Friday, March 31, 2017

Snitta ner sig...

Jag kommer ihåg i min ungdoms dagar när jag köpte mina första Ericsson för runt 50 kr. Aktien hade rasat från över 200 kr. så 50 kr var ju rena fyndet (tänkte jag), tror detta var hösten 2000. Kan tänka mig att jag köpte ungefär 100 stycken.

Jag pluggade och jobbade lite extra på kvällarna och även på loven. Så fick alltid lite pengar över trots att jag inte tog fullt studielån. Så när Ericsson helt plötsligt stod i 20 kr och sen 12 kr och sen 8 kr köpte jag lite mer i omgångar. Sen blev det en nyemission år 2002 på 3,80 kr där man fick köpa en ny för varje gammal, så där dubblades mitt innehav. När aktien sen vände upp så har jag för mig att jag låg på plus redan på 8-9 kr. 

Så när man inte har så stort kapital i portföljen och varje nytt köp motsvarar en hög andel av befintligt innehav samtidigt som kursen rasar kraftigt går det snabbt att snitta ner sig. Att nedsidan alltid är ytterligare 100% var inget jag ägnade så mycket tanke åt då.

Nu är läget lite annorlunda för mig. Jag har sparat och byggt upp en portfölj i över 10 år. Även om mitt sparande nu är över 20.000 kr i månaden och utdelningarna över 100.000 per år så motsvarar ett års nytt sparande och återinvestering av utdelningen under 10% av befintliga portföljens värde. Varje månad köper jag alltså för under 1% av portföljens värde. Då jag sprider månadens köp i ett antal olika aktier så tar det en väldigt tid att påverka mitt GAV (Genomsnittliga AnskaffningsVärde) då jag aldrig säljer en aktie för att frigöra pengar att gå in tyngre i en annan.

Detta är något som slagit mig både för aktier som stiger och sjunker i värde. Jag köper nya H&M titt som tätt för runt 225-240 kr. Ändå rör sig knappt genomsnittliga snittkursen från snittet 260. Och i andra riktningen biter jag titt som tätt i det sura äpplet och köper dyra Investor för över 360 kr men mitt GAV är som fastmurat på 275.

Så tänkte jag räknar lite på det för att göra det tydligare.

Variant 1. Du har 1000 aktier i en aktie med GAV 262. Priset sjunker till 225 kr och du tänker att du måste köpa fler aktier för att snitta ner dig och rädda det tråkiga läget. Trots hela 500 nya aktier sjunker bara ditt GAV till ca 250 kr.


Variant 2. Du har 1000 aktier med samma förutsättningar som ovan. Men nu fortsätter kursen rasa efter att huvudägarens son som är VD går ut med att de ska öppna massa caféer istället för att fokusera på kärnverksamheten. Du snittar då ner dig enligt nedan. Det tar fortfarande tid att få ner snittkursen.


Variant 3. Fortfarande 1000 aktier och samma GAV vid exemplets början. Men nu handlar det om en aktie som ett par veckor innan årsstämman kommer på att utdelningen ska dras in vilket gör att aktien rasar med över 50%. Det gör att du kan köpa dubbelt så många aktier som i exemplet ovan för ditt månadssparande. Du snittar ner ditt GAV enligt nedan.


Slutsatsen kring detta är för egen del att man behöver inte stressa och panikköpa en aktie när den gått ner. Är man fullinvesterad och bara fyller på med mindre del av portföljens värde löpande. Skadan är redan skedd om du äger en aktie som faller i värde. Och det blir inte så mycket bättre totalläge av att man tajmar ett köp perfekt vid en överdriven kursreaktion nedåt. Så det är inga problem att i lugn och ro analysera läget till att aktien faller istället för att slänga sig på köpknappen i panik med huvudet djupt ner i sanden.

