Saturday, September 10, 2016

Min målsättning ute till höger

Fick ett par relevanta frågor om min målsättning av antalet aktier ute till höger här på bloggen och hur de hänger ihop med att jag bara tror att jag bara har 2-4 år kvar i arbetslivet. Ska försöka reda ut det lite...

För mig var det en avgörande tanke att sätta upp en målsättning i antalet aktier och årlig utdelning istället för ett värde i aktieportföljen. Det gör mig lugnare och jag behöver inte fundera på aktiens svängningar utan det handlar om att metodiskt köpa fler och fler aktier varje månad, aldrig sälja, återinvestera utdelningen och att i och med varje litet nytt köp ta mig närmare slutmålet.

Problemet är att det är ganska svårt att sätta upp ett rimligt mål. Jag vet helt enkelt inte hur mycket kassaflöde jag behöver från en passiv inkomst för att leva det liv jag önskar göra när jag slutat jobba. Redan nu täcker utdelningarna mina omkostnader om jag lever på dagens utgiftsnivå, dessutom har jag över 1 miljon i aktiefonder i reserv. Och utöver det Rysslandsfonder och kontanter som ska köpas aktier för närmaste tiden. Men jag vill kunna höja mina omkostnader i framtiden, därav jobbar jag vidare och siktar högre. Kanske lite väl högt?

När jag satt upp målet på antalet aktier har det troligtvis blivit lite väl offensivt. Dels för att jag velat ha en säkerhetsmarginal från början, sen har det tillkommit ett par nya aktier utan att jag sänkt målet i motsvarande grad på något annat bolag. 

Om både börsen och bolagens utdelningar ligger helt stilla skulle målsättningen motsvara ett aktievärde på över 5 miljoner och utdelning på över 200.000 kr per år (tror ju dessutom att aktieutdelningen kommer stiga med mer än inflationen över tid). Miljonen i fonder är tänkt att komplettera upp aktieutdelningarna fram till jag fyller 55 då jag kan börja plocka ut några tusenlappar i månaden från tjänstepension och IPS. Så att plocka ut över 5000 kr i månaden från fonderna är ju möjligt till och med om aktiemarknaden står helt stilla i 17 år mellan 38 och 55. Fonderna är också till för år av sänkt aktieutdelning så även här är det bra med lite extra marginal.

Nu har jag ju bestämt mig för att öka mina omkostnader lite efter nyår i år. Framförallt för att börja hitta en rimlig nivå på hur mycket pengar jag behöver i framtiden. Jag har helt enkelt ingen detaljkoll på hur det känns att leva för 10.000 kr i månaden som jag tänker göra under 2017 och om jag vid nyår 2017/2018 börjar leva för tex 13.000 kr i månaden och känner att jag då kan göra allt jag vill varje månad och får pengar över är det ju ingen mening att jobba vidare med mål att få ut 25.000 kr i månaden utan att jobba.

Jag har ju skrivit tidigare att det enda jag bestämt är att jag ska jobba heltid till sommaren 2018. Och då kommer jag garanterat inte vara uppe i slutmålet på antalet aktier. En passiv inkomst via aktieutdelningar på över 10.000 kr i månaden + fonderna som kan bidra med 5000 i månaden kommer jag däremot minst ha (även efter att skatten på KF/ISK är betald). Kanske räcker det?

35 comments:

  1. Anonymous9:21 AM

    Såna summor per månad lämnar inte mycket utrymme till annat, kan jag tycka. Som resor, ändrat boende, oförutsedda händelser osv.
    Jag skulle nog villa ha en större buffert för sånt. Livet blir ju sällan som man tänkt sig.
    /Daniel

    ReplyDelete
  2. Tänk då på att jag levt på i snitt 6000 kr/mån de senaste 15 åren sen jag flyttade hemifrån. Så 15.000 känns inte jättetufft direkt. Och det är ju mininivå, skulle tro att jag jobbar vidare lite efter 2018.

    ReplyDelete
  3. Skulle vilja fylla på i SCA men det känns ju så förbaskat dyrt, jag köpte på en nivå på 30% under nuvarande och nu blir jag snål. Hur resonerar du om detta?

    ReplyDelete
  4. Själv skulle jag nog räkna med att tjäna minst dubbelt så mycket som jag spenderar just nu, då man kraftigt känner av de högre utgifterna när man är ledig, även om man inte åker någonstans, eller bor gratis hos vänner som man hälsar på... När man har mindre att göra så blir det enkelt att köpa något mera eller göra något som kostar, även ifall lite, så är det mer än något man gör på jobbet (som brukar vara det motsatta)...

    ReplyDelete
  5. Håller med om SCA. Har tidigare haft mål 1000 aktier där.

