigt bra!

   Delete
 2. Det kan ju tänkas att du får ett värdigt liv även om du inte skulle bli rikast i världen :-). Men vad är det för nötter som slänger pantflaskor i soprummet?!

  ReplyDelete
 3. Plommontomater på ICA!?! Låt vara att det var 60 procents rabatt men nu börjar man så sakta se de små stegen i hur ni börjar lyxa till tillvaron sedan ni sänkte sparkvoten. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. James9:31 PM

   Vid avokado får vi hjälpa miljonären att dra i nödbromsen.

   Delete
 4. Synd på Buffet, hade hoppats på något riktigt sevärt. Instämmer angående Westworld, passa på!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Andra verkade tycka den var bra. Så låt inte mitt halvdåliga betyg avskräcka.

   Delete
 5. Antar att du inte så ofta handlar på Coop?

  Indirekt tecken på att vi gör samma bedömning av deras erbjudande?

  http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/11/coop-sveriges-samsta-matkedja.html

  ReplyDelete
 6. KBO-tips från Kneg: The Magicians , typ Harry Potter fast för vuxna!

  ReplyDelete
 7. Agaton10:55 PM

  Håller med om att Warren Buffett-filmen på HBO var helt okej - men att den onekligen hade kunnat göras ännu bättre. Kanske skulle två versioner ha gjorts - en för allmänt intresserade och en för investeringsnördar. Dock inspirerande. Och du inspirerar också, med pantningsinfo och annat. Har (därför?) nyss avstått från att byta bil för skojs skull, och istället nöjt invänta sprängandet av 400 000-kronorsgränsen (som kommer att ske i samband med aprillönen). Min lön är usel, men med lägenhetshyra på bara drygt 3 000 kr (inkl. el) går det ändå bra att spara med viss emfas. Har du förresten köpt någon bil ännu - och i så fall vilken?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej ingen bil än. Fullt upp med att spara ihop till sommarens semester just nu förutom de dryga 22 tusenlapparna som går till aktier varje månad. Men bil kommer.

   Delete
 8. Anonymous10:57 PM

  Jag tyckte Buffet-dokumentären var bra. Den handlar ju mest om hans egna liv, inte hur man ska investera så bra som möjligt. Jag visste i princip ingenting om honom innan. Du kanske redan kände till det mesta om honom som togs upp i dokumentären?

  ReplyDelete
 9. Kungliga myntkabinettet.. Där har jag föreläst en gång. Dock ej om mynt.

  ReplyDelete
 10. hanterapengar10:12 AM

  ÖOB hade kolsyrepåfyllning för 29 kronor tror jag, sjukt billigt :-)

  ReplyDelete
 11. A table loaded down with a wonderful spread of happy sustenances and rich, over-the-top presentations will increase the visitor's involvement by making a disposition and inspiring feeling. party buffet caterers service in Barnsley

  ReplyDelete