Thursday, March 30, 2017

Poddar

Som jag skrivit om många gånger förut så gillar jag verkligen att lyssna på poddar. Lyssnar framförallt vid tre tillfällen. På väg till och från jobbet, när jag tränar och när jag ska somna. Vilket blir 1-2 timmar om dagen totalt. Att lyssna under tiden jag diskar eller jobbar tycker jag är svårt, glömmer bort att lyssna på något sätt då så helt plötsligt har jag missat 3 minuter och får spola tillbaka. Men inga problem att lyssna fokuserat när jag tränar oavsett träningsform nästan (på hårda intervaller har jag inte försökt).

Finns ju hur mycket som helst nu och för första gången känner jag att jag inte hinner lyssna på allt jag vill, inte ens inom det smala området ekonomi. Det mer generella som Alex och Sigge, Filip och Fredrik och P3 dokumentär har för länge sen fått prioriteras bort.

En podd som jag verkligen saknar är Placeras Stockholmsbörsen. Självklart lite extra idag när vi nåddes av det tragiska beskedet att en av de två personerna bakom podden Tomas Linnala tyvärr gått bort. Bara 51 år gammal! Tomas var en härlig profil och duktig både i podden och som intervjuare på tv och scen.

Nu över till något roligare. Vill ta tillfället i akt och lyfta fram bloggaren Onkel Tom som jag går från klarhet till klarhet. De två senaste avsnitten om sparkvot, 4% regeln och ekonomiskt oberoende är genomarbetade och riktigt bra. Avsnitt 6 och 7 rekommenderas extra starkt.

Även de två före detta programledarna i lyxfällen Charlie och Mathias har kommit igång bra med sin Podd "På riktigt" tycker jag. Väldigt basic och långt från sparkvoter på 50% och djupare resonemang om olika typer av investeringar. Mer på nivån "ska jag spara 200 kr till mitt barn varje månad". Men ändå bra snack och kul gäster och bra att höra lite tankar utanför det mest nördiga som vi annars lätt snöar in på.

Har även ett personligt problem kopplat till ämnet som jag hoppas att någon läsare kan hjälpa mig med. Till vardags funkar det bra att lyssna via mobilen. Min surf på jobbmobilen räcker till att lyssna en del på resande fot och har även lite framförhållning och laddar ibland ner ett avsnitt när jag har wifi för att spara surf. Men när jag tränar vill jag inte släpa med mig mobilen. Har tidigare haft en liten spelare med USB-ingång som var smidig att dra över avsnitt från datorn till spelaren. Men den har gått sönder nu.

Det jag är på jakt efter är följande typ av spelare för podcasts:

- Liten och lätt, ska gå att stoppa i träningsbyxan och sen knappt märkas när man tränar.
- Vattentät, tror den förra tog stryk av regn och svett och därför klappade ihop. Ska tåla mycket vatten och tuffa tag.
- Lätt att få över material till. Bäst vore ju om man kunde tanka in direkt via wifi dvs slapp dra ner saker till dator och sen över till spelare. Men koppla till datorn funkar i värsta fall.
- Ska gå att spola snabbt. Den förra jag hade fick man upp i ca 10 gånger normal hastighet när man spolade. Var segt att sitta och hålla in en knapp i 2 minuter för att komma 20 min in i ett avsnitt som man hört första halvan av tidigare.
- Så billig som möjligt

Vilken ska jag köpa?

Wednesday, March 29, 2017

De kritiska åren

Jag fick en kommentar från signaturen Leva drömmen på förra inlägget. Det rörde den så vanliga frågan hur man tänker sig avyttra portföljen i lagom takt för att inte dö med 10 miljoner på kontot som riskerar att bli fallet om man aldrig säljer en aktie och inte har några barn som i mitt fall.

I min bok som just är i sluttampen att färdigställas skriver jag rätt mycket om denna period mellan jobb och pension som jag kallar de "kritiska åren". För egen del har jag en fondportfölj som jag tänker mig sälja av successivt mellan sista månadslönen från jobb och första utbetalningen av pension.

Enkelt uttryck tycker jag man kan tänka så att man behöver ett temporärt tillflöde motsvarar den kommande pensionen varje månad från man slutar jobba fram till pensionen börjar betalas ut. Dvs inte en livslång utbetalning som utdelningen utan en period på 5-25 år i de flesta fall. 

