Saturday, May 30, 2015

YOC bra eller anus?

Har noterat på Twitter och bloggar att det diskuteras ivrigt kring begreppet Yield On Cost (YOC). Uttrycket går helt enkelt ut på att man räknar på utdelningen i procent av vad man köpte aktien för istället för i procent av nuvarande värde som man tittar på när man pratar direktavkastning.

Ex:

Du köpte SCA för 100 kr 2010 och utdelningen det året var 4 kr, så då var ju direktavkastningen 4%. Idag är utdelningen 5,25 kr och aktien kostar 220 kr dvs en direktavkastning på ca 2,4%. Men den som köpte aktien för 100 kr och idag får 5,25 kr i utdelning får ju i år 5,25% i ränta på pengarna som investerades 2010. Dvs YOC är idag 5,25%.

Motståndarna anser att det är ointressant vad man får för utdelning i förhållande till vad man köpte för tidigare och att man istället måste utgå från dagens kurs. Eftersom alternativet finns att sälja aktien och köpa en annan med bättre utdelning (idag och framåt) i förhållande till dagens kurs.

Om man dock har strategin att köpa och behålla livet ut och leva på utdelningar tycker jag YOC är ett utmärkt nyckeltal. Inte för att ta beslut om investeringar framåt utan för att under resans gång utvärdera hur bra tidigare köp varit.

Om man som jag har möjlighet att investera 200-300.000 per år under 15 år och sen aldrig ska sälja utan leva på utdelningen i 50 år finns det inte något som är mer avgörande för kommande levnadsstandard än YOC. Förstår därför inte föraktet mot detta nyckeltal.

Friday, May 29, 2015

Min exit...

Nu är jag ju inte direkt nära målet på 10 miljoner men det är inte utan att jag sitter och funderar på hur min nertrappning från arbetsmarknaden om 4-8 år ska se ut. Finns som jag ser det några olika alternativ.

1. Jobba 100% tills jag har så jag klarar mig och sen sluta pang bom och aldrig mer jobba.
2. Trappa ner och be att få jobba 50% sista 1-2 åren. Tror det skulle vara möjligt på min nuvarande arbetsplats. Skulle nog kunna få behålla några av de roligare uppgifterna som bara jag har full koll på.
3. Plocka ut a-kassa under en period på slutet. Tror det är någon form av karens om man säger upp sig självmant. Men sen kan man ju få a-kassa.
4. Se till att bli överflödig på jobbet och få någon form av uppgörelse med kanske 4-6 månadslöner. Sen a-kassa.

Det renaste och bästa vore ju givetvis alt 1 eller 2. Vad tycker ni om alt 3 och 4? Är de helt moraliskt förkastliga om man jobbat heltid på samma arbetsplats i 15 år med noll sjukdagar och minimal belastning av samhället i övrigt?

Monday, May 25, 2015

Svårt att komma in på aktiemarknaden

Sitter med 150.000 i kontanter i min kapitalförsäkring och väntar på att komma mig för att köpa några svenska aktier. Pengarna kommer från försäljning av en liten del av mina Rysslandsfonder. Dessutom är ju månadssparandet i fonder avslutat så imorgon kommer ytterligare 23.000 gå från lönekontot in på sparkonto. Måste börja köpa svenska aktier även om det känns dyrt. Men några procent ner kan vi väl få först?

Wednesday, May 20, 2015

Svar på era frågor

Då stänger vi frågelådan för den här gången. Jag har gjort mitt bästa för att besvara de frågor som kommit in. Hoppas ni är nöjda med svaren.

Det kanske är för tidigt än, men hur planerar du för dina sista år i livet? Ska du försöka använda alla pengarna in i det sista eller ska pengarna räcka till efterlevande? Hur ska du finansiera dina sista år om du skulle bli uppåt 100år gammal.

