Tack för bra frågor efter inlägget igår. Här kommer svaren!
Du har ju ändrat investeringsfilosofi när du b.la. gått från att köra rätt hårt med fonder (Ryssland) till det du har nu. Tror du att du kommer att kunna hålla kvar vid den här (rätt så tråkiga?) filosofin efter att du slutat jobba eller hur tror du att din portfölj ser ut om 10 år. På riktigt.
Jag har känt de senaste 3-4 åren att jag hittat hem med utdelningsinvestering där jag köper och behåller för alltid. Men det finns inga garantier för att det kommer kännas rätt 50 år till. Jag kanske får stryk av index under några år och lessnar och köper indexfonder för rubbet. Jag ser dock inget behov av att gå in med 50% av kapitalet i enskild marknad som tex Ryssland igen.
Däremot kan det bli en utmaning att vara så passiv som jag kommer tvingas bli när jag inte har någon lön att köpa nya aktier för. Tanken har slagit mig att sätta av tex 100.000 kr på ett separat konto där jag tillåter mig att vara lite mer aktiv och köpa och sälja. Men ska försöka lägga tiden på roligare saker.
Kan du unna din pappa den fina värdeökningen som var i lägenheten som ni förut ägde 1/3 var av? (Även om det var dumt ekonomiskt) Eller hade du mer än gärna investerat alla pengarna själv och han varit utan?
Kul med en minnesgod läsare. Det kostade ju lite pengar då det blev en väldigt fin värdestegring som skulle delas på 3 istället för 2. Men som läget var när vi köpte lägenheten och jag och mitt ex var studenter/precis i början av yrkeslivet så kändes det jättebra att få ner kontantinsatsen, lånet och därmed boendekostnaden. Räntan var ju lite högre på den tiden så ett lägre lån gav märkbar effekt på månadskostnaderna.
Tror ändå man ska försöka bo billigt och hålla nere boyta och se boendet som konsumtion över tid. Så vi tänkte rätt även om det blev fel. Är ändå glad att jag varit inne på bostadsmarknaden i Stockholm konstant i 13 år. Har bott billigt samtidigt som det går att realisera en värdestegring om vi flyttar ut på landet eller utomlands i framtiden.
Vilken maträtt lagar ni oftast?
Tortillas fyllda med kött och grönsaker som vi stekt tillsammans i stekpannan. Vilken typ av kött och grönsaker det blir varierar vilket gör att jag aldrig tröttnar.
Har ni funderat på att ta en långresa (flera månader) när din fru också slutar att arbeta? Man kan faktiskt leva billigare per dag när man reser än om man bor i Sverige. Det är isåna fall min tanke det första året när jag slutar arbetar i förtid!
Ja den tanken finns absolut. Det är ju minst 1 år kvar så vi hinner nog vrida och vända på det massa gånger. Vi (främst min fru) är inte helt förtjusta i att hyra ut vår lägenhet. Och att sälja lägenheten, flytta utomlands och sen flytta hem och köpa något annat känns lite bökigt med magasinering och hitta rätt objekt när vi kommer hem. Men får vi till rätta logistiken så är det väldigt lockande!
Det kan också bli så att vi vänjer oss vid fria livet hemma några år först och skjuter upp utlandet.
Du var inne på att spara ihop 10 miljoner och ta ut en lön på 25000/månad i dina tidigare svar, varför har du ändrat dig?
Framförallt har jag haft turen att träffa en fru som är duktig på att spara och som kommer bidra mycket. Sen har jag insett när jag levt för knappt 10.000 kr (eller 20.000 kr för två) att det inte behövs så våldsamt mycket mer. Nu har vi bra säkerhetsmarginal och kan leva betydligt dyrare än dagens nivå resten av livet om vi får tro 4% regeln. Men några 25.000 kr per person i dagens penningvärde och dessutom räknat på låga 3% uttag per år bara känns helt enkelt inte nödvändigt..
Blir det inte tråkigt/jobbigt att inte köpa fler aktier efter att din sista lön hamnat på ditt konto? Jag tror du får svårt att bara förvalta det du har, handla aktier är ju ett stort intresse.
Jo det är absolut en risk. Som det är nu är det ju månadens höjdpunkt att få in lön och köpa nya aktier. Vi får se om jag lyckas ställa om eller om jag börjar jobba lite extra bara för att kunna göra några aktieköp varje månad. Känns ju idiotiskt rent rationellt, men svårt att veta hur det kommer kännas.
Om du fick ca en miljon idag, hur skulle du placera den?
Då skulle jag fortsätta månadsköpa aktier för 50.000 kr i månaden i 20 månader efter att jag slutat jobba. Samma bolag som idag.
Top 3 bästa böcker du har läst i ditt liv och gärna en kort motivering
Jättesvår fråga. Hoppas kunna läsa mer när jag slutar jobba och komma med bättre svar om ett år. Väljer att gå utanför ekonomidelen och ge tre andra tips.
En bok jag läste väldigt ofta som tonåring var David Lagerkrantz bok om Göran Kropp. Göran var en stor idol och jag drömde nästan lika mycket om att bestiga Mount Everest som att bli miljonär på den tiden.
Av det skönlitterära jag läst senaste åren är Helikopterrånet av Jonas Bonnier, som jag läste i somras, det som först poppar upp. Har tänkt mycket på den efteråt. Den hade en skön blandning av fakta och alternativ lösning (som inte riktigt är den version man hört tidigare i dokumentärer om rånet).