Tror man att man kommer få ut 8000 kr i månaden i pension och vill leva på 18000 kr i månaden så kan man lösa det genom en aktieutdelning på 10000 kr i månaden och kan däröver sälja aktier/fonder för 8000 kr i månaden alla månader från det man slutar jobba till pensionen börjar betalas ut. Då får man alltså räkna ut hur mycket man tror man behöver i kapital för att kunna sälja för 8000 kr i månaden i det aktuella antalet år. Vid längre perioder bör man även tänka in inflationen.

Så tänker jag iaf. Även om det kommer innebära att aktierna aldrig säljs. Fast lite säkerhetsmarginal måste man ha tycker jag när det är tal om 40-50 års sikt. Märker man att man har för mycket aktier i portföljen när man fyller 60 har man förhoppningsvis 30 år på sig att göra något av de pengarna innan man dör. Fram till dess ser jag inget problem/risk med att ha för mycket aktier.

En kortversion av hur jag tänker. Självklart funkar det med bara aktier, men tycker uppdelningen aktier och fonder gör det lätt att överblicka för egen del. Dessutom bör man ju ha lite framförhållning med pengar på sparkonto. Tex att man lever av 2018 års utdelning under hela 2019, så man hinner agera med 1-1,5 års förvarning om utdelningarna minskar.

Tuesday, March 28, 2017

Kostnad som pensionär

Att räkna ut hur många år man behöver med en viss sparkvot för att sen kunna leva på pengarna resten av livet är ganska enkelt. Bara räkna på hur mycket man sätter av varje månad, hur många % avkastning man tror att man kan få och sen se när kapitalet ger en avkastning som motsvarar den mängden pengar du gör av med varje månad.

Ett exempel. Du sparar 50% av lönen. Efter 15 år med 4% utdelning (som under dessa 15 år återinvesteras) och 4% utdelningstillväxt så kommer din utdelning varje månad uppgå till samma belopp som du nu spenderar per månad. Efter 15 år så slutar du återinvestera utdelningen vilket gör att utdelningen växer med 4% vilket väl kompenserar för inflation. Jag har här räknat med 2% statslåneränta och 0.25% courtage via Stefan Thelenius utmärkta sparkalkylator deluxe.

Det finns lite säkerhetsmarginal på flera håll i kalkylen ovan.
- Möjligheten att sälja aktier för att komplettera utdelningarna under vissa år om du inte vill dö med en massa aktier i portföljen.
- Du kommer klara dig även om avkastningen blir något sämre än 4% utdelning + 4% utdelningstillväxt. Troligtvis kommer inflationen vara under 4%, vilket gör att en lägre tillväxt än 4% skulle fungera utmärkt.
- Vi har inte alls tagit hänsyn till att du under dessa 15 års jobbande och betalande av skatt får avsättningar till din allmänna pension (de flesta får dessutom avsättningar till tjänstepension utöver det). Dessa pengar blir alltså en ren bonus.
- Det kan ju faktiskt hända att man råkar tjäna en krona här och där även som ung pensionär.

En sak som slår ganska hårt mot kalkylen ovan är antagandet om att man ska fortsätta leva på samma kostnader som idag även den dagen man kan sluta jobba. Jag levde till exempel på 6-7000 kr i månaden under många år (hade jag nöjt mig med 6-7000 kr resten av livet hade jag kunnat göra min sista arbetsdag under början av 2013). Trots det jobbar jag fortfarande vidare och låter snöbollen växa i allt snabbare takt. Jag spenderar nu strax under 10 000 kr i månaden och planen är att öka upp det ytterligare i framtiden (hade jag nöjd med mig 10 000 kr i månaden resten av livet hade jag kunnat göra min sista arbetsdag under 2015).

 Tvärt om räknar bloggkollegan Onkel Tom med att deras omkostnader kommer halveras när de slutar jobba. Vilket ju skapar en extrem skillnad i antal år som krävs med en viss sparkvot.