Tanken är att ha en aktieportfölj som över väldigt lång sikt växer med minst inflationen plus ger en utdelning på 3-4% per år över tid. Det gör att utdelningen räcker för mig att leva på. Jag behöver också lite extra kapital om några av mina största innehav skulle hamna i kris och slopa utdelningen något eller några år, troligtvis har jag detta i globalfonder samt lite ränta. Förhoppningsvis växer aktierna med mer än inflationen över mina 50-60 år där jag ska leva på det så det inte är några problem att sälja lite något år om det behövs. Kommer säkert ett antal bud på mina bolag under åren som gör att jag kan/tvingas sälja dem, men målet är annars att köpa och behålla tills jag dör.


När du kommit upp i 10 miljoner och ska flytta söderut, vart har du då tänkt dig och ska du ha en bostad kvar i sverige?

Om jag väljer att flytta söder ut tror jag inte jag gör det veckan efter jag fått ihop 10 miljoner. Utan jag säger nog upp mig och lever fritt hemma i Sverige ett år först och känner på det hela. Men målet och tanken är att flytta till ett varmare land och då kommer jag inte ha något boende kvar i Sverige. Troligtvis i södra Europa så man kan åka hem till Sverige 2-3 gånger per år utan att det blir alltför kostsamt och hälsa på släkt och vänner. Portugal ligger bra till, även om jag inte kommer ha så stor nytta av den låga skatten på pension.


I förra inlägget sa du att ett intresse var att fundera på livet som ekonomiskt oberoende. Hur ser livet som ekonomiskt oberoende ut? Regelbundna snålmånader, eller kommer du att unna dig att faktiskt göra något av all den fritid du kommer att ha?

Målet är att få en utdelning på minst 25.000 kr i månaden. Så tror mig kunna leva betydligt frikostigare än idag. Men har inget behov av någon superlyx.


När tror du att du kommit upp i 10 miljoner?

Innan 2021 är målet. Tycker jag håller tidsplanen bra såhär långt.


Vad har du studerat?

Ekonomi vid Stockholms Universitet.


Vad jobbar du med?

Vill inte säga exakt med tanke på min anonymitet. Men har skrivit något i stil med tjänsteman/kontorsjobb på halvstor arbetsplats tidigare i bloggen, så får hålla fast vid den beskrivningen.


Vad är den största missen du gjort med aktier? Största förlusten..

Köpte små förhoppningsbolag (tex CISL som idag inte längre finns kvar) där jag klarade mig med blotta förskräckelsen i bloggens början. Förlorade inga stora pengar men det kunde gått betydligt värre. Annars är väl värsta missen att jag sålde nästan allt för ett par år sen och missade flera 100.000 kr i uppgång när börsen fortsatt uppåt till dagens nivå.


Vad är den bästa affären du gjort?
Att jag lånade pengar och köpte aktier för väldigt vältajmat på botten 2008 var lyckat. Hade också en extremt fin resa i SCA som var mitt största innehav där jag fick 100% uppgång på ungefär 1,5 år. I rena pengar har ju mina lägenheter varit bästa enskilda affärerna.


Beskriv hur en vanlig dag eller vecka ser ut för dig när målet är klart och du tillbringar all tid som ekonomiskt fri.
Omöjligt att veta, det är det som är friheten tycker jag att jag inte har en aning om vad jag ska göra nästa dag. Så att gissa vad jag ska göra en dag om 7 år är svårt. Men gillar ju att träna, vara ute när det är bra väder, läsa etc. Så jag kommer nog få dagarna att gå. Tror även att jag kommer jobba lite för att det är kul, troligtvis med någon egen firma, men utan krav på att tvingas dra in pengar eller göra tråkiga uppdrag.


Vilka innehav har du för avsikt att köpa? (tänker på dina planerade "sista" köp)
En väldigt grov gissning är att jag kommer ha kanske 0,8-1 miljon i följande bolag Industrivärden, Investor, H&M, Telia och Nordea. Samt kanske 0,4-0,5 miljon i Ratos, Sandvik, Ericsson, Volvo, ABB, Atlas Copco, Cloetta och SCA. Sen lite småpengar i globalfonder och ränta vid sidan om detta.

Nu tog jag ett antal aktier jag tittar på ur huvudet bara, kan ha missat någon eller lagt någon i fel gruppering beroende på vad som händer närmaste 6-7 åren i bolagen. Men sen är tanken att aldrig sälja.