    ReplyDelete
  6. Anonymous10:04 AM

    PPM kan plockas ut tidigast från 61 år.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helt rätt. Tjänstepension och IPS skulle det stå. Ändrat nu. Tack!

      Delete
  7. Hej Miljonär innan 30!

    Kul att höra lite mer detaljerat om planen den sista tiden. Önskar dig stort lycka till (lär inte behövas) och det skall bli spännande att följa dig sista biten in i mål!

    Må väl!

    ReplyDelete
  8. Kul att min fråga blev ett helt nytt inlägg. :-)
    Jag sitter med liknande uträkningar så det är intressant att veta hur du tänker.

    Räkna inte med att kunna ta ut pension vid 55 (tjänstepension) och 61 (allmän pension). Senaste pensionsutredningen föreslår att båda utbetalningarna skall kunna betalas ut först vid 62 år ålder. Får jag någon pension i mitt liv ser jag det som bonus.

    Måste också berätta nåt sjukt jag drömde i natt. Du hade nått ditt mål och bjöd in till en fest. Du bjöd på spaghetti och hemlagade köttbullar - utan ketchup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha vilken ära att du drömde om mig Tor!

      Delete
  9. @Tor: Jag kunde inte låta bli att skratta till när jag läste om din dröm. Jag undrar vad Freud hade sagt.

    @Miljonär innan 30: Ett mycket intressant inlägg och jag önskar dig lycka till med att uppnå dina mål. Du ser ut att vara på mycket god väg. Att leva på 15 000 kr/månad borde inte vara något problem för dig verkar det som.

    En fråga: När det är dags att investera för dig, hur tänker du då? Köper du i den av dina aktier som gått upp minst/ner mest, eller har du ingen egentlig "regel"? Kanske dessa gamla inlägg kan vara av intresse:

    https://egoninvestor.blogspot.com/2016/07/malsattning-kapital-8-miljoner.html\

    https://egoninvestor.blogspot.com/2016/08/juli-en-utmarkt-manad-i-resan-mot-den.html


    Mvh

    Egon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ang hur jag väljer vad jag ska köpa blir det ju lite slumpartat. Men det är ett viktigt syfte med målet på antal aktier att jag ser vilka bolag som släpar och måste prioriteras. Därav mycket Investor och JNJ på slutet. Sen händer det att jag köper lite H&M någon dag ibland trots att de är tungt viktade för att jag tror på bolaget till dagens kurs.

      Delete
  10. Anonymous11:56 AM

    Tor/
    Tjänstepensionen ligger utanför politikernas formella kontroll.

    ReplyDelete
  11. IPS, PPM och Tjänstepension som man kan följa värdet av fonderna dagligen tror jag ändå politikerna har svårt att beslagta. Och egentligen spelar det ju mindre roll om man tar ut det några år senare då utbetalningen då blir betydligt högre. Vilket man då får parera genom att sälja aktier, öka lägenhetsbelåningen eller något annat under dessa ca 5 år.

    ReplyDelete
  12. Anonymous1:20 PM

    Skulle du inte kunna sluta nu snart istället och sedan omjustera och ta några arbetsår senare i livet om du känner för at höja inkomsten lite.
    Det finns ett amerikanskt uttryck som säger "just another year". Och det blir ju grejen lite av resonemanget ?

    ReplyDelete
  13. Att sluta redan nu är för vågat. Men om jag väljer att sluta om 2 år kommer jag troligtvis jobba något mer senare i livet. Just nu tjänar jag ok och lever billigt och med ränta på ränta tror jag att jag får mer ut av att jobba nu än senare.

    Men ska absolut försöka undvika att jobba för länge!

    ReplyDelete
  14. Storugglan4:26 PM

    @Miljonären:

    Vågar jag fråga varför du valt detta regelverk för dig?

    Varför jag ställer frågan: Du undrar hur mycket kapital du kommer att behöva. Men det regelverk du har satt upp för dig gör det svårare än nödvändigt för dig att svara på den frågan. Förenkla regelverket och investeringsstrategin och du har mycket lättare att veta hur mycket du behöver och när du kan sluta jobba.

    Du vet dina uppskattade kostnader med marginal (15 000/mån). Räkna med en alternativkostnad för din (halva, eller hur, när ni nu inte har äktenskapsförord) del av kapitalet som är låst i bostaden (4% är väl lågt och bra = 3 400/mån). Räkna därefter med en safe withdrawal rate på 3-4% (så har du marginal för din långa pensionsperiod). Det skulle kräva ett kapital på ca 5 500 000-7 400 000. Visst du behöver justera lite uppåt för skatt, men det är detaljer.