För att se hur folk tänker kring i ämnet så ställde jag en fråga på Twitter:
 
Extremt jämn fördelning mellan de tre alternativen och hela 1000 svar. Många som planerar att sluta jobba innan 60 verkar det som. 

Är ni förvånade av det jämna resultatet? Hur tänker ni på kostnadsnivå och säkerhetsmarginal innan ni skulle våga säga upp er?

Saturday, March 25, 2017

Deklarationsdags

Tänkte ta tag i det här med deklarationen nu i helgen. Jag har ju dels ett fast jobb där jag tjänar över brytgränsen för statlig skatt, och dessutom en enskild firma (Vet inte om firma är rätt ord, jag har FA-skattsedel vilket gör att jag kan fakturera. Men jag kallar det firma för enkelhetens skull). Förra året tjänade jag runt 550.000 kr på vanliga jobbet och firman gjorde ett överskott på runt 10.000 kr.

I år kommer jag tjäna lite mer på jobbet, säg 575.000 kr och räknar med att firman gör ett överskott på minst 20.000 kr.

2018 är ju väldigt oklart än så länge. Men om jag ska våga mig på en gissning beroende på hur min exit från arbetslivet ser ut skulle jag tro att lön på 400.000 kr och 50.000 kr i överskott på firman.

2019-2020 talar allt för att lönen kommer vara 0 kr. Firman står ju också skrivet i stjärnorna men 50.000 kr per år känns ändå rimligt att det råkar ramla in.

Med ovanstående fakta tänker jag enligt nedan. Men är ingen redovisnings- och deklarationsexpert så tar gärna emot input. Då jag vet att många läsare är riktigt vassa inom området.

1. Visst bör jag göra maximal avsättning till periodiseringsfond dvs 30% av överskottet för 2016?
2. Visst kan jag då även sätta av 30% av 2017 och 2018 års överskott innan jag börjar plocka ut det när lönen och skatten är låg från 2019 och framåt?
3. Jag har ju lagt ner mycket jobb på att skriva min bok 2016 och 2017 där arbetet skett i hemmet. Men då det inte kommit några intäkter än så känns det tveksamt att gör avdrag för arbete i hemmet om 4000 kr?
4. Jag har ju tjänstepension via jobbet. Finns det någon vinst med att avsätta en del av överskottet i pensionssparande. Som då ska vägas mot nackdelen att pengarna är bundna till jag fyller 55.

Några övriga kloka tips?

Friday, March 24, 2017

Kul att shoppa

Lönehelg innebär ju lite extra lyx och shopping för många. Och jag vill ju inte vara sämre. Så satte sprätt på en betydande del av lönen redan idag på förmiddagen och har redan köpt över 50 grejer. Eller grejer kanske är fel ord. Över 50 aktier är det. Fördelade enligt nedan i 6 olika bolag. 

Normalt sett brukar jag inte köpa för mer än 2-3000 kr per dag förutom när jag köper utländska aktier där minicourtaget är lite högre. Men redan nästa vecka fylls kontot på med utdelningar från både Nordea och Castellum vilket gör att jag köper i lite högre takt än normalt. 

Idag satt jag inte alls och försökte spara någon 10 öring utan klippte alla köp direkt i orderboken då jag hade begränsat med tid på förmiddagen. När varje köp är för under 1000 kr spelar 10-öringarna mindre roll.

Trevlig helg!

Thursday, March 23, 2017

#uppesittarkväll och kalendermånad

Äntligen dags för månadens höjdpunkt, uppesittarkväll. Imorgon lön och nya aktieköp. Börsen dessutom lite billigare än i början av veckan.

Har sett på lite olika bloggar att många tycker det är lite lurigt hur man ska stämma av sparandet månadsvis, vilket jag även fått lite frågor om från er läsare. Frågan är alltså om månaden börjar när lönen kommer eller om månaden börjar den 1:a. Jag räknar att sparåret börjar samma dag som jag får lön i december. Det jag då för över runt julafton till aktieportföljen räknas som januari månads sparande. Sparandet i januari avslutas sen samma dag som jag får lön runt 25/1 då för jag över eventuella kvarvarande pengar från lönekontot till portföljen, så lönekontot är nollställt till när nya lönen kommer in.