Hur ser du på förhållandet i att leva i nuet och att leva för framtiden?
Gillar ju tanken att kämpa lite extra nu för att få något i framtiden. Det ger mig välbefinnande och glädje även nu. Dvs tycker absolut inte att jag har plågat mig själv de 10 åren då bloggen funnits. Utan att jag lever ett bra och roligt liv. Men en stor del av den glädjen får jag ju av att tänka på framtiden och se mitt kapital växa.


Livet i framtiden vet vi väldigt lite om, och i synnerhet hur mycket framtid det kan bli?
Ja det stämmer. Men jag har som utgångspunkt att jag kommer leva till jag är mellan 80 och 100 år, att jag är lika frisk eller friskare än genomsnittet och att samhället fortsätter existera på ungefär samma sätt som idag.


Hur lyckas du dölja för kompisar att du är snål/sparsam? Vad har du för ursäkter för att inte dras med på saker som inte vill göra då de kostar pengar? Kan vara svårt enligt mig!
Lägger inte ner något jättejobb på att dölja det. Klart det märks för kompisar och kollegor att jag är sparsam, inte åker på semester, inte har bil eller sommarställe och alltid har med matlåda till jobbet. Men tror inte det sticker ut så mycket. Kan väl erkänna att jag till viss del bygger bloggen på mitt sparande och snålande, så jag lyfter fram dessa delar lite extra i bloggen. Så den som känner mig uppfattar mig nog inte på samma sätt som en bloggläsare. Då jag i bloggen gärna lyfter fram nudlarna i handfatet på tjänstresan men i vanliga livet kanske håller lite lägre profil med sånt.


Hej, jag har läst bloggens alla inlägg från första till senaste och skulle vilja veta lite mer om hur det såg ut åren från gymnasiet till bloggens början.

Har alltid sparat, men blev i inte i någon högre takt under studieåren. Önskade mig ofta pengar när jag var liten så intresset har funnits länge. Tog väldigt lite studielån och jobbade lite extra när jag pluggade. Jag hade 120.000 kr bundet i en lägenhet när jag var 24 år och började jobba (sen hade jag lite fonder och cash som motsvarade ungefär CSN-lånet dvs +-0) vilket nog är ganska normalt. 

Gick gymnasiet i Stockholm, gjorde lumpen och pluggade sen i Stockholm. Levde nog väldigt normalt då hade ungefär samma utgifter som student som nu dvs runt 6000 kr i månaden. Men det var kanske lite mer normalt för en 21 årig student än 34 årig heltidsarbetare.


Tror du att det kommer en större börskrasch inom en snar framtid? Hur investerar du då?

Ingen aning, men har ju mycket pengar utanför aktiemarknaden i väntan på en nergång. Så jag köper om det blir en nedgång. Ang vilka aktier se några frågor upp.


Vad käkar du en typisk dag för att få i dig tillräckligt med protein för träningen samtidigt som det skall vara så billigt som möjligt?

Har en grund bestående av 100 gram havregryn, 2 ägg och 1 liter mjölk som jag äter minst 350 dagar om året. Detta ger mig ca 60 gram protein för 11-12 kr. Sen kompletterar jag med kött och fisk där jag helst inte betalar mer än 50 kr per kg för kött, lax några dagar i veckan lite dyrare. Äter också en del kvarg (blandat med vatten för att få det lite mer lättflytande och müsli, godare än man kan tro) samt ibland proteinpulver. Förutom protein så får jag bra kolhydrater från müsli och gryn och äter ca 200 gram frukt och 400 gram grönsaker per dag. Frukten är gratis på jobbet.


Hur många vet om att du är miljonär? När du nått din slutsumma, kommer du då berätta för sanningen varför du slutar på jobbet? Kommer du någonsin tala om det för dina vänner?

Miljonär vet nog ganska många att jag är. Dock är det få som vet om jag har 1 eller 5 miljoner. Många vet också att jag tänker sluta jobba innan 67 år, dock tror jag dessa tänker mer 55-60 än 38-40 som jag själv tror på. Kommer absolut berätta att jag har för avsikt att inte jobba mer den dagen jag slutar om någon frågar.


