Sunday, April 19, 2015

Nuläge nettoförmögenhet

Lovade ju att återkomma med en nulägesrapport och här kommer den. Alla siffror är avrundade och bostaden är som vanligt uppskattad men lågt värderad.

Bra utveckling senaste året via stort sparande och uppgång både i fonder och lägenhetsvärde.

Lägenhet: 2.300.000
Sparkonto: 1.400.000
Aktiefonder: 1.700.000 (varav 1,57 milj Ryssland)
Bolån: -900.000

Nettoförmögenhet = 4,5 miljoner

Drömmen vore upp 20 snabba procent till i Ryssland, 20 procent nedgång i Sverige och att Avanza öppnar upp superbolånet. Då skulle jag kunna ha drygt 3 miljoner i stabila utdelningsaktier som ger 4-5% direktavkastningen som jag ska behålla resten av livet. Och ett bolån på runt miljonen med en ränta som alltid ligger på reporäntan +0,99%.

Då skulle jag börja känna mig ekonomiskt fri och mer avslappnad trots att jag inte ens är halvvägs till målet.

26 comments:

Ikaros said...

Hur gammal är du nu?
Vi får se vilka faktorer du lyckas pricka rätt.
Hoppas själv på Ryssland stiger och Sverige minskar, vore ju inte helt omöjligt i dagens läge.

Miljonaren said...

Jag fyller 34 i år.

Magnus said...

Du skulle inte kunna tänka dig uppföljning månadsvis? Vore intressant att se, inklusive dina transaktioner för månaden!

/Lattebubbla


Miljonaren said...

Jag gör inga transaktioner mer än månadssparande (som jag kommer pausa om Ryssland ligger kvar på denna nivå eller högre). Så det skulle i nuläget bara bli en månadsrapport om hur befintliga Rysslandsfonderna gått senaste månaden plus mellan 20 och 25.000 i nysparande.

Anonymous said...

Ditt mål är alltså 10 mkr? Du ska då leva på utdelningarna och ha kvar aktierna som förhoppningsvis fortsätter stiga över tid?

Vilka bolag och hur många tänker du dig som stabila utdelningsbolag?

Anonymous said...

Vilka utdelningsaktier siktar du på? Är det svenska investmentbolag plus HM? Eller kommer du köpa amerikanska utdelare också, s.k Dividend Champions?

Miljonaren said...

Exakt vilka aktier det blir är ju inte bestämt. Men största delen, säkert 5-6 miljoner tror jag kommer utgöras av svenska investmentbolag. Sen ligger HM och kanske några fastighetsbolag högt upp på önskelistan. Ev lite amerikanska storbolag också, men de kommer inte utgöra någon större del som tanken är nu.

Anonymous said...

Kör du enbart aktiefonder? Står själv och väger mellan fonder och aktier, men det förstnämnda har gått betydligt bättre senaste halvåret så det kanske är att föredra...

Miljonaren said...

Nu har jag ingen exponering mot svenska aktiemarknaden och då föredrar jag fonder i tex Ryssland. Men i Sverige väljer jag gärna aktier framför fonder.

Vet inte hur du jämför när du säger att fonder gått bättre än aktier senaste halvåret.

Anonymous said...

Hur ser din plan ut när svenska börsen gått ner med 20%? Går du in med alla dina pengar i aktier direkt eller kommer du att gå in successivt i marknaden? Jag har nyligen läst hela din blogg vilket var väldigt spännande, speciellt vid stora nedgångar och när man har "facit" på hur index gått framför sig. Du tog många kloka beslut på vägen enligt mig. Ska bli kul att fortsätta följa din resa !

Miljonaren said...

Planen är att sprida ut köpen. Skulle Ryssland gå upp en del samtidigt som Sverige går ner bara 10-15% finns chansen att jag börjar köpa redan då. För i grunden är jag inte nöjd med att ligga med så mycket pengar utanför marknaden i flera år som jag nu gjort.

Charlie said...

en önskan: att få se utvecklingen över tid? tex via en graf och/eller i text. Det har ju gått några år nu..

Tror många med mig skulle tycka det var intresannt och se tex hur mycket som kommit från värdeökningar och hur mycket som kommer från sparade kronor. kanske titta på värdet av ränta på ränta?

Miljonaren said...

Ska försöka få fram något. Vet ärligt talat inte exakt hur mycket som kommit via sparande och värdeökning i nuläget. Men rätt nära sanningen bör det gå att komma.

Anonymous said...

Vad har du för månadsbudget en normal månad? Hyra, mat osv?

Miljonaren said...

Finns några inlägg som beskriver månadens utgifter mer exakt. Men sammanfattningsvis så tjänar jag 29.000 kr efter skatt, har ofta 1.000 kr i övriga intäkter.

Av dessa 30.000 kr sparar jag 24-26.000 kr. Har ca 1500 kr i boendekostnad och mat för en månad brukar gå på max 1500 kr.

Anonymous said...

Riktigt spännande blogg du har.
I vilken typ av depå(er) har du dina värdepapper idag? Kommer det att se annorlunda ut när du du går över till aktier?

Turben said...

Imponerande! Jag ryggar dig :)

Miljonaren said...

Har både ISK och KF idag. Tänker fortsätta med det även i framtiden.

Anonymous said...

Kan du inte använda dig av knockoutlånet på Nordnet?

Miljonaren said...

Vet inte. Inte så sugen på att byta bank och misstänker att de inte gillar risknivån på min stora exponering mot Ryssland. Dessutom fattar jag inte om deras ränta på 0,99% höjs om reporäntan blir 0. Det gör ju inte Avanzas som tål en höjning till 0 i repo utan att låneräntan höjs.

Anonymous said...

Vad jobbar du med? Vad har du för utbildning?

Miljonaren said...

Har ett "vanligt kontorsjobb" med en "vanlig 3 årig universitetsutbildning". Vill inte svara för exakt.

Anonymous said...

Vet din sambo om att du är bloggaren miljonär innan 30 och om hon inte gör det, kommer du berätta det inom de närmaste åren?

Miljonaren said...

Hon vet. Händer att jag bloggar från sängen på kvällen så svårt att dölja. Även mitt ex vet, hon skrev ju till och med ett gästinlägg en gång.

Anonymous said...

Lite sent svar @Anonymous inlägg #8. Det jag syftade på var min personliga ekonomiska utveckling. Jag har lyckats med konststycket att kraftigt underavkasta jmf. med index på aktier. Däremot har fonderna gått bättre än index.

Anonymous said...

På vilket sparkonto ha du 1.400.000? Hoist, Avanza, storbankens sparkonto?