Mitt stora intresse förutom ekonomi är träning. Och Fredrik Ericssons bok Cykelträning om träningslära för cyklister är jag grymt imponerad av. Otroligt faktaspäckad och kan bli en bibel om jag ska satsa på cykelträning närmaste åren.
Vilka i din omgivning känner till att du är miljonärinnnan30?
I min privata närmaste omgivning är det min fru och mina föräldrar.
Mitt ex vet ju om att jag hade bloggen, men då jag hade en paus i bloggandet när vi separerade så tror jag inte hon vet om att jag började blogga igen för 6 år sen. Har ingen kontakt med henne.
Sen är det några jag träffat i samband med boken. Tex Jan på förlaget och någon till. Ytterligare några som träffat mig på event och känner igen mig som bloggaren, men inte vet vad jag heter eller var jag bor.
Har du unnat dig att gå på någon gnagetmatch sedan ni ökade utgifterna?
Två matcher har det blivit i år. Samt en bortamatch i O´learys. Tappade lite sugen när det blev sånt avstånd till Malmö tidigt. Men följer laget med stort intresse framför text-tv, radio etc. Och läser en del och ser ibland på 08-fotboll på web-tv.
Räknar du och din fru med några "större" tillskott (100k+) i form av arv i framtiden?
Inte från mor- eller farföräldrar dvs närmaste åren. Det kommer troligtvis bli 1-3 miljoner från föräldragenerationen (beroende på värdeutveckling för bostäder och hur pigga och friska de är för resor de sista åren), men det är förhoppningsvis minst 20 år bort. Vilket alltså inte kan räknas in i någon kalkyl som påverkar jobbslut eller levnadsstandard.
Har du funderat på någon mer "konkret" investering eller vad man ska kalla det, typ gå in som passiv delägare i något mindre bolag eller en fastighet eller nåt där det finns möjlighet att engagera sig om man vill men inte behöver? Förstår att Castellum förvaltar en fastighet bättre än vad man själv gör, men det finns ju andra fördelar med att sitta på något mer hands-on-ägande om det bara finns ett intresse.
Ja det skulle vara riktigt kul att äga 10-25% av något mindre bolag. Men kräver rätt kompanjoner och att övriga delägare är medvetna om att jag kan tänkas flytta både inom Sverige och utomlands rätt vad det är.
Är du främmande för att ta en timanställning på ett arbete där man kan jobba lite när och hur mycket / lite man vill?
Om arbetsuppgifterna är ok så skulle det vara intressant. Framförallt under det året min fru ska jobba men inte jag. Men har inte börjat titta efter något konkret. Känns som jag ska sluta först och testa att inte jobba alls minst 2-3 månader innan jag ens funderar på det. Det viktiga är att jag inte ska behöva jobba något om jag inte känner för det. Och ett sånt jobb kan nog vara svårt att hitta.
Hur tänker du betala din årliga skatt på aktiekontot i framtiden? tar du ut lite extra varje månad som du sedan sparar och betalar skatt för, tex?
Jag kommer ju ha utdelningarna på ett sparkonto och använda först året efter. Så det blir väl något i stil med att låta lite utdelningar ligga kvar i min KF när det börjar närma sig kvartalets skatt. För ISK där det går på deklarationen kommer jag troligtvis sälja lite fonder och betala skatten när det är dags.
Eller så kan det vara ett lagom mål att jobba några timmar i månaden så man i alla fall får ihop till skatten.
Har du alltid varit väldigt sparsam/ekonomisk - har du med dig det från din uppväxt? Om inte, vad tror du fick dig att bli ekonomisk vid en viss tid i livet och vad blev då den största förändringen i din livsstil?
Jag har alltid varit sparsam. En stor skillnad mot vissa andra bloggare är att jag aldrig levt det vanliga slösaktiga livet och sen helt plötsligt kommit på det här och ändrat mig. Jag var intresserat av aktier och fonder redan som barn.
Rent praktiskt innebar det att jag fortsatte leva på studentbudget när jag började jobba. Vilket möjliggjorde ett sparande från första månadslönen. Målet att kunna sluta jobba vid 35-40 är något som växt fram. Det trodde jag inte själv var möjligt när jag började jobba. Då jag inte räknat på det och heller inte hade kunskap om hur man i så fall skulle räkna. Så det målet växte fram lite eftersom.
Nu när du per definition är i mål, är det någonting du ångrar?
Nej egentligen inte. Jag hade ju kunnat ta mig hit tidigare genom att investera smartare, gå med i Unga aktiesparare redan som 12-åring, köra en extra vecka på sommarjobbet 1997, förhandla bättre om lönen när jag fick mitt första heltidsjobb vilket hade gett en högre lön under en längre period etc. Men jag har gjort så bra jag kunnat och kämpat på med den kunskap jag haft vid varje givet tillfälle.
Vad tycker du om XACT Högutdelande?
Jag tycker det är en intressant och bra produkt! Äger den dock inte själv.
Vilket är ditt favoritbrädspel?
Alfapet och Nine Men´s Morris. Fast gillar kort bättre än brädspel. Poker och Gin Rummy är favoriterna där.
Vad heter du?
Miljonär innan 30
Hur mycket tjänar du på bloggen? Tycker du förtjänar varje krona du drar in på den och hoppas att det har ökat sedan boksläppet.
Jag har snittat runt en tusenlapp i månaden brutto den senaste åren. Boken har alltså gett mer på ett halvår än bloggen totalt på över 10 år. Intäkterna på bloggen har inte ökat av boken, men boken hade ju inte blivit av utan bloggen.