Är du inte rädd för att livet som "ledig" blir jävligt långtråkigt när du inte ens pallar att lira kort en helg?

Är ju inte värre än att jag tar något enklare jobb eller startar upp en egen liten firma och gör lite ströjobb om det blir tråkigt. Ser det absolut inte som omöjligt att jag under perioder av året jobbar 3-4 timmar per dag. Angående kortspelet i helgen var det en tillfällig formsvacka mentalt beroende på jobbfaktorer, skada som hämmar min träning och konstant regnande. Ser inget generellt problem att få tiden att gå.


Är du inte rädd att din sambo ruttnar på dig när du aldrig kostar på er något?

Vi sparar ju båda om än på lite olika nivå och hon är väl insatt i mitt mål och stöttar och respekterar det. Så känns inte som något problem. Just nu är jag supermotiverad och tycker det extrema sparandet och gå ut och leta burkar i soprummet är kul. Men tror inte jag skulle ha några problem att ställa om och spara 20.000 kr i månaden istället för 24.000 i månaden om jag kände att sparandet blev ett problem eller gick ut över förhållandet.


Vad är din största privatekonomiska lärdom som du skulle vilja dela med dig av, framförallt till unga vuxna?

Dra inte på dig högre fasta kostnader när du får en högre lön. Sätt en månadssparande som dras direkt från kontot när lönen kommer och varje gång du får högre lön (vilket nästan alla får i flera steg mellan 20 och 30 år) så låt halva nettolöneökningen gå direkt till sparande så du aldrig vänjer dig vid den högre lönen.


Vilken fond skulle du rekommendera för privat pensionsspar?

50% Länsförsäkringar tillväxtmarknadsfond och 50% Spiltan investmentbolag.


Har du någonsin sagt till någon förutom din sambo att du är miljonär? Om ja, hur reagerade dom?

Det har kommit på tal ibland och många vet att jag är intresserad av sparande och aktier. Jag har väl sagt det indirekt även om jag aldrig pratat om några exakta summor, och folk är ju väldigt försiktiga med att fråga. De flesta av mina kollegor och kompisar är ju miljonärer om man räknar in bostaden. Nu börjar jag dock komma upp i en nivå som jag tror ganska många i min omgivning skulle bli lite förvånade om de fick höra.


Vilka länder har du varit i och när var senaste gången du var utomlands och vilket land var det?
Har varit i runt hälften av länderna i Europa, Australien, Thailand, Egypten, USA. De flesta länderna var under min uppväxt med familjen eller egna semesterresor innan jag fyllde 25. Har varit en del i Europeiska länder med jobbet senaste åren. Senaste privata resan var en bilresa i Mellaneuropa för ett par år sen med min sambo och ett annat par. Tror det kostade 3000 kr per person ungefär för den vecka vi var borta då.

Vilket land vill du helst resa till om du fick resa och fick allt betalt med full lön en vecka?

Antingen en slapp kryssning i Karibien eller en lite mer aktiv bilsemester i Australien.


Hur var din uppväxt? Hur var din familjs ekonomi? Har du alltid levt snålt?

Uppväxten var ganska normal tror jag. Har bott i lägenhet i hyfsad förort till Stockholm under min uppväxt med akademiker till föräldrar som väl tjänat lite bättre än snittet, har ett syskon. Vi hade ingen jättehög materiel standard men hade bil, video, tv, åt på pizzerian ibland och åkte utomlands i snitt en gång per år. Skulle säga att jag levde som de flesta andra tills jag fyllde 23-24 år. Dvs ganska snålt eftersom ingen hade pengar när man gick på gymnasiet, gjorde lumpen och pluggade på universitetet. Sen höjde jag egentligen inte mina utgifter när jag började jobba. Lever till och med billigare nu än när jag pluggade eftersom jag då jobbade på sommaren och kunde tänka mig att bränna en ganska stor del av de pengarna på en resa. Jag drack lika många öl på krogen en vecka under studierna som jag gör på ett år nu.