Det går säkert att argumentera för andra metoder också. Men bara man är konsekvent så jämnar det ju ut sig.

Idag på eftermiddagen för jag alltså över pengar som finns kvar på lönekontot. Det blir inte mycket då jag köpte ett par nya löparskor i veckan (vilket jag egentligen hade behövt redan i januari). Men några stackars hundralappar åker över till portföljen idag, vilket tillsammans med en liten skvätt som ligger och skvalpar i portföljen blir ganska lagom för ett sista köp för månaden på strax under 1000 kr. Efter det är mars månad stängd och avslutad. Givetvis noteras alla överföringar i excelbladet där jag i efterhand kan se exakt hur mycket jag sparat varje månad.

Imorgon är det alltså april och då ska det fyllas på desto mer i portföljen.

Vi ses ikväll i #Uppesittarkväll-flödet!


Monday, March 20, 2017

Ser ut att bli en bra vecka

Måndag kväll och därmed är 20% av arbetsveckan är avklarad. Rätt kul på jobbet idag faktisk för en gångs skull. Bara att passa på att njuta. Direkt efter jobbet blev ett pass styrketräning som gick bra. Och sen efter det veckans avsnitt av podden #pratapengar på vägen hem från gymmet.

Så veckan har börjat bra tycker jag. Och det ser ut att bli en fortsatt bra vecka. På onsdag gästas Börspodden av Sverker Martin-Löf. Vilket kan bli intressant och måste imponeras av killarna bakom poddens förmåga att attrahera bra gäster! Jag älskar svenska storbolag, inte minst Industrivärden och SCA vilket båda är innehav i min portfölj. Har också nyligen läst boken Tronstriden (länk till mitt inlägg om boken här) som handlar om Sverkers sista tid inom Industrivärden. Så det blir ett avsnitt att se fram emot ovanligt mycket.

Sen på torsdag är det ju månadens höjdpunkt. Jag pratar så klart om #Uppesittarkväll. Extra kul är det en sån här månad, när jag köpt lite för snabbt i början av månaden och inte kunnat köpa någon aktie på en hel vecka. Då ser man extra mycket fram mot lönen. För på fredag är lönen på kontot och det blir lite nya aktier direkt i öppningscallen.

Ska även förhoppningsvis träffa bokförlaget och göra klart det sista med min bok i slutet av veckan. Har blivit lite uppskjutet pga krock med jobb (jag), resor (båda parter) och sjukdom(förlaget). Men hoppet lever fortfarande om färdig bok innan sommaren.

Så händer det inga stora katastrofer imorgon tisdag så har detta alla möjligheter att bli en riktigt bra vecka.h

Saturday, March 18, 2017

Fin dag på stan

Underbart med helg. Det är möjligt att jag skönmålar vardagen den dagen när jag slipper jobba. Men om dagarna då är ens hälften så fina som lördagarna är nu så är jag nöjd. Inga måsten eller krav på hela dagen.

Började dagen med ett pass på gymmet. Min nystart med träningen går bra. Tränat varje dag den här veckan, varav några korta pass på lunchen på jobbet. Och träningen är rolig igen nu när jag verkligen prioriterar den.

Efter träningen och en andra frukost blev det en tur in till stan. Gäller att passa på när både jag och min fru har SL-kort. Jag köpte ju 3 månaderskort vid nyår innan priset gick upp. Får se om det blir cykel till jobbet redan från början på april eller om jag kör en månad till med SL. 

Jag har alltid tyckt att det varit trist att gå på stan. Men möjligheten till lite Skogman/Lynch-spaningar av börsbolag gör det lite roligare att hänga med frun till stan. Idag roade jag mig med att titta in i några olika H&M-butiker. Och dessutom räkna H&M-kassar på stan. 97 stycken på en timme, där jag inte räknade någon kasse inom 100 meters avstånd från en butik. Perfekt index att jämföra antalet kassar med reaveckor kommande år.