    Räkna in allt ditt kapital. Inkludera din del av kapitalet som är låst i bostaden. Räkna in PPM, tjänstepension och IPS (till ett värde av 70%). Jag tror att du är i hamn.

    All tillgänglig forskning visar att en safe withdrawal rate på 3-4% fungerar även internationellt för en portfölj med minst 50% aktier. Jag tror att du når den aktieandelen i din totala portfölj.

    Vilket investeringsstrategi och strategi för distribution av kapital vi väljer är mer en fråga om psykologi än att någon strategi ger högre avkastning eller är tryggare än någon annan (för samma andel aktier i portföljen).

    Jag tror din svaghet är att du har för lite kapital. OM det finns någon svaghet så är det att du brister i diversifiering. Du är överviktad i svenska bolag och bolag med förhållandevis hög direktavkastning. Det kanske får dig att känna dig tryggare, men en större diversifiering mot även andra bolag och globalt skulle ge en tryggare portfölj.

    Jag inbillar mig att du redan känner till det jag skriver. Men det känns lite irrationellt att välja en mer komplex strategi än nödvändigt. Är det psykologin som spökar så är det kanske enklare att bemästra den än att behöva jobba x antal år extra bara för regelverkets skull.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Problemet med att räkna på ett värde på 5,5 miljoner är att man riskerar att värdera det vid ett tillfälle när såväl bostäder som aktiemarknad är högt värderade. Vill också komma bort från tänket att en dyr bostad ger större möjlighet att sluta jobba. För mig känns en utdelning som täcker större delen av mina kostnader säkrare och bättre. Med betydligt mindre svängningar.

      Håller heller inte med om att H&M och många andra svenska bolag innebär dålig riskspridning. Faran med H&M är snarare att man inte lyckas öppna 400 nya butiker/år i länder utanför Sverige med tillräckligt bra lönsamhet.

      Delete
  15. Storugglan4:29 PM

    "Jag tror INTE din svaghet är att du har för lite kapital." skulle det vara :-)

    ReplyDelete
  16. Anonymous4:51 PM

    Du har inte funderat på att investera i små gruvbolag så du kan 5-dubbla pengarna ganska snabbt? Man måste inte pricka rätt bolag, det räcker med att guld/silverpriset går upp så får man en enorm hävstång.

    ReplyDelete
  17. Anonymous5:21 PM

    OM det nu är så enkelt att 5-dubbla sina pengar som du säger på gruv-bolag, MÅSTE du vara ekonomiskt oberoende för längesedan! Onödig kommentar både från dig och mig, tack för mig hej.

    ReplyDelete
  18. Anonymous6:51 PM

    Han sa aldrig att det är enkelt. Bara frågade om miljonären funderat på det. Vilket han säkert har och kommit fram till att det är för hög risk.

    ReplyDelete
  19. Jag tycker du ligger riktigt bra till för pension 2018 och skulle inte väntat en dag med att sluta jobb. Jag förstår inte folk som säger att du inte skulle klara dig osv, du har som sagt levt väldigt billigt hittills. Det blir absolut inte dyrare att leva när man har mer ledigt, snarare tvärtom. Det finns då mycket mer tid för att göra billigare inköp, spara pengar mm.

    Sen jag sa upp mig och började jobba halvtid lever jag mycket billigare och bättre. Mina planerade utdelningar när jag slutar jobba kommer att vara betydligt lägre än dina och då räknar jag med att resa och göra allt jag vill. Jag skrev ett inlägg om det här:

    http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/09/om-4-ar-behover-jag-aldrig-jobba-mer.html

    Man måste tänka på att man kan alltid välja att jobba lite, ta ett sidoprojekt, starta eget osv osv. om det skulle bli tight. Man kan däremot aldrig få tillbaka förlorad tid. Du har hur bra förutsättningar som helst, jag tror det ska mycket till om du inte lyckas. Många är alldeles för fega för att leva sina drömmar, kör på! :)

    ReplyDelete
  20. "Tjänstepensionen ligger utanför politikernas formella kontroll."
    Politikerna har stor möjlighet att påverka tjänstepensionen genom olika beslut vad gäller t.ex. skattepolitiken.

    Utbetalningsåldern för all pension kommer att höjas. Allt annat är otänkbart. Frågan är vilka som berörs, hur mycket och när.

    "Man måste tänka på att man kan alltid välja att jobba lite, ta ett sidoprojekt, starta eget osv osv. om det skulle bli tight."