Frågestund

Får ganska mycket frågor i kommentarerna och försöker svara på det mesta där. Men då många frågor återkommer och det ju är svårt för er läsare att se alla kommentarer kanske det vore bra att samla dem i ett riktigt inlägg.

Så ställ era frågor som kommentar här under så ska jag svara på det jag kan i nästa inlägg.

Sunday, May 17, 2015

Andra intressen

Att spara pengar och fundera på livet som ekonomiskt oberoende är mitt största intresse tror jag har framgått. Men hur stor del av min vakna tid det upptar är lite olika. Just nu har jag lite problem med ett knä som gör att jag inte kan träna som jag vill. Dessutom en period på jobbet med tråkiga uppgifter som jag har svårt att engagera mig och göra det lilla extra i. Lägg därtill detta bedrövliga vårväder som ju gör att man inte ens känner för att gå ut och samla burkar.

Det har inneburit att jag suttit inne och haft det ganska trist i helgen. Jag tycker ofta saker som min sambo föreslår som att kolla på en film eller spela kort känns rätt meningslöst, men i brist på annat har vi spelat en del kort idag. Har ni några bra tips på mer meningsfulla helgnöjen som är gratis?

Friday, May 15, 2015

Rysspengarna inne

Då har försäljningen av 1/10 av mina Rysslandsfonder hamnat på kontot, försäljningskursen var 32% över min snittköpkurs. Nu återstår bara problemet hur jag ska få in dessa pengar på svenska börsen på dagens nivåer? Köper inget idag i alla fall.

Inser också det irrationella att sitta och drömma om H&M och Investor under 300, Industrivärden under 150 och Telia under 50. Eftersom dessa drömmar bara är baserade på dagens kurser.

Såhär skrev jag som svar på en kommentar på förra inlägget angående strategin framåt att flytta över från Ryska fonder till Svenska aktier. Inser att den inte är helt glasklar men något i stil med detta tänker jag.
"Tanken är att sälja 10-15% vid varje 4-5% upp från dagens nivå i Ryssland. Dvs tar mig friheten att gå lite på känsla. Men om Ryssland ligger still och Sverige går ner 8-10% kan jag också tänka mig att flytta över en del."

Wednesday, May 13, 2015

Säljer 10% Ryssland

Idag har jag lagt säljorder på 10% av mina Rysslandsfonder. Pengarna kommer in på kontot om några dagar. Ryssland har gått klart bättre än Sverige senaste månaden och tanken är att på sikt och i många små etapper vikta över från ryska fonder till svenska aktier (totalt sett ligger jag ca 30% plus i mina Rysslandsfonder som i nuläget är värda runt 1,5 miljon).

Dock vände ju svenska börsen rätt kraftigt upp idag, så det blir inte en helt lätt överflyttning att köpa svenska aktier på dagens nivå. Men ska försöka att inte stirra mig blind på köpkursen i Sverige utan tänka att så länge ryska fonderna stigit mer än de svenska aktierna senaste tiden så köper jag till en typ av rabatt jämfört med om jag gjort samma omflyttning för en månad sen.

Ligger ju även med rätt mycket kontanter utanför aktiemarknaden. Så att sälja Ryssland och vänta utanför marknaden på nedgång i Sverige känns inte helt optimalt.

Tuesday, May 12, 2015

Barnlöshet...

Ni som har följt mig ett tag vet att jag planerar att inte skaffa några barn. Det är inget jag pratar så mycket om utanför bloggen och jag är ju fortfarande i den åldern att det inte direkt sticker ut att vara barnlös i Stockholm. Men jag förbereder mig på en lavinartad ökning av frågorna de närmaste 5-7 åren.

Rätt meningslös krönika i ämnet i dagens Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/linathomsgard/article20777615.ab befäster ju farhågorna att detta kommer bli ett mer frekvent samtalsämne de närmaste åren. Kanske är det värre för tjejer?

