Tuesday, June 09, 2015

A och B-aktier

Jag tror aldrig jag köpt en A-aktie i mitt liv. Men nu när strategin är att köpa och behålla och maximera utdelningen känns det ju som att det kan vara lönt att titta även på A-aktierna i de fall där de är billigare. 

Den låga omsättningen kanske till och med kan vara en fördel om spreaden är stor och man inte har bråttom att köpa? Lägga en låg köporder ett par procent under senast handlad för B-aktien och hoppas på turen. Ska man aldrig sälja är ju omsättningen inget problem.

13 comments:

 1. Köp den som är billigast bara. På Large Cap borde det inte vara något problem med omsättningen och du ska ju ändå sitta på dem länge vad jag har förstått.

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:19 PM

  När du når ditt mål på 10 mkr, kommer du då ha allt kapital i aktier eller kommer du diversiera med aktier, råvaror som guld och silver, räntefonder och fastigheter?

  ReplyDelete
 3. Tänker mig kanske 7 miljoner i svenska aktier, 1-2 miljoner i utländska fonder, lite cash och obelånad bostad.

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:00 PM

  Precis hittat din blogg, mycket intressant läsning! Funderar på hur långt bak i tiden jag orkar läsa, 10 år är lång tid ;)

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:10 AM

  Varför inga obligationer? Du tänker ju ändå aldrig sälja utan bara leva på utdelningen?

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:39 AM

  @fixaenbuffert: Började läsa denna blogg för att par veckor sedan, tar någon timme att läsa igenom allt men det är värt tiden. =)

  //Wasti

  ReplyDelete
 7. Anonymous6:26 PM

  Är det inte bättre att köpa aktierna i den serien som är mer omsatt med tanke på likviditet? Även om man planerar aldrig att sälja kan det komma tillfällen där man måste sälja eller byta ut just den aktien?

  ReplyDelete
 8. Om det är ett par procent billigare med A-aktier pga den låga omsättningen tycker jag helt klart det känns som fördelarna överväger.

  ReplyDelete
 9. Hemska tanke om man inte kan realisera ett innehav på ett par miljoner på sekundnivå, tänk om man måste vänta halva dagen för att bli av med innehavet.

  Det är precis sådana här effekter som man kan utnyttja så länge man har relativt lite kapital (under 100 MSEK eller så). Någon procent här och någon procent där gör skillnad i det långa loppet och det är idioti, dumdristighet eller kanske hybris att tro att man måste köpa en aktie som omsätter 500 MSEK på en dag istället för 5 MSEK när ens innehav är betydligt mindre än så.

  Köp den billigaste aktien. :-)

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:20 PM

  Har du något tips på hur jag omsätter min arbetsgivares motionsbidrag till pengar? Jag tränar hemma och springer och har ingen användning för t ex gymmedlemskap.

  /Dan

  ReplyDelete
 11. Enklast men högst omoraliskt måste väl vara att leta kvitton utanför lämplig träningslokal. Vet att vissa arbetsgivare varit generösa och tillåtit inköp av skor etc, men är rätt säker på att det egentligen inte är ok för skatteverket.

  Mer kreativt är att ge några anhöriga ett presentkort på massage i julklapp. Spara kvittot på inköpet av massagen och lämna in. Vips har arbetsgivaren löst julklappsinköpen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous7:08 PM

   Bra tips! Tack!

   /Dan

   Delete
 12. Köp gymkort åt kompisen, ge han 10% rabatt...

  ReplyDelete