    Är det verkligen så lätt? Hur attraktiv är man på arbetsmarknaden om man varit utanför den i 10 år och dessutom börjar bli gammal? Dom flesta högavlönade yrken kräver det att man hänger med i utvecklingen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det där är en effekt man kan få av att vara anställd för länge tror jag, man tappar kreativiteten. När jag sa upp mig hade jag ingen plan och märkte ganska snabbt att man blir väldigt kreativ när man har mycket tid. Så ja, det är faktiskt ganska lätt att hitta extrainkomter om man inte har för stora krav. Sen pratar jag inte något högavlönat jobb. Ett sånt jobb är troligtvis heller inte så intressant då de ofta är väldigt krävande, vilket inte är något iaf jag vill ha när jag är fri. Då är det mer intressant att ta ett jobb när det passar, kanske testa lite nya saker osv.

      Som sagt vi har alla olika synsätt och inget är fel, alla är ju rätt för olika personer. :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Delete
  21. Fast nu är det ju inte frågan om något högavlönat utan kanske ett tillskott på några tusenlappar i månaden om allt skiter sig.

    ReplyDelete
  22. Jag vill inte låta negativ men söker man kassapersonal på ICA är det säkrare med en 25-åring med något år i branschen än en 55-åring som jobbade som projektledare för 10 år sedan. Tror att ni förstår vad jag menar.

    Miljonären och Frihetsmaskinen; har ni några exempel på vilka jobb är det ni tänker att man skulle ta? Eller det kanske inte handlar om "jobb" utan mer sidoinkomster?

    ReplyDelete
  23. Anonymous8:24 AM

    Industriarbetare, städare, kassapersonal, tidningsbud, vaktmästare,Städare
    Övrig hemservicepersonal m.fl.
    Bilrekonditionerare, fönsterputsare och övriga rengöringsarbetare
    Bärplockare och plantörer m.fl.
    Grovarbetare inom bygg och anläggning
    Handpaketerare och andra fabriksarbetare
    Hamnarbetare
    Ramppersonal, flyttkarlar och varupåfyllare m.fl.
    Pizzabagare m.fl.
    Restaurang-och köksbiträden m.fl.
    Kafé-och konditoribiträden
    Torg-och marknadsförsäljare
    Renhållnings-och återvinningsarbetare
    Reklamutdelare och tidningsdistributörer
    Vaktmästare m.fl.

    ReplyDelete
  24. Tack för förslagen!
    Tidningsbud och reklamutdelare låter som ett bra alternativ. Då får man motion på köpet också.
    Men så vida det inte råder en extrem brist på t.ex pizzabagare eller vaktmästare har jag svårt att se hur man skulle få ett sånt jobb helt utan erfarenhet.

    ReplyDelete
  25. Anonymous11:48 AM

    Fick tips om din blogg av en kompis igår och har plöjt lite inlägg nu på förmiddagen. Väldigt imponerande projekt du håller på att slutföra! Och väldigt intressant att följa din investeringsval genom åren. En fråga som jag inte riktigt fått svar på är hur du valt de bolag du köper aktier i just nu? Jag förstår att du ser mycket till utdelningen, men i själva värderingen av bolagsvärdet - hur tänker du då?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja utdelningen är överlägset viktigast för mig då planen är att aldrig sälja. Så investeringen baseras på dagens direktavkastning i kombination med en gissning av chansen att kunna höja utdelningen över tid. Sen vill jag ha lite olika branscher och länder. Och framförallt stora bolag.

      Delete
  26. Anonymous4:11 PM

    @Tor

    Din dröm faller inom normalintervallet för en småsparare. Han tänker konstant, och i alla sammanhang på sina aktieplaceringar. Att det skulle kunna gå en dag utan att han måste kolla börsnoteringarna är en outhärdlig tanke.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    ReplyDelete
  27. Jag är ju som alltid förvånad över att du inte räknar med en ordnad/planerad och gradvis avyttring av din aktieportfölj när du räknar på din framtida månadsinkomst, oavsett om denna avyttring inleds redan nu eller efter en viss ålder. Din nuvarande kalkyl leder till att du kommer arbeta flera år extra i onödan och dö som mångmiljonär utan arvingar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du har förmodligen rätt. Även om jag starkt ogillar tanken att sälja aktier, riskera lägre utdelning och få sälja ännu fler aktier året efter osv. Mindre aktier och mer fonder men i övrigt samma strategi som idag vore kanske en möjlighet för mig. Inget problem idag, men till 2018 när jag ska ta ett beslut om framtiden bör jag ha landat.

      Delete
  28. Apropå det här vad man kan göra om man tycker man måste minska uttaget av kapitalet; man kan också minska sina kostnader. en del drar till någon ekogård i Spanien eller annat land och jobbar ett tag mot mat och husrum. Eller någon ideell organisation. Man lär sig nåt hantverk, bor i ett nytt land och träffar folk. Samtidigt hyr man ut sin stockholmslägenhet så att man har noll kostnder för den eller går plus t om. Verkar nice.

    ReplyDelete