Väldigt mycket folk i alla butiker. Men också galna priser. Kan inte vara mycket marginal kvar när man säljer jackor för 200 kr och toppar för 30 kr. Också långa köer vid kassorna. Halvseg personal som krånglar med galgar och viker kläderna långsamt och slöa kunder som fipplar med kort och kod. Att trycka igen fler personer per timme och kassa måste vara en viktig nyckel. Är övertygad om att folk avstår spontana köp pga lång kö till kassan.



På Sveavägen vid Rådmansgatans tunnelbana delade Pressbyrån ut gratis smoothies. Vilket jag givetvis inte kunde motstå. Smakade väl ok, men besvikelsen var total när det inte var någon pant på flaskan.


Blev även ett besök på stadsbiblioteket. Här skulle jag lätt kunna tillbringa 5 timmar i veckan om jag inte jobbade. Gillar även att läsa hemma, men hemma finns det mycket distraktionsmoment. På biblioteket kan jag gå till en hylla som intresserar mig. Plocka en bok och sätta mig och läsa delar av boken i en timme eller så. Nu pratar jag om faktaböcker alltså som man kan skumma och välja ut vissa delar i. Inte skönlitteratur. 

Thursday, March 16, 2017

Utdelningen i JNJ redan investerad

En dryg tusing i ny utdelning ramlade in i natt. Denna gång var det JNJ som levererade en av årets fyra utdelningar. Tog utdelningen och mina sista likvider på kontot och köpte lite preffar i Balder och Akelius. Plus lite vanliga stamaktier i Castellum och Investor. Så nära 1000 kr styck som möjligt i varje köp.

Har därmed nu kommit upp 24 Akelius och 21 Balder preferensaktier. Vilket genererar 900 kr i årlig utdelning. Alltid något med tanke på att det var väldigt nyligen jag började med preffarna.

Så nu blir det inga fler köp förrän lönen kommer nästa vecka. Sen kommer lön, utdelning i Nordea och utdelning i Castellum i snabb takt. Så portföljen fylls på, sakta men säkert.

Fortsätter dock att avvakta med H&M. Är mitt största innehav och vill se var denna tråkiga utveckling (försäljning och marginaler, ej aktiekurs) tar vägen, innan jag vågar fortsätta fylla på där. Även om det är lockande att snitta ner sig. Jag börjar bli gammal och feg kanske? När ryska börsen rasade för några år sen borrade jag bara ner huvudet och köpte för allt jag kunde.

Wednesday, March 15, 2017

Slösaktiga grannar

Som jag skrev innan årsskiftet har det beslutats att lägenheterna i vår bostadsrättsförening ska börja betala för sitt eget vatten. Jag var ju lite bekymrad över om vi som sparsamma människor skulle kunna leva vidare som vanligt eller få ångest så fort vi duschade hemma istället för på gymmet.

Det har dock gått väldigt bra och kostnaden har blivit avsevärt lägre för vår lägenhet. Det är uppenbart att vi sponsrat grannarnas slösande av vatten under många år. Helt obegripligt hur personer som bor ensamma i samma storlek på lägenheten som vi bor 2 personer kan göra av med 4 gånger mer kall- och varmvatten än oss.

Besparingen är inte gigantisk men ca 150 kr i månaden ser det ut att bli med några månaders förbrukning att relatera till. Och då har vi diskat, duschat och spolat precis lika mycket som innan. Så grannarna som har gett mig pantburkar i soprummet har fått tillbaka 10 gånger om i form av att jag betalat deras vatten... Nu är det slut på det!

Tuesday, March 14, 2017

Ekonomiskt oberoende

Det här med ekonomiskt oberoende kan ju betyda många olika saker. Allt från att klara sig i vardagen utan bidrag från familj och samhälle till att kunna köpa vad man vill, när man vill, resten av livet.

Något som slagit mig på slutet när jag pratat med folk i min omgivning är hur många som inte ens klarar att leva upp till första kriteriet ovan. Och då pratar jag inte om de ca 1 miljon personer i Sverige som lever på någon form av bidrag från samhället. Utan om heltidsarbetande vuxna människor som får pengar av sina föräldrar för allt ifrån semesterresor till ränte- och amorteringsfria "lån" till bostäder.

