Thursday, April 14, 2016

Ökat Castellum

Varit lite irriterad att jag inte slog till och köpte mer Castellum på 127 kr för några veckor sen då den snabbt hoppade upp över 130 kr när jag satt och väntade in någon krona lägre. Men idag kom chansen tillbaka. Så köpte 400 aktier till för strax över 125 kr styck.

Läste på lite om köpet och tyckte det kändes ok. Även om jag villigt erkänner att jag ännu inte riktigt har kläm på hur mycket mer jag kommer behöva gå in med i nyemissionen om ett par månader. Men tolkade siffrorna som så att allt annat lika så bör utdelningen kunna bli något högre (högre vinst per aktie men också lite högre belåning så kanske något lägre utdelningsandel?) Och att nya aktier kommer kosta ungefär som dagens kurs. Rimligt?

Någon insatt som kan vägleda mig genom en gissning i hur många aktier kommer jag ha i slutet av året förutsatt att jag idag har 790 aktier, tecknar fullt i emissionen och utöver det inte köper något mer. Samt vad köpet i nyemissionen kommer kosta mig. Och en gissning i utdelning per aktie 2017. Förstår att villkoren inte är publika än men finns säkert många skarpa hjärnor där ute som kan komma nära sanningen genom att räkna baklänges.


16 comments:

Anonymous said...

En undring. Bör man inte ha sökt svaret på dessa frågor INNAN man investerar? Jag menar Castellum springer ju inte bort.

I all välmening

Lars

Miljonaren said...

Inte om man kör efter den sk huvudlösa strategin från podden #pratapengar ;)

Men visst du har en poäng. Min plan är dock att ha minst 2000 gärna 3-4000 aktier i Castellum bara om ett par år. Så tolkade upplägget med köpet av Norrporten som vettigt och dagens kursnedgång som ett bra köptillfälle. Och har gott om kontanter och utdelningar på väg in som klarar av nyemissionen i sommar även om jag inte vet exakt hur mycket mer jag kommer behöva köpa för.

Västkustinvesteraren said...

Henrik Saxborn sa väl (om jag inte minns helt fel) att det inte borde vara några problem att bibehålla/höja utdelningen nästa år också i dagens Börslunch. Dagens avsnitt finns att se i mitt senaste blogginlägg! :-)

www.västkustinvesteraren.se

Anonymous said...

Mina tankar:

Beräknad kapital tillförsel ~6,5miljarder, antal aktier i Castellum för tillfället ~172 Miljoner
Behov av kapital tillförsel ~37,8kr/aktie

Så dina 790 aktier ger en teckningskostnad på ca: 30K

Vid 1 teckningsrätt per aktie så blir nya aktie snittet ~81,6 och utdelning 2,45/aktie (förutsatt oförändrat total utdelning av kapital)
Vid 1 teckningsrätt per 2 aktier så blir nya aktie snittet ~108,8 och utdelning 3,25
Vid 1 teckningsrätt per 3 aktier så blir nya aktie snittet ~122,4 och utdelning 3,67

Vid färre teckningsrätter än 1 per 3 aktier kommer kapital behovet per teckningsrätt ~151kr vilket är över dagens kurs så känns osannolikt

/Ackowa

Miljonaren said...

Grymt bra Ackowa

Aktienovisen said...

Läst nåt datum om när man får teckna emissionen?

Aktienovisen said...

Hittade i pressmeddelandet nu :)

Lasse said...

Hur går en emission till, måste man teckna om man har aktier?

Martin said...

Ställer samma fråga som Lasse, grön på börsen och äger ett gäng castellum aktier långsiktigt. Hur påverkar denna emissionen mig?

James said...

Går ju alltid alltid att sälja teckningsrätterna men det innebär ju att du minskar din andel i Castellum. Gör man det kan man ju teoretiskt säga att du inte är med i köpet av Norrporten (även om det naturligtvis inte går att dela upp aktien så efter köpet).

James said...

Ackowa: men då räknar du inte med bidrag från Norrportendelen, tror utdelningen per aktie landar på 5,0-5,2 för 2017. Tror också det är rimligt att 3 aktier ger rätt att teckna 1 ny.

Anonymous said...

Hur har du resonerat när du inte köpt Kinnevik?

Miljonaren said...

Har inte kollat alls på Kinnevik senaste åren. Ägde den tidigare sålde lite för tidligt men med väldigt bra vinst. Sen tyckte jag (helt utan vetenskap) att den kändes jättedyr där runt 300 kr då jag inte fattade värderingen av Zalando. Sen har det inte blivit av att jag tänkt så mycket på den.

Tänker att Industrivärden och Investor till 10% av var av portföljen och kanske 2-3% Ratos är ett bra mål vad gäller investmentbolag för min del. Men säkert inget fel på Kinnevik.

Anonymous said...

@Lasse/Martin: Nej man behöver inte teckna, man kan som James säger sälja sina teckningsrätter.
Det som är viktigt är att man antingen säljer eller utnyttjar dem för annars går de förlorade och du står där med ditt tidigare antal aktier och oförändrat inköpspris vilket innebär att du mest troligt sitter med förlust då kursen sjunker pga att det har blivit fler aktier.

@James: korrekt, har inte jättekoll på hur vinst till utdelning funkar och känner då att det är svårt att spekulera.
Men kan ge några tankar:

3 scenarion:
S1:
de delar ut hela vinsten från Norrportens verksamhet pga de tycker sig klara likviditet osv med vinst från nuvarande verksamhet. Det skulle i princip innebära fördubbling av kapitalet de delar ut.
Skulle ge 5,35kr/aktie vid 1:1 (1 aktie ger 1 teckningsrätt)
7,15 kr/aktie vid 2:1 (2 aktier ger 1 teckningsrätt)
8 kr/aktie vid 3:1

S2: de fortsätter med samma % i direkt avkastning (3,9 enligt avanza)
1:1 ger 3,18 kr/aktie
2:1 ger 4,24 kr/aktie
3:1 ger 4,77 kr/aktie

S3: de fortsätter att hålla samma ratio mellan vinst och utdelning(4,9/18,34):
1:1 ger 3,20 kr/aktie
2:1 ger 4,27 kr/aktie
3:1 ger 4,80 kr/aktie

Så med 3:1 så finns det som du säger chans till utdelning över 5kr

/Ackowa

James said...

Precis, men glöm inte heller att de historiskt ökat utdelningen 6-7% per år.

Anonymous said...

Saxborn varit tydlig med att Castellum ska öka förvaltningsresultatet med 10%. Det före köpet och synergivinsterna, så även om Castellum inte nått upp till 10% tillväxt senaste åren verkar det rimligt att anta att de gör det i år.

Samma utdelningsandel ger då 5,39 kr/aktie i utdelning (om 1:1).