Sunday, May 10, 2015

Börjar fundera på sälj i Ryssland

Ligger i dagsläget ca 30% plus på mina Rysslandsfonder inköpta de senaste 14 månaderna som idag är värda ungefär 1,5 miljoner. Med 1,5 miljon står de för en väldigt stor del av mina tillgångar och funderar nu på att sälja av en del av detta nu efter en fin uppgång under början av 2015. Det var ju från början tanken att det skulle vara en relativt kortsiktig placering som gick rätt dåligt under första året då jag köpte mer och mer varje månad.

Tanken är i så fall att sälja av det i några omgångar och sen behålla kanske 250.000 som jag kan glömma och sen behålla på väldigt lång sikt. Skulle tycka det var jobbigt om det vände ner igen när jag är så tungt investerad och börjar lessna på att kolla ryska börsen 3 gånger om dagen.

När jag på sikt viktar över till svenska aktier behöver jag inte fundera lika mycket på upp och nergångar som jag idag gör i Ryssland, eftersom tanken då är att köpa och sen behålla tills jag dör och leva på utdelningen. Dvs dagliga svängningar är inget jag då behöver fundera så mycket på.

Skulle ju dock vara riktigt skönt om man kunde få 10% till innan jag börjar sälja av.

Thursday, May 07, 2015

Billiga matbutiker

Vilken är er favoritkedja när det kommer till matinköp? Jag handlar oftast på Willys som jag tycker är klart billigare än ICA Maxi. Har en LIDL några km hemifrån men handlar sällan där, mest för att jag går till Willys av vana men också för att jag inte känner igen produkterna/varumärkena på LIDL.

Jag handlar väldigt billig mat men måste erkänna att jag har lite dålig koll på vilka butiker som är billigast i vilken produktkategori, utan handlar allt i samma butik. Men tror man skulle kunna spara en del på att köpa vissa varor i en butik och andra varor i en annan butik.

Har ni koll på om det finns något som sticker ut vad gäller basvaror? Tex om det är så att pasta på LIDL och ägg på Willys nästan alltid ligger bäst i pris?

Tuesday, May 05, 2015

Intressant läge

När svenska börsen går ner 2% på en dag samtidigt som den ryska går upp 4%. Kanske kan jag börja vikta över till svenska utdelningsaktier lite tidigare än planerat (20% från topp är ju ursprungsplanen). Eftersom det blir lite dubbel effekt när mina fonder går upp samtidigt som svenska aktierna blir billigare.

Inget lätt beslut. Men har ju satt mig själv i en bökig situation när jag började krångla med att sälja av och invänta nedgången på svenska börsen.

Monday, May 04, 2015

Kul avsnitt av Fondpodden

Mitt favoritämne Ryssland behandlas i dagens avsnitt av Fondpodden. https://soundcloud.com/fondpodden 

Tycker podden och Jacob har blivit väldigt bra. Dock kanske inte mannen som förvaltar en stor del av mina pengar Fredrik Colliander på Carnegie Rysslandsfond var någon större underhållare. Hoppas han lät så trött för att han jobbar hårt dygnet runt med att förvalta fonden.

Känner mig ungefär lika positiv/negativ till framtiden i Ryssland som innan podden, men det var intressant lyssning!

Saturday, May 02, 2015

Mina 1 majplakat

"1 års betald ledighet även för oss utan barn" 

Jag börjar bli jävligt less på vab, gå hem tidigt och föräldradagar (som aldrig verkar ta slut) hos mina kollegor nu. Varför ska vi utan barn jobba hårdare för samma lön? De som fyllt 40 utan att ha fått barn och jobbat heltid minst 8 år har rätt att ta ut 1 års ledighet med 80% av lönen.

"Slopa bostadsbidragen"

Jag och min sambo jobbar heltid och tjänar ganska bra. Vi bor 2 personer tillsammans på 45 kvadrat. Varför ska de som tjänar mindre än oss och bor själva ha rätt att bo större än så och få bidrag för det?

"Ge 1 maj till oppositionen"

Är det inte lite konstigt att socialdemokraterna går och demonstrerar när de själva styr landet? De har styrt det här landet 80% av tiden sen 1930. Vad demonstrerar de mot? Sig själva? Nej låt 1 maj blir oppositionens dag då man får chansen att berätta vad man vill ändra på.