Att det förekommer att personer i 20 års åldern får lite hjälp av föräldrarna med kontantinsatsen på 15% till första boendet har jag vetat om. Men att par mellan 35 och 40 får bidrag av sina föräldrar för att kunna flytta från lägenheten för 5 miljoner (som de gjort 2 miljoner i vinst på) till villan för 8 miljoner tycker jag känns märkligt. Ingen aning om hur vanligt det är men jag har nu hört 3 liknande exempel bara sen årsskiftet, vilket ändå tyder på att det förekommer relativt frekvent.

Folk får självklart göra vad de vill med sina pengar och om personer vid 65 hellre lånar ut 1 miljon till sina 35 åriga barn utan ränta och amortering (dvs ger ett förskott på arvet) hellre än slutar jobba något år tidigare eller unnar sig lite lyx som pensionärer så ska jag inte säga att det är fel.

Personligen skulle jag däremot ha väldigt svårt att ta emot den hjälpen av mina föräldrar när jag är vuxen och har egen lön. Det handlar ju trots allt om lyx som att köpa sig ett hus man uppenbarligen inte har råd med. Eller om semesterresor som man av någon anledning varit oförmögen att spara ihop till själv. Inte om hjälp med mat och tak över huvudet som man självklart ställer upp med inom familjen.

Min begränsade erfarenhet i ämnet tyder också på att det inte alltid är solklart vad som händer med lånet vid skilsmässa, hur syskon ska kompenseras etc.

Vad säger ni? Är det jag som stött på ovanliga personer? Eller är det vanligt att personer över 30 med heltidsjobb får stora summor pengar av sina föräldrar?

Återigen inget fel att varken ta hjälp av föräldrar eller hjälpa sina barn. Var och en är helt fri att göra som man vill. Och visst min generations föräldrar har många gånger haft en fin ekonomisk resa framförallt de som ägt sitt boende som man kanske vill dela med sig av. Men risken är ju stor att ingen någonsin ser dessa pengar utan att varje generation bara binder upp mer pengar i sitt boende.

Monday, March 13, 2017

Svårt att göra ingenting

Min gympalärare på lågstadiet sa alltid att den svåraste övning man kunde göra med en boll var att hålla i den. Dvs att inte studsa den i golvet, försöka snurra den på fingret eller kasta den i huvudet på någon annan under tiden som läraren pratade. Mycket riktigt, det tog oftast inte mer än 30 sekunder innan första bollen tappades i golvet under hans genomgångar.

Lite samma sak är det med aktier. Det är extremt svårt att inte göra någonting. Just nu börjar likviderna inför nästa lön sina på kontot, då jag köpt för lite mer än planerade 1000 kr om dagen i början av månaden. Samtidigt sitter jag med aktier i SCA, Atlas och Sandvik som gått som tåget på börsen på slutet och därmed handlas till runt 2% direktavkastning. Min strategi är ju att köpa och "aldrig" sälja. Dvs vill jag vikta upp Castellum i förhållande till Sandvik får jag göra det genom att lägga nysparande och utdelningar i Castellum. Men som jag skrev redan i slutet på förra året är jag ruggigt sugen på att vikta över lite 2% direktavkastning till 4-6%. Framförallt nu när sista arbetsdagen är så nära och varje extra krona i utdelning räknas.

Ska dock försöka hålla mig i skinnet och gnugga på med ursprunglig strategi hela vägen fram till sommaren 2018. Sälja vinnare och köpa förlorare är ju ett klassisk småspararmisstag. Och regeln att aldrig sälja är troligtvis det bästa botemedlet.

Saturday, March 11, 2017

Nystart med träningen

Mina två stora intressen är ju pengar och träning. En anledning till att jag är så ivrig att bli klar med jobbandet är att kunna träna mer och hinna ge det en chans innan jag blir för gammal. Givetvis är det alldeles för sent att nå eliten men vore roligare att bli en vass gubbe i H40 än H50.

Jag skulle ju hinna träna betydligt mer än jag gör även med ett heltidsjobb. Det finns ju många som både jobbar och tränar mer än mig och dessutom har 2-3 barn. Men det ska vara roligt också. Med ovanligt mycket jobb inklusive en del resor, en del jobb med boken och även lite mer socialt umgänge än vanligt har träningen 2017 inte börjat bra. Har även ätit lite sämre än vanligt vilket gör att jag väger 2-3 kg mer än normalt. För mig blir det tydligt att om träningen inte prioriteras blir den inte rolig, och blir den inte rolig prioriteras den inte. Dvs den onda cirkeln är extremt snabbstartad.

Men nu blir det nystart och tillbaka till 6 pass i veckan med prestation i fokus. Om det går ut över lite extrajobb med chans till fakturering i egna firman och därmed jobbslut en månad senare nästa sommar så får det vara värt det.

Friday, March 10, 2017

Intervju

Har haft förmånen att bli intervjuad av bloggaren Sofokles. Intervjun hittar du här http://fermentumvitae.blogspot.se/2017/03/intervju-med-miljonaren.html Bra lagom kritiska frågor som fick mig att tänka till.

I övrigt kan jag sammanfatta en bra arbetsvecka såhär på fredagskvällen. Veckan gick snabbt och innehöll ett dygn i Oslo vilket innebär fint traktamente i kombination med medhavd middag på hotellrummet.

Hoppas ni gillar intervjun och har ni följdfrågor på något svar så finns jag i kommentarsfältet på Sofokles blogg. Vi hörs i helgen!

Tuesday, March 07, 2017

Utdelningar

I slutet på förra veckan kom en tusenlapp i utdelning från HCP in på kontot (efter dragning av 15% källskatt som jag förhoppningsvis får tillbaka mer än 91% av om några år). Så det blev 8 Castellum extra idag för 120 kr styck. Castellum är ett bolag jag prioriterar att köpa lite mer av just nu till denna kurs. H&M känns fortfarande lockande men det har blivit mycket H&M sen förra sommaren då den för första gången på länge gick att köpa för under 250 kr. Så försöker lugna mig lite nu och sprida köpen lite, och då känns Castellum på dagens kurs toppen.

Planen är ju att köpa aktier för ca 1000 kr per dag. Men har märkt senaste månaderna att det är lite svårt. Trycker ofta in lite mer första dagarna efter lön vilket gör att det inte blir köp dagligen hela månaden fram till nästa lön, plus att jag försöker köpa en utländsk aktie de flesta månader och då köper jag för 5-7000 kr åt gången. Så kommande månader med täta utdelningar blir perfekta då det blir lättare att trycka på med köp så gott som dagligen ändå fram till nästa Uppesittarkväll.

Kan även passa på att tipsa om denna lista med estimat på utdelning för 2018 och 2019. Skulle den listan visa sig stämma är det ju dumt att köpa något annat än Nordea...

Saturday, March 04, 2017

Källskatt-gate

Ni som läser andra bloggar inom området här väl inte missat diskussionen om Avanzas återbetalning av utländsk källskatt där kundens bara fått tillbaka 91% av den inbetalda källskatten för 2014.

Har du 100.000 kr i utländska aktier som delar ut 4% så får du ju 4000 kr i utdelning. Av det betalar du 15% i skatt dvs 600 kr. Av det får man sen som Avanzakund tillbaka 91%. Vilket gör att förlusten blir 54 kr jämfört med att ha kapitalförsäkring i en bank som löser 100% återbetalning. Problemet är som jag fattat det att inte full återbetalning sker på källskatt när den är högre än 15% vilket den är i vissa länder som tex Danmark, vilket Avanza smetar ut över alla kunder. Vi med tex amerikanska aktier skickar alltså pengar till de som äger danska aktier.

Jag började köpa mina första utländska aktier under 2015 så nästa år blir det mer aktuellt för mig. Hoppas Avanza fått till detta med 100% återbetalning då. Även om det inte är några